Βαγγέλης Μαρινάκης: Πόσα εκατ. κερδίζει από την άνοδο της Νότιγχαμ Φόρεστ- Στα 141 εκατ. ευρώ η συμβολή την τοπική οικονομία

Η άνοδος της Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη στην Premier League μετά την επικράτησή της με 1-0 επί της Χάντερσφιλεντ στον τελικό των play offs, που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή, σηματοδότησε την επιστροφή της ομάδας ύστερα από 23 χρόνια στην ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου, φέρνοντας παράλληλα "χρυσάφι " στα ταμεία της.

Από το 2017, όταν ο Έλληνας εφοπλιστής με την πολύτιμη συνδρομή του γιου

του, Μιλτιάδη Μαρινάκη ανέλαβε τα ηνία των Reds, είχε βάλει σαν στόχο την άνοδό τους στην κορυφαία κατηγορία, ένα όνειρο που εκπληρώθηκε πέντε χρόνια αργότερα μέσα από την ηγεσία του προπονητή Στηβ Κούπερ.

Τα “χρυσά” έσοδα
Ένα επίτευγμα, το οποίο συνοδεύεται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς δεν είναι τυχαίο ότι ο συγκεκριμένος τελικός έχει χαρακτηριστεί σαν το “πλουσιότερο ματς” του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Και αυτό γιατί με την άνοδό της, η Νότιγχαμ Φόρεστ εξασφαλίζει πρόσθετα μελλοντικά έσοδα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για τις επόμενες τρεις σεζόν σύμφωνα με ανάλυση του Sports Business Group της Deloitte.

Αυτά τα επιπλέον έσοδα ενδέχεται να αγγίξουν τα 350 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας εάν τελικά η ομάδα καταφέρει να επιβιώσει την πρώτη σεζόν στο άκρως ανταγωνιστικό αγγλικό πρωτάθλημα.

Με βάση τη συγκεκριμένη ανάλυση, τα πρόσθετα μελλοντικά κεφάλαια περιλαμβάνουν την προσδοκώμενη αύξηση στα εμπορικά έσοδα και στις πωλήσεις εισιτηρίων του συλλόγου καθώς και την εξασφαλισμένη κεντρική χρηματοδότηση από την Premier League, η οποία σχετίζεται κυρίως με δικαιώματα μετάδοσης, τα οποία υπολογίζονται περίπου στα 103 εκατ. ευρώ αλλά και τις πληρωμές “αλεξίπτωτο” της τάξεως των 94 εκατ. ευρώ για τις σεζόν 2023/2024 και 2024/2025 εάν η ομάδα υποβιβαστεί.

Στα 141 εκατ. ευρώ η συμβολή την τοπική οικονομία
Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή στην κορυφαία κατηγορία εκτιμάται ότι θα τονώσει και την τοπική οικονομία, δημιουργώντας επιπλέον έσοδα της τάξεως των 141 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της πόλης του Νότιγχαμ, David Mellen δεν έχασε χρόνο και μετά την ιστορική νίκη του συλλόγου, έσπευσε να κάνει τους υπολογισμούς.

“Εκτός από την περηφάνεια και την χαρά, η άνοδος της ομάδας στην Premier League αναμένεται να προσφέρει στην τοπική οικονομία μια ώθηση, η οποία εκτιμάται στα 141 εκατ. ευρώ”, επεσήμανε και πρόσθεσε:

“Προσδοκούμε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 100.000 τουρίστες, οι οποίοι θα επισκέπτονται την πόλη σαν φίλαθλοι ενώ παράλληλα αναμένουμε μια ενίσχυση της τοπικής φήμης, κάτι που θα συμβάλει στην προσέλκυση φοιτητών για να σπουδάσουν στα δύο πανεπιστήμια της πόλης καθώς και ανθρώπους που αναζητούν μέρος για να περάσουν τις διακοπές τους.

Και σε όλα αυτά, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έξοδα από το προσωπικό που εργάζεται για λογαριασμό του συλλόγου αλλά και τους ποδοσφαιριστές”.

Ο πυρετός των μεταγραφών
Ωστόσο, το να παραμείνεις στην ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου δεν είναι εύκολη υπόθεση, κάτι που γνωρίζει καλά τόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης όσο και ο γιος του Μιλτιάδης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η διοίκηση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη σε επίπεδο μεταγραφών.

Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι ο σύλλογος θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να κρατήσει στους κόλπους του τον 20χρονο σταρ γέννημα θρέμμα του Νότιγχαμ, Μπρέναν Τζόνσον, ο οποίος στο παρελθόν είχε βρεθεί στο στόχαστρο της Τσέλσι, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο η Μπρέντφορντ είχε προσφέρει 17,6 εκατ. ευρώ για να τον εντάξει στο ρόστερ της, προσφορά η οποία τελικά απορρίφθηκε.

Επιπλέον, θα προσπαθήσει να αποκτήσει τον Djed Spence, ωστόσο ο δανεικός από την Middlesbrough αστέρας έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον πλουσιότερων συλλόγων, όπως για παράδειγμα της Τότεναμ ενώ τέλος δεν είναι ακόμη γνωστό το μέλλον του δανεικού από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζέιμς Γκάρνερ.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βαγγέλης Μαρινάκης, Πόσα, Νότιγχαμ Φόρεστ-, 141,vangelis marinakis, posa, notigcham forest-, 141