Βρετανικό Μουσείο για τα γλυπτά: Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τη Σύμπραξη είναι συνεχείς και εποικοδομητικές

«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τη Σύμπραξη του Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές» αναφέρει σε απάντησή του στο ΕΡΤNews το Βρετανικό Μουσείο, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Ενώ προσθέτουν: «Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροχρόνια συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να μοιραστούμε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της απίστευτης

συλλογής που διαθέτουμε στο μουσείο».

Economist: Οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των μαρμάρων μπορεί να κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός

«Το 2025, τα μάρμαρα μπορεί τελικά να μετακινηθούν – ή, τουλάχιστον, οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους μπορεί να κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

Αυτή είναι η πρόταση πάνω στην οποία βασίζεται όλο το άρθρο του Economist. Ο έγκυρος εκδοτικός τίτλος κάνει μία λεπτομερή παρουσίαση της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται με τις “τακτικές τελευταία”, επιστροφές αρχαιοτήτων που αφορούν όμως “λιγότερο προβεβλημένα αντικείμενα” όπως αναφέρει, καθώς τα μουσεία πιέζονται λιγότερο σε αυτές τις περιπτώσεις από την πολιτική του κράτους.

Το άρθρο αναφέρει ότι “μια συμφωνία με την Ελλάδα θα αποτελούσε την κορύφωση ενός κύματος επιστροφών που συνέβησαν στη σκιά των μαρμάρων”.

“Πολλά επιχειρήματα κατά της επιστροφής τους έχουν ανατραπεί. Η ιδέα ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο μόνος αρμόδιος θεματοφύλακας για τα μάρμαρα φαινόταν πάντα ελαφρώς ψευδής, ακόμη περισσότερο μετά την κατηγορία ότι ένα από τα μέλη του προσωπικού του έκλεψε σχεδόν 2.000 αρχαιότητες και τις πούλησε στο eBay” γράφει ο πολιτιστικός ανταποκριτής του Εκόνομιστ.  Ο αρθογράφος επικαλείται πηγές απά βιβλία συγγραφέων για να καταλήξει ότι “η επιστροφή δεν είναι πλέον μια βρώμικη λέξη”.

Τα γεγονότα και οι εικασίες

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στο άρθρο του Εκόνομιστ δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό εκτός από την κοινή παραδοχή ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και την πιθανή επανένωση των Γλυπτών, και ότι οι συγκυρίες την ευνοούν. Ανώτερες διπλωματικές πηγές δήλωσαν στην ΕΡΤ ρητά ότι “δεν επιβεβαιώνουν” τα δημοσιεύματα όπου γίνεται αναφορά για λεπτομέρειες της υποτιθέμενης συμφωνίας. Κι αυτό διότι το πιθανότερο είναι, ότι ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν εάν τελικά θα υπάρξει συμφωνία και τι ακριβώς θα περιέχει.

Συγκεκριμένα, άλλη διπλωματική πηγή είπε στην ΕΡΤ επί λέξη: “Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν έχουν συμφωνηθεί τα πάντα”. Είμαστε ενώπιον μίας διπλωματικής δεξιοτεχνίας, όπου οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται για το καλύτερο που μπορούν να εξασφαλίσουν πίσω από κλειστές πόρτες.

Η καμπάνια που χρηματοδοτεί ο πολυεκατομμυριούχος Τζον Λέφας, Parthenon Project “κρατά χαμηλό προφίλ”, ενώ η παλιότερη καμπάνια, Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM) δηλώνει άγνοια για τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με το βρετανικό μουσείο, και με τη βρετανική κυβέρνηση, εδώ και χρόνια κατά δική τους παραδοχή, αλλά το κείμενο της συμφωνίας δεν έχει κλείσει. Οτιδήποτε δημοσιεύεται είναι “αποκύημα φαντασίας”, σύμφωνα με διπλωματική πηγή της ΕΡΤ.

Η συμφωνία μπορεί επίσης να είναι “συμφωνία πλαίσιο”, και οι λεπτομέρειες να οριστικοποιηθούν μετά. 

Έλληνες και Βρετανοί δημοσιογράφοι κυνηγούν την ιστορία με την αφορμή της παρουσίας του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο και της φημολογούμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στη βρετανική πρωτεύουσα αν και το Μαξίμου δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικά με αυτό.

Δεδομένης όμως της σιγής ιχθύος που επικρατεί, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για πιθανή συμφωνία που θα δει την επανένωση των Γλυπτών, και από το Βρετανικό Μουσείο, και από την ελληνική πλευρά, μένει αυτό που γνωρίζουμε: ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, ότι μπορεί να γίνονται σε πολλά επίπεδα και με διάφορους τρόπους, όχι μόνο σε κατ’ ίδιαν συνάντηση και επίσης ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι εάν τελικά έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λονδίνο αρχές Δεκεμβρίου θα υπογράψει συμφωνία.

Το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται στην φάση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού ανάθεσης σε αρχιτεκτονική πρόταση για την ανακαίνιση του Ιδρύματος. Από την έναρξη του νέου έτους θα κλείσουν σταδιακά  πολλές αίθουσες του Μουσείου ανάμεσα τους και οι γκαλερί με τις ελληνικές αρχαιότητες και τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να μεταφερθούν…κάπου. Αυτό σίγουρα μεγαλώνει τις πιθανότητες για τη βούληση συμφωνίας ανταλλαγής από πλευρά του Βρετανικού Μουσείου αλλά πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι θησαυροί στο σημαντικότερο ινστιτούτο της χώρας αποτελούν θέμα εθνικής περηφάνιας των Βρετανών και σίγουρα του διοικητικού του συμβουλίου.

Πηγή: ertnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανικό Μουσείο, Ελλάδα, Σύμπραξη,vretaniko mouseio, ellada, sybraxi