Υποφέρουν οι οικογένειες των ασθενών με άνοια

Στις δράσεις και στις συνεργασίες για τη σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος της νόσου Αlzheimer αναφέρθηκαν οι ομιλητές στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες η Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ (Hellenic Initiative Against Alzheimer’s Disease | HIAAD.org).

Δέκα νέα κέντρα ημέρας και οκτώ οικοτροφεία αναμένεται να τεθούν το 2022-2023 στη διάθεση των ασθενών με άνοια και των οικογενειών τους, τόνισε η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας κυρία Ζωή Ράπτη.

Η ίδια αναφέρθηκε στα

δύο Κέντρα Άνοιας που παραδόθηκαν στην Κρήτη και στην Αλεξανδρούπολη με μεγάλη προσμονή από τις τοπικής κοινωνίες, ενώ σημείωσε πως το μεγάλο στοίχημα για την ίδια είναι οι κινητές μονάδες, οι οποίες θα παρέχουν υπηρεσίες στους πάσχοντες και στις οικογένειές τους εκεί που βρίσκονται.

Όσον αφορά στις δομές, ο Κωνσταντίνος Λυκέτσος, M.D., MHS, Πρόεδρος της HIAADElizabeth Plank Althouse Professor, Johns Hopkins University Director, Richman Family Precision Medicine Center of Excellence in Alzheimer’s Disease, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης χαρτών “θερμότητας”, ώστε να ξέρουμε που θα πρέπει να βρίσκονται αυτές, καθώς και στη διαδικασία πιστοποίησης αυτών των δομών, ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουν, με βάση συγκεκριμένες οδηγίες και πρότυπα.

“Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε δομές αλλά και να βεβαιωθούμε ότι λειτουργούν σωστά και με σωστά πρότυπα”. 

Η άνοια αφορά 1.000.000 Έλληνες

Η Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Μέλος της HIAADΠρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Διευθύντρια Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer, κυρία Παρασκευή Σακκά, αναφέρθηκε στους αριθμούς της άνοιας.

Σύμφωνα με προοπτική μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ελλάδα την οποία επικαλέστηκε, υπάρχουν 160.000 άτομα με άνοια και επιπλέον 280.000 άτομα με ήπια νοητική διαταραχή. Αν σε αυτούς τους αριθμούς προσθέσουμε τουλάχιστον 2 φροντιστές ανά ασθενή, τότε η άνοια αφορά ένα εκατομμύριο Έλληνες, συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε και εκείνη στα κέντρα ημέρας και στα οικοτροφεία που θα ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία τους, ωστόσο επεσήμανε ότι έχουν μείνει πίσω άλλοι άξονες του Σχεδίου δράσης για την άνοια, όπως η αποζημίωση της μακροχρόνιας φροντίδας, οι στεγαστικές δομές για ασθενείς τελικού σταδίου, τα αναπηρικά επιδόματα και οι δράσεις υποστήριξης των φροντιστών.

“Απαιτείται συνεργατική και συνολική αντιμετώπιση για να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για ασθενείς και φροντιστές. Οι οικογένειες των ασθενών με άνοια υποφέρουν”, υπογράμμισε η κυρία Σακκά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νικόλαος Σκαρμέας, M.D., Ph.D., Νευρολόγος, Μέλος της HIAAD Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην αξία της συνεργασίας και της ανάπτυξης όλων των πυλώνων του σχεδίου δράσης και μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ακόμη έξω από ερευνητικά προγράμματα, από τα οποία είχε βγει κατά τη διάρκεια των μνημονίου και δεν ξαναμπήκε έκτοτε.

Μητρώο φροντιστών 

Η κυρία Ράπτη αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια κατάρτισης ενός μητρώου φροντιστών σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Aθηνών, πάνω στο οποίο θα πρέπει να δομηθεί ένα σύστημα υποστήριξης των φροντιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα