#ΖωήμεΧΑΠ – Το πρώτο βήμα για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της νόσου

Τη σημασία της πνευμονικής αποκατάστασης για τους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) τόνισαν όλοι οι ομιλητές στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε την παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας #ΖωήμεΧΑΠ, του πρώτου ιστότοπου με οδηγίες για κατ’ οίκον άσκηση για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Στυλιανός Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στόχος της πρωτοβουλίας είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς πρόκειται για ένα μέσο που θα βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν καλύτερα τη νόσο τους.

Παρά τα

εξαιρετικά σημαντικά οφέλη της ωστόσο, η πνευμονική αποκατάσταση δεν συνταγογραφείται και δεν αποζημιώνεται, ενώ είναι διαθέσιμη μόλις σε τέσσερα δημόσια νοσοκομεία, σημείωσε η κ. Αφροδίτη Μπούτου, Υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ «Φυσιολογία & Παθοφυσιολογία του Αναπνευστικού Συστήματος – Πνευμονική Κυκλοφορία – Αποκατάσταση», Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής στο Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο».

“Εάν και έχουμε πολύ καλά φάρμακα σε όλα τα στάδια της νόσου, η σωματική άσκηση και πνευμονική αποκατάσταση έχει σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική προσέγγιση αυτών των ασθενών: τόνισε ο κ. Γεώργιος Χειλάς, Πνευμονολόγος και Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, 5η Πνευμονολογική Κλινική του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», ο οποίος έδωσε και τη διάσταση της επίδρασης της νόσου στην ποιότητα ζωής των ασθενών: “Πρόκειται για την πανδημία του καπνίσματος, μία νόσο με περίεργη η παθοφυσιολογία που οδηγεί σε υπερδιάταση και δύσπνοια ακόμη και στην προσπάθειά του ασθενούς να φτερνιστεί! Η ΧΑΠ διαλύει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, αφού επηρεάζει ακόμη και τον ύπνο, ενώ αποτελεί την 3η αιτία θανάτου στον κόσμο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2060 θα χάνουμε 5.500.000 κόσμο από ΧΑΠ”. Στο ίδιο μήκος κύματος, η κ. Ανδριάνα Παπαϊωάννου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ε.Κ.Π.Α., Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία» επεσήμανε ότι”οι ασθενείς με ΧΑΠ δυσπνοούν ακόμη και όταν προσπαθούν να εκτελέσουν το πιο απλό σωματικό έργο. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς δεν περπατούν σχεδόν καθόλου.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν πιο καθιστική ζωή ακόμη και από τους ηλικιωμένους ασθενείς. Αυτό οδηγεί σε μία κάκιστη ποιότητα ζωής, η οποία προκαλεί κατάθλιψη, σε παροξύνσεις και καταλήγει στον πρόωρο θάνατο”.

Φαύλος κύκλος

Η κυρία Παπαϊωάννου περιέγραψε τον φαύλο κύκλο της νόσου: Η φυσική δραστηριότητα μειώνεται, οι μύες ατροφούν, οι αδύναμοι μύες χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο και είναι λιγότερο αποτελεσματική, ο ασθενής αισθάνεται δύσπνοια, ο ασθενής φοβάται να εκτελέσει σωματική δραστηριότητα και τελικά η φυσική δραστηριότητα μειώνεται”.

Με στόχο να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο, ο ιστότοπος www.zoimehap.gr περιλαμβάνει ειδικά videos με αναπνευστικές ασκήσεις, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, καθώς και ασκήσεις και οδηγίες για βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας.

Η πρωτοβουλία #ΖωήμεΧΑΠ, δημιουργήθηκε με την επιμέλεια των ομάδων εργασίας «Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια» και «Φυσιολογία & Παθοφυσιολογία του Αναπνευστικού Συστήματος – Πνευμονική Κυκλοφορία–Αποκατάσταση» της ΕΠΕ, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εργοφυσιολόγο και την ευγενική χορηγία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Chiesi Hellas.

Βασικός της στόχος είναι, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη συχνότητα και τις επιπτώσεις της έλλειψης επαρκούς φυσικής δραστηριότητας στα άτομα που πάσχουν από ΧΑΠ, να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

“Δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με επίβλεψη, είναι όμως μία αρχή”, σημείωσε η κ. Κωνσταντίνα ∆ίπλα, Εργοφυσιολόγος, Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Σερρών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα