Καλιγούλας Τύραννος – ο Χορός των Τρωκτικών

11:23 18/1/2012 - Πηγή: Mixtape

Γλυκέ μου Τύραννε, να μην ημέρωνες…

Ο Πάνος το περασμένο καλοκαίρι διάβασε τη βιογραφία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα.  Η Νεφέλη το φθινόπωρο είδε στο Λονδίνο την παραγωγή του υπαρξιακού δράματος Καλιγούλας του Albert Camus. Η Ελένη μικρή διάβαζε τον Μαγικό Αυλό και της άρεσε πολύ. Ο Γρηγόρης φέτος έγραψε ένα θεατρικό έργο με τίτλο Καλιγούλας Τύραννος που συνδύαζε όλα τα προηγούμενα. Εγώ ο Μανώλης την περασμένη βδομάδα είδα

μια άκρως διασκεδαστική πειραματική θεατρική παράσταση από τέσσερις ταλαντούχους ηθοποιούς με τίτλο Καλιγούλας Τύραννος (υπότιτλος ο Χορός των Τρωκτικών) στον ολοκαίνουριο θεατρικό χόρο “Θέατρο³” στο Νέο Κόσμο.

Οι τέσσερις νέοι ηθοποιοί μπαίνουν στον χώρο της σκηνής ένας-ένας και συστήνονται άμεσα στο κοινό, τους καλωσορίζουν, συνεννοούνται με τον μουσικό στα πλήκτρα, φοράνε τα φακουδάκια τους, κλείνουν μόνοι τους τα φώτα, σπάνε έτσι την ψευδαίσθηση του θεάτρου, παρασύρουν το κοινό σε μια ψεύτικη αίσθηση αποσυνδεδεμένης ασφάλειας από την αλήθεια που πρόκειται να βιώσουν, ταϊσμένη σαν ένα ακόμα παραμύθι, αποφορτισμένο από γραφικές περιγραφές και εκτροπιαστικές εικόνες, μυούμενοι αργά και ύπουλα στην βάναυση ψυχοσύνθεση του Καλιγούλα και του κύκλου του.

 Ενώ ο Καλιγούλας αυτοκράτορας από το λαϊκό μικρόφωνο του εξομολογείται, γυμνώνεται, κράζει, καταδικάζει και κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα για τον θάνατο της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας, η έταιρη ερωμένη και εταίρα του, Καιζωνία, πρόστυχη κουτσεμένη Αφροδίτη του, Θεά του πόθου ή του μόχθου και μητέρα του ενός του νώθου, της έταιρης Δρουσίλας και μελλοντικής έταιρης εταίρας, στήνει ένα δημόσιο θέαμα από τον πόνο της για την απόρριψη του και την απουσία της ανώμαλης επιθυμίας του. Στο κέντρο της σκηνής το λαϊκό ζευγάρι, το ρομαντικό, ανθρώπινο και γλυκό, το αντικριστά αντίθετο της κολασμένης επιθυμίας του τυράννου, κάμπτει χαριτωμένα τους κανόνες και τους νόμους του παιχνιδιού της ηλεκτρικής μπουκάλας για να ξεκλέψει άλλη μια στιγμή κοντά, θα βρεθεί όμως σύντομα θύμα του θυμού του, δέσμιο, τιμωρημένο και με την σειρά τους τιμωρός οπλισμένος από το ίδιο το χέρι του Τυράννου σαν όργανο εκδίκησης.

“Καλιγούλας Τύραννος” λοιπόν. “Άνω κάτω παύλα“: μια φρέσκια, έξυπνη και πρωτότυπη δραματική θεατρική προσέγγιση της αφήγησης των τελευταίων ημερών του Ρωμαίου αυτοκράτορα σαν μια σκηνική άσκηση. Εμπνευσμένοι από το δραματικό κείμενο του Albert Camus αναμιγνύουν τις προσωπικές εξομολογήσεις και αποκαλύψεις των ιστορικών δραματικών προσώπων με keyboards, ηλεκτρική κιθάρα, ερωτικά και θεατρικά παιχνίδια και μια ευρηματική αφήγηση του άλλου ζοφερού παγκόσμιου παραμύθιου, του Μαγικού Αυλού —  ειδωμένου από την ανάποδη ματιά μέσα από το καινούριο φινάλε από το Pillowman του Martin McDonagh με τον Αυλητή ως άλλο ένα ιστορικά μανιακό passive aggressive σφαγέα που έστησε τον εαυτό του για την αποτυχία.

Προλάβετε τους απόψε και αύριο στις δυο τελευταίες παραστάσεις τους.

Κείμενο, σκηνοθεσία: Γρηγόρης Λιακόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα