Ποια είναι, λοιπόν, η Α;

09:32 21/2/2013 - Πηγή: Mixtape

O σκηνοθέτης Στάθης Αθανασίου μετά το DOS γράφει τη δική του ιστορία στο ελληνικό σινεμά στήνοντας την πρώτη αυτοχρηματοδοτούμενη από το κοινό της ταινία στην Ελλάδα.

Ο Στάθης γίνεται χείμαρρος όταν μιλάει για το δημιούργημά του. Η Α είναι το παιδί του και το μεγαλώνει μέσα σε μια οικογένεια καλών συνεργατών και με την βοήθεια εκατοντάδων μελλοντικών θεατών. Η καινούργια του ταινία, κάτι ανάμεσα σε θρίλερ και επιστημονική φαντασία με πολιτικές προεκτάσεις, είναι ένα έργο

σε εξέλιξη. Κάθε μέρα που περνάει το ρολόι χτυπάει αντίθετα για την Α που μεγαλώνει και αποκτά σάρκα και οστά. Το εγχείρημα του crowd funding αλλά και το μετέπειτα εναλλακτικό σχέδιο διανομής της ταινίας, για το οποίο δουλεύουν εδώ και μήνες αρκετοί άνθρωποι, είτε το θεωρείς μεγαλεπήβολο είτε όχι πρέπει να παραδεχτείς ότι είναι καινοτόμο.

Επίσης, από τα ποσά που έχουν ήδη μαζευτεί και από τις προσωπικότητες που έχει απασχολήσει -μέχρι και τον Νόαμ Τσόμσκι- κρίνεται ως ιδιαίτερα πετυχημένο. Ποιά είναι η Αντιγόνη στη ζωή μας σήμερα;

Αυτό είναι το ερώτημα και αν θέλεις να μάθεις την απάντηση μπορείς και εσύ να συμμετάσχεις.

Τι γέννησε την Α;

Η ιδέα ξεκίνησε από το διήγημα του Ηλία Βενέζη, «Αντιγόνη». Εξελίσσεται στην κατοχή. Μια ,εικόνα του το ξεκίνησε. Μία γυναίκα κάθεται κάτω από ένα δέντρο από το οποίο κρέμεται το άψυχο σώμα του αδελφού της. Τον σκότωσαν οι Γερμανοί και δεν την αφήνουν να τον θάψει, για παραδειγματισμό. Με αυτή την εικόνα κόλλησα.

Ο συσχετισμός με τον αρχαίο μύθο;

Ο συσχετισμός με το αρχαίο δράμα γίνεται αναπόφευκτα. Πέταξα γύρω στα είκοσι σενάρια στα σκουπίδια τα οποία είχαν αυτή την εικόνα. Ευτυχώς υπήρχε η Σεραφίτα από δίπλα μου η οποία με «έδερνε» κάθε φορά που έλεγα ότι το πετάω.

Και προχώρησες λοιπόν.

Ναι, μπήκαν και γνωστοί μου συνεργάτες στο project, ο σκηνογράφος Μιχάλης Σαμιώτης, ο φωτογράφος Μιχάλης Κλουκίνας, η ηθοποιός και γυναίκα μου Σεραφίτα Γρηγοριάδου και αρχίσαμε να το προχωράμε όλοι μαζί. Γράφω εγώ κάτι, το πάω κάπου και με επαναφέρουν στο δρόμο όταν ξεφεύγω. Το σενάριο είναι σε εξέλιξη. Τελευταία μπήκε και σαν σεναριογράφος ο Πέδρο Ολάγια, σημαντικός Ελληνιστής Ισπανός μεταφραστής, συγγραφέας, ο οποίος ζει στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια.

Η ταινία σας έχει ακουστεί ιδιαίτερα για εξ αιτίας του τρόπου χρηματοδότησής της και επικοινωνίας της με το κοινό. Πώς το έχετε θεμελιώσει όλο αυτό;

Κοίταξε, το χτίζουμε εδώ και ενάμιση χρόνο τουλάχιστον. Η χρηματοδότηση έχει ξεκινήσει πρόσφατα. Το crowd funding είναι πολύ ωραίο σαν έννοια, πέρα από τα λεφτά που βρίσκεις. Αναγκάζεσαι να βρεις ο ίδιος το κοινό σου και σε βάζει στη διαδικασία μιας σχέσης προσωπικής. Το κοινό μιλάει με εμένα ή με οποιονδήποτε άλλον από το project. Mε κάθε συνεισφορά υπάρχουν αντίστοιχα δώρα, που του θυμίζουν ότι έχει συμβάλει σε αυτό το έργο και υπάρχει επικοινωνία προσωπική μαζί του. Το χρονικό μας περιθώριο είναι 45 μέρες και απαιτούνται 60.000 ευρώ ενώ μέχρι στιγμής έχουμε μαζέψει λίγο περισσότερα από 26.000 ευρώ. Αν έχουμε 59.999 επιστρέφονται αυτόματα τα χρήματα και κανένας δεν χρεώνεται τίποτα.

Ποιο είναι το κοινό σας, λοιπόν, και τι ποσά παίζουν;

Αν και έχουμε εξαπλωθεί με επαφές στο εξωτερικό, σε Η.Π.Α, Καναδά, Αγγλία και Ισπανία η Ελλάδα μας έχει καταπλήξει με τη συνεισφορά της. Το ποσά κυμαίνονται, ο μέσος όρος είναι τα εκατό ευρώ αλλά υπάρχουν και τα δύο και τα χίλια. Στα ποσά αντιστοιχούν και δώρα, όπως π.χ στα 75 ευρώ παίρνεις αφιέρωση, live streaming την ταινία και ένα μπλουζάκι με μοναδικό σχέδιο από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών.

Εσύ, καλλιτέχνης άνθρωπος, πώς έμπλεξες με το marketing;

Ξεκίνησε να με ενδιαφέρει όταν έκανα την πρώτη μου ταινία το DOS και συνειδητοποίησα ότι αυτό το πράγμα δεν θέλω να το ξανακάνω ποτέ. Ήταν μια πολύ πικρή εμπειρία. Αν και είχε καλή πορεία η ταινία, εγώ δεν είχα κανένα όφελος από αυτό. Το να προσπαθήσεις να κάνεις μια ταινία με τον παραδοσιακό τρόπο διανομής σημαίνει ότι όταν είσαι ανεξάρτητος ή θα σε αγνοήσουν εντελώς ή θα σε θάψουν. Για να μπεις σε αυτό το παιχνίδι πρέπει να έχεις 70-80 εκατομμύρια δολλάρια μόνο για distribution. Αυτό είναι ένα θέμα με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι οι Αμερικάνοι από το 2008 και ξεκίνησαν να ανακαλύπτουν εναλλακτικούς τρόπους διανομής με το κοινό. Δεν μπορείς να ανταγωνιστείς το Χόλυγουντ και η αλήθεια είναι ότι ούτε το Χόλυγουντ μπορεί να ανταγωνιστεί τον εαυτό του. Το σύστημα είναι πάρα πολύ ζημιογόνο και για τους ίδιους, δε συμφέρει κανένα.

Ποια θα είναι, λοιπόν, η δική σας εναλλακτική διανομή;

Δεν θα πάμε στον κινηματογράφο, θα πάμε στα αρχαία θέατρα της Μεσογείου γιατί αυτός είναι ο κατεξοχήν χώρος που παίζονταν οι διασκευές των μύθων και θα μας συνοδεύει ζωντανή ορχήστρα. Η προβολή θα έχει διαδραστικά μέσα όπως projection mapping και παράλληλα με το κονσέρτο του Σταύρου Γασπαράτου θα εισάγεται ο θεατής στον κόσμο της Α. Μετά θα πάμε στις πόλεις, σε χώρους τέχνης και σε μέρη που δεν θα περίμενες να δεις μια ταινία. Θα στήσουμε και εκθέσεις που θα περικλείουν άλλες μορφές τέχνης υπό την ίδια ενότητα: Τί είναι η Αντιγόνη σήμερα;

Για να γίνετε και εσείς μέρος της περιπέτειας της Α επισκεφτείτε το http://www.indiegogo.com/alpha-movie.

Keywords
Τυχαία Θέματα