Εμιρ Κουστουρίτσα: «Η Δημοκρατία είναι καλή για τους πλούσιους»

Με αφορμή τη νέα του ταινία "7 μέρες στην Αβάνα", που προβάλλεται αυτές τις μέρες στις αίθουσες, ο σκηνοθέτης, Εμίρ Κουστουρίτσα μίλησε για τη Δημοκρατία, τα Social Media, τον Πούτιν αλλά και την Ελλάδα.

 

Για την χώρα μας είπε: "Κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ αισθάνομαι ότι περιβάλλομαι από καλούς ανθρώπους που δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα γύρω μου.

Αισθάνομαι ότι γυρίζω στο σπίτι

μου - και αυτό δεν είναι τρόπος του λέγειν" και συνέχισε.

"Θεωρώ την Ελλάδα πατρίδα του δυτικού πολιτισμού και γι' αυτό πιστεύω ότι θα παραμείνει ταυτισμένη στο μυαλό και στην καρδιά όλων μας με τον στόχο που όλοι ανεξαιρέτως επιδιώκουμε, γιατί και οι Ρώσοι προς την πολιτισμένη Ευρώπη κοιτούν παρά προς την Ασία.

Όλος ο κόσμος από την Αναγέννηση ως σήμερα έχει "μολυνθεί" από το ελληνικό πνεύμα: η τζαζ, το ροκ-εν-ρολ, οι τεχνολογικές εφευρέσεις, τα επιτεύγματα, όλα όσα αποκαλούμε πολιτισμό σήμερα, ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε εδώ γεννήθηκαν".

Τάχθηκε κατά των social media χαρακτηρίζοντάς τα ως "μαντρί" και μάλιστα αναφέρθηκε και στη δημοκρατία καθώς στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι δεν πιστεύει σε αυτή.

«Η δημοκρατία εξακολουθεί να είναι το καλύτερο πολιτικό σύστημα γιατί δεν υπάρχει άλλο για να την αντικαταστήσει.

Στο μέλλον όμως θα βλέπουμε όλο και περισσότερο την τάση να κυριαρχεί στον κόσμο ένα μέρος, είτε είναι η Νέα Υόρκη, όπως σήμερα, είτε η Κίνα.

Και σε αυτή τη μάχη για κατίσχυση μεταξύ Κίνας, Ινδίας, Ρωσίας και ΗΠΑ θα αναπτυχθεί ο νέος τρόπος πολιτικής έκφρασης.

Η δημοκρατία είναι καλή για τους πλούσιους.

Σε έναν μικρό αριθμό εύπορων χωρών η δημοκρατία λειτουργεί, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι καλή.

Θα πρέπει λοιπόν να "κατακτήσουν" τον κόσμο και με τη δημοκρατία δεν μπορούν να το καταφέρουν».

Όσο δε για τις σχέσεις του με το Ρώσο Πρόεδρο δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα»

«Ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία στον κόσμο και είμαι πεπεισμένος ότι η παρουσία του Πούτιν διατηρεί ακόμη σε καλή ισορροπία τον κόσμο της Δύσης με τον κόσμο της Ανατολής».

Keywords
Τυχαία Θέματα