Η απάντηση της ΝΕΡΙΤ για το αρχείο της Δημόσιας Τηλεόρασης

Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ απάντησε σε όλα όσα έχουν γραφτεί για το αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης.

Με ανακοίνωσή της επισημαίνει:
«1. Είναι απολύτως ψευδείς οι ισχυρισμοί περί σεναρίων εκποίησης ή πώλησης του Αρχείου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για εκμετάλλευση από τρίτους. Αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής των οπτικοακουστικών τεκμηρίων του Αρχείου της πρώην ΕΡΤ από το Υπουργείο Οικονομικών και η σύνταξη από ειδική ομάδα ενός ψηφιακού ενιαίου καταλόγου – κάτι που γίνεται

για πρώτη φορά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση – με σκοπό την παροχή προσβασιμότητας σε αυτόν όλων των πολιτών. Ήδη, με την πρόσφατη τροπολογία στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. έχουν εκχωρηθεί όλες οι εγκαταστάσεις και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του Αρχείου. Μετά το πέρας της καταγραφής του περιεχομένου του, αυτό θα περάσει στην κυριότητα της ΝΕΡΙΤ μαζί με τον ενιαίο κατάλογο.
2. Όπως είναι γνωστό, η πρώην ΕΡΤ ήταν σε διαδικασία υλοποίησης έργων από το ΕΣΠΑ για την ψηφιοποίηση του Αρχείου της. Για την υλοποίηση του έργου αυτού, υπεύθυνη στην παρούσα φάση είναι η Ειδική Διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με τον Ν.4262/10.05.14, άρθρο 42, παρ. 5, ανατίθεται στον ειδικό διαχειριστή «η εκτέλεση και υλοποίηση έργων, δράσεων και προγραμμάτων, συγχρηματοδοτούμενων ή χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς, των οποίων φορέας ή τελικός δικαιούχος ήταν η καταργηθείσα ΕΡΤ Α.Ε. ή θυγατρική της εταιρεία, κατά τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της τελευταίας». Είναι αν μη τι άλλο ευνόητο, ότι σε αυτήν την περίπτωση όχι μόνο δεν απαξιώνεται το Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστούν με τον καλύτερο τρόπο πολύτιμοι οικονομικοί πόροι για την ανάπτυξή του – εκτός και κάποιοι δεν κατανοούν την αναγκαιότητα αυτών των δράσεων...

3. Το Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό που μεταδόθηκε από τον εκάστοτε δημόσιο φορέα, ανεξαρτήτως αν αυτός ονομάζεται ΕΙΡ, ΕΙΡΤ, ΥΕΝΕΔ, ΕΡΤ, ΔΤ ή ΝΕΡΙΤ, ενώ έχει ενσωματώσει υλικό και από άλλα αρχεία (Πουλίδη, Σαρρηκώστα, ΕΟΑ, ΔΕΗ κ.α.). Ο πολιτιστικός αυτός πλούτος ανήκε, ανήκει και θα ανήκει στον Ελληνικό λαό, προστατεύεται από τον νόμο και δεν μπορεί να εκποιηθεί. Η διάθεση υλικού προς τρίτους γίνεται με αυστηρές διαδικασίες και συγκεκριμένη τιμολόγηση, που διασφαλίζουν το ηθικό δικαίωμα των δημιουργών (Ν. 2121/93), τα πνευματικά δικαιώματα και τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας. Η παραφιλολογία για «παραποίηση του σήματος» και «ξεπούλημα» του Αρχείου, αποτελεί εσκεμμένη παραποίηση της αλήθειας και κακοήθη λασπολογία κατά της ΝΕΡΙΤ.

4. Σχετικά με τη λογοτύπηση του υλικού του Αρχείου, είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί για «ρεβανσισμό» και «σβήσιμο της ιστορίας» της ΕΡΤ. Οι κακοπροαίρετοι «κριτικοί» θα όφειλαν, προτού γράψουν οτιδήποτε, να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Αρχείου μέσα από το www.nerit.gr. Εκεί θα διεπίστωναν, ότι το υλικό που ψηφιοποιήθηκε από την ΕΡΤ προβάλλεται μέσω διαδικτύου με το λογότυπό της (ΕΡΤ Αρχείο), κάτι που συμβαίνει και στα links που δίνει προς τρίτους (π.χ. Wikipedia). Όσον αφορά στο αρχειακό υλικό που χρησιμοποιείται στις νεοπαραγόμενες εκπομπές της ΝΕΡΙΤ, αυτό φέρει το λογότυπο «ΔΤ Αρχείο», καθότι η κυριότητά του ανήκει εκ του νόμου στην παρούσα φάση στην Ειδική Διαχείριση.

Η διάθεση για παραπληροφόρηση παρακινεί κάθε «επαΐοντα» να εκτοξεύσει κατηγορίες και δυσφημιστικά σχόλια κατά το δοκούν. Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ παραμένει ανοικτή σε κάθε αξιόπιστο συνομιλητή, προκειμένου να του παράσχει ακριβείς και τεκμηριωμένες πληροφορίες για κάθε θέμα που αφορά στη δομή και τη λειτουργία της, ώστε να τηρούνται οι κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.»

Keywords
Τυχαία Θέματα