Η Μπαρτσελόνα βράβευσε τον Έλληνα συνθέτη Χρήστο Λεοντή

Η Διοίκηση της Μπαρτσελόνα, μαζί με τους Carles Duarte και Josep Tero, δύο ξεχωριστές προσωπικότητες του καταλανικού πολιτισμού, τίμησαν με δώρα τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή, ο οποίος στα τέλη Απριλίου είχε προσφέρει μουσικά έργα του αφιερωμένα σε ποδοσφαιριστές της ομάδας, σε μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, αλλά και σε εξέχοντες καλλιτέχνες και σημαντικούς φορείς πολιτισμού της πόλης.

Η ανταλλαγή έγινε στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας Ελληνοκαταλανικής Φιλίας, εμπνευσμένης από το μέλος της FC Barcelona

και παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Νίκο Μάλλιαρη.

Ο συνθέτης δέχτηκε την επίσκεψη μελών της πρωτοβουλίας κατά τη διάρκεια πρόβας για τη συναυλία του που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 28 Μαϊου, στις 20:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν και έργα των συνθετών Μανώλη Ανδρουλιδάκη, Σπύρου Καββαδά και Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Ο φάκελος από την Καταλονία, εκτός από τα δώρα της Διοίκησης της Μπαρτσελόνα, περιείχε και την ποιητική συλλογή ''El Silenci'', προσφορά του διακεκριμένου Καταλανού λογοτέχνη και μελετητή της μεσαιωνικής καταλανικής λογοτεχνίας Carles Duarte (προέδρου του Ιδρύματος Lluís Carulla, που αγωνίζεται για την διατήρηση και προώθηση της Καταλανικής γλώσσας και κουλτούρας), καθώς και το τελευταίο CD του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, προσφορά του Καταλανού τροβαδούρου Josep Tero, ο οποίος συμμετέχει στο έργο.

Ο κ. Λεοντής εξέφρασε την εκτίμησή του για την ανταπόδoση στην προσφορά του εκ μέρους των Καταλανικών φορέων. Ο μεγάλος συνθέτης στάθηκε και στη τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και χρόνια η Καταλανική ομάδα με στόχο την ανανέωση και εξυγίανση του ποδοσφαίρου, έχοντας κατορθώσει να το αποσυνδέσει από τη βία και τη διαφθορά, με τις οποίες είχε ταυτιστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Παράλληλα, οι παρόντες διατύπωσαν τον ειλικρινή θαυμασμό τους προς το παιχνίδι που εδώ και χρόνια αναπτύσσει η Μπάρτσα.

Τέλος, ο συνθέτης, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα αισιοδοξίας προς τους νέους Έλληνες δημιουργούς, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις τρομερές δυσχέρειες που πέρασε η χώρα μας στο παρελθόν για να τονίσει πως σήμερα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες της κρίσης, η τεχνολογία είναι ικανή να συντελέσει ώστε ο κάθε καλλιτέχνης να θέτει τις βάσεις του έργου του με πολύ μεγαλύτερη αυτονομία απ'ότι παλαιότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα