Τι θα δούμε σήμερα στην εκπομπή «60’ Ελλάδα»

Πυξίδα ο άνθρωπος. Προορισμός η ελληνική περιφέρεια. Στόχος του ταξιδιού η καταγραφή των προβλημάτων,

αλλά και του αισιόδοξου μηνύματος ότι σε έναν τόπο που βιώνει έντονα τη νέα σκληρή πραγματικότητα υπάρχουν πολίτες που όχι μόνο στέκονται όρθιοι αλλά και βρίσκουν τη δύναμη να δημιουργούν.

Την Τετάρτη 23 Απριλίου, στις 24:00, η πυξίδα της εκπομπής «60' Ελλάδα» και ο Νίκος Μάνεσης μας οδηγούν στη Θεσπρωτία. Ένα οδοιπορικό σε Ηγουμενίτσα, Πάργα, Σύβοτα, Ζάλογγο, Σούλι και Παραμυθιά, μέσα από εικόνες και ιστορίες της

καθημερινότητας.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει τις προετοιμασίες των κατοίκων για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι στην Πάργα και τα Σύβοτα ζουν από τον τουρισμό. Γιατί υποστηρίζουν πως ενώ έχουμε το πιο όμορφο «οικόπεδο» στον πλανήτη δεν ξέρουμε να το αξιοποιήσουμε;

ΤΑ ΨΑΡΟΚΑΪΚΑ και ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΑΞΙ
Ο Νίκος Μάνεσης συναντά εν πλω τους ψαράδες της Πλαταριάς και των Συβότων, οι οποίοι το καλοκαίρι μετατρέπονται σε ξεναγούς τουριστών.

Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ
Ψαράς είναι και ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να δείξει τον Αχέροντα στους επισκέπτες αφού τους παραλάβει από το λιμανάκι της Αμμουδιάς. Η ιστορία του αλλά και οι ιστορικές του γνώσεις προκαλούν τον θαυμασμό.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΟΥΡΔΙΣΤΗΣ ΡΟΛΟΓΙΟΥ
Η εκπομπή μας συστήνει τον ωρολογοποιό της Παραμυθιάς. Το ρολόι, το οποίο χρονολογείται από το 1750, είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Είναι μοναδικό στο είδος του, δεν έχει δείχτες και ο Χρήστος είναι ο μόνος που ξέρει πώς να το συντηρεί και να το κουρδίζει έτσι ώστε να λειτουργεί.

ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
Το εργαστήριο του Χρήστου και του Θωμά στην Παραμυθιά είναι το ένα από τα δύο χυτήρια που έχουν απομείνει στην Ελλάδα. Τι λένε για την τέχνη που χάνεται, ποια είναι η μεγαλύτερη καμπάνα που έχουν φτιάξει και που βρίσκεται;

Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΑΧΥΚΕΡΑΤΙΚΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ
Η σπάνια αρχαιοελληνική ράτσα αγελάδων την οποία εκτρέφει ένας κτηνοτρόφος προκειμένου να μην εξαφανιστεί το είδος αλλά και οι Αλβανοί «εισβολείς» που περνούν τα σύνορα για να τις κλέψουν.

Το 60'Ελλάδα βρίσκεται ακόμη:

• Στις εκβολές του Αχέροντα με την παρέα των νέων παιδιών της περιοχής που έχουν μετατρέψει το ποτάμι σε ένα υδάτινο μονοπάτι ιππασίας. Μια επικερδής απασχόληση που τους προσφέρει επαρκές εισόδημα ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους.

• Στη Σαγιάδα, με τους λίγους μόνιμους κατοίκους αλλά το άφθονο φρέσκο ψάρι.

• Μαζί με τους κτηνοτρόφους - ιππείς της Πλαταριάς, οι οποίοι αφήνουν τις στάνες και ιππεύουν τα άλογα που εκτρέφει ο 19χρονος αρχηγός της ομάδας, Δημήτρης, που ασχολείται και με το δημοτικό τραγούδι.

• Στο Ζάλογγο, το ξακουστό βουνό που γράφτηκε μια από τις ενδοξότερες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας. Σύμβολο της θυσίας των Σουλιωτισσών, το επιβλητικό μνημείο.

• Στο Σούλι, που βρίσκεται 600 μέτρα ψηλότερα από την κοίτη του ποταμού Αχέροντα και στο οποίο βρήκαν καταφύγιο οι Σουλιώτες για να πολεμήσουν τον Τούρκο κατακτητή.

• Στο Δέλτα Καλαμά που ορίζεται από το τρίγωνο Ηγουμενίτσα - Ράγιο - Σαγιάδα.

• Στο Ναυτικό όμιλο Ηγουμενίτσας μαζί με το καμάρι της πόλης Ολυμπιονίκη και Παγκόσμια πρωταθλήτρια, Αλεξάνδρα Τσιάβου.

Keywords
Τυχαία Θέματα