Γιατί "θερίζουν" οι αλλεργίες στη Θεσσαλονίκη

Τέλος στις φυτεύσεις κυπαρισσοειδών πρέπει να μπει στη Θεσσαλονίκη καθώς η γύρη που παράγουν έχει ξεπεράσει τα όρια προστασίας της δημόσιας υγείας. Την επισήμανση έκανε η καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Δέσποινα Βώκου , μιλώντας σε ημερίδα με θέμα "Αστικό Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη", που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου, στο πλαίσιο εορτασμού των 90 χρόνων της Σχολής.

Η
περιοχή του ζωολογικού κήπου είναι πολύ επιβαρυμένη

Για τον μικροβιόκοσμο στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην παρουσίασή της η κ.Βώκου, επικαλούμενη στοιχεία των τελευταίων 30 χρόνων που καταγράφουν τη γύρη και τα σπόρια των μυκήτων τα οποία προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. "Ειδικά η περιοχή του Ζωολογικού Κήπου, στο Σέιχ Σου, όπως προκύπτει από τον σταθμό μέτρησης, είναι πολύ επιβαρυμένη για γύρη οπότε όσοι έχουν αλλεργίες, είναι καλό να την αποφεύγουν" είπε χαρακτηριστικά η κ. Βώκου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριών δεκαετιών, το ατμοσφαιρικό φορτίο γύρης επιβαρύνεται κατά 90% από τα κυπαρισσοειδή αλλά και από το περδικάκι, ένα ποώδες πολυετές φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια της τσουκνίδας, ενώ έξαρση της γύρης στην ατμόσφαιρα καταγράφεται από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Σημειώνεται ότι στα "αποτυπώματα" της γύρης που μελέτησαν οι επιστήμονες, κατέγραψαν και ένα ξενικό εισβολικό είδος που απελευθερώνει μεγάλο ποσό γύρης, την "αμβροσία".

"Παρατηρήσαμε γενικότερα, αύξηση της ποσότητας γύρης χρονικά, η οποία αποδίδεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και στον ευτροφισμό της ατμόσφαιρας και του εδάφους" τόνισε η καθηγήτρια Βιολογίας, επισημαίνοντας την ανάγκη "μέριμνας για αποφυγή φυτεύσεων ειδών με αλλεργιογόνες ιδιότητες".

Ζούμε περισσότερο όταν αναπνέουμε καλύτερα

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει όφελος για τη δημόσια υγεία αλλά και για την οικονομία, σύμφωνα με την καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Κωνστ. Σαμαρά, η οποία, μιλώντας στην ημερίδα, τόνισε ότι η μείωση της μέσης ετήσιας συγκέντρωσης των μικροσωματιδίων ΡΜ 2,5 θα είχε ως αποτέλεσμα 19000 λιγότερους πρόωρους θανάτους τον χρόνο και δημοσιονομικό όφελος 31,5 δισ. ευρώ ετησίως από την εξοικονόμηση κονδυλίων για την υγεία, τη μείωση των ημερών απουσίας από την εργασία και από μη μετρήσιμα κόστη, όπως ευζωία και ποιότητα ζωής.

"Ειδικά στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι συχνά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης" είπε η κ.Σαμαρά θέτοντας ως κυριότερα προβλήματα, την ελλιπή παρακολούθηση των ρύπων και την ανεπαρκή συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) και τοπικών δικτύων σταθμών.

"Η ποιότητα του αστικού ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα σήμερα δεν είναι ακόμη στα επίπεδα που προβλέπονται από τη νομοθεσία ή επιθυμούν οι πολίτες και επιπλέον, η οικονομική κρίση, οδήγησε σε αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τις χειμερινές περιόδους" κατέληξε η κ.Σαμαρά.

Ο Κόκκινος Νείλος ήταν ερυθρά παλίρροια!

Στο φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας που εμφανίζεται συχνά και στον Θερμαϊκό κόλπο απέδωσε ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, καθηγητής Xαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, τη Βιβλική αναφορά στον "Κόκκινο Νείλο", μία από τις δέκα πληγές του Φαραώ.

"Πιθανότατα ο Νείλος κοκκίνισε λόγω της ερυθράς παλίρροιας που συναντάται και στον Θερμαϊκό και θέλει χρόνια να κάνει τον κύκλο της για να σταματήσει να εμφανίζεται" δήλωσε ο κ.Χιντήρογλου στο περιθώριο της ημερίδας. Αναφερόμενος στις υποθαλάσσιες έρευνες που έγιναν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", στο πλαίσιο του έργου επέκτασης και αναβάθμισης του χερσαίου τμήματος του διαδρόμου 10/28, τόνισε ότι τα στοιχεία ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την κατάσταση του θαλάσσιου μετώπου.

"Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα ερευνών που διενεργήσαμε την περίοδο 2000-2003 και το 2014, διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση είναι μέτρια έως καλή και μάλιστα, συναντήσαμε χαρακτηριστικούς δείκτες καθαρότητας όπως οι ανεμώνες και οι αχινοί" διευκρίνισε ο κοσμήτορας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα