Σκοπιανό: Τι είπαν οι Απόδημοι Μακεδόνες με Σαμαρά και Καραμανλή, πολιτικούς αρχηγούς και Πρεσβεία των ΗΠΑ

23:19 20/1/2018 - Πηγή: Taxalia
Οι απόδημοι Μακεδόνες αγωνιούν για τις τελευταίες εξελίξεις και καθ΄όλη την εβδομάδα είχαν σειρές επαφών, όπως μας αναφέρει το δελτίο τύπου που μας απέστειλαν. Συγκεκριμένα:

"Tην 19η Ιανουαρίου 2018, ώρα 11.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του ΓΓ του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Μπαλτατζή, της Συντονίστριας Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου κ. Νίνας Γκατζούλη και του κ. Βασίλη Γκατζούλη με την attaché της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα,
όπου ο κ. Μπαλτατζής, η κ. Γκατζούλη και ο κ. Γκατζούλης εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το επικείμενο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα.

Η Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, Νίνα Γκατζούλη, με τους προέδρους Παμμακεδονικής Ένωσης Αφρικής, κ. Αμύντα Παπαθανασίου και Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης Αρχιμανδρίτη Παντελεήμωνα Τσορμπατζόγλου, καθώς και ο ΓΓ του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μπαλτατζής και ο κ. Δαμιανός Βασιλειάδης μέλος της International Hellenic Association και ο κ. Βασίλης Γκατζούλης, μέλος της Παμμακεδονικής ΗΠΑ, επισκέφτηκαν στις 17 Ιανουαρίου, ώρα 11.00 μ.μ. τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Συζητήθηκε το θέμα του ονόματος των Σκοπίων και ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως οι θέσεις του είναι ξεκάθαρες.

(δείτε το βίντεο)
Σε τηλεφωνική συνομιλία που ακολούθησε με την κ. Γκατζούλη, ο κ. Σαμαράς καθάρισε πιο πολύ την θέση του και τόνισε πως αντιτίθεται σε κάθε σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία και παράγωγά του.

Προηγήθηκε στις 16 Ιανουαρίου, ώρα 11.00 μ.μ. συνάντηση με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επανέλαβε την δήλωση που είχε κάνει προ ημερών πως «δεν υπάρχει Μακεδονικό έθνος».

(δείτε το βίντεο)

Η ίδια επιτροπή επισκέφτηκε και τον Πρόεδρο των Κεντρώων, κ. Βασίλη Λεβέντη ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις του και τόνισε πως δεν δέχεται όνομα που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία επ´ ουδενί.

Η Μακεδονική επιτροπή ζήτησε συνάντηση με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. ΦώφηΓεννηματά, καθώς και με τον Πρόεδρο της ΝΔ, κ Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δεν έλαβαν ακόμη καμία απάντηση.

Στις 18 Ιανουαρίου η κ. Γκατζούλη, ο κ. Μπαλτατζής, ο κ. Αμύντας Παπαθανασίου, ο κ. Γιώργος Τάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Ενώσεων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) και ο κ. Βασίλης Γκατζούλης επισκέφτηκαν τον Υπουργό Αμύνης, Πάνο Καμμένο, με τον οποίο συζήτησαν εκτεταμένα το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Ο κ. Καμμένος απερίφραστα τόνισε πως ποτέ δεν θα δεχτεί όνομα για τα Σκόπια που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του.

Στις 18 Ιανουαρίου, ώρα 14.00 εδόθη συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, η οποία οργανώθηκε από τον κ. Ενάγγελο Ρήγο, πρόεδρο του International HellenicAssociation (ΙΗΑ). Ομιλητές ήταν οι εξής:

ο κ. Γεώργιος Τάτσιος ο οποίος μίλησε για την δράση της ΠΟΠΣΜ και ενημέρωσε τον τύπο και το κοινό για τις φάσεις του κινήματος «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα», προέτρεψε το κοινό να σύμμετάσχει στην Διαμαρτυρία της 21ης Ιανουαρίου και όλοι να υπογράψουν στην ιστοσελίδα www.onomasia.gr πως δεν δέχονται η λέξη Μακεδονία να υπάρχει επ´ ουδενί στο όνομα των Σκοπίων.

Η κ. Γκατζούλη αναφέρθηκε στις θέσεις των Παμμακεδονικών Ενώσεων οι οποίες είναι αμετάβλητες, επεσήμανε τις συνέπειες αν τα Σκόπια ονομαστούν «Άνω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» ή οποιαδήποτε άλλη ονομασία που θα φέρει το όνομα «Μακεδονία» -και λόγω της αναξιοπιστίας των Σκοπίων- σε μικρό χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίζουμε την ίδια αδιαλλαξία και ίδιο αλυτρωτισμό από τους Βόρειους γείτονές μας.

Ο κ. Μπαλτατζής ΓΓ του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, εξήγησε πως το ΕΑΕΣ δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ στις αρχές του ‘90 για να προστατέψει το όνομα της Μακεδονίας και παραμένει στο πλευρό των Μακεδόνων.

Ο κ. Αμύντας Παπαθανασίου μετέφερε χαιρετισμό από τους Μακεδόνες και γενικά τον ελληνσμό της Νοτίου Αφρικής και τόνισε, πως όλοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις για το όνομα.

Συντονιστής της συνέντευξης τύπου ήταν ο κ. Δαμιανός Βασιλειάδης, μέλος της Μακεδονικής Επιτροπής του ΙΗΑ.

Όπως τελικά αναφέρθηκε ο μόνος τρόπος να παρθεί η σωστή απόφαση, που σέβεται την δημοκρατία, είναι να τεθεί το πρόβλημα στην βούληση του κυρίαρχου ελληνικού λαού μέσα από ένα δημοψήφισμα."
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα