Η Siemens και οι εταίροι της υπογράφουν κοινό χάρτη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

13:06 6/3/2018 - Πηγή: Xblog

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, η Siemens και οκτώ βιομηχανικοί εταίροι της υπέγραψαν τον πρώτο κοινό χάρτη για μεγαλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Με πρωτοβουλία της Siemens, ο Χάρτης Εμπιστοσύνης ζητά δεσμευτικούς κανόνες και πρότυπα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον τομέα ασφάλειας του κυβερνοχώρου και για την περαιτέρω πρόοδο της ψηφιοποίησης. Εκτός από τη Siemens και τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

(MSC), οι εταιρείες Airbus, Allianz, Daimler Group, IBM, NXP, SGS και Deutsche Telekom υπογράφουν τον Χάρτη. Η πρωτοβουλία έγινε ευπρόσδεκτη από τον Καναδό υπουργό Εξωτερικών και την εκπρόσωπο της G7 Chrystia Freeland, και χαιρετήθηκε από την Elżbieta Bieńkowska, Επίτροπο της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

«Η πεποίθηση ότι η ασφάλεια των δεδομένων και των δικτυωμένων συστημάτων είναι εγγυημένη αποτελεί βασικό στοιχείο του ψηφιακού μετασχηματισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Joe Kaeser. «Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο και πιο αξιόπιστο. Είναι καιρός να δράσουμε – όχι μόνο μεμονωμένα αλλά από κοινού με ισχυρούς εταίρους που είναι ηγέτες στις αγορές τους. Ελπίζουμε ότι περισσότεροι εταίροι θα ενωθούν μαζί μας για να ενισχύσουν περαιτέρω την πρωτοβουλία μας».

Ο Χάρτης καθορίζει 10 τομείς δράσης στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, όπου πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις. Ζητά την ανάληψη ευθύνης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο από τα υψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης και επιχειρήσεων, με τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου στο σκοπό αυτό κυβερνητικού υπουργείου και ενός επικεφαλής ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων στις επιχειρήσεις. Ζητά επίσης από τις εταιρείες να καθιερώσουν υποχρεωτική και ανεξάρτητη πιστοποίηση τρίτων για κρίσιμες υποδομές και λύσεις – πάνω απ’ όλα, όπου μπορούν να προκύψουν επικίνδυνες καταστάσεις, όπως με αυτόνομα οχήματα ή με ρομπότ του αύριο, τα οποία θα αλληλεπιδρούν άμεσα με ανθρώπους κατά τη διάρκεια των παραγωγικών διαδικασιών. Στο μέλλον, οι λειτουργίες ασφάλειας και προστασίας δεδομένων πρόκειται να είναι προ-διαμορφωμένες ως κομμάτι των τεχνολογιών και οι κανονισμοί για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο πρόκειται να έχουν ενσωματωθεί στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Οι υπογράφοντες το Χάρτη ζητούν επίσης να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της κατανόησης της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, μέσω της κατάρτισης και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, καθώς και των διεθνών πρωτοβουλιών.

«Τα ασφαλή ψηφιακά δίκτυα είναι η κρίσιμη υποδομή που υποστηρίζει τον διασυνδεδεμένο κόσμο μας», δήλωσε η Καναδός υπουργός Εξωτερικών Chrystia Freeland. «Ο Καναδάς χαιρετίζει τις προσπάθειες αυτών των εξαιρετικά σημαντικών παραγόντων της βιομηχανίας να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου κυβερνοχώρου. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα αποτελέσει σίγουρα το επίκεντρο του έτους προεδρίας του Καναδά στη G7». Το θέμα αποτελεί επίσης κορυφαία προτεραιότητα για τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο όσον αφορά στους κανόνες συναλλαγών στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Wolfgang Ischinger, Πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. «Αλλά οι εταιρείες που πρωτοστατούν στο όραμα και τον σχεδιασμό του μέλλοντος του κυβερνοχώρου οφείλουν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τα πρότυπα. Γι ‘αυτό ο Χάρτης είναι τόσο σημαντικός. Μαζί με τους εταίρους μας, θέλουμε να προωθήσουμε το θέμα και να καθορίσουμε το περιεχόμενό του» πρόσθεσε.

Σε έναν ψηφιοποιημένο κόσμο, οι απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αυξάνονται σταθερά: Σύμφωνα με τη Gartner, το 2017 χρησιμοποιήθηκαν 8,4 δισεκατομμύρια δικτυωμένες συσκευές – αύξηση 31% έναντι του 2016. Μέχρι το 2020, ο αριθμός αναμένεται να φθάσει τα 20,4 δισεκατομμύρια.

Ο Χάρτης Εμπιστοσύνης είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση: www.charter-of-trust.com

Συντάκτης: Δελτίο Τύπου

Keywords
Τυχαία Θέματα