14 Έλληνες που ξεχώρισαν ή όχι στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

16:17 9/6/2019 - Πηγή: Contra

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, Έλληνα παίκτη του μπάσκετ θα βρεις από κάτω. Δεν είναι μονάχα ο Κώστας Σλούκας ή ο Νίκος Ζήσης που βγάζουν ένα -πολύ καλό- μεροκάματο σε προηγμένα πρωταθλήματα. Μέχρι την Ισλανδία εμφανίστηκε εκπρόσωπος της χώρας μας, όπως κάποτε συνέβη με τον Κώστα Τσαρτσαρή, πολύ πριν γίνει ο... Κώστας Τσαρτσαρής! Κατά την πλοήγηση θα ταξιδέψεις επίσης σε Εσθονία, Λευκορωσία και Σουηδία, ξέχωρα από τη Γαλλία και το Ισραήλ. Μην χαθείς μόνο!

Κώστας Σλούκας

Προτού λήξει η σεζόν ο ηγετικός γκαρντ της Φενέρμπαχτσε

ν' αποφασίσει για μέλλον του δεν πρόκειται. Σε αυτή τη φάση είναι αφοσιωμένος στις υποχρεώσεις με την ομάδα του Ομπράντοβιτς, η οποία παίζει τελικούς πρωταθλήματος με την Εφές. Ως τώρα ο 29χρονος Θεσσαλονικιός γκαρντ μετρούσε 11.5 πόντους, με 4.7 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι στην τουρκική λίγκα. Τέλειωσε ματς με 27 πόντους (5/6 τρίποντα) απέναντι στην Μπαχτσεσεχίρ και άλλο, με αντίπαλο την Εφές, δίνοντας 9 ασίστ. Η σεζόν στην Ευρωλίγκα δεν έκλεισε ιδανικά για τους πρώτους στην κανονική περίοδο 'κιτρινομπλέ', αλλά η παρουσία στην κορυφαία 5άδα της διοργάνωσης ήταν μια προσωπική ανταμοιβή για τον Σλούκα των 11.8 πόντων με 58% στο δίποντο και 45% στο τρίποντο, 4.8 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ στα 26'38'' που έμενε στο παρκέ.

Κώστας Βασιλειάδης

Παράσημο ομολογουμένως τα 10 εύστοχα τρίποντα σε 18 προσπάθειες για τον 35χρονο σούτινγκ γκαρντ της Ομπραντόιρο. Μια επίδοση που τον κατέταξε μεταξύ των 8 παικτών που έχουν πετύχει διψήφιο αριθμό πόντων στην ACB, δίπλα -μεταξύ άλλων- στον αξεπέραστο Βραζιλιάνο Οσκάρ Σμιντ. Μην μείνουμε όμως μόνο εκεί. Γιατί είχε συνολικά 13.9 πόντους (432 συνολικά) με 3.1 ανά 7.9 προσπάθειες (38%) πίσω από τα 6μ75 και 2 ασίστ ανά 23 λεπτά συμμετοχής σε καθέναν από τους 31 αγώνες που έπαιξε. Μάλιστα στους 25 εξ αυτών είχε διψήφιο αριθμό με τους season high τους 33 απέναντι στη Σαραγόσα. Ούτε τις σεζόν με την Μπιλμπάο του Κατσικάρη είχε τέτοιους αριθμούς, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εξασφάλιση της παραμονής με ρεκόρ 11-23.

Νίκος Ζήσης

Η σταθερή αξία. Σε μια σεζόν που η Μπάμπεργκ απέτυχε με κρότο στους δύο βασικούς στόχους της (Champions League, Bundesliga) και κατέκτησε μόνο το Κύπελλο, ο Έλληνας γκαρντ, λίγο πριν πατήσει τα 36 του, προσπάθησε να βοηθήσει όσο μπορούσε αντλώντας εμπειρίες από τη γεμάτη δεξαμενή του. Τέλειωσε τη χρονιά (τέταρτη ολόκληρη) μετρώντας 7.1 πόντους - 4.2 ασίστ - 2 ριμπάουντ ανά 23'20'' σε 36 παιχνίδια πρωταθλήματος (ως τον αποκλεισμό από τη Ράστα Βέχτα στον α' γύρο) και 7.2 πόντους - 3.3 ασίστ, 2.5 ριμπάουντ σε 17 ματς του CL, όπου 'απέκλεισε' την ΑΕΚ. Τίμια η προσπάθειά του, δίχως να κάνει όμως τη διαφορά. Άλλος όφειλε να επωμιστεί το βάρος (Ράις) για την ομάδα του Φεντερίκο Πέρεγκο και δεν το έκανε.

Στράτος Περπέρογλου

Πρωταθλητής με τον Ερυθρό Αστέρα στην Αδριατική Λίγκα ο Έλληνας φόργουορντ, συνέβαλε με 10.9 πόντους και 2.8 ριμπάουντ από την αρχή ως το τέλος. Το 56% στα δίποντα και το σχεδόν 37% στα τρίποντα λειτούργησαν εγγυητικά για την επιτυχία της ομάδας του Μίλαν Τόμιτς, η οποία επανήλθε στην Euroleague μετά το διάλειμμα της Μπουντούτσνοστ. Στους τελικούς με την Παρτίζαν, για το σέρβικο πρωτάθλημα πλέον, δεν θα παίξει, διότι είναι τραυματίας.

Κώστας Καϊμακόγλου

Μόνιμος στο Καζάν από το καλοκαίρι του 2012, όταν και έφυγε από τον Παναθηναϊκό, ο 36χρονος πλέον πάουερ φόργουορντ έχει το 'know how'. Ταλαιπωρημένο το κορμί του, πολύ δεν αγωνίστηκε εφέτος στη VTB League (14 παιχνίδια), όπου η Ούνιξ παρά το 25-8 και τη δεύτερη θέση αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Χίμκι με 3-1, με αποτέλεσμα τους 5.1 πόντους και τα 2.9 ριμπάουντ. Στο Eurocup εμφανίστηκε λίγο περισσότερο στο παρκέ (14'51'' σε 21 παιχνίδια), αλλά με 3.8 πόντοι με 2.6 ριμπάουντ ήταν ο λιγότερα παραγωγικός εαυτός του του μετά το 2004-05, όταν ακόμη αγωνιζόταν στο Μαρούσι, χωρίς να συνυπολογίζεται η περυσινή άτυχη χρονιά.

Μάικ Μπράμος


Σε εξέλιξη ακόμη η τέταρτη σεζόν του 32χρονου σουτέρ από το Μίτσιγκαν στη Βενετία, καθώς η Ρέγερ, αφού απέκλεισε την Κρεμόνα στα ημιτελικά, διεκδικεί τον τίτλο (με αντίπαλο τη Σάσαρι) για τέταρτη φορά στην ιστορία της και δεύτερη σε τρία χρόνια. Σε 39 παιχνίδια ως σήμερα ο ομογενής διεθνής έχει μετρήσει τα περισσότερα λεπτά από κάθε άλλων συμπαίκτη του (1092) και έχει συμβάλει με 10.1 πόντους από 49% στο δίποντο και 43% στο τρίποντο. Πασπαλισμένοι αυτοί με 3.9 ριμπάουντ!

Γιάννης Αθηναίου

Δεν ήταν η πρώτη φορά που μεσούσης της σεζόν έφυγε για τα ξένα ο 31χρονος κόμπο γκαρντ. Φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ, η Προβάνς του γαλλικού νότου ήταν εκείνη που τον υποδέχθηκε στα τέλη του περασμένου Γενάρη και σε 17 παιχνίδια της κανονικής περιόδου για την LNB έπαιζε ανά 21.8 λεπτά, προσφέροντας 6.5 πόντους, 3.1 ασίστ και 1.8 ριμπάουντ. Παρά το αξιόλογο ρόστερ πάντως (Χέρστον, Κίρκσεϊ, Βάρναντο) η ομάδα από το Φος σιρ Μερ το... φως της δεν το είδε και υποβιβάστηκε, παρέα με την Αντίμπ.

Φώτης Λαμπρόπουλος

Ο πιο κοσμογυρισμένους Έλληνας παίκτης ο Πατρινός πάουερ φόργουορντ, στα 35 προς τα 36 όχι μόνο βρήκε δουλειά στην Εστουδιάντες, όχι μόνο ανανέωσε το μηνιαίο συμβόλαιο που αρχικά υπέγραψε, αλλά πρόλαβε να εμφανιστεί σε 15 παιχνίδια του ισπανικού πρωταθλήματος. Στη μάχη αποφυγής του υποβιβασμού συνείσφερε με 3.1 πόντους και 1 ριμπάουντ. Με καλύτερη εμφάνιση τους 9 πόντους και 4 ριμπάουντ απέναντι στην Μπρούγος.

Ζακ Όγκαστ

Η Γαλατάσαραϊ έφτασε ως την τετράδα της τουρκικής λίγκας και ο ομογενής σέντερ, στην μετά Παναθηναϊκού εποχή, ολοκλήρωσε μια γεμάτη σεζόν με 13 πόντους ανά 24'36'' συμμετοχής σε κάθε αγώνα. Αγγίζοντας μάλιστα το νταμπλ-νταμπλ σε μέσους όρους (7 στο σύνολο), καθώς μάζευε 8.6 ριμπάουντ ανά συμμετοχή (5.6 αμυντικά, 3 επιθετικά). Οι 1.4 ασίστ πλαισίωναν τα στατιστικά του. Υπήρχε ματς που σκόραρε 28 πόντους (με αντίπαλο την Τόφας) και άλλο που μάζεψε 17 ριμπάουντ (απέναντι στην Γκαζιαντέπ).

Ζήσης Σαρικόπουλος

Η αρχή και το τέλος της σεζόν βρήκαν τον 29χρονο σέντερ στο Μινσκ. Στην κορυφαία ομάδα της χώρας (11 σερί σεζόν πρωταθλήτρια), στην Τσμόκι που ανήκει στη VTB League και τερμάτισε τελευταία με ρεκόρ 4-22. Αν και πήγε δοκιμαστικά, κατέληξε να είναι ο πρώτος ριμπάουντερ με 6.7 ανά 24'43'' (σε 26 συμμετοχές) και ο καλύτερος μπλοκέρ με 0.8, λειτουργώντας ως η ασπίδα προστασίας για την άμυνα. Όχι πως οι 10.1 πόντοι (με 61% στο δίποντο) που κατά μέσο όρο έδινε ανά αγώνα ήταν λίγοι. Μάλιστα στις 30 Μαρτίου είχε 17 πόντους και 4 ριμπάουντ απέναντι στη Ζενίτ. Αντίστοιχοι οι αριθμοί του στο εγχώριο πρωτάθλημα, στα δε 6 ευρωπαϊκά ματς του EuropeCup της FIBA έδινε 7.5 πόντους και 5.8 ριμπάουντ στα 20.2 λεπτά. Θα βρει σίγουρα καλύτερη δουλειά!

Αλέξανδρος Βαρυτιμιάδης

Τα 25 του κλείνει στις 21 Ιουνίου ο Έλληνας φόργουορντ, ο οποίος τέλειωσε άλλη μία σεζόν στη σουηδική Ούμεα, ομάδα της ομώνυμης πόλης στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας. Παρά την περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε πέρυσι το καλοκαίρι, επανήλθε και σε 21 παιχνίδια του πρωταθλήματος είχε 10.7 πόντους, 6.4 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ. Στο νικηφόρο 95-93 επί της Λούλεα εκτός έδρας είχε 24 πόντους και 13 ριμπάουντ! Η ομάδα του μπήκε στα πλέι οφ, αλλά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Σεντερτάλιε.

Μιχάλης Λιάπης

Μόλις 2 οι συμμετοχές του πρώην γκαρντ των ΠΑΟΚ και Κολοσσού στην ισλανδική Γκριντάβικ (του Κώστα Τσαρτσαρή). Με 17'19'' ανά αγώνα και 6.5 πόντους. Από τα τέλη Δεκεμβρίου εντάχθηκε στον Ηρακλή και πανηγύρισε την άνοδο στη Basket League, αν και ο ίδιος τέθηκε εκτός μάχης στα τέλη Απριλίου.

Μάριος Ματαλών

Άλλοτε διεθνής γκαρντ, συμπαίκτης του Κουφού στην Εφήβων, αγωνίστηκε με τη Χαποέλ Ραμάτ Γκαν στη δεύτερη κατηγορία του Ισραήλ. Η σεζόν σώθηκε με την παραμονή στην κατηγορία. Αρκούσε μία παραπάνω νίκη από τη Μακάμπι Ρεχοβότ.

Γιάννης Τόζιος

O 28χρονος σέντερ έγινε ο πρώτος Έλληνας που έπαιξε σε εσθονική ομάδα. Δεν ολοκλήρωσε πάντως τη σεζόν στην Πάρνου, η οποία κατετάγη 8η στην ενιαία λίγκα Εσθονίας-Λετονίας και αποκλείστηκε στον α' γύρο από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Βέντσπιλς.

Keywords
Τυχαία Θέματα