Euro '96, ημέρα 16η: Ο Πομπόρσκι ήθελε μόνο ένα κανό

10:34 3/5/2020 - Πηγή: Contra

Το Contra.gr ξαναβλέπει το Euro 1996, όταν το 'ποδόσφαιρο επέστρεψε σπίτι'. Μέρα παρά μέρα, ένα κείμενο θα θυμίζει τι συνέβη σε μία από τις πιο αγαπημένες διοργανώσεις της δεκαετίας του '90. Πρωταγωνιστές, ιστορικά γκολ, μεγάλες ανατροπές και πολλά... πέναλτι θα κατακλύσουν τις οθόνες σας σε ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν. Στο 16ο κείμενο o τέταρτος και τελευταίος προημιτελικός της διοργάνωσης.

Τσεχία -

Πορτογαλία 1-0. Μιλάμε για το πλέον αντιεμπορικό ζευγάρι της προημιτελικής φάσης. Λογικό, όταν κάποιος είχε να αντιπαραβάλει τις αναμετρήσεις Ισπανία - Αγγλία, Γαλλία - Ολλανδία και Γερμανία - Κροατία. Όχι πως εκεί παρακολούθησε κάποιος υπερθέαμα. Τρία γκολ, όλα στο 2-1 της 'Νασιονάλμανσάφτ' απέναντι στους Κροάτες και δύο 0-0 που κρίθηκαν στα πέναλτι. Αλλά και πάλι, ήταν οι κυνικοί Πορτογάλοι κόντρα στους Τσέχους της πρώτης φοράς. Αυτό που κανείς δεν ήξερε πριν την σέντρα ήταν πως θα γινόταν μάρτυρας του καλύτερου -ίσως- γκολ που σημειώθηκε στα γήπεδα της Αγγλίας για το Euro 1996, από τα πόδια ενός άγνωστου μέχρι τότε μακρυμάλλη, που περισσότερο έφερνε σε χεβιμεταλλά παρά σε διεθνή ποδοσφαιριστή.

Τσεχία (Ντούσαν Ούριν): Κούμπα, Σουσοπάρεκ, Κάντλετς, Χόρνακ, Λάταλ, Νέμετς, Νέμετσεκ (90' Μπέργκερ), Μπέιμπλ, Πομπόρσκι, Σμίτσερ (46' Κούμπικ), Κούκα. Πορτογαλία (Αντόνιο Ολιβέιρα): Μπαΐα, Σεκρετάριο, Κόουτο, Χέλντερ, Ντίμας, Πάουλο Σόουζα, Ρουί Κόστα, Οσεάνο (65' Φόλια), Φίγκο (82' Καντέτε), Ζοάο Πίντο, Σα Πίντο (46' Ντομίγκος). Ημερομηνία : Κυριακή 23 Ιουνίου. Φάση : Προημιτελικά. Γήπεδο : Βίλα Παρκ, Μπέρμιγχαμ. Θεατές : 26.832. Διαιτητής : Χέλμουτ Κρουγκ (Γερμανία). Σκόρερ : 53' Πομπόρσκι. Το 'μολών λαβέ' του Ούριν

Η Τσεχία ισοβάθμισε με την Ιταλία στο Group C της διοργάνωσης, αλλά ήταν αυτή που πήρε το δεύτερο εισιτήριο πρόκρισης μετά τους Γερμανούς καθώς επικράτησε με σκορ 2-1 της 'Σκουάντρα Ατζούρα' στο μεταξύ τους ματς. Ο Ντούσαν Ούριν είχε επιλέξει την τακτική των 300 του Λεωνίδα. Ελάτε να μας κερδίσετε. Ο τεχνικός της Τσεχίας έχτιζε από την επιθετική άμυνα και πόνταρε τόσο στην άγνοια, όσο και την αλαζονεία των αντιπάλων του. Όλοι πίστευαν πως δεν γίνεται να την πατήσουν από την Τσεχία και τους άγνωστους -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- παίκτες της στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό.

Κόντρα στην Πορτογαλία, ο Ούριν δεν άλλαξε την φιλοσοφία του, φροντίζοντας ώστε οι παίκτες του να μην παρασύρονται από τον ενθουσιασμό. Τριάδα στην άμυνα, ο Λάταλ την δεξιά πλευρά, ο Νέμετς την αριστερή.Δύο κεντρικοί χαφ και οι Σμίτσερ - Πομπόρσκι στην πλάτη του Κούκα. Να ξεκινούν από τις πτέρυγες και να συγκλίνουν στον άξονα. Πρώτα ήθελε τον έλεγχο του χώρου ο Ούριν, μετά την αμυντική ασφάλεια και τέλος την στιγμή εκείνη που θα του έδινε το ματς.

Κρατούσε τα γκέμια ο Ολιβέιρα

Εκείνη η Πορτογαλία ίσως και να μπορούσε περισσότερα. Ωστόσο δεν έλεγε να αποχωριστεί το συντηρητικό της στυλ. Με αρτίστες της μπάλας στη μεσαία γραμμή όπως οι Πάουλο Σόουζα, Ρουί Κόστα και Λουίς Φίγκο, έμοιαζε με καθαρόαιμο που ασφυκτιά στα γκέμια του προπονητή της. Ο Αντόνιο Ολιβέιρα έψαχνε πρώτα την ασφάλεια, ποντάροντας πως η ποιότητα από την μέση και μπροστά θα του δώσει το παραπάνω. Ίσως κάπως αυθαίρετο το συμπέρασμα, αλλά κάτι τέτοιο φάνηκε στο τελευταίο ματς του ομίλου, όταν διώχνοντας το άγχος από το 4', επικράτησε άνετα της Κροατίας με 3-0.

Αλλά φτάνοντας στα νοκ-άουτ η ιστορία άλλαζε ούτως ή άλλως, εξαιτίας της φύσης πλέον του τουρνουά. Ο Αντόνιο Ολιβέιρα θέλησε να αντιπαρατάξει ένα 4-4-2 απέναντι στους Τσέχους, επιχειρώντας να τους κρατήσει σε χαμηλά μέτρα με δύο τρόπους: την πίεση των φορ ψηλά στην πρώτη πάσα και την κατοχή της μπάλας. Η αλήθεια είναι πως είχε τους παίκτες να το κάνει.

Και ο κόσμος έμαθε τον Κάρελ Πομπόρσκι

Το πρώτο ημίχρονο δεν είχε να προσφέρει συγκινήσεις. Η Πορτογαλία είχε τον έλεγχο, κρατώντας... ήσυχη την Τσεχία. Είχε και την μοναδική ουσιαστικά ευκαιρία σε αυτό το διάστημα, αλλά ο Κούμπα σταμάτησε τον Ζοάο Πίντο. Στην ανάπαυλα ο Ούριν κράτησε στα αποδυτήρια τον Σμίτσερ και έριξε στην μάχη έναν λιγότερο ποιοτικό αλλά περισσότερο μαχητικό μέσο, τον 32χρονο Κούμπικ της Ντρνόβιτσε. Με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους οι Τσέχοι έμοιαζαν πιο δυναμικοί στη μεσαία γραμμή. Μετά ήρθε η στιγμή του αγώνα. Ο Πομπόρσκι μέχρι τότε ήταν ουσιαστικά εκτός αγώνα. Αφήνοντας το δεξί άκρο για να έρθει αριστερά, πήρε την μπάλα από τον Νέμετς, που ανέβηκε την πτέρυγα χωρίς ουσιαστική πίεση. Ο Πομπόρσκι βρέθηκε ανάμεσα σε τέσσερις Πορτογάλους. Κανείς από αυτούς ωστόσο δεν ήταν σωστά τοποθετημένος.

Ο Τσέχος μεσοεπιθετικός πήγε κατά μέτωπο, στάθηκε τυχερός κερδίζοντας μια κόντρα που εξουδετέρωσε τον Κόουτο και φτάνοντας στο ύψος της μεγάλης περιοχής, είχε ξεμείνει από λύσεις. Δεν είχε επιλογή πάσας, με τον Έλντερ να σπεύδει στην ευθεία και τον Μπαϊά να αφήνει την γραμμή του για να του περιορίσει την γωνία εκτέλεσης. Τότε ο μακρυμάλλης Τσέχος είδε την ευκαιρία: με μια αυτοκρατορική λόμπα 'ξέρανε' όλη την αντίπαλη άμυνα και έβαλε την Τσεχία μπροστά στο σκορ στο 53'. Αυτό το γκολ δεν έδωσε μόνο την πρόκριση στην εθνική του στα ημιτελικά αλλά και στον ίδιο ένα εισιτήριο για την Premier League με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Πομπόρσκι βρέθηκε αντιμέτωπος με την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά. Το μόνο που ήθελε ο ίδιος, ήταν ένα... κανό. "Πώς γιόρτασα το γκολ μου εκείνο το βράδυ; Έφαγα, ήπια ένα ποτήρι κρασί και μισό ποτήρι μπύρα. Μετά πήγα για ύπνο. Το μόνο που ήθελα τους μήνες που ακολούθησαν ήταν να κρυφτώ. Να με αφήσουν όλοι ήσυχο. Ήθελα να βρίσκομαι κάπου ήσυχα με την οικογένεια μου, ή να δανειστώ ένα κανό και να διασχίσω τον ποταμό Βιτάβα με φίλους μου. Αντιθέτως έπρεπε να απαντώ στην ίδια ερώτηση ξανά και ξανά: 'πώς σκέφτηκες να σηκώσεις την μπάλα; Πόση φήμη σου έφερε αυτό το γκολ;"

Η αλήθεια είναι πως ο 48χρονος σήμερα Πομπόρκσι εξαργύρωσε αυτό το τέρμα με μια καριέρα που περιελάμβανε πλην της Γιουνάιτεντ, τις Μπενφίκα και Λάτσιο, ενώ επιστρέφοντας στην Τσεχία αγωνίστηκε σε Σπάρτα Πράγας και Μπουντεγιόβιτσε. Λίγα χρόνια αργότερα πέτυχε ένα παρόμοιο γκολ κόντρα στον Φαν ντερ Σαρ. Ο ίδιος ξέρει πως εκείνο το τέρμα κόντρα στην Πορτογαλία έγινε το φάντασμα που τον συντρόφευε τα επόμενα χρόνια. Και η πορεία εκείνης της Τσεχίας στο τουρνουά έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Δείτε όλα τα κείμενα του Contra.gr από το rewatch του Euro 1996.

Keywords
Τυχαία Θέματα