Ranking: Βάλαμε τους 31 παίκτες της ΑΕΚ στη σειρά

20:31 11/12/2019 - Πηγή: Contra

Η αρχή και το τέλος του πρώτου γύρου είχε ένα κοινό σημείο για την ΑΕΚ των αντιθέσεων: την αλλαγή προπονητή. Την ημέρα της πρεμιέρας όταν η Ένωση, με μια αλλοπρόσαλλη εικόνα, έχανε 2-1 από την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ ο Μιγκέλ Καρντόσο έψαχνε την πόρτα εξόδου, συνδυαστικά με την παραίτηση Λυμπερόπουλου και την ενεργοποίηση του Ίβιτς, ενώ αμέσως μετά το 'χορταστικό' 5-0 επί του Πανιωνίου ο Νίκος Κωστένογλου,

που είχε αντικαταστήσει τον Πορτογάλο λίγες ημέρες μετά, άφηνε -με δάκρυα στα μάτια- τη θέση του στον Ιταλό Μάσιμο Καρέρα. Του εκλεκτού του Σέρβου τεχνικού διευθυντή μέσα από την πολυπρόσωπη λίστα των άνεργων τεχνικών.

Η ΑΕΚ υιοθέτησε τη θεωρία των δύο άκρων στις πρώτες 13 αγωνιστικές. Ομάδα με 'γενναία' διπλά σε Τρίπολη (3-2) και Αγρίνιο (1-0), αλλά ξερή ισοπαλία στη Λάρισα (0-0) και ήττα άνευ μάχης στο Ηράκλειο (1-0). Ομάδα που θα έπρεπε να χάνει 0-3 από τον ΠΑΟΚ στα πρώτα 45 λεπτά και ισοφάριζε δύο φορές στο δεύτερο μισό, ομάδα που ισοφαριζόταν από τον Ατρόμητο στο 89' κι έβρισκε γκολ στο 93', ομάδα που νικούσε 2-0 τον Παναθηναϊκό ως το 66' και γνώριζε την ήττα με 3-2, ομάδα που θα έχανε από τον Άρη των 10 παικτών! Η τρίτη θέση στην κατάταξη με μόλις +3 από την έβδομη κι ένα ταυτόχρονο -10 από το δίδυμο του ρετιρέ ήταν αναπόφευκτη συνθήκη για τους απρόβλεπτους 'κιτρινόμαυρους', οι οποίοι σε σχέση με με το φινάλε της περυσινής περιόδου έχουν μεν αυξήσει τον αριθμό των τελικών προσπαθειών τους (από τις 11.7 στις 12.8), σπαταλώντας λιγότερες πάσες, αλλά δεν σκοράρουν με την ίδια συνέπεια.

Στη διάρκεια αυτού του άστατου διαγράμματος με πολλά ups και downs, η ΑΕΚ εμφάνισε ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν, άλλους που έκαναν απλώς τη δουλειά τους και κάμποσους που συγκριτικά με τις προσδοκίες που τους συνόδευαν έχουν απογοητεύσει έως τώρα. Δεδομένου δε ότι το ευρωπαϊκό ταξίδι διακόπηκε νωρίς και στο κύπελλο η Ένωση δεν έχει παίξει ακόμη, η εικόνα του πρωταθλήματος είναι ο απόλυτος (και όχι παραμορφωτικός) καθρέπτης του ευμετάβλητου κλάσματος απόδοση/προσφορά.

Ο βασιλιάς και οι τρεις σωματοφύλακες

Ο Νέλσον Ολιβέιρα είναι ο ποδοσφαιριστής που κατόρθωσε με τη σταδιακή βελτίωσή του να μετατραπεί στο σημείο αναφοράς της επίθεσης των 'κιτρινόμαυρων'. Την άριστη τεχνική την είχε, εκείνο που έλειπε από τις θητείες του σε προηγούμενες ομάδες ήταν αποτελεσματικότητα και η αυτοπεποίθηση. Η χαμηλή δυναμική του ελληνικού πρωταθλήματος ευνόησαν την προσπάθειά του αυτή και αφενός τα 8 (σε 28 τελικές προσπάθειες ή 1/3) αφετέρου η 1 ασίστ, τα 2 κερδισμένα πέναλτι και τα 17 σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή εικονοποιούν την οντότητά του. Με το χατ τρικ του Σαββάτου, το δεύτερο της καριέρας του έγινε ο αρχισκόρερ της Super League.

Βέβαια ο 28χρονος φορ είναι μονάχα η κορυφή μιας πυραμίδας. Μια κορυφή που απαιτεί δυναμική στήριξη. Ο Βασίλης Μπάρκας έχει αγωνιστεί στους 10 από τους 13 αγώνες και στα τέσσερα εξ αυτών έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του, με 2 αποκρούσεις ανά συμμετοχή (20 στο σύνολο), άλλες 19 επεμβάσεις και 25 κλεψίματα που σταμάτησαν αντίπαλες προοπτικές.

Ο Μάρκο Λιβάγια δεν κινείται ακόμη στα περυσινά ή στα προπέρσινα πρωταθληματικά στάνταρντς, εκπέμπει περισσότερο εκνευρισμό απ' αυτόν που έχει ανάγκη η ομάδα του (6 κίτρινες), δεν παύει παρόλα αυτά να είναι μια ηγετική φυσιογνωμία. Αυτός που ορίζει σε μεγάλο βαθμό την 'κιτρινόμαυρη' λειτουργία, απειλώντας περισσότερο από κάθε άλλον, αυτός που ταλαιπωρεί αφάνταστα τους αντιπάλους του (33 κερδισμένα φάουλ), αυτός που παράγει ποδόσφαιρο (28 εύστοχα γεμίσματα στα 86 συνολικά). Σίγουρα τα 3 γκολ και οι 2 ασίστ δεν είναι αριθμοί που αντιπροσωπεύουν την κλάση του, αλλά παραμένει τρομερά πολύτιμος για ο σύνολο. Όσο ακριβώς είναι ο Πέτρος Μάνταλος. Ο οποίος πέρυσι είχε 5 ασίστ σ' όλο το πρωτάθλημα και εφέτος έχει ήδη 6 - ο πιο αξιόπιστος πασέρ του πρωταθλήματος. Χώρια τα 4 γκολ, δύο εκ των οποίων απέναντι στο Βόλο μέτρησαν.. διπλά γιατί χάρισαν νίκη!

Με βάση το '5'

Το καρέ των ποδοσφαιριστών αυτών δίνει οξυγόνο σε μια ΑΕΚ που αγκομαχά στην ανηφόρα, διότι παίρνει πολλά από λίγους και λιγότερα από πολλούς. Είναι ευρύ το φάσμα των ποδοσφαιριστών που απλώς λειτουργούν ως μέλη του συνόλου. Οι περισσότεροι εξ αυτών στρατιώτες για να υπηρετήσουν μια συγκεκριμένη αποστολή. Ο Μιχάλης Μπακάκης, ο παίκτης με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής (1094 λεπτά σε 12 αγώνες) έχει δώσει ένα γκολ και κυρίως όμως 13 κλεψίματα - τα περισσότερα πλην του Μπάρκα. Ο Αντρές Σιμόες είναι μια σταθερή αξία στον κεντρικό άξονα μ' ένα νικητήριο τέρμα στην Τρίπολη και τρίτος σε πάσες (59), ο Έντερ Λόπες προσπαθεί να δίνει την απαιτούμενη ισορροπία στην αριστερή πτέρυγα με 7 γεμάτα 90λεπτα ήδη, ο Κώστας Γαλανόπουλος προσφέρει φρεσκάδα και οξυγόνο στον νευραλγικό χώρο του κέντρου, ο Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι είναι ο πρώτος σε επεμβάσεις (με 22), παρόλο που έχει παίξει μόνο σε 9 παιχνίδια, ενώ οι Οικονόμου (κυρίως στην άμυνα των τριών), Ντέλετιτς και Αλμπάνης -στα όσα λεπτά κέρδισαν μέχρι τώρα- υπηρέτησαν ένα συγκεκριμένο ρόλο που τους ανατέθηκε, καταφέρνοντάς τα είτε περισσότερο είτε λιγότερο.

Αετοί χωρίς φτερά

Για να είχε μια διαφορετική τύχη και προοπτική η ΑΕΚ όφειλαν συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές να την είχαν ωφελήσει περισσότερο. Φερ' ειπείν ο Νέναντ Κρίστιτιτς, που είχε έρθει από τον Ερυθρό Αστέρα ως ένας σύγχρονος χαφ, σχεδόν περιφέρεται στο χώρο και τα 12 κλεψίματα απλώς κρύβουν τη σκόνη κάτω από το χαλί. Επίσης ο πολυσυζητημένος Ντάνι Βέρντε, παρά τα ξεσπάσματα και τις ντρίμπλες, δεν έχει κατορθώσει ν' απλοποιήσει το παιχνίδι του και να δώσει ουσιαστική αξία στις ενέργειές του, μετρώντας μόλις δύο ασίστ, 13 εύστοχα γεμίσματα σε 41 απόπειρες (όταν ο Λιβάγια έχει 28) και 1 γκολ για 26 τελικές. Για να μην πιάσουμε τον Όγκνιεν Βράνιες, ο οποίος περισσότερο απασχολεί με την αδυναμία διαχείρισης του εκρηκτικού χαρακτήρα του (5 κίρινες, 1 αποβολή) μετρώντας μόλις 9 κλεψίματα και 13 επεμβάσεις (σχεδόν τις μισές από τον Τσιγκρίνσκι) στις μόλις 8 συμμετοχές του. Ο Παναγιώτης Τσιντώτας ανήκει επίσης στην ίδια κατηγορία, διότι δέχθηκε δύο γκολ ανά ματς που αντικατέστησε τον Μπάρκα, ενώ οι Χουλτ και Παουλίνιο παλεύουν να κερδίσουν το βραβείο των πιο 'μελάτων' εμφανίσεων. Σε σχέση με τον Σουηδό τουλάχιστον, του οποίου η προσφορά περιορίζεται σε 12 κλεψίματα, ο 28χρονος Πορτογάλος ακραίος έχει 28 εύστοχα γεμίσματα, βγάζοντας μια επιθετικότητα από τη δεξιά πλευρά. Ο Γιώργος Γιακουμάκης δεν έχει βρει ακόμη δίχτυα σε 9 (ολιγόλεπτες) συμμετοχές όντας εγκλωβισμένος σ' εκείνο το πρωταθληματικό γκολ στο Φάληρο, ενώ ο Στράτος Σβάρνας χρεώνεται πως σε κανέναν εκ των αγώνων που αγωνίστηκε ως στέλεχος της άμυνας η ΑΕΚ δεν απέκτησε ούτε ασφάλεια ούτε νίκη (0-1-2).

Εκτός κάδρου

Ομολογουμένως πάντως οι Τσίκο Ζεράλδες, Βίκτορας Κλωναρίδης και Νταβίντ Σιμάο βρίσκονται σε πολύ χειρότερη μοίρα. Τον Πορτογάλο επιτελικό της Σπόρτινγκ Λισαβόνας τον ψάχνουμε από το 0-0 με τη Λάρισα στις 5 Οκτωβρίου. Έκτοτε είναι εξαφανισμένος και -όπως όλα δείχνουν- ο δανεισμός του, μετά από μόλις 125 λεπτά συμμετοχής, 0 ασίστ και 8 λάθη, θα διακοπεί πρόωρα στις γιορτές. Ο Βίκτορας Κλωναρίδης, ταλαιπωρημένος από προβλήματα τραυματισμών και την έλλειψη εμπιστοσύνης, δεν έχει συμπληρώσει 45λεπτο εφέτος και το μέλλον του είναι από μετέωρο ως δεδομένα εκτός ΑΕΚ, ενώ ο Νταβίντ Σιμάο, που δεν αρκεί να ξεπερνά τον αδερφό του, έχει καταγράψει περισσότερα λάθη (14) από εύστοχες πάσες (12) και κλεψίματα (1) μαζί, στα μόλις 200 λεπτά συμμετοχής.

Σε μια τέτοια ΑΕΚ, με μετρημένες σταθερές, έλλειψη ισορροπίας στο ρόστερ και σημείων αναφοράς, μια ΑΕΚ με διαδοχικά σκαμπανεβάσματα οι Βασιλαντωνόπουλος και Σαμπανάτζοβιτς άξιζαν περισσότερα λεπτά από τα... 0 και τα 18' αντίστοιχα (στο τελειωμένο ματς με τον Πανιώνιο). Για τους γεννηθέντες μετά την Πρωτοχρονιά του 2000 είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα.

Το ranking της ΑΕΚ στον 1ο γύρο

Είναι αρκετό το γήπεδο για την ΑΕΚ; Η απάντηση στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο:

Keywords
Τυχαία Θέματα