Ranking: Βάλαμε τους 42 παίκτες του Παναθηναϊκού στη σειρά

18:00 19/3/2020 - Πηγή: Contra

Αλλοπρόσαλλη χρονιά. Ξεκίνησε απογοητευτικά, συνεχίστηκε ανοδικά, έκλεισε δυναμικά. Ο Παναθηναϊκός άργησε, αλλά βρήκε το δρόμο του στο εφετινό πρωτάθλημα, βρήκε και τη θέση του στα πλέι οφ της Super League 1. Το κλείσιμο της κανονικής διάρκειας σχεδόν εντυπωσιακό για τα δεδομένα του, σε μία σεζόν που είχε διακυμάνσεις. Όχι μόνο στο αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και στο ψυχολογικό.

Σε σχέση, πάντως, με το προηγούμενο

ranking, στο 1ο μισό του πρωταθλήματος, δεν έχουν γίνει δραματικές αλλαγές. Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την πλειονότητα των θερινών μεταγραφών του, που μόνο επιτυχημένες δεν μπορούν να κριθούν.

Ο Φεντερίκο Μακέντα παραμένει στην κορυφή της σχετικής λίστας. Δίπλα του ο Μπαρτ Σένκεφελντ, ο οποίος αν και δεν ξεκίνησε δυναμικά το πρωτάθλημα, έγινε βασικός και αναντικατάστατος για την άμυνα του 'τριφυλλιού'. Ακόμα και στα αποδυτήρια είχε ξεχωριστή παρουσία και έδωσε στον Παναθηναϊκό ένα χαμένο τσαγανό. Έδωσε και σημαντικές παρουσίες στο πρωτάθλημα και όσο περνούσε ο καιρός γινόταν καλύτερος. Ο Ιταλός επιθετικός από την άλλη, είναι αυτό που λέμε σταθερή αξία. Οι 'δικηγόροι του διαβόλου' θα πουν για τα πέναλτι που πέτυχε στα συνολικά 12 γκολ έως τώρα, αλλά δεν είναι μόνο η παραγωγή του, αλλά η γενικότερη παρουσία του. Σήκωσε στις 'πλάτες' του το βάρος της επιθετικής γραμμής δίχως αντικαταστάτη και κάθε απουσία του ήταν πλήγμα για την ομάδα του Γιώργου Δώνη. Τα 12 γκολ σε 23 αγώνες είναι οι αριθμοί που αποδεικνύουν, στο τελικό 'ταμείο', ότι ο Ιταλός είναι βασικός και αναντικατάστατος.

Σημαντική η προσφορά κι άλλων ποδοσφαιριστών. Κάποιοι εξ αυτών 'αφανείς ήρωες', ένας σήκωσε το 'ανάθεμα' χωρίς να το αξίζει. Ο Χρήστος Δώνης, περί ου ο λόγος, είχε 2.074 λεπτά συμμετοχής στα 23 παιχνίδια που αγωνίστηκε. Σταθερός και ώριμος, αλλά εξιλαστήριο θύμα χωρίς να υπάρχουν επιχειρήματα. Σταθερός και ο Σωκράτης Διούδης, 'φύλακας άγγελος' της εστίας του Παναθηναϊκού, παρών στις δύσκολες στιγμές. Ο Τάσος Χατζηγιοβάννης πήρε τα πάνω του -και συμμετοχές- όταν τελείωσε το σίριαλ με το συμβόλαιό του και τα 7 γκολ σε 22 αγώνες τον φέρνουν στους MVP. Ειδικά στην τελικά ευθεία της κανονικής περιόδου, ήταν αυτός που ξεχώρισε περισσότερο απ' όλους τους 'πράσινους'.

Για τον Γκίας Ζαχίντ η αρχή ήταν δύσκολη. Ήρθε με περγαμηνές και προσδοκίες, οι αρνητικές εμφανίσεις στην αρχή προκάλεσαν απογοήτευση, αλλά όταν βρήκε τα πατήματά του και την ψυχολογία, έγινε και αυτός αναπόσπαστο μέλος, σε τέτοιον βαθμό που η απουσία του δημιουργούσε πρόβλημα τόσο στη δημιουργία όσο και στην επίθεση. Τέσσερις φορές έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας δυναμικό come back. Ο Δημήτρης Κουρμπέλης για ακόμα μία χρονιά ήταν η 'σημαία' της μεσαίας γραμμής, ενώ ο Ανουάρ Τουχαμί ήρθε κι έδεσε τον Ιανουάριο ως δανεικός, δείχνοντας αμέσως την αξία του. Και αυτή ήταν τέτοια που ο Παναθηναϊκός φαίνεται απίθανο να τον κρατήσει και την επόμενη χρονιά. Σημαντική η άνοδος του Εμανουέλ Ινσούα. Έκανε καλύτερο 2ο μισό και έδειξε πολλά από τον παλιό, καλό εαυτό του, αποτελώντας κι αυτός κομμάτι της αγωνιστικής αναγέννησης του 'τριφυλλιού'.

Πιο κάτω και από τα δικά του στάνταρ, ο Γιάννης Μπουζούκης. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός θα έχει πάντα ως μέτρο σύγκρισης την πρώτη χρονιά με τον Δώνη στον πάγκο, οπότε εφέτος ήταν ένα 'κλικ' πιο κάτω. Μέτρησε 23 παιχνίδια (αρκετά ως αλλαγή) και μόλις ένα τέρμα. Στα ίδια επίπεδα ο Αχιλλέας Πούγγουρας και ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, αλλά και οι 'νέοι' Ντόμινικ Νάγκι (ή Νατζ κατά το ορθότερο) και Γιασίν Αγιούμπ, αν και δεν είχαν τον άπλετο χρόνο και τα παιχνίδια για να δείξουν τι αξίζουν. Εδώ μπαίνει και ο Γιώργος Βαγιαννίδης, που τον μάθαμε προς το φινάλε. Πήρε θέση βασικού, συστήθηκε στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, έδειξε την αξία του και ότι έχει μέλλον, το οποίο παραμένει άγνωστο αν θα τον βρει στον Παναθηναϊκό.

Ο Κώστας Αποστολάκης, ο Ματίας Γιόχανσον και ο Χουάν Χοσέ Περέα ανήκουν σε μία κατηγορία που όχι μόνο προσέφεραν λίγα, αλλά φαίνεται ότι δύσκολα θα τους δοθεί κι άλλη ευκαιρία για του χρόνου. Ο νεαρός Έλληνας είχε μικρότερη προσφορά από τις απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν, ο Σουηδός μπακ έμεινε στην περσινή καλή χρονιά χωρίς να κάνει τη διαφορά, ενώ ο Κολομβιανός επιθετικός έδειξε δίψα και θέληση, στην αρχή άφησε υποσχέσεις, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Για το τέλος, ανοίγει η... πόρτα της εξόδου (σε πολλούς ήδη έχει ανοίξει). Υπάρχουν οι εξαιρέσεις, όπως ο Χρήστος Σέχου, που αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό για την Ιταλία και την Μπολόνια, υπάρχει ο Αντονί Μουνιέ που αποχώρησε πικραμένος και συνεχίζει στον Παναιτωλικό χωρίς να έχει καταφέρει να διαψεύσει αυτούς που τον άφησαν να φύγει, υπάρχουν οι περιπτώσεις Γιοάν Μολό και Ούφε Μπεκ που δεν προσέφεραν τίποτα, υπάρχει η περίπτωση του Κριστιάν Κονάν που θυμηθήκαμε ότι υπάρχει όταν ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στον Λεβαδειακό, υπάρχει και ο τίμιος Δημήτρης Κολοβέτσιος. Ο 28χρονος αμυντικός έχασε τη θέση του βασικού, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα από τον προπονητή και δεν φαίνεται να θέλει να παραμείνει σε μία ομάδα που δεν θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε αυτούς προσθέστε και τις απογοητεύσεις: Αργύρης Καμπετσής και Δημήτρης Κολοβός. Ο πρώτος έμεινε στη 'σκιά' του Μακέντα, ο δεύτερος έμεινε στη 'σκιά' του καλού εαυτού του και ίσως να είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση του εφετινού Παναθηναϊκού. Ζοάο Νούνιες, Φάνης Τζανδάρης, Φαούστο, Βαγγέλης Οικονόμου, Φάνης Μαυρομάτης, Νίκος Βέργος, Παναγιώτης Αρμενάκας οι περιπτώσεις παικτών που δεν μπόρεσαν να αναδειχθούν, δεν προσέφεραν και απλά συμπλήρωναν το ρόστερ ανά διαστήματα ή ούτε καν αυτό.

Πήραν λίγες ευκαιρίες, αλλά δεν μπορούν να κριθούν (λογικά θα έχουμε να λέμε και να γράφουμε στο μέλλον) οι Βασίλης Ξενόπουλος, Κωνσταντίνος Κότσαρης, Νίκος Χριστογεώργος, Βαγγέλης Θεοχάρης, Βασίλης Ζαγαρίτης, Ανδρέας Αθανασακόπουλος, Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος, Γιώργος Αγγελόπουλος και Δημήτρης Σερπέζης.

ΤΟ RANKING ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ

Διαβάστε εδώ για το ranking του 1ου γύρου

Keywords
Τυχαία Θέματα