Το μήνυμα των "7": "Τζόρντι, όχι όλα μόνος σου..."

18:25 15/4/2021 - Πηγή: Contra

Είναι η πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2000 και μετά, όπου μια οργανωμένη κίνηση μέσα στην Ευρωλίγκα έχει στόχο τον Τζόρντι Μπερτομέου. Μπορεί οι εφτά ομάδες που βρέθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο στην Αθήνα να υποστηρίζουν, όπως είπαν, με όλες τις δυνάμεις τους το πρότζεκτ της διοργάνωσης, να μην θέτουν θέμα αποκαθήλωσης του πανίσχυρου CEO (δε γίνεται κιόλας), από την άλλη έθεσαν

υπόψη του ορισμένα σημαντικά ερωτηματικά και κυρίως αιτήματα, που θέτουν ένα πρώτο ναι μεν αλλά στην απόλυτη κυριαρχία του 62χρονου Ισπανού μέσα στην Euroleague...

Αν δεν ήταν τόσο σοβαρό το θέμα, ο Μπερτομέου δεν θα συγκαλούσε έκτακτη συνάντηση των μετόχων για το τέλος Απριλίου, όπου προφανώς θα συζητήσουν όλοι μαζί, πλέον, τα όσα μπήκαν σε μια σειρά στην Αθήνα και συντάχθηκαν μάλιστα γραπτώς για να τα έχει στα χέρια του ο ίδιος ο πρόεδρος και CEO της Euroleague. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλέον το πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες, με το μπλοκ των "7" να είναι έτοιμο να δείξει τις προθέσεις του και με όλους παρόντες στην συνάντηση με τους μετόχους (αν δεν μπορεί να γίνει δια ζώσης, προφανώς θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης).

Θυμίζουμε ότι με βάση όσα διέρρευσαν (όχι πολλά, γιατί άπαντες δεσμεύτηκαν να μην υπάρχουν ... σπόιλερ) στην Αθήνα βρέθηκαν (μερικοί ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι) Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ, Ζαλγκίρις, Εφές και Αρμάνι Μιλάνου. Από τους 11 μετόχους, δηλαδή, απουσίαζαν οι τρεις ισπανικές ομάδες (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια) και η Φενέρ.

Για ποιο λόγο, όμως; Ρεάλ και Μπαρτσελόνα δεν θα ήταν πρόβλημα, αλλά αν έπαιρναν κι αυτές πρόσκληση θα έπρεπε να γίνει κάτι ανάλογο με την Μπασκόνια, ο πρόεδρος της οποίας (Χοσεάν Κερεχέτα) έχει πολύ στενές σχέσεις με τον Μπερτομέου, κάτι που ισχύει και για τον Μαουρίτσιο Τζεραρντίνι, τζένεραλ μάνατζερ της Φενέρ.

Τα εφτά κλαμπ ήθελαν στεγανά στην συνάντησή τους, ώστε να μη διαρρεύσει κάτι, κυρίως προς την πλευρά του Τζόρντι, ο οποίος για την συνάντηση της Αθήνας ενημερώθηκε γραπτώς. Προφανώς δεν ζητάνε την καθαίρεσή του, ούτε υποβάλλουν κάποιο πρόσκαιρο οικονομικό αίτημα, επειδή λόγω της πανδημίας έχασαν χρήματα. Αυτό έτσι κι αλλιώς το ήξεραν και είχαν αναπροσαρμόσει τα όποια πλάνα τους, γνωρίζοντας ωστόσο ότι οι απώλειες εσόδων θα' ναι σημαντικές.

Οι πληροφορίες του Contra.gr αναφέρουν ότι πρόκειται για πολύ πιο σύνθετη πραγματικότητα την οποία οι "7" μελέτησαν επισταμένως πολλές από τις κινήσεις του μάνατζμεντ, που αφορούν στις περισσότερες συμφωνίες της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια για τις οποίες οι ομάδες-μέτοχοι, απλά ενημερώνονταν.

Λέγεται ότι η όποια έρευνα, έγινε με πρωτοβουλία της Μακάμπι, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην συνάντηση των "7", κάτι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η ισραηλινή ομάδα μετά την προσχώρησή της στο κλαμπ της Ευρωλίγκας (το 2001, ένα χρόνο μετά τη δημιουργία της) ήταν από τους πυλώνες, πάνω στους οποίους στήριξε την επιβολή του ο Τζόρντι Μπερτομέου. Το να υπάρχει αμφισβήτηση για τις ενέργειές του CEO από την πλευρά της Μακάμπι, όπως και της ΤΣΣΚΑ, δείχνει και το μέγεθος του θέματος που έχει δημιουργηθεί στα ενδότερα της Euroleague.

Τι ζητάνε οι "7";

Το τι ακριβώς βρήκαν οι Ισραηλινοί και συζητήθηκε διεξοδικά στην Αθήνα δεν το ξέρουμε επακριβώς. Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα μεγάλης έκπληξης των κλαμπ για συμφωνίες της Euroleague, τα στοιχεία των οποίων ήταν τελικά αρκετά διαφορετικά απ' αυτά που είχαν στο μυαλό τους.

Συν τοις άλλοις, πολιτική Μπερτομέου τα τελευταία χρόνια με την σταδιακή απομάκρυνση των στελεχών που τον πλαισίωσαν από το 2000 και μετά, έμοιαζε με one man show. Ο Ισπανός δικηγόρος, με την ανοχή των σωματείων ωστόσο, έγινε "αφεντικό" της Euroleague, συγκεντρώνοντας στα χέρια του όλες σχεδόν τις εξουσίες.

Οι εφτά ζητάνε μια αλλαγή του στάτους κβο (δεν ξέρουμε, πάντως, αν είναι εφικτό με βάση τους κανονισμούς της εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν μαζί με τις άλλες τέσσερις ομάδες) και λήψη αποφάσεων από κοινού, με άμεση συμμετοχή των υπόλοιπων μετόχων σε αυτές. Με άλλα λόγια θέλουν να έχουν λόγο σε όσα ο Μπερτομέου, μέχρι τώρα, αποφασίζει ... μόνος του. Έχει πολύ ενδιαφέρον λοιπόν:

✐ Η αντίδραση του ίδιου του Τζόρντι. Πως δηλαδή θα απαντήσει στο πνεύμα των "7", που διατυπώθηκε και σε επίσημη επιστολή, και ποιες κινήσεις θα κάνει από δω και πέρα; Προφανώς θα υπεραμυνθεί των όποιων επιλογών έχει κάνει, από την άλλη όμως δεν θα ήθελε να συγκρουστεί με την πλειοψηφία, όπως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί, των μετόχων, ιστορικών και ιδρυτικών μελών της Euroleague.

✎Η τοποθέτηση των υπόλοιπων τεσσάρων, που δεν συμμετείχαν στην συνάντηση των Αθηνών. Αν δηλαδή θα συνταχθούν με τους εφτά, ή θα βρεθούν στο πλευρό του εκτελεστικού διευθυντή και προέδρου της Euroleague.

Η κλειστή λίγκα

Στην ατζέντα Μπερτομέου βρίσκεται πολύ ψηλά η κλειστή λίγκα. Η δημιουργία δηλαδή του πρωταθλήματος των 20 ομάδων (με προοπτική να φτάσουμε στις 24) οι αγώνες του οποίου θα γίνονται το σαββατοκύριακο, εκθρονίζοντας επί της ουσίας τις εθνικές λίγκες. Το θέμα επανέρχεται και στις κατά καιρούς συνεντεύξεις του Τζόρντι, αλλά και στις συνελεύσεις των μετόχων, ή το Κεντρικό Γραφείο της διοργάνωσης.

Η στάση των ομάδων (όχι μόνο των 11 μετόχων, αλλά και των υπόλοιπων που συμμετέχουν στην Euroleague) δεν είναι ενιαία. Δεν συμφωνούν όλοι, δηλαδή, με την οριστική απόσχισή τους από τα εθνικά πρωταθλήματα, ή τη δημιουργία δεύτερων ομάδων οι οποίες θα αγωνίζονται στις λίγκες. Για πολλές (κυρίως τις ισπανικές και τις τουρκικές ομάδες, αλλά και το Μιλάνο) η συμμετοχή στο εθνικό πρωτάθλημα αποτελεί προτεραιότητα, εκτός των άλλων γιατί αποφέρει και ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Αν δεν υπάρχει, λοιπόν, ένα ξεκάθαρο οικονομικό πλάνο, που δεν θα πλήττει τους προϋπολογισμούς και αντί θα προσδίδει έσοδα θα δημιουργεί έξοδα, είναι λίγο δύσκολο να συζητήσουν από τώρα αυτή την άλλη Ευρωλίγκα, που οραματίζεται ο Μπερτομέου.

Τα υπόλοιπα στο τέλος του μήνα, σε μια ιστορική από κάθε άποψη συνάντηση της Euroleague.

Keywords
Τυχαία Θέματα