Δεν φταίει μόνο ο Μπερτομέου για την ασυδοσία της Euroleague

13:26 11/11/2020 - Πηγή: Contra

Πριν συνδεθεί ο Τζόρντι Μπερτομέου με τις λίγκες, μέσω Zoom, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο σύμπλευσης, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η Euroleague -να βρεθούν δηλαδή, ημερομηνίες για να γίνουν τα αναβληθέντα ματς-, το πλάνο είχε ως εξής: ο CEO και εκτελεστικός διευθυντής της κορυφαίας διασυλλογικής λίγκας είχε στο μυαλό του να ζητήσει από τις εθνικές λίγκες να 'τρέξουν' τις σεζόν, έως την άνοιξη, ώστε οι τελευταίοι μήνες της κανονικής περιόδου

να επικεντρωθούν στη Euroleague.

Όλως τυχαίως είχε μεσολαβήσει η έκκληση του Έτορε Μεσίνα προς όσους διοικούν το ευρωπαϊκό μπάσκετ να συνεργαστούν, προτείνοντας αυτό που μόλις διάβασες.

Κάτι που ήταν φύσει αδύνατο να συμβεί για περισσότερους από έναν λόγους (θες τα συμβόλαια των παικτών των λιγκών; Θες ότι η Euroleague είχε γραμμένες στα παλαιότερα των υποδημάτων της, για χρόνια της λίγκες;). Λίγες ώρες μετά είχαμε τη διάψευση της πληροφορίας, από τους καθ' ύλην αρμοδίους που είχαν προγραμματίσει την τηλεδιάσκεψη για τις 5/11. Μια μέρα νωρίτερα, είχαν ενημερώσει τα μέλη τους πως δεν υπάρχει plan B (ήταν κάτι που δεν δόμησε ποτέ η διοργανώτρια αρχή), ότι η σεζόν θα συνεχιστεί ως έχει και -το κυριότερο- ό,τι και αν γίνει, θα τελειώσει. Και όποιος ζήσει. Διαφορετικά το πιθανότερο είναι να μη 'ζήσει' η διοργάνωση. Αν δεν με πιστεύεις, μπορείς να δεις το 'τιτίβισμα', προ της τηλεδιάσκεψης.

Ο επικεφαλής του επιχειρησιακού 'κομματιού της Euroleague Basketball, που 'διοικεί' τη Euroleague και το Eurocup, Άνταμ Σκοτ πριν μια εβδομάδα πως “κάνουμε τακτικά συσκέψεις και συζητήσεις με τους μετόχους μας -τις 11 ομάδες που 'δημιούργησαν' τη διοργάνωση. Για να αποφύγουμε αχρείαστες υποθέσεις, ο λόγος που καλέσαμε τις λίγκες σε video conference είναι για να μοιραστούμε πληροφορίες που αφορούν τις διοργανώσεις μας, ώστε να μπορέσουμε να δομήσουμε ένα καλύτερο πλάνο για τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Δεν υπάρχουν πλάνα για εναλλακτικό format, όπως εικάζεται τις τελευταίες μέρες”.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στις 2/11. Στις 10/11, στη νέα τηλεδιάσκεψη του Μπερτομέου με τους μετόχους το δεξί του χέρι είπε το 'παραιτούμαι', έπειτα από 14 χρόνια (2006-2020) στη συγκεκριμένη δουλειά. Ο Σκοτ προοριζόταν -στα μάτια όλων- για διάδοχος του απόλυτου ηγέτη της Euroleague -από την πρώτη μέρα έως τώρα. Πληροφορίες τον ήθελαν να 'χει υπάρξει και το πρόσωπο που είχαν προτάξει ομάδες, οι οποίες επιχείρησαν να 'ρίξουν' τον Μπερτομέου, με τον τελευταίο να προλαβαίνει τις εξελίξεις, εν αντιθέσει με πολλούς άλλους που βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση. Δηλαδή να απειλούνται από τα 'πουλέν' τους (χαρακτηριστικά αναφέρω τις περιπτώσεις Στάνκοβιτς/Βασιλακόπουλος και Βασιλακόπουλος/Ζανολίν -o τελευταίος 'φαγώθηκε' με 'πραξικόπημα' σε μια διετία από την ανάληψη της θέσης του γενικού γραμματέα στη FIBA Europe). Eνδιαφέρον θα 'χει το επόμενο βήμα του Σκοτ, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν πως 'πήδηξε' από το καράβι, πριν 'βυθιστεί'. Άλλοι τον 'βλέπουν' στη FIBA Europe. Eκείνος είπε ότι παραιτείται για προσωπικούς λόγους που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις δυσμενείς συνθήκες και αυτή είναι η πραγματικότητα, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπέστη νευρικό κλονισμό.

Το νέο μπαλάκι του Μπερτομέου στις ομάδες

Η Euroleague είχε ενημερώσει πως ο στόχος του teleconference της Τρίτης 10/11 ήταν να συζητηθούν οι δυσκολίες 'που 'χουν προκύψει' (δεν θέλω σχόλια), η ανάλυση του πρωτοκόλλου υγείας, ενδεχόμενες αλλαγές και 'το plan B που 'χουν ζητήσει αρκετοί μέτοχοι'. Και που όπως σου είπα δεν υπήρχε -με την διοργανώτρια αρχή να απορρίπτει προτάσεις που είχαν καταθέσει δυο οργανισμοί, πριν το τζάμπολ της σεζόν και αφορούσαν 'φούσκες' που δεν έπλητταν τις εθνικές λίγκες.

Ατυχώς, δεν υπήρχαν τα χρήματα. Εξ ου και προτιμήθηκε να γίνει η σεζόν όπως πάντα, με τις ομάδες να αναλαμβάνουν την ευθύνη να πείσουν τα κράτη τους να επιτρέψουν την είσοδο των αντιπάλων και τη διεξαγωγή αγώνων, τη δική τους έξοδο για τις χώρες του κάθε αντιπάλου και τα δέοντα για να μείνουν υγιείς. Aν νιώθεις την πίεση να ανεβαίνει, θα ήθελα να θυμίσω πως επί 20 χρόνια οι ομάδες έκαναν ό,τι πρότεινε ο Μπερτομέου -στην πλειοψηφία τους. Οπότε εν πολλοίς, οι ίδιες έσκαψαν το λάκκο στον οποίον έχουν πέσει τώρα.

Fact: σύμφωνα με πηγή από το Μιλάνο τα κρούσματα της Αρμάνι είναι 11 (6 παίκτες, 5 μέλη του σταφ), εξ ου και η αναβολή του ματς με τη Ζενίτ. Στα δικά μας, ο Προμηθέας έφτασε τα 8 κρούσματα (προστάθηκαν τέσσερα) παραμονή του αγώνα με την Τρέντο για το Eurocup. Οι Πατρινοί ζήτησαν αμέσως αναβολή, με τη Euroleague να απορρίπτει το αίτημα -καθώς βάσει αυτών που 'χουν αποφασιστεί τα κρούσματα πρέπει να είναι 10, για να υπάρξει αναβολή.

Αν είσαι από εκείνους που υποστηρίζουν πως ο αριθμός των κρουσμάτων που 'χουν σημειωθεί (οι απουσίες παικτών, μαζί με τις αναβολές αγώνων) συνιστούν αλλοίωση αποτελεσμάτων, να σου πω ότι δεν έχεις -απόλυτο- άδικο. Εν πάση περιπτώσει, ο Μπερτομέου κάλεσε την Τρίτη 10/11 τους μετόχους (τους 11 που αποφασίζουν για όλους στη Euroleague και το Eurocup), για να τους πετάξει εκ νέου το μπαλάκι, ζητώντας προτάσεις που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της χρονιάς -κάτι που προ ημερών είχε πει πως δεν θα γίνει. Αυτό βέβαια, είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στο σοβαρό πρόβλημα που λέγεται 'κορονοϊός' και το πώς θα προστατευτούν οι μετέχοντες. Έλα όμως, που το plan B δεν απασχόλησε στην τελευταία 'συνάντηση'.

Οι έντεκα θα γίνουν 13 -14, 15 κλπ

Για αρχή, ο Μπερτομέου είπε πως οι άδειες τύπου Α (να πούμε οι μόνιμες;) της διοργάνωσης, θα αυξηθούν από 11 σε 13. Θα έχουν από δαύτες και οι Μπάγερν Μονάχου με τη Βιλερμπάν. Παρατήρησα πως πολλοί χλεύασαν την απόφαση, στο Twitter. Δεν διερωτήθηκαν για το λόγο. Πληροφορίες αναφέρουν πως αφορά χορηγό που χρειάζεται η Euroleague. Επισήμως, η αύξηση ανήκει στο πλαίσιο 'της διείσδυσης σε στρατηγικές αγορές, όπως είναι αυτές της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπου τα επίπεδα ενδιαφέροντος και επιχειρήσεων έχουν δείξει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια'. Η διαδικασία 'μύησης' θα αρχίσει με διετή wild card. “Το συμβούλιο του ECA θα καθορίσει τους όρους που θα πάρουν μακρόχρονες άδειες, από τον Ιούνιο του 2021”.

Η δεύτερη πρόταση ήταν σε συνάρτηση με την πρώτη, καθώς αφορά την αύξηση του αριθμού αδειών τύπου Α “ώστε να αυξηθεί η σταθερότητα της λίγκας”. Και σε αυτό το πλαίσιο οι μετέχοντες συμφώνησαν να αρχίσουν οι συζητήσεις με την Άλμπα.

Εν συνεχεία μίλησαν για το project που προέκυψε σε συνεργασία με την Deloitte's Sports Business Group και έχει να κάνει με εμπορική στρατηγική, πενταετούς διάρκειας που θα λειτουργήσει υπέρ όλων -μέσω ενεργειών σε επίπεδο επωνυμίας, μετάβασης στην αγορά και ψηφιακό τρόπο λειτουργίας. Οι μέτοχοι συμφώνησαν λέει, να δημιουργηθεί ένα γκρουπ που θα 'τρέξει' όλα αυτά τα πράγματα, τα οποία αναφέρθηκαν ως 'έργα καινοτομίας', ώστε να τεθούν άμεσα σε ισχύ. Δεν θα σχολιάσω -επί του καινοτόμου. Σημειώθηκε πως θα συνεργαστούν και με την ένωση παικτών, για τη γενικότερη πρόοδο.

Για το μάρμαρο διάβασες κάτι; Όχι. Kαι δεν διάβασες, γιατί δεν ήταν κάτι που συζητήθηκε. Άρα αντιλαμβάνεσαι πως δεν φταίει ο Μπερτομέου, για το χάλι στο οποίο έχει περιέλθει αυτό που δημιουργήθηκε ως η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης -αλλά οι μέτοχοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα