Έρικ Γκαρθία: Το wonderkid που έχασε η Μπαρτσελόνα και τώρα θέλει πίσω

10:00 6/6/2020 - Πηγή: Contra

Το 2017 η Μπαρτσελόνα βάλθηκε να δημιουργήσει το remake της υπόθεσης του Ζεράρ Πικέ. Είδε τον Έρικ Γκαρθία να φεύγει από την Μασία σε ηλικία 16 ετών, με προορισμό την Μάντσεστερ Σίτι. Και τον Κάρλες Πουγιόλ να είναι ο άνθρωπος που υπέγραψε αυτή τη μετακίνηση, λειτουργώντας πλέον ως μάνατζερ. Στην Βαρκελώνη δεν μπορούσαν να χωνέψουν αυτή την εξέλιξη. Όπως όμως κάποτε με τον Πικέ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έτσι και τώρα με τον Γκαρθία και την Σίτι, μια επιστροφή μοιάζει να 'ψήνεται'.

Τα διαβάσατε και προ εβδομάδων. Μπορεί στην μεταγραφική

καθημερινότητα των 'μπλαουγκράνα' να παρελαύνουν ονόματα μέσων και επιθετικών, ωστόσο το ίδιο τους 'καίει' η ενίσχυση στην άμυνα. Η εικόνα της αμυντικής γραμμής των Καταλανών κάθε άλλο παρά πείθει και είναι δεδομένο πως θα χρειαστούν αλλαγές προσώπων για να βελτιωθεί η κατάσταση. Ποιος είναι όμως ο Έρικ Γκαρθία; Οι περισσότεροι σίγουρα δεν έχουν εικόνα του παίκτη ή τουλάχιστον ολοκληρωμένη.

"Είχα ακούσει για εκείνον, ήταν στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα, αρχηγός σε όλες τις ομάδες των τμημάτων υποδομής. Ήρθε εδώ και αμέσως έγινε αρχηγός..." - Πεπ Γκουαρδιόλα

Την φετινή σεζόν έχει χρησιμοποιηθεί σε 11 περιπτώσεις από τον Πεπ Γκουαρδιόλα, ελέω και των πολλών τραυματισμών που αντιμετώπισε η Σίτι στην γραμμή άμυνας. Ο Γκαρθία έχει παίξει τρία 90λεπτα στο EFL Cup, ένα στο FA Cup, ένα ακόμη στο Champions League και μετρά 6 συμμετοχές (δύο 90λεπτα) στην Premier League. Γιατί τέτοια πρεμούρα στην Μπαρτσελόνα για να τον πάρει πίσω; Διότι μιλάμε για έναν παίκτη που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σταρ της επόμενης 15ετίας, αναφορικά με τον ρόλο του ball playing στόπερ. Ας δούμε τι μαρτυρά η τακτική ανάλυση του 19χρονου wonderkid.

Ικανότητα πάσας και αποφάσεις

Η ηρεμία και η άνεση του με την μπάλα μοιάζουν έμφυτα. Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει στον Έρικ Γκαρθία είναι ο τρόπος που διαβάζει το παιχνίδι για έναν παίκτη της ηλικίας του. Είναι φοβερά οξυδερκής, με συνέπεια να προβλέπει καταστάσεις και να παίρνει νωρίς τις αποφάσεις του στο χορτάρι.

Στο ματς της Σίτι με την Έβερτον, ο Φοντέν υπό πίεση είχε μόνη ασφαλή επιλογή τον Μεντί. Ο Γκαρθία διαβάζει τις συνθήκες της φάσης και πριν καν ο Φοντέν πασάρει στον Γάλλο, αρχίζει να παίρνει βάθος ώστε να απομακρυνθεί από τον Ρισάρλιζον και να δώσει με την σειρά του στον Μεντί μια ασφαλή επιλογή πάσας.

Στα παιχνίδια που αγωνίστηκε φέτος μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ο 19χρονος στόπερ είχε 81 πάσες ανά 90 λεπτά, ολοκληρώνοντας επιτυχώς το 95,7% από αυτές. Από τις 81 πάσες, οι 8.42 κατέληγαν στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση, χωρίς να πέφτει το ποσοστό του, που έφτανε στο 95,8%... Κάτι που δείχνει την ικανότητα του να προωθεί το παιχνίδι με ακρίβεια.

Στην αναμέτρηση με την Ντίναμο στο Ζάγκρεμπ, οι γηπεδούχοι με τρεις ζώνες άμυνας επιχειρούσαν να χαλάσουν το build up της Σίτι. Ο Γκαρθία στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε δύο προφανείς επιλογές: τον Ροντρίγκο και τον Μεντί. Προτίμησε τον Γάλλο γιατί με αυτόν τον τρόπο 'ξεφορτώθηκε' δύο ζώνες άμυνας και 5 αντιπάλους, επιτρέποντας στον συμπαίκτη του να ξεκινήσει μια επίθεση με χώρο και στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την περιοχή των γηπεδούχων.

Ατομικό μαρκάρισμα

Τομέας στον οποίο ο Γκαρθία χρήζει βελτίωσης. Συνηθίζει να αμύνεται στον χώρο, χωρίς διάθεση να πηγαίνει επιθετικά στην μπάλα και τον αντίπαλο. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η προσέγγιση τον βοηθά ώστε να καθυστερεί την εκδήλωση επίθεσης του αντιπάλου, σε άλλες όμως επιτρέπει στον επιθετικό να γίνει κάτοχος της μπάλας σχετικά εύκολα και δίχως πίεση.

Σε αυτή τη φάση στο ματς με την Όξφορντ, ο Γκαρθία τρέχει να πάρει βάθος βλέποντας την κίνηση του Μπαπτίστ στον άξονα. Ο Ισπανός κράτησε τα μέτρα του, επιτρέποντας ωστόσο στον αντίπαλο φορ να γίνει κάτοχος της μπάλας χωρίς πίεση.

Ο 19χρονος στόπερ επιλέγει αυτόν τον τρόπο γιατί δεν διακρίνεται για τα σωματικά ή φυσικά του προσόντα, οπότε δεν θέλει να κάνει αυτά τα χαρακτηριστικά πεδίο 'μάχης' με τον επιθετικό. Αυτό που του λείπει ακόμη είναι η εμπειρία για να αξιολογεί σωστά τα δεδομένα κάθε φάσης που πρέπει να επέμβει.

Αμυντικές τοποθετήσεις

Εδώ ο Γκαρθία είναι ήδη πολύ καλός για την ηλικία του. Έχει την ικανότητα να μην επικεντρώνεται μονάχα στην μπάλα αλλά και να 'τσεκάρει' μονίμως τις κινήσεις των παικτών γύρω του. Χρησιμοποιώντας την περιφερειακή του όραση, προλαβαίνει συχνά να παίρνει την σωστή θέση για να δώσει επαρκή αμυντική κάλυψη. Φέτος έχει 5,26 κλεψίματα ανά 90 λεπτά, 8,9 ανακτήσεις της μπάλας και 5.7 αμυντικές μονομαχίες με ποσοστό επιτυχίας 63,3%.

Στην αναμέτρηση με την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ο Στίβενς κατάφερε από αριστερά να βρεθεί στην πλάτη της άμυνας των 'πολιτών'. Αν παρατηρήσετε, ο Φερναντίνιο έχει βγει εκτός κάδρου στην καρδιά της άμυνας, όπου είναι μόνο του ο Γκαρθία. Ο Ισπανός προλαβαίνει να τσεκάρει την κίνηση του Κάλουμ Ρόμπινσον από πίσω, διαβάζοντας την πρόθεση του. Έτσι αποφασίζει να λειτουργήσει ανάλογα και καλύπτοντας τον χώρο στο πρώτο δοκάρι απομάκρυνε τη μπάλα στο γύρισμα του Στίβενς.

Με την μπάλα στον αέρα

Πρόκειται για έναν τομέα που πιθανότατα ποτέ δεν θα διακριθεί. Όχι γιατί έχει ύψος 'μόνο' 183 εκατοστά, αλλά γιατί η μάχη 'σώμα με σώμα' δεν είναι στο ρεπερτόριο του, ούτε υποστηρίζεται γενικότερα από την σωματοδομή του. Ο Γκαρθία προσπαθεί να καλύψει αυτό το χάντικαπ με διαφορετικό τρόπο. Δεν επιδιώκει να κερδίσει απαραίτητα την μονομαχία, αλλά βάζοντας το κορμί του δίπλα σε αυτό του επιτιθέμενου, προσπαθεί να τον εμποδίσει να φτάσει σωστά στην μπάλα και να γίνει απειλητικός. Προφανώς μπορεί να βελτιωθεί, ωστόσο πολύ δύσκολα θα γίνει ο στόπερ που διακρίνεται σε αυτές τις καταστάσεις.

Συμπέρασμα

Ο Ισπανός είναι από τους πλέον υποσχόμενους στόπερ της νέας γενιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Στα 19 του χρόνια παρουσιάζει σπουδαία τακτική προσήλωση, οξυδέρκεια και ωριμότητα. "Θα βελτιώνεται συνεχώς, θα είναι όλο και καλύτερος στα 22, 25, 27 του, αρκεί να παίρνει παιχνίδια", έχει δηλώσει ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Αυτό το τελευταίο μοιάζει βέβαιο. Το ερώτημα είναι αν θα συμβεί στην Μάντσεστερ Σίτι ή την Μπαρτσελόνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα