Εθνική: Ο Φαν'τ Σιπ παίζει την μπάλα του και δεν αλλάζει άποψη σαν τα πουκάμισα

09:32 5/5/2020 - Πηγή: Contra

Η επίσημη φορεσιά για τον προπονητή της Εθνικής ομάδας συνδυάζει το σκούρο μπλε κοστούμι με το λευκό πουκάμισο. Κλασική, μα ελληνικότατη στιλιστική και χρωματική επιλογή που παραπέμπει σε σύμβολα της χώρας. Σαν τη νέα φανέλα. Το σακάκι και το το παντελόνι του Τζον Φαν'τ Σιπ είναι από τα κομμάτια από την γκαρνταρόμπα που χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά. Ένα καθαριστήριο και ένα προσεκτικό κρέμασμα στην ντουλάπα αρκούν για να έρθουν στην προτέρα κατάσταση και να διατηρηθούν

αναλλοίωτα για καιρό. Το πουκάμισο το λευκό λερώνεται, φθείρεται, 'γαργιάζει' (που θα 'κουγες σε διαφήμιση απορρυπαντικού) από τις χρήσεις και τα πλυσίματα σε υψηλές θερμοκρασίες. Απαιτείται συχνή αντικατάσταση. Μια πρακτική πάντως που ο Ολλανδός εκλέκτορας δεν υιοθετεί, σε καμία περίπτωση, για τις κλήσεις του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Στα τέλη Μαρτίου η Εθνική επρόκειτο να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα δύο φιλικά με Κόστα Ρίκα στο Νιου Τζέρσεϊ και Μεξικό στο Τέξας. Θα αντιμετώπιζε επίσης με τους Ολλανδούς εκτός έδρας στις 28/5. Είναι τρία παιχνίδια προετοιμασίας που ματαιώθηκαν υποχρεωτικά μετά την επιβολή των έκτακτων μέτρων στις περισσότερες χώρες που 'χτύπησε' η πανδημία. Αναπόφευκτα και φυσικά κορονοϊού επιτρέποντος η πρώτη μάζωξη των διεθνών θα γίνει τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από την έναρξη των υποχρεώσεων της Εθνικής στο Nations League 2020-21. Η σέντρα στις 3/9 θα γίνει απέναντι στη Σλοβενία του ακριβότερου ρόστερ (;), προτού στις 6/9 διεξαχθεί ο αγώνας με το Κόσοβο.

Ως και τότε και πολύ πριν από την κλήρωση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου (29 Νοεμβρίου) ο Φαν'τ Σιπ θα έχει άπλετο χρόνο, περί τους τέσσερις μήνες, για να μετρήσει ένα-ένα τα κουκιά του. Βγαίνουν-δεν βγαίνουν. Να συμπεράνει ποιους ποδοσφαιριστές έχει ανάγκη για την υπηρέτηση του πλάνου και ποιους δεν εμπιστεύεται στη νέα προσπάθεια που άρχισε σε πειραματικό στάδιο τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά πλέον θα τεστάρει την αγωνιστική συνέπεια, την αποτελεσματικότητα και την ανθεκτικότητά της σε απαιτητικές συνθήκες. Μέχρι τώρα η Εθνική ήταν μια πολύ πλατιά και ωραία παρέα, σαν σχολική εκδρομή στο νησί με καθηγητή-συνοδό τον Ολλανδό, που περνούσε ξέγνοιαστα χωρίς να σκοτίζεται για το τι θα συμβεί. Χάσει ή κερδίσει, το τρένο της πρόκρισης στα τελικά του Euro (του 2020 που έγινε 2021) είχε σφυρίξει τρεις. Στη δεύτερη φάση της δοκιμασίας τα στοιχεί είναι εντελώς διαφορετικά. Όπως και η στόχευση.

Μολαταύτα ο Φαν'τ Σιπ, αυτός ο 56χρονος που έπεσε ουρανοκατέβατος στην ελληνική πραγματικότητα για να ταράξει τα λιμνάζοντα -σχεδόν ελώδη- ύδατα και με απλές κινήσεις να ξανακουρδίσει τη φάλτσα μπάντα της προηγούμενης 5ετίας, δεν δείχνει διατεθειμένος να νερώσει το κρασί του. Ούτε να τροποποιήσει τον αρχικό σχεδιασμό του, θεωρώντας όχι άδικα πως η βελτίωση της εικόνας στα τελευταία τέσσερα από τα έξι που κάθισε στον πάγκο ήταν ένα αποκύημα μιας παρεμβατικότητας που φώναζε ότι είχε ανάγκη η Εθνική για ν' ανανεωθεί πνευματικά και να συσπειρωθεί αγωνιστικά.

Ο ορός της αλήθειας του Φαν'τ Σιπ

Στην προ ημερών συνέντευξή του στους διαδικτυακούς λογαριασμούς της NOVA ο Φαν'τ Σιπ ανέπτυξε -εκ νέου- τη συλλογιστική του, επιμένοντας -με τακτ πάντα για να μην φανεί προσβλητικός- ότι θα πρέπει πρώτα να πειστεί για την αναπροσαρμογή του σχεδιασμού του και μετά να βάλει χέρι σε ό,τι ίσχυε επί των ημερών και δη μετά τα απογοητευτικά πρώτα δύο ματς με Φινλανδία και Λιχτενστάιν.

"Τώρα οι παίκτες ξέρουν τι να περιμένουν από μας, ξέρουν τί ζητάμε και πως προπονούμαστε. Ξέρουν τι περιμένουμε από αυτούς τόσο στο γήπεδο όσο και εκτός αυτού. Υπάρχουν κανόνες και τους σέβονται και το κατανοούν αυτό. Γίναμε ομάδα. Αυτό είναι το επόμενο βήμα, να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο", ανέφερε και ουδεμία παρερμηνεία τίθεται επ' αυτού.

Εκ των πραγμάτων η συνέχεια του τεστ απαιτεί μια συγκεκριμένη συνταγή. Συγκεκριμένες δοσολογίες και κατευθυνόμενα βήματα. Πάνω σε στέρεες βάσεις και μια σειρά από κολώνες που θα στηρίξουν το εγχείρημα. Δυνητικά, υπό άλλες δηλαδή προϋποθέσεις, αυτές να έχουν τη μορφή του (διατελέσαντος αρχηγού) Σωκράτη Παπασταθόπουλου και του Κώστα Μανωλά. Δύο αναγνωρισμένων, αν μη τι άλλο, κεντρικών αμυντικών, με ανάστημα και υπόσταση σε δύο από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Μόνο που κατά τον Ολλανδό, που τους είχε απορρίψει ήδη "το ότι παίζει κάποιος σε μεγάλη ομάδα δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θα παίζει στην Εθνική ομάδα". Το ότι "τους παρακολουθούμε καθώς γνωρίζουμε την αξία τους" έχει αξία, αλλά όχι όσο ανεκτίμητη φαντάζεται κανείς, καθώς "στόχος μας είναι να διαλέγουμε παίκτες και ομάδα που θέλουν να αγωνίζονται για το εθνόσημο. Πρέπει να δίνουν πάθος, να έχουν φιλοδοξία και να δίνουν το 100% όλοι όσοι καλούνται να παίξουν".

Ούτε ο Κώστας Μήτρογλου καλύπτει καθ' ολοκληρία τις προδιαγραφές που θέτει για το προφίλ ενός διεθνή ο εκλέκτορας, απαντώντας ότι "πρέπει να κοιτάμε τη στιγμή και όχι το παρελθόν", εξηγώντας ότι "ο κόσμος έχει την άποψή του και αγαπά κάποιους παίκτες που ανήκουν στο παρελθόν", αλλά συμπληρώνοντας "εμείς άλλωστε ήρθαμε εδώ για να χτίσουμε τη νέα Εθνική ομάδα. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Να κοιτάμε παίκτες που είναι νέοι και έχουν φιλοδοξίες. Ο Παυλίδης έχει δείξει μεγάλη ποιότητα και έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Ο Μήτρογλου τα τελευταία χρόνια δεν τα πάει τόσο καλά. Ο Παυλίδης είναι μόλις 20 χρονών, 21 τώρα και τα πηγαίνει περίφημα. Οπότε καλύτερα να μιλάμε γι’ αυτόν παρά για τον Μήτρογλου ο οποίος έχει να παίξει έναν χρόνο".

Εν μέρει η κουβέντα αφορούσε τον Κώστα Φορτούνη, ο οποίος έχασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του στο γόνατο, και η επάνοδός του συνέπεσε με την παύση κάθε αθλητικής δραστηριότητας παγκοσμίως. "Ο Φορτούνης δεν ήταν στη λίστα", ενημέρωσε ο Ολλανδός, γιατί "πρέπει να επανέλθει πλήρως". Προτού επανακληθεί πάντως "πρέπει να καταλάβει τί θέλουμε στην Εθνική". "Δυστυχώς ακόμα δεν είναι στο κατάλληλο επίπεδο, εμείς κοιτάμε όλους τους παίκτες και όσους επιλέγουμε πρέπει να είναι σε φόρμα. Καλό θα ήταν να είχαμε τα παιχνίδια του Μαΐου, καθώς εκεί θα παίρναμε παίκτες όπως ο Φορτούνης για να συζητούσαμε μαζί τους τί θέλουμε στην Εθνική ομάδα".

Αντιθέτως ο 22χρονος ομογενής χαφ Ζεμπάστιαν Βασιλειάδης της γερμανικής Πάντερμπορν απασχολεί σταθερά ως "μία περίπτωση παίκτη που είχαμε μαζί μας τον Νοέμβριο", όπως και ο Τάσος Χατζηγιοβάνης που "έχει κάνει πολύ καλά πράγματα με την ομάδα του". Κόντρα στη φημολογία για τον Τζορτζ Μπάλντοκ (27χρονος δεξιός μπακ της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ με γιαγιά από την Ελλάδα) που "είναι απίθανο να πολιτογραφηθεί Έλληνας" και τον 19χρονο Κρίστιαν Βασιλάκη (εξτρέμ στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Μαδρίτης), μια και "τέτοιου είδους παίκτες πρέπει να βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο αγωνιστικά" προτού γίνουν ισότιμα μέλη.

Μετά απ' όλα αυτά, το ερώτημα που γεννάται είναι αν η Εθνική έχει την πολυτέλεια να στερείται πρωτοκλασάτες μονάδες όταν η συγκυρία (χαμηλή κατάταξη στην κατάταξη της FIFA) δεν την ευνοεί και υποχρεούται να φτιάξει το μέλλον της. Σε 4 παιχνίδια δίχως βαθμολογικό ενδιαφέρον ο Φαν'τ Σιπ έπεισε ότι αξίζει το ρίσκο της ανανέωσης με παιδιά που διαθέτουν το απαιτούμενο κίνητρο και την υπέρμετρη θέληση ν' ανταποκριθούν σε ό,τι τους ζητηθεί. Άνευ αντιρρήσεων. Συγχρόνως, βέβαια, ο Ολλανδός, που είπε ορθά-κοφτά τις αλήθειες του κι ένα 'αλληλούια' ακούστηκε από τον ουρανό, θα κριθεί πολύ πιο αυστηρά απ' όσο προηγουμένως. Γιατί οι εκάστοτε πράξεις φέρουν πάντα συνέπειες, θετικές ή αρνητικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα