Γιατί νίκησαν η Ζάλγκιρις και η Μπαρτσελόνα

14:18 2/10/2020 - Πηγή: Contra

Μόλις είδα όλα τα αποτελέσματα της πρεμιέρας για τη Euroleague της σεζόν 2020-21, θυμήθηκα τα νιάτα μου. Τότε που η ομάδα που έφτασε (πόσο μάλλον ξεπερνούσε) τους 90 πόντους, ήταν η -απροκάλυπτη- εξαίρεση ενός κανόνα που είχε δημιουργηθεί πάνω στις άμυνες (θα θυμάσαι το σκεπτόμενο μπάσκετ). Θέλησα λοιπόν, να δω αν όντως η παραγωγικότητα στα πέντε πρώτα ματς ήταν όντως, η χαμηλότερη της εποχής των regular seasons που δεν έχουν γκρουπ -και παίζουν όλοι με όλους. Είναι.

Εκτός και αν σήμερα οι οκτώ ομάδες που θα

ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής, βάλουν από 90 πόντους, τα πρώτα τζάμπολ της πρώτης σεζόν της Euroleague, μετά την εμφάνιση του Covid-19 στις ζωές μας θα γίνουν τα πιο 'φτωχά' της σύγχρονης ιστορίας της διοργάνωσης.

Σημείωση: ανέκαθεν η πρεμιέρα είχε τα θέματα της, σε επίπεδο ρυθμού και ετοιμότητας (φευ). Φέτος όμως, για τους περισσότερους μεσολάβησαν πέντε μήνες κενού, μεταξύ της τελευταίας φοράς που έπαιξαν οργανωμένο μπάσκετ και της επιστροφής στα παρκέ. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά και όσο προχωρά η σεζόν θα διαπιστώνουμε τις συνέπειες. Δεν θα ήθελα να ξεχνάς επίσης, πως δεν υπάρχει κόσμος στις εξέδρες -που θα μπορούσε να βοηθήσει τους παίκτες να βρουν έναν καλύτερο ρυθμό -και μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Πόσο πιθανό είναι να αλλάξει το ρου και να γλιτώσει τη 'φτώχεια' αυτή η πρεμιέρα; Κρίνοντας από όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης 1/10, όχι και τόσο. Ακόμα και οι ομάδες που ανήκουν σε λίγκες, οι οποίες έχουν αρχίσει φάνηκαν 'σκουριασμένες'. Και για βοηθήσω περισσότερο στην κατανόηση του φαινομένου 'γιατί ήταν όλοι εκτός ρυθμού', θα σε παρακαλούσα να επικεντρώσεις στα τρίποντα. Αυτή που απήλαυσε το καλύτερο ποσοστό, που αν το βάλεις σε γενικότερη σύγκριση δεν θα κλάψεις (ήταν 40%), ήταν η Μπαρτσελόνα, ομάδα που επιχείρησε τα λιγότερα τρίποντα (15 και έβαλε τα 6). Ακολούθησε η Ζάλγκιρις, που εκτέλεσε 19 φορές από την περιφέρεια και είχε 6 εύστοχες προσπάθειες. Οι ομάδες αυτές νίκησαν. Κάτι που δεν ήταν συμπτωματικό. Το γεγονός ότι δεν τράβηξαν από τα μαλλιά καταστάσεις και οδηγήθηκαν σε άλλες λύσεις, σημαίνει πως ήταν πιο έτοιμοι στο μυαλό, όταν ήλθε η ώρα της κρίσης.

Eκεί δηλαδή, όπου α) οι 'μπλαουγκράνα' έδωσαν την μπαγκέτα στον Μίροτιτς (17π., 7 ριμπ., 4 κλεψίματα) και όταν οι Τζέιμς και Σενγκέλια 'έκοψαν' τη διαφορά στο καλάθι (στις αρχές της τέταρτης περιόδου), εμπιστεύτηκαν τον εγνωσμένης αξίας σουτέρ, Αμπρίνες. Αυτός ανταπέδωσε με ένα τρίποντο και ένα κάρφωμα που συνοδεύτηκε με φάουλ. Η σούμα έκρινε την εξέλιξη. Η ΤΣΣΚΑ (πιστεύω σε δυο μήνες θα είναι άρδην διαφορετική ομάδα) τελείωσε με 29.6% στα τρίποντα και η 'Μπάρσα' με 40%, β) ο Ολυμπιακός (48.6% στα δίποντα, με τη Ζάλγκιρις να 'χει 53.9%) αποδείχθηκε ένα επίπεδο πιο κάτω, μην μπορώντας να εκδηλώσει επίθεση στα τελευταία 3.5'', συνθήκη που συνήθως είναι βούτυρο στο ψωμί του.

Εξαιρουμένης της Άλμπα, που 'χει δομηθεί για να εκτελεί τρίποντα (ζει και πεθαίνει από αυτά, εξ ου και οι 32 προσπάθειες), όλοι οι άλλοι είχαν κατά μέσο όρο από 24 απόπειρες. Ήταν τρία λιγότερα, από πέρυσι -την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή της σεζόν-, με το ποσοστό (κατά μέσο όρο) να είναι το 29.3%. Η Βαλένθια που είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη στα σουτ, είχε το χειρότερο ποσοστό (που 'παίζει' να είναι και ιστορικό αρνητικό ρεκόρ). Ήταν 15%.

Keywords
Τυχαία Θέματα