Η έρευνα που μαρτυρά πως στην Ελλάδα παίζεται μπάλα μόνο για ένα ημίχρονο

19:26 28/10/2019 - Πηγή: Contra

Η διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα είναι 90 λεπτά. Πολλές φορές τυχαίνει να πέσεις πάνω σε ένα παιχνίδι που οι διακοπές είναι τόσες πολλές και σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσος είναι ο καθαρός χρόνος αγώνα. Άλλες φορές ένα ματς είναι τόσο εντυπωσιακά γρήγορο, δίχως η δράση να σταματάει συχνά, όπου μετά από ένα ημίχρονο νιώθεις σα να έχεις παρακολουθήσει... τρία παιχνίδια μαζί.

Το CIES, διεθνές παρατηρητήριο ποδοσφαίρου που εδρεύει στην Ελβετία, προχώρησε σε μια σχετική μελέτη χρησιμοποιώντας τα αποκλειστικά δεδομένα της InStat

για 35 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα συνολικά. Το συμπέρασμα είναι πως ο πραγματικός (καθαρός) χρόνος παιχνιδιού ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το πρωτάθλημα και τον σύλλογο.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, το υψηλότερο ποσοστό αποτελεσματικού χρόνου παιχνιδιού μετρήθηκε στην Allsvenskan, την πρώτη κατηγορία του σουηδικού πρωταθλήματος - κατά μέσο όρο 59,7% των λεπτών ανά αγώνα. Αντιθέτως, το μικρότερο ποσοστό αποτελεσματικού χρόνου παιχνιδιού συναντάται στο πρωτάθλημα της Τσεχίας (50,2%). Η ελληνική Super League βρίσκεται στην 3η θέση από το τέλος στην σχετική λίστα, με 50.9%. Σε απλή μετάφραση ο καθαρός χρόνος ποδοσφαίρου σε μια αναμέτρηση πρωταθλήματος στη χώρα μας είναι το... ένα στα δύο 45λεπτα.

Τα στοιχεία τόσο σε επίπεδο πρωταθλήματος όσο και σε επίπεδο κλαμπ είναι διαθέσιμα στην 272η έκδοση του CIES Weekend Post. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν μεγάλες αποκλίσεις ανά γεωγραφική περιοχή της ηπείρου. Οι υψηλότερες τιμές που καταγράφηκαν στη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη, μαρτυρούν πιο ανοικτό στυλ παιχνιδιού και μεγαλύτερη πειθαρχία των παικτών. Μεταξύ των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, η γερμανική Bundesliga (57,1%) έχει τον υψηλότερο αποτελεσματικό χρόνο παιχνιδιού, ενώ η ισπανική La Liga έχει το χαμηλότερο (53,3%).

Σε επίπεδο συλλόγου, το ποσοστό ρεκόρ του πραγματικού χρόνου παιχνιδιού εντοπίστηκε τους αγώνες της σουηδικής GIF Sundvall (63,2%). Η ολλανδική AZ Alkmaar (62,9%) και η σουηδική Helsingborgs (62,8%) είναι επίσης στην πρώτη τριάδα. Στο άλλο άκρο υπάρχουν τρεις ισπανικές ομάδες: Alcorcón (45,8%), Getafe (45,9%) και Rayo Vallecano (46,2%).

Οι υψηλότερες τιμές για τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα σημειώθηκαν στις αναμετρήσεις της Μπάγερν Μονάχου (62,0%), της Λυών (61,5%) και της Παρί Σεν Ζερμέν (60,7%). Στην Ελλάδα, η υψηλότερη τιμή καθαρού χρόνου παιχνιδιού συναντάται στα παιχνίδια της Ξάνθης (55.6%), του Ολυμπιακού (53.4%) και των Παναιτωλικού - Αστέρα (53.3%). Στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας είναι η ΑΕΚ με ποσοστό 46.9%.

Αναλυτικά η σχετική κατάταξη των ομάδων στην Super League:

Ξάνθη 55.6%

Ολυμπιακός 53.4%

Παναιτωλικός 53.3%

Αστέρας 53.3%

Λαμία 52.3%

Βόλος 51.7%

Παναθηναϊκός 50.5%

ΟΦΗ 49.9%

Άρης 49.8%

ΠΑΟΚ 49.8%

Ατρόμητος 49.4%

Πανιώνιος 48.5%

ΑΕΛ 47.7%

ΑΕΚ 46.9%

Έκρινε τους διεκδικητές του τίτλου το αποτέλεσμα του Ολυμπιακός-ΑΕΚ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

Keywords
Τυχαία Θέματα