Ολυμπιακός: Η Κρασνοντάρ εξουδετερώνει μόνη της τον Μπεργκ
Έντεκα χρόνια πριν, ένας Ρώσος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο Σεργκέι Γκαλίτσκι, αποφάσισε να ιδρύσει έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Μία απόφαση το ίδιο προσεκτική με το πρώτο Magnit που έφτιαξε το 1998, ένα σούπερ μάρκετ που έμελλε να εξελιχθεί στον 'κολοσσό' του σήμερα με τα 12.500 καταστήματα. Η ονομασία δεν ήταν πρωτότυπη, ωστόσο δεν υπήρχε ανταγωνισμός, αφού η μεγάλη ομάδα της πόλης και μία από τις παλαιότερες της Ρωσίας, ήταν γνωστή ως Κουμπάν. Ο δρόμος ήταν ανοιχτός και η Κρασνοντάρ ήταν πλέον μέλος του ποδοσφαίρου της αχανούς χώρας του βορρά.
Έντεκα χρόνια μετά,
Με ιδιοκτήτη δισεκατομμυριούχο, ο οποίος τα τελευταία 3 καλοκαίρια δίνει πάνω από 13.000.000 ευρώ παραπάνω σε σχέση με αυτά που εισπράττει από το μεταγραφικό πάρε-δώσε, ο νους αναπόφευκτα τρέχει σε παραδείγματα τύπου Άνζι. Τουναντίον, ο Γκαλίτσκι είχε προαποφασίσει από το 2008 να χτίσει έναν διαφορετικό σύλλογο, που θα στηρίζεται στο ντόπιο στοιχείο και όχι στην αλόγιστη δαπάνη χρημάτων. Για να το πετύχει αυτό, χρηματοδότησε την κατασκευή των καλύτερων ακαδημιών της Ρωσίας, μέσω των οποίων ευελπιστούσε το μισό ρόστερ του συλλόγου να αποτελείται από αποφοίτους αυτών των εγκαταστάσεων.
Για τον σκοπό αυτό, το προπονητήριο κατασκευάστηκε δίπλα από την ακόμα νεότερη 'Κρασνοντάρ Αρένα' (η νέα έδρα της ομάδας που ολοκληρώθηκε το 2016) και περιλαμβάνει 15 εξωτερικά γήπεδα, τα 12 με φυσικό γρασίδι και τα 3 με συνθετικό, ενώ υπάρχουν και 2 εσωτερικά γήπεδα για τον χειμώνα, καθώς και μία έδρα 3.000 φιλάθλων για τα επίσημα παιχνίδια της δεύτερης ομάδας. Στον χώρο βρίσκονται διάφορα κτίρια για τις ανάγκες των ακαδημιών, εκ των οποίων τα 10 είναι για τη διαμονή έως 340 παιδιών. Δύο κτίρια λειτουργούν ως σχολεία. Το ένα αφορά αποκλειστικά μαθήματα γενικής παιδείας, με τους μαθητές να κάνουν κανονικό πρόγραμμα και να μοιράζουν τη μέρα τους μεταξύ εκπαίδευσης και προπόνησης. Όπως γίνεται πρόδηλο, τα σχολεία διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό και υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης και φύλαξης για παιδιά μεταξύ 11 και 16 ετών. Στον χώρο έχουν κατασκευαστεί και ξενοδοχεία για τους επισκέπτες γονείς. Το έτερο σχολικό κτίριο αφορά τον αθλητισμό και έχει ένα πλήρες ιατρικό κέντρο, πισίνα, σάουνα, γυμναστήριο και μια αθλητική αρένα.
Τα ταλέντα που ξεπετάχθηκανΟ σύλλογος άρχισε να δρέπει καρπούς τον Φεβρουάριο του 2017. Ο 20χρονος μέσος Ίλια Ζιγκούλεβ έγινε ο πρώτος απόφοιτος της ακαδημίας που συμμετείχε σε αγώνα της πρώτης ομάδας, κόντρα στη Ουράλ για το ρωσικό κύπελλο. Εντάχθηκε στην οικογένεια του συλλόγου το 2009 ως 12χρονος, παραχωρήθηκε δανεικός στη Μιλσάμι από τη Μολδαβία κάνοντας εντυπωσιακές εμφανίσεις και επέστρεψε στην Κρασνοντάρ, όπου ο Ιγκόρ Σαλίμοβ του εμπιστεύτηκε μια θέση.
Τα 11χρονα παιδιά του 2009 που προτίμησαν τις ακαδημίες της Κρασνοντάρ από άλλες συλλόγων με μεγαλύτερη ιστορία άρχισαν να κάνουν τη διαφορά στις μικρές ηλικίες. Στην πρεμιέρα της σεζόν 2017-2018, ο εξτρέμ Μαγκομέντ Σάπι Σουλεϊμάνοβ έγινε ο δεύτερος παίκτης των ακαδημιών που έκανε εμφάνιση με την πρώτη ομάδα. Αν και γεννήθηκε στο Νταγκεστάν, αψήφισε την Άνζι και στα 13 του προτίμησε τις ακαδημίες της Κρασνοντάρ. Λίγες ημέρες μετά από το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα, έκανε το ίδιο στην Ευρώπη, κόντρα στη Λίνγκμπι για το Europa League, σημειώνοντας το νικητήριο γκολ στην τελευταία φάση του αγώνα. Με αυτό το γκολ έγινε ο πρώτος σκόρερ του συλλόγου που προέρχεται από τις ακαδημίες. Σε ηλικία 17 ετών, 7 μηνών και 11 ημερών, κατέρριψε επίσης ένα ρεκόρ 37 χρόνων και έγινε ο νεότερος Ρώσος που σκοράρει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Στο ίδιο παιχνίδι έκανε ντεμπούτο και ο 18χρονος επιθετικός Ίβαν Ιγκνατίεβ. Μετά από 21 γκολ σε 23 αγώνες στο προηγούμενο πρωτάθλημα των ρεζερβών, ο νεαρός επιθετικός πήρε φανέλα βασικού. Συνέχισε να σκοράρει κατά ριπάς με τη δεύτερη ομάδα και με την εθνική Ρωσίας Κ18 είχε 13 γκολ σε 13 συμμετοχές. Πολύ θετική εντύπωση πραγματοποίησε ο Ντανίιλ Ούτκιν, ο οποίος θεωρείτο το καλύτερο προϊόν που έβγαλε η ακαδημία της Κρασνοντάρ στην πρώτη φουρνιά της, ενώ ξεχώρισαν και τα ονόματα δύο τερματοφυλάκων, του Ματβέι Σαφόνοβ και του Ντενίς Αντάμοβ.
Ο προπονητής που τους γαλούχησεΑυτή η γενιά βρήκε στο πρόσωπο του Μουράν Μουσάεβ τον κατάλληλο καθοδηγητή. Ο νεαρός προπονητής ήταν ο επικεφαλής της Κ21 του συλλόγου και κατάφερε να κατακτήσει το συγκεκριμένο ηλικιακό πρωτάθλημα της Ρωσίας, παρότι η πλειονότητα των παικτών του ήταν 19 ετών, ενώ χρησιμοποιούσε ακόμα και 17χρονους ή 16χρονους. Η κατάκτηση του τίτλου έδωσε 'εισιτήριο' στην ομάδα να εκπροσωπήσει τη Ρωσία στο Youth League 2017-2018. Αρχίζοντας από τον 1ο γύρο στο μονοπάτι των πρωταθλητών, πέρασε κατά σειρά Καϊράτ (Καζακστάν) και Χόνβεντ (Ουγγαρία), ωστόσο αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη Ρεάλ Μαδρίτης στα playoffs (μπροστά σε 33.000 θεατές). Όπως και να 'χει, το τέλος της σεζόν βρήκε την Μπαρτσελόνα να κατακτά το τρόπαιο, αλλά τον Ιγκνατίεβ πρώτο σκόρερ του τουρνουά με 10 γκολ, παρότι η ομάδα του αποκλείστηκε πρόωρα.
Όταν η πρώτη ομάδα έφερε σωρεία άσχημων αποτελεσμάτων, ο Γκαλίτσκι στήριξε τον Σαλίμοβ όσο ήταν δυνατό. Τον Απρίλιο του 2018, όμως, τον απέλυσε και μετά από 7 χρόνια σε ακαδημίες και ρεζέρβες, ο Μουσάεβ πήρε την ευκαιρία του. Αρχικά με την ιδιότητα του υπηρεσιακού τεχνικού, αφού ήταν μόλις 34 ετών και δεν διέθετε κατάλληλο δίπλωμα προπονητικής, ωστόσο στη συνέχεια μονιμοποιήθηκε. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας παραδέχθηκε ότι προτιμούσε έναν προπονητή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κρασνοντάρ από κάποιο όνομα όπως ο Τόμας Τούχελ. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε ο τεχνικός του συλλόγου να μπολιάσει τους παίκτες με τις αξίες του τόπου. Ο Μουσάεβ γνώριζε από τα τμήματα υποδομής πολλούς από τους παίκτες και ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να τους δώσει ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα και να υλοποιήσει εν μέρει το όνειρο του ιδιοκτήτη.
Η ενίσχυση ήρθε και με λεφτάΗ περσινή σεζόν ήταν ενδεικτική της φιλοσοφίας που επικρατεί στον σύλλογο. Παρότι στο ρόστερ υπήρχαν πολλοί ξένοι ποδοσφαιριστές, ο κανονισμός της χώρας που επιβάλλει τουλάχιστον 5 Ρώσους στην ενδεκάδα καθ' όλη τη διάρκεια ενός αγώνα πρωταθλήματος, έριξε στα... βαθιά τους νεαρούς παίκτες του Μουσάεβ. Σύντομα, ο Σαφόνοβ πήρε τα γάντια του βασικού από τον Στάνισλαβ Κρίτσιουκ και από τον Αντρέι Σινίτσιν και μάλιστα έκανε ίσως την καλύτερη εμφάνιση τερματοφύλακα την περσινή σεζόν στο ρωσικό πρωτάθλημα, στην εντός έδρας ήττα 2-3 από τη Ζενίτ, όπου εν πολλοίς κρινόταν ο τίτλος. Ο Ούτκιν έπαιξε σε 7 αγώνες και σημείωσε ένα γκολ, ενώ στην επίθεση οι Ιγκνατίεβ και Σουλεϊμάνοβ συμμετείχαν σε 20 αγώνες έκαστος, με τον πρώτο να πετυχαίνει 7 γκολ και τον δεύτερο ένα παραπάνω.
Τη φετινή σεζόν, οι άνθρωποι της Κρασνοντάρ έκριναν ότι χρειαζόταν ενίσχυση στο κέντρο και γι' αυτό σχεδόν όλες οι μεταγραφές είναι μέσοι. Ο Γάλλος επιθετικός μέσος Ρεμί Καμπελά αποκτήθηκε για 12.000.000 ευρώ από τη Σεντ Ετιέν, ο Ολλανδός κεντρικός μέσος Τόνι Φιλένα για 9.000.000 ευρώ από τη Φέγενορντ, ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος Κάιο για 3.000.000 ευρώ από τη Σάντα Κλάρα, ο Δανός επιθετικός μέσος Γιουνές Ναμλί για 2.000.000 ευρώ από την Τσβόλε και ο Ρώσος αμυντικός μέσος Ρουσλάν Καμπόλοβ για 400.000 ευρώ από τη Ρούμπιν Καζάν. Μοναδική εξαίρεση ήταν ένας επιθετικός, από τη στιγμή που ο πρώτος σκόρερ της περσινής σεζόν, ο Σουηδός μέσος Βίκτορ Κλάεσον με 12 γκολ, υπέστη ρήξη χιαστού και δεν υπολογίζεται να επιστρέψει πριν από τη νέα χρονιά, ενώ ο μοναδικός έμπειρος φορ ήταν ο 33χρονος Άρι. Ο Μάρκους Μπεργκ επελέγη για να προσφέρει με την εμπειρία του στον σύλλογο και φυσικά να φέρει μαζί του από τα ΗΑΕ τα γκολ που σημείωνε αφειδώς στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Το αγωνιστικό πλάνο της ΚρασνοντάρΟ Σουηδός επιθετικός βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τον Ολυμπιακό για πολλές εβδομάδες, όμως τελικά προτίμησε τα χρήματα της Ρωσίας. Ο τραυματισμός του Άρι στην αρχή της σεζόν θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγάλη ευκαιρία του 33χρονου πρώην επιθετικού του Παναθηναϊκού, όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα υπολόγιζε. Η φυσική κατάστασή του δεν ήταν ιδανική και γι' αυτό δεν πήρε φανέλα βασικού στην έναρξη του ρωσικού πρωταθλήματος τον Ιούλιο. Αυτή η θέση παραχωρήθηκε στον Ιγκνατίεβ, ο οποίος μετράει ήδη 3 γκολ σε 6 αγώνες, την ώρα που ο Μπεργκ έχει παίξει μόλις σε 3 παιχνίδια κι αυτά ως αλλαγή μετά από το 65'.
Στον 3ο προκριματικό του Champions League, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο Μουσάεβ προτίμησε την εμπειρία του Μπεργκ για την αρχική ενδεκάδα και στα δύο παιχνίδια. Δεξιά του στο πρώτο παιχνίδι υπήρχε ο Βραζιλιάνος Βαμπέρτο και αριστερά ο Ναμλί. Ουδείς τους τα πήγε καλά και σε συνδυασμό με την κακή μέρα οργανωτικά των Καμπελά και Φιλένα, η Κρασνοντάρ δεν βρήκε τρόπο να απειλήσει. Η επιλογή που έγινε ήταν βαθιές μπαλιές από τα πλάγια προς τον Σουηδό φορ, που δεν έφεραν αποτέλεσμα. Η Πόρτο το εκμεταλλεύτηκε και με γκολ του Σέρζιο Ολιβέιρα στο τέλος έφυγε με τη νίκη από τη Ρωσία. Μία εβδομάδα αργότερα, ο -επίσης άπειρος- Μουσάεβ πήρε το μάθημά του. Τοποθέτησε τον Σουλεϊμάνοβ στο βασικό σχήμα και δεξιά, μετατόπισε τον Βαμπέρτο αριστερά και έδωσε εντολή για το κλασικό, γρήγορο παιχνίδι που έχει κληροδοτήσει στην ομάδα από τα τμήματα υποδομής, πάντοτε σε διάταξη 4-3-3. Οι Ρώσοι δεν επέτρεψαν στους Πορτογάλους να πάρουν ανάσα στα πρώτα λεπτά και βρέθηκαν να προηγούνται με 3-0 μέσα στο 'Ντραγκάο' στο 34'. Παρά τη μείωση του σκορ των γηπεδούχων στο 2ο ημίχρονο, το τελικό 3-2 έδωσε μεγαλειώδη πρόκριση στην Κρασνοντάρ, απέναντι σε ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από κάθε άποψη.
Απέναντι στον Ολυμπιακό, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι Πειραιώτες διαθέτουν την ιστορία, ωστόσο η Κρασνοντάρ τους ανταγωνίζεται στο ρόστερ. Μάλιστα, σύμφωνα με το Transfermarkt.com, η αξία του έμψυχου δυναμικού των Ρώσων είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη της ελληνικής ομάδας (147.650.000 ευρώ η Κρασνοντάρ, 79.750.000 ο Ολυμπιακός), κάτι που καταδεικνύει τον 'αέρα' με τον οποίο θα παραταχθεί ο σύλλογος σε αυτά τα δύο παιχνίδια.
Ο Μουσάεβ δεν συνηθίζει να προσαρμόζει τα πλάνα του στον αντίπαλο και ως εκ τούτου ο Ολυμπιακός θα πρέπει να περιμένει ένα 4-3-3 με τους περισσότερους παίκτες της Κρασνοντάρ να πατούν στο γήπεδο των 'ερυθρολεύκων', τόσο σε φάση επίθεσης όσο και σε φάση άμυνας. Οι Καμπελά και Φιλένα ενσωματώθηκαν και προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα στη λειτουργία του συλλόγου. Ο Σουλεϊμάνοβ κερδίζει με το σπαθί του χρόνο και ο 20χρονος Ιγκνατίεβ προσπαθεί να κάνει το ίδιο και στη δική του θέση. Εκεί βρίσκεται ο Μπεργκ, τον οποίο ο Μουσάεβ δείχνει να προφυλάσσει στα παιχνίδια του ρωσικού πρωταθλήματος, για να τον έχει πιο φρέσκο στα ευρωπαϊκά. Αν τελικά, όμως, κάποιος σταματήσει τον Σουηδό, αυτή θα είναι τελικά η ακαδημία της Κρασνοντάρ και ένας παίκτης όπως ο φέρελπις Ιγκνατίεβ.
Ο Ματιέ Βαλμπουενά είναι αντί-Φορτούνης; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Ολυμπιακός: Η Κρασνοντάρ εξουδετερώνει μόνη της τον Μπεργκ
- Ολυμπιακός: Με δύο σημαντικές απουσίες η Κράσνονταρ
- Έρχονται οι… καντίνες ΠΑΟΚ! (pics)
- Γκιόργκι σόρυ, αλλά μπερδεύτηκα…
- Ήρωας πατέρας παραλίγο να θυσιαστεί για να σώσει την οικογένειά του από επίθεση λύκου (pic &vid|
- «Καλύτερος από Άγιαξ ο ΠΑΟΚ!»
- Μπεργκ: "Δεν θέλω να μιλήσω για τον Ολυμπιακό, είμαι έτοιμος να παίξω βασικός"
- Ο μικρόκοσμος του ΠΑΟΚ
- Super League 1: Αλλαγές αγώνων – Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις
- Πόρος: Βίντεο με τη στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Contra
- Τελευταία Νέα Contra
- Ολυμπιακός: Η Κρασνοντάρ εξουδετερώνει μόνη της τον Μπεργκ
- Ο Ντάκχι Λι δεν δέχθηκε να εγκαταλείψει τα όνειρα του
- Το στάδιο που έριξε 'πόρτα' σε πωλητές νερωμένων ποτών
- Η πρώτη σκηνή του 'La La Land' στα σπορ
- Παγκόσμιο ρεκόρ και δύο χρυσά ο καταπληκτικός Γιάννης Δρυμωνάκος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!
- Ξανά στη μάχη της Ευρώπης οι ελληνικές ομάδες
- Δες πρώτος το Hobbs & Shaw, το νέο κεφάλαιο του Fast & Furious
- H χειρότερη Team USA όλων των εποχών
- O 'Βρετανός Μέσι' που επέλεξε η Air Jordan για συνεργάτη
- Η Αφρική οργανώνεται -και απειλεί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Άρχισαν οι εγγραφές στις ακαδημίες του Περιστερίου
- «Δεν θέλω να μιλήσω για κάτι που δεν έγινε, παθιασμένοι οι φίλοι του Ολυμπιακού»
- Άρης: Άπαντες παρόντες πλην Βέλεθ ενόψει ΟΦΗ
- Παναθηναϊκός: Ξεκίνησαν τα «Φίνα Κορίτσια» (photos)
- Έκτος ο Εγγλεζάκης στα 400μ. ελεύθερο
- Παναθηναϊκός: Αισιοδοξία για τρεις
- Επιστροφή στις προπονήσεις δίχως Βέλεθ
- Amber Alert: Εξαφανίστηκαν δύο αδέλφια από τον Πειραιά
- «Ο δικός μας Ντέιβιντ Μπλατ…» (pic)
- Με δύο σημαντικές απουσίες στο Καραϊσκάκης η Κράσνονταρ