Ο Green Πιτίνο και το πραγματικό πρόβλημα της ΕΟΚ

09:27 21/11/2019 - Πηγή: Contra

Η επιστροφή του Ρικ Πιτίνο ήρθε με δόσεις. Πριν από δέκα μέρες παρουσιάστηκε από την ομοσπονδία ως ο προπονητής της Εθνικής Ομαδας στο προολυμπιακό τουρνουά. Και τώρα εμφανίζεται καθόλα έτοιμος να πιάσει δουλειά ξανά στον Παναθηναϊκό. Η ζωή του 67χρονου κόουτς είναι, πλέον, άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα. Στην καριέρα του έχει επιστρέψει μόλις δυο φορές στην ίδια ομάδα. Στους Νιου Γιορκ Νικς, δηλαδή, όπου πρώτα δούλεψε σαν ασίσταντ (1983-85) και ύστερα δέχθηκε να

αναλάβει πρώτος προπονητής (1987-89) αφού είχε μεσολαβήσει μια διετία στο κολέγιο του Πρόβιντενς.

Ο Πιτίνο φυσικά, δεν επιστρέφει στον Παναθηναϊκό για να πάρει το πρωτάθλημα Ελλάδος, που μοιάζει piece of cake όπως θα' λεγε και ο ίδιος στη γλώσσα του. Η επάνοδός του μετά από σχεδόν έξι μήνες, έχει να κάνει αποκλειστικά με τις φιλοδοξίες των 'πρασίνων' στην Ευρωλίγκα. Με ρεκόρ 5-4 (και εν αναμονή του αγώνα της Παρασκευής με την Μπάγερν στο Μόναχο), ο ΠΑΟ βρίσκεται στην οκτάδα, έχει χάσει τρία ματς στον πόντο, άρα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ψηλά αν κι από την άλλη, δεν έχει αγωνιστεί ακόμη με πολλές ομάδες της πρώτης γραμμής.

Αφού το πείραμα της επανόδου Πεδουλάκη δεν λειτούργησε και με δεδομένο ότι οποιοσδήποτε άλλος ξένος προπονητής θα χρειαζόταν χρόνο (μπορεί και να μη ταίριαζε με τα χνώτα του ΠΑΟ γενικώς), ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήξερε πού έπρεπε να στραφεί ώστε να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή. Ο Πιτίνο είναι ο... Πιτίνο. Τελεία.

Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει ο Παναθηναϊκός με τον Αμερικανό προπονητή, για δεύτερη (όχι ολόκληρη) χρονιά στον πάγκο του; Αν πάρουμε υπόψη τι συνέβη πέρσι και ποιο ήταν το πρόβλημα γενικά του Παναθηναϊκού μέχρι τώρα, θα ζητήσει τα αγαπημένα του deflections που από την πρώτη του δουλειά στη Χαβάη, όταν ακόμη ήταν 22 ετών είχε θεωρήσει το πιο σημαντικό κομμάτι της αμυντικής λειτουργίας μιας ομάδας.

Ο ΠΑΟ θα πρέπει να γίνει πιο σκληρός. Ίσως όπως έπαιξε σε ένα μεγάλο κομμάτι του αγώνα με την Ζάλγκιρις στο Κάουνας, υπό τις οδηγίες του κόουτς Βόβορα. Για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της Ευρωλίγκας, στη δύναμη των αντιπάλων του (ειδικά στα γκαρντ) θα χρειαστεί μεγαλύτερη ένταση, πίεση στον αντίπαλο και επιβολή του δικού του παιχνιδιού.

Έχει ενδιαφέρον πως θα χειριστεί τον Τζίμερ Φρεντέτ, ένα παίκτη ιδιαίτερων συνθηκών,με δεδομένη την επιθετική του δεινότητα αλλά και την αμυντική του ανεπάρκεια. Είναι ένα ζήτημα το αν θα ξαναδούμε τον Παπαγιάννη να παίζει όπως στο τελείωμα της περσινής σεζόν, την ώρα που κυρίως ο Παπαπέτρου, αλλά και (σταδιακά) ο Μήτογλου έχουν ανεβάσει στροφές και αποτελούν σημεία αναφοράς του ΠΑΟ.

Η... ευτυχία του Πιτίνο, αλλά και του κάθε προπονητή που έχει ο ΠΑΟ, είναι ο Νικ Καλάθης και η καταπληκτική σεζόν που διανύει. Αυτή τη φορά ο Αμερικανός δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής, ξέρει τους περισσότερους, γνωρίζει την ομάδα άρα είναι σα να έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα και να γυρίζει ξανά στο σπίτι του. Το τι έχει πει για τους όρους της συνεργασίας του, ξανά με τον Παναθηναϊκό, δεν έχει και τόση σημασία. Η ουσία είναι ότι επέστρεψε για να βοηθήσει τον ΠΑΟ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πιο ανταγωνιστική Ευρωλίγκα των τελευταίων ετών. Είναι μια τεράστια πρόκληση και για τον ίδιο, αν και πρέπει να θυμίσουμε σε όλους ότι ο προπονητής όσο καλός κι αν είναι, δεν παίζει ποτέ μπάσκετ.

Ο ρόλος του στην Εθνική

Όλα αυτά για το κομμάτι που αφορά στον Παναθηναϊκό. Πάμε όμως και στην Εθνική Ομάδα, καθώς όπως λένε στην ΕΟΚ 'αιφνιδιάστηκαν' στο άκουσμα της είδησης για την συμφωνία του Ρικ με τον ΠΑΟ. Εντάξει, κάτι έπρεπε να πουν και στην ομοσπονδία, που διέρρεε ότι υπήρξε δυσαρέσκεια γιατί δεν ήξερε τίποτε, λίγες μέρες μόνο μετά τα χαμόγελα και τις χειραψίες του Γιώργου Βασιλακόπουλου και του Πιτίνο, με τον πρόεδρο να στέλνει χαιρετίσματα στον Λευτέρη Αυγενάκη!

Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι. Ο Πιτίνο δεν θα ήταν προπονητής της ομάδας παρά τον Μάιο και για το προολυμπιακό τουρνουά. Το είχαμε γράψει και την περασμένη εβδομάδα ότι κανονικός κόουτς της Εθνικής τον χειμώνα παραμένει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Ο Αμερικανός δεν θα είχε ανάμιξη στην συγκρότηση της ομάδας εν όψει των παραθύρων για το Ευρωμπάσκετ του 2021.

Φυσικά, δεν μπορεί ο ίδιος να κάνει όσα είχε εξαγγείλει την περασμένη Δευτέρα. Να πηγαίνει δηλαδή στα γήπεδα για να παρακολουθήσει, είτε τον Ολυμπιακό, είτε την ΑΕΚ. Όχι γιατί... θα παρεξηγηθεί από την εξέδρα, αλλά επειδή απλά δεν θα έχει χρόνο, με τις συνεχόμενες υποχρεώσεις του ΠΑΟ να πηγαίνει να βλέπει τους διεθνείς των άλλων ομάδων. Θα τους δει βέβαια, αλλά σαν αντίπαλος τους, είτε στην Ευρωλίγκα (τον Ολυμπιακό), είτε στο πρωτάθλημα (των άλλων ομάδων).

Αυτό είναι το λιγότερο. Υποτίθεται ότι ο Πιτίνο εκτός όλων των άλλων θα αναλάμβανε να 'ψήσει' το αμερικάνικο στοιχείο της ελληνικής ομάδας. Είχε ο ίδιος προαναγγείλει ραντεβού με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, επαφές με τους υπόλοιπους ομογενείς ώστε να μη τρέχουμε και να μη φτάνουμε την τελευταία στιγμή. Προφανώς σαν χεντ-κόουτς του Παναθηναϊκού, είναι λίγο δύσκολο να ασχοληθεί με όλα αυτά, εκτός αν τα προλάβει... πριν ξανάρθει στην Αθήνα, ή περιοριστεί σε τηλεφωνικές κλήσεις. Είναι λογικό, όμως, όταν είσαι προπονητής μιας ομάδας όπως ο ΠΑΟ να έχεις το μυαλό σου αφιερωμένο σε αυτήν και στην προσπάθειά της να πετύχει τους στόχους της.

Το πραγματικό πρόβλημα της ΕΟΚ

Όμως και πάλι θα έλεγε κανείς... ποιο είναι το πρόβλημα; Κανένα. Ο Πιτίνο θα τελειώσει τις υποχρεώσεις του με τον Παναθηναϊκό και θα κοουτσάρει κανονικά την Εθνική στο προολυμπιακό, ενδεχομένως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε περίπτωση πρόκρισης (για την επόμενη σεζόν, δεν ξέρει ούτε ο ίδιος τι θα κάνει ακόμη).

Όμως η ΕΟΚ ξέρει καλά ότι:

1. Δεν μπορεί να πλασάρει, πλέον, τον Πιτίνο σαν τον άνθρωπο που θα ασχολείται οκτώ μηνες με την Εθνική Ομάδα, που θα είναι ο Greek Ρικ και άλλα τέτοια ωραία, γιατί απλά ο Ρικ θα είναι Green και θα έχει στο μυαλό του σχεδόν αποκλειστικά τον Παναθηναϊκό. Το επικοινωνιακό παιχνίδι της ομοσπονδίας κράτησε μόλις δέκα μέρες. Και τι μπορούν να πουν στον Πιτίνο; Μην πας στον ΠΑΟ γιατί δεσμεύεσαι με συμβόλαιο; Αφού στην Εθνική, όπως μάθαμε, ο Ρικ δουλεύει αφιλοκερδώς. Αποδεικνύεται ότι το όλο σκηνικό στήθηκε τελείως πρόχειρα, χωρίς καμιά προεργασία. Απλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βρέθηκε δίοδος επικοινωνίας με τον Πιτίνο και όλα είχαν τελειώσει. Δεν υπολόγιζαν τι θα μπορούσε να ακολουθήσει.

2. Το κυριότερο. Από την εποχή του Παναγιώτη Γιαννάκη το 2008 είχε διατυπωθεί η άποψη ότι δεν μπορεί ο προπονητής των δύο μεγάλων ομάδων να είναι ταυτόχρονα και στην Εθνική Ομάδα. Γι' αυτό το λόγο ο Γιαννάκης δεν συνέχισε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετά τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους. Κοούτσαρε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ουσιαστικά τερμάτισε τη δεύτερη θητεία του στην Εθνική. Με τη συμφωνία ΠΑΟ-Πιτίνο η ομοσπονδία βρίσκεται σε... δύσκολη θέση, γιατί θα πρέπει να πει τα ίδια πράγματα, ή εν πάση περιπτώσει να βρει μια δικαιολογία. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, είχε απορριφθεί και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Να δικαιολογήσει, όμως, τι;

Η συμπεριφορά στον Γιαννάκη ήταν έτσι κι αλλιώς απαράδεκτη. Όπως και τώρα, έτσι και τότε, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα να κοουτσάρει ο προπονητής μιας εκ των δυο κορυφαίων ομάδων της χώρας την Εθνική. Από τη στιγμή, που δεν επιλέγεται ένας προπονητής full time αλλά πάμε σε λύσεις μόνο για τις διοργανώσεις του καλοκαιριού (ενώ το χειμώνα έχουμε, ας πούμε, τον Θανάση Σκουρτόπουλο) δεν θα έπρεπε να υφίσταται κανένα πρόβλημα.

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε το 2008 όμως, υποτίθεται για να μην υπάρχει ένταση ανάμεσα στις δυο ομάδες (έγινε ακόμη μεγαλύτερη, πάντως) δεν ξεχνιέται. Και κανείς δεν βγήκε ποτέ να ζητήσει και μια συγγνώμη, έτσι για τα μάτια του κόσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα