Κύπρο έχεις ταλέντο: Οι παίκτες που έλαμψαν στην Ελλάδα από το 1990 και μετά

12:12 7/5/2020 - Πηγή: Contra

Ακούστηκε έντονα πως ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ενδέχεται να αποχαιρετήσει τον Ολυμπιακό, καθώς οι 'σειρήνες' του κυπριακού πρωταθλήματος ηχούν ήδη στ' αυτιά του. Αποφασίσαμε να εντοπίσουμε τι συνέβη στις περιπτώσεις όπου η μετακίνηση παίκτη είχε αντίθετο βέλος: Από το πρωτάθλημα της Κύπρου, πως την ελληνική Α'Εθνική. Τοποθετήσαμε στη σειρά τις καλύτερες μεταγραφές Κυπρίων παικτών σε ελληνικές ομάδες από το 1990 μέχρι σήμερα.

Οι παίκτες της κατάταξης, είτε ξεκίνησαν την καριέρα τους στην Κύπρο ως γηγενείς, είτε βρέθηκαν στο πρωτάθλημα της Μεγαλόνησου από άλλη χώρα και σήμερα θεωρούνται πιο Κύπριοι από Κυπρίους. Το μόνο σίγουρα είναι πως η 'μάππα' (μπάλα στα Κυπριακά) έχει χαρίσει σπουδαίους παίκτες σε ελληνικές ομάδες.

Κώστας Μαλέκκος

Ομάδα: Παναθηναϊκός Παραμονή: Ιανουάριος 1997 - τέλος σεζόν).

Μέχρι να πεις "Μαριάντα Πιερίδη" είχε αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό, χωρίς να ενεργοποιηθεί από την διοίκηση του 'Τριφυλλιού' η οψιόν αγοράς του από την Ομόνοια. Έκανε όμως αισθητή την παρουσία του ως μέλος του ΑΠΟΕΛ υπό τον Ευγένιο Γκέραρντ (2002), πετυχαίνοντας γκολ κόντρα στην ΑΕΚ, σε αναμέτρηση για το Champions League.

Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης

Ομάδες: Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ Παραμονή: 2004-2007 (Παναθηναϊκός - σύντομος δανεισμός σε ΠΑΟΚ το 2006).

Ο 'Μπίδης' ήταν ένας καλός ακραίος μεσοεπιθετικός, με κάποιες ξεχωριστές παρουσίες στο πρωτάθλημα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Πέρασε και από τον ΠΑΟΚ, χωρίς όμως να καταφέρει να καθιερωθεί.

Μάριος Χριστοδούλου

Ομάδες: Ηρακλής, Άρης, Ακράτητος Παραμονή: 1995-2002 (Ηρακλής-Άρης), 2004 (Ακράτητος).

Ένας καλός σέντερ-φορ που ευτύχησε να αγωνιστεί στον Ηρακλή, την εποχή που η ομάδα αποτελούσε φόβητρο για τους διεκδικητές του πρωταθλήματος. Στον Ηρακλή έμεινε τέσσερα χρόνια πετυχαίνοντας 10 τέρματα, ενώ στον Άρη, σε μια τριετία σημείωσε επτά γκολ. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2004 για ένα πέρασμα από τον Ακράτητο.

Στάθης Αλωνεύτης

Ομάδα: Λάρισα Παραμονή: 2005-2007.

Βοήθησε σημαντικά στην αγωνιστική άνοδο της ΑΕΛ, αγαπήθηκε από τους φιλάθλους της ομάδας και κατάφερε να κάνει και το βήμα παραπάνω στην καριέρα του. Ο Αλωνεύτης μετά από μια διετία στην Ελλάδα, βρέθηκε στην γερμανική Ενεργκί Κότμπους (2007-2008), για να επιστρέψει και πάλι στην Κύπρο. Παρέμεινε και την εφετινή σεζόν σε δράση, με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ.

Το 'φωτεινό δίδυμο' του ΠΑΟΚ: Γιώτης Εγκωμίτης - Γιασεμάκης Γιασουμή

Ομάδα: ΠΑΟΚ και μόνο Παραμονή: 2001-2007 (Γιασουμή), 2000-2006 (Εγκωμίτης).

O ένας (Γιασουμή) άφησε πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη με 117 γκολ σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο άλλος (Εγκωμίτης) είχε καθοριστική συμβολή και στα δυο Κύπελλα Ελλάδος (2001, 2003) που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ κατά την παρουσία του στο ρόστερ. Αγαπήθηκαν από τον κόσμο του ΠΑΟΚ όσο λίγοι.

Σίνισα Γκόγκιτς

Ομάδα: Ολυμπιακός Παραμονή: 1997-2000

Τον Γενάρη του 1997 ο Ντούσαν Μπάγεβιτς απαντούσε στο αιωνίως διψασμένο για μεταγραφές, κοινό του Ολυμπιακού, φέρνοντας στο Λιμάνι, τον 34χρονο (Σέρβο στην καταγωγή) Σίνισα Γκόγκιτς από την Ανόρθωση. "Ποιος Γκόγκιτς μωρέ; Ο παππούς;" ήταν ο απόηχος των πρώτων αντιδράσεων, αλλά ο 'Παππούς' δεν άκουγε τίποτα. Κατάφερε να καθιερωθεί ως μια αξιόπιστη εφεδρεία, ένας παίκτης που κάθε φορά που έμπαινε στο χορτάρι αποτελούσε απειλή. Με 24 γκολ σε 83 συμμετοχές, μόνο επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία του στον Πειραιά για 2 1/2 σεζόν.

Γιάννης Οκκάς

Ομάδες: ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός Παραμονή: 2000-2003 (ΠΑΟΚ), 2003-2004 (ΑΕΚ), 2004-2007 (Ολυμπιακός).

Από την Ανόρθωση στον ΠΑΟΚ, η παρουσία του στην Ελλάδα αποτέλεσε αμέσως μια 'χρυσή' μεταγραφή στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Με 28 γκολ σε 80 συμμετοχές, ο Οκκάς και με την βοήθεια του 'φωτεινού διδύμου' που αναφέραμε προηγουμένως, ο νεαρός Κύπριος έγινε κάτι σαν ροκ σταρ για την Α' Εθνική των 00's. Η -αναπόφευκτη-προσγείωση του στην πρωτεύουσα έγινε για λογαριασμό της ΑΕΚ, με τον Ολυμπιακό να τον έχει πολιορκήσει στενά επίσης. Το 'ειδύλλιο' με το Λιμάνι γίνεται 'γάμος' ένα χρόνο αργότερα. Με πέντε γκολ σε 24 συμμετοχές με την ΑΕΚ και 15 γκολ σε 77 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό, ο Οκκάς συντήρησε τον μύθο του σε μια σταθερή τροχιά, βλέποντας όμως, με τα κιάλια την ραγδαία άνοδο ενός συμπατριώτη του, για τον οποίο θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Τιμούρ Κετσπάγια

Ομάδα: ΑΕΚ Παραμονή: 1994-1997

O Τιμούρ Κετσπάγια γεννήθηκε στην Γεωργία, αλλά στην Κύπρο ευτύχησε να κάνει το ποδοσφαιρικό του ξεπέταγμα, με την φανέλα της Ανόρθωσης. Η πορεία του στην ΑΕΚ ξεκίνησε με ένα σοβαρό τραυματισμό, συνεχίστηκε με πρωταθλήματα και σπουδαίες εμφανίσεις, με τον ίδιο να εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή της ομάδας της σεζόν 1995-96, της καλύτερης - ίσως- ελληνικής ομάδας ποδοσφαίρου εκείνης της δεκαετίας. Ο Κετσπάγια με τις εμφανίσεις του στην Ελλάδα εκτόξευσε την ποδοσφαιρική αξία του, κερδίζοντας μια μεταγραφή στην Premier League για τη Νιούκασλ, ενώ πριν επιστρέψει στην Κύπρο, πέρασε και από την Γουλβς.

Μιχάλης Κωνσταντίνου

Ομάδες: Ηρακλής, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Ηρακλής Παραμονή: 1997-2001 - Ηρακλής, 2001-2005 - Παναθηναϊκός, 2005-2008 - Ολυμπιακός, 2008 (Ηρακλής, 2η φορά)

Φτάσαμε αισίως στον απόλυτο Κύπριο σούπερ-σταρ: Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου έφτιαξε το ποδοσφαιρικό του όνομα στον Ηρακλή, κερδίζοντας φήμη και ατομικές διακρίσεις, πείθοντας τις ομάδες της Αθήνας να παζαρέψουν ολόκληρα καράβια εκατομμυρίων δραχμών για να τον αποκτήσουν. Ο Παναθηναϊκός ήταν τελικά ο τυχερός, σε ένα mega-trade όπου πλήρωσε 2,7 δισεκατομμύρια δραχμές στον Ηρακλή, δίνοντας και τους Κώστα Χαλκιά, Βαγγέλη Κουτσουρέ, Γιώργο Νασιόπουλο, ενώ ο παίκτης φόρεσε τα πράσινα, υπογράφοντας συμβόλαιο 700 εκατομμυρίων δραχμών. Με το σύνθημα 'Μιχαλάκη είσαι τρέλα' ο Κωνσταντίνου έγινε θρύλος για την πράσινη εξέδρα, πετυχαίνοντας γκολ μέχρι και στο 'Καμπ Νόου' κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Στο Λιμάνι ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα, συναντώντας τον Γιάννη Οκκά, τον Ριβάλντο, τον Νέρι Αλμπέρτο Καστίγιο, πέτυχε να 'σβήσει' το οπαδικό μίσος για το πράσινο παρελθόν του και να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να κατακτήσει τίτλους. Το δεύτερο πέρασμα του από τον Ηρακλή ήταν προφανές ότι θα συνέβαινε έστω και για λίγους μήνες, γιατί οι μεγάλες αγάπες δεν ξεχνιούνται ποτέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα