Ο Φετφατζίδης και το ταλέντο του θα έχουν πάντα το Velodrome

23:09 29/6/2020 - Πηγή: Contra

Ο Γιάννης Φετφατζίδης ίσως μείνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ως ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα. Μπόρεσε να βγάλει όλες τις ποδοσφαιρικές του αρετές στο χορτάρι; Άγγιξε το αγωνιστικό του ταβάνι; Το τρύπησε; Δεν πλησίασε καν; Ήταν οι επιλογές του που τον βοήθησαν ή του στέρησαν περισσότερα; Δούλεψε αρκετά το έμφυτο χάρισμα του ή πήρε τελικά αυτό που του αναλογούσε;

Η απόρριψη του από τον Παναθηναϊκό τον έφερε στα Σούρμενα και από εκεί στα τμήματα υποδομής του

Ολυμπιακού. Γρήγορα ξεχώρισε για τον υψηλό δείκτη της τεχνικής του ικανότητας, που κάλυπτε επιθετικά το χάντικαπ της σωματοδομής του. Το καλοκαίρι του 2009 είχε φτάσει η στιγμή να πάρει προαγωγή. Το ερώτημα πλέον ήταν αν μπορούσε να σταθεί σε επίπεδο ανδρών, σε έναν σύλλογο με πίεση και υψηλές απαιτήσεις.

Η καλύτερη περίοδος του στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού ήταν οι μέρες που μεσολάβησαν από τα τέλη του Νοέμβρη ως τις αρχές Γενάρη, της σεζόν 2011/12. Εκεί όπου πρωταγωνίστησε σε έξι σερί νίκες των Πειραιωτών στο πρωτάθλημα, με τέσσερα γκολ. Ακριβώς πριν είχε προηγηθεί ένα βράδυ που θα του μείνει αξέχαστο και ίσως αποτελεί την πλέον χαρακτηριστική στιγμή της καριέρας του. Ο Ολυμπιακος είχε πάει αποδεκατισμένος στο Velodrome, θέλοντας μόνο τη νίκη κόντρα στη Μαρσέιγ για να μείνει ζωντανός στο κυνήγι της πρόκρισης.

Ο Γέστε στο 54' πήρε τη θέση του Φουστέρ και ο Φετφατζίδης στο 75' αυτή του Χολέμπας. Οι δυο τους συνδυάστηκαν στο 82', όταν ο Βάσκος έκανε τη μοναδική αξιομνημόνευτη ενέργεια του στη σύντομη θητεία του με τα 'ερυθρόλευκα', τροφοδοτώντας με το εξωτερικό τον 'Φέτφα'. Αυτός με μονοκόμματο σουτ εντός περιοχής νίκησε τον Ματαντά και χάρισε στον Ολυμπιακό μια από τις σπουδαιότερες εκτός έδρας ευρωπαϊκές του νίκες.

Στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου του 2013, η Τζένοα συμφώνησε στα 4 εκατ. ευρώ με τους Πειραιώτες για την μεταγραφή του Γιάννη Φετφατζίδη, που είχε πλέον μπροστά του την προοπτική της Serie A. Το ξεκίνημα του εκεί ήταν ελπιδοφόρο, αλλά γρήγορα ο ενθουσιασμός κόπασε. Το κορμί του δεν τον βοηθούσε σε ένα σκληρό πρωτάθλημα όπως το ιταλικό, ενώ τακτικά είχε κενά που όφειλε γρήγορα να καλύψει. Μετά από 36 συμμετοχές με τέσσερα γκολ και ισάριθμες ασίστ στην ομάδα της Γένοβας, παραχωρήθηκε δανεικός στην Κιέβο και πωλήθηκε στην Αλ Αχλί αντί 1,5 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015.

Εκεί βρήκε ένα πρωτάθλημα όπου μπορούσε να επιβιώσει χάρη στην τεχνική του κατάρτιση. Έμεινε τρία χρόνια και συμπλήρωσε 100 συμμετοχές με 21 γκολ και 26 ασίστ, πριν πάρει για δεύτερη φορά τον δρόμο που τον οδηγούσε στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Εκεί έφτασε συναντώντας την ίδια, ίσως και μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με την πρώτη φορά. Στις 13 Δεκεμβρίου του 2018 ήταν βασικός και αγωνίστηκε για 69 λεπτά στην επική πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Μίλαν, όμως εκείνη η απίστευτη χαμένη ευκαιρία στις καθυστερήσεις του ντέρμπι με την ΑΕΚ (1-1) δύο μήνες νωρίτερα συνέχισε να τον στοιχειώνει. Έτσι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου τον Ιανουάριο του 2019, τον βρήκε στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' για λογαριασμό του Άρη.

Εκεί συνάντησε ένα περιβάλλον που του επέτρεψε να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Μετά από ένα... αναγνωριστικό εξάμηνο, ο 'Φέτφα' τη φετινή σεζόν ήταν το σημείο αναφοράς στο δημιουργικό παιχνίδι των 'κίτρινων' και ξεχώρισε στις σημαντικές στιγμές του Άρη σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Σκόραρε λίγο (3 γκολ) αλλά μοίρασε πολύ (12 ασίστ), βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα του να φτάσει ως τα playoffs αλλά και την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Κάπου εκεί ήρθε η Αλ Αΐν για να προσφέρει στον Άρη την ευκαιρία να πετύχει την δεύτερη μεγαλύτερη πώληση της ιστορίας του μετά από εκείνη του Άγγελου Χαριστέα στη Βέρντερ αντί 3 εκατ. ευρώ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπορεί να βάλει ως και 2 εκατ. ευρώ (μαζί με μπόνους) στα ταμεία της, ενώ οι ετήσιες απολαβές του Φετφατζίδη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι σαφώς μεγαλύτερες από αυτές στην εν Ελλάδι παρουσία του.

Αντί επιλόγου, μπορεί κάποιος να ανατρέξει στα ερωτήματα στην αρχή του κειμένου. Τις πραγματικές απαντήσεις μάλλον γνωρίζει μονάχα ο 29χρονος σήμερα μεσοεπιθετικός. Οι υπόλοποι θα μείνουμε πάντα με την απορία. Στην 'Καζαμπλάνκα', το κινηματογραφικό αριστούργημα του 1942, η τελευταία σκηνή εκτυλίσσεται στο αεροδρόμιο, εκεί όπου ο ο Ρικ πείθει την Ίλσα να ανέβει στο αεροπλάνο, λέγοντάς της και μία από τις ατάκες της ταινίας που πέρασε στην ιστορία. "Θα έχουμε για πάντα το Παρίσι...".

Ό,τι κι αν επιφυλάσσει το μέλλον για εκείνον, ο Γιάννης Φετφατζίδης και το ταλέντο του λίγο πριν ανέβουν στο αεροπλάνο για την Αλ Αΐν, θα έχουν πάντα εκείνη τη νύχτα στο Velodrome. Την φάση που πιθανότατα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ποδοσφαιρική ιστορία του διεθνή άσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα