Ο Ολυμπιακός αρπάζει τους καλούς μικρούς Έλληνες γιατί έχει τρόπο και πλάνο

23:09 19/6/2020 - Πηγή: Contra

Όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010, για δύο πράγματα είχε δεσμευτεί δημόσια και κανένα δεν αφορούσε τους τίτλους που ακολούθησαν. Ούτε καν το αγωνιστικό κομμάτι γενικότερα, όσον αφορά την πρώτη ομάδα. Το πρώτο αφορούσε την πρόθεση του να μετατρέψει τους 'ερυθρόλευκους'

σε μια ανεξάρτητη από την τσέπη οποιουδήποτε μεγαλοεπενδυτή, οικονομικά αυτάρκη ΠΑΕ. Το δεύτερο, τον επαναπροσδιοριμό της λειτουργίας των τμημάτων υποδομής με σκοπό την παραγωγή ποδοσφαιριστών.

Σπάνια οποιοσδήποτε οπαδός αναγνωρίζει τις επενδύσεις που συμβαίνουν στην ομάδα του, πέραν αυτών που μεταφράζονται σε ακριβές μεταγραφές στο χορτάρι. Σε κάθε περίπτωση, από το 2010 ο Ολυμπιακός επιχείρησε να αλλάξει ριζικά την φιλοσοφία της Ακαδημίας του προκειμένου αυτή να έχει νόημα ύπαρξης. Άλλωστε το ποδόσφαιρο παγκοσμίως είχε ήδη αρχίσει να στρέφεται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, με διπλό στόχο. Αφενός την 'δημιουργία' παικτών που θα στελέχωναν -με μικρό κόστος- την πρώτη ομάδα και αφετέρου την οικονομική εκμετάλλευση τους μέσα από κάποια μελλοντική πώληση.

Η προσπάθεια αυτή του Ολυμπιακού ξεκίνησε από την στελέχωση των τμημάτων υποδομής με ανθρώπους καταρτισμένους σε αυτές τις ηλικίες, συνεχίστηκε με την διαρκή βελτίωση των παροχών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και έφτασε στην κορύφωση της εκείνο το 'τρελό' καλοκαίρι του 2016, όταν η πρόσληψη του Πάουλο Μπέντο συνοδεύτηκε με την απόφαση του Πορτογάλου τεχνικού να δώσει ρόλο στην πρώτη ομάδα σε 4 παιδιά της Ακαδημίας. Τους Παναγιώτη Ρέτσο, Δημήτρη Νικολάου, Θανάση Ανδρούτσο και Γιώργο Μανθάτη. Ο πρώτος έφερε 20 εκατ. ευρώ στα ταμεία της πειραϊκής ΠΑΕ με την παραχώρηση του στη Λεβερκούζεν, ο δεύτερος πωλήθηκε στην Έμπολι αντί 3,5 εκατ. ευρώ και οι δύο τελευταίοι ανήκουν ακόμη στους 'ερυθρόλευκους', παίζοντας δανεικοί την φετινή σεζόν σε Ατρόμητο και Ανόρθωση αντίστοιχα.

Έκτοτε η παραγωγική διαδικασία σημείωσε ύφεση. Οι φουρνιές δεν ήταν το ίδιο 'γεμάτες', υπήρξαν ατυχείς επιλογές σε πρόσωπα και διαχείριση καταστάσεων, έτσι ο Ολυμπιακός έμεινε μακριά από τους τίτλους αλλά και την προώθηση ταλέντων από την Κ-19. Ωστόσο οι 'ερυθρόλευκοι' μετά την ανασύνταξη της πρώτης ομάδας προχωρούν πλέον και σε αυτή των τμημάτων υποδομής. Σε αυτή τη λογική, οι Πειραιώτες έχουν ξεκινήσει ένα 'παιδομάζωμα', στοχεύοντας να φέρουν στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη όσους περισσότερους από τους καλύτερους νέους παίκτες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Τον δικό τους -ξεχωριστό- ρόλο σε αυτό το εγχείρημα παίζουν τέσσερα πρόσωπα. Ο Γιώργος Φαμέλης με τον Βασίλη Γεωργόπουλο είναι αυτοί που παρακολουθούν παίκτες. Ο πρώτος είχε ανάλογες αρμοδιότητες στο πρόσφατο παρελθόν σε Παναθηναϊκό και Πανιώνιο, ενώ είχε επιλεγεί ως συνεργάτης από τον Φερνάντο Σάντος, στο διάστημα της θητείας του Πορτογάλου προπονητή στην Εθνική Ελλάδας.

Ο δεύτερος ακολούθησε την προπονητική επί σειρά ετών, έχοντας μεταξύ άλλων διατελέσει τεχνικός της εθνικής γυναικών την διετία 2009/10, ενώ από το 2010 ως το 2014 ήταν βοηθός προπονητής στην Εθνική Νέων (πιστώθηκε μεγάλο μέρος της επιτυχίας της κατάκτησης της δεύτερης θέσης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012). Το 2013 ήταν βοηθός προπονητή στην Εθνική Κ20, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε αναλάβει την Εθνική Παίδων (Κ17). Επομένως είναι ένας άνθρωπος που έχει ευρεία εικόνα από τα ταλέντα που κυκλοφορούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι προτάσεις των Φαμέλη και Γεωργόπουλου περνούν από τις ακτίνες του Θοδωρή Ελευθεριάδη, που γνωρίζει καλά τα κατατόπια στο ΑΘλητικό Κέντρο Ρέντη, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει το δικό του δίκτυο σε όλη την Ελλάδα και από τη στιγμή που έχει εργαστεί στις μικρές εθνικές ξέρει και τους όλους τους Έλληνες παίκτες του εξωτερικού, στις νεαρές ηλικίες. Ο Ελευθεριάδης είναι που κάνει τις τελικές εισηγήσεις στον Αντώνη Πίκουλα. Από εκεί και πέρα ο Διευθυντής της Ακαδημίας του Ολυμπιακού είναι αυτός που κάνει τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των ποδοσφαιριστών.

Εξηγώντας τον τρόπο που οι Πειραιώτες επιχειρούσαν την επανεκκίνηση της Ακαδημίας, ο Αντώνης Πίκουλας λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωνε τον Οκτώβρη του 2019:

"Εκτός από τις αναλύσεις από προπονητές της πρώτης ομάδας, αλλά και από τους προπονητές της ακαδημίας, αυτό στο οποίο εστιάσαμε είναι πως οι σχολές του Ολυμπιακού θα πρέπει να μετεξελιχθούν σε scout departments, θα πρέπει να γίνουν εστίες scouting, ώστε μέσα από αυτό το πολύ μεγάλο δίκτυο να μην χαθούν παιδιά και σε πρώτο βαθμό να έρχονται στις ακαδημίες και στο ιδανικό σενάριο στο μέλλον η πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού να παίρνει παιδιά μόνο από τις σχολές του.

Οι προπονητές των σχολών και οι σχολάρχες πρέπει να γίνουν scouters μέσα από συνεχή επιμόρφωση, για ν’ αναπτύξουν την αντίληψη του τι παίκτες θέλει ο Ολυμπιακός, με ποια χαρακτηριστικά και ποια τεχνικά στοιχεία. Ο Ολυμπιακός αναζητά ποδοσφαιριστές με συγκεκριμένα στοιχεία στο ταλέντο και μέσα από το πλούσιο δίκτυο όλο και περισσότεροι ποιοτικοί παίκτες φτάνουν στο Ρέντη. Το δίκτυο επεκτείνεται σταδιακά και αναμένεται να απλωθεί από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, στη Σουηδία και την Κίνα!

Η εξέλιξη των σχολών και των ακαδημιών είναι μια βασική προϋπόθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος στηρίζει απόλυτα αυτή την προσπάθεια. Η ακαδημία βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης. Θέλουμε να αλλάξουμε τις δομές. Ήδη το κάναμε σε αγωνιστικό επίπεδο με την προετοιμασία στην Αγγλία και το Νότιγχαμ για την Κ19 για 15 μέρες και με συμμετοχή σε πάρα πολλά τουρνουά. Θα προχωρήσουμε στην ανακοίνωση επτά scout camps στην Κύπρο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Επεκτείνουμε το κομμάτι ανίχνευσης ταλέντων και στο εξωτερικό. Πρόθεση της διοίκησης είναι η δημιουργία γραφείου στις ΗΠΑ, με βάση τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται. Μέσα από ένα γραφείο στη Νέα Υόρκη να επεκτείνουμε τις δράσεις στον Καναδά, την Αμερική και το Μεξικό. Είμαστε κοντά στη δημιουργία σχολής του Ολυμπιακού στο Τορόντο. Ήδη έχουμε σχολές στο Τορόντο, το Σικάγο και τη Μελβούρνη. Συζητάμε για σχολή του Ολυμπιακού στο Γκέτεμπογκ της Σουηδίας, ενώ είμαστε κοντά και στη δημιουργία σχολής στην Κίνα, μέσω Ελλήνων που δραστηριοποιούνται εκεί. Το ψάχνουμε με σοβαρότητα".

Σε επίπεδο προσώπων, ο Ολυμπιακός από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε μια σειρά από σημαντικές προσθήκες, με στόχο τόσο την επαναφορά της Κ-19 στους τίτλους αλλά κυρίως την προαγωγή παικτών στην πρώτη ομάδα. Πήρε τον Μάριο Σιαμπάνη ως ελεύθερο από τον ΠΑΟΚ, ωστόσο έχοντας ήδη τους ταλαντούχους Καραργύρη και Τζολάκη στα τμήματα υποδομής, προτίμησε να τον στείλει δανεικό στην U-23 της Νότιγχαμ προκειμένου να αποκτήσει τριβή και εμπειρίες σε ένα ανώτερο, και πιο κοντά σε επαγγελματικό, επίπεδο.

Απέκτησε τον Σέρβο (με βελγικό διαβατήριο) χαφ/στόπερ Κρίστιαν Μπέλιτς από την Γουέστ Χαμ, τον οποίο και ενσωμάτωσε στην Κ-19. Τον Γενάρη ο Ολυμπιακός έκανε κίνηση ματ, καθώς συμφώνησε με τον 16χρονο Γιάννη Καράκουτη, ο οποίος θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ελλάδας και μέχρι τότε αγωνιζόταν στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Οι 'ερυθρόλευκοι' μάλιστα πλήρωσαν 35000 ευρώ για τα τροφεία του ακραίου κυνηγού στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Τον Φλεβάρη η ομάδα του Πειραιά απέκτησε και τον Θανάση Παπαδάκο από την Τορίνο, έναν 17χρονο επιτελικό χαφ με εξαιρετικές συστάσεις και προοπτική για το άμεσο μέλλον. Θεωρείται ένα από τα 4-5 κορυφαία ταλέντα της Ελλάδας. Οι 'ερυθρόλευκοι' στις αρχές του μήνα ανακοίνωσαν την απόκτηση του Απόστολου Αποστολόπουλου από τον Πανσερραϊκό, έστω και αν ο 17χρονος αριστεροπόδαρος μπακ-χαφ λογίζεται ως μεταγραφή της πρώτης ομάδας.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο Ευάγγελος Μίχος αποκάλυψε στο '24ο Ευαγγέλιο' και την συμφωνία του Ολυμπιακού με τον Παύλο Μαυρουδή, τον 19χρονο διεθνή αμυντικό μέσο που φέτος αγωνιζόταν με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Προαναγγέλοντας και την επικείμενη απόκτηση ενός 17χρονου φορ από πλευράς 'ερυθρολεύκων'.

Με αυτό το 'παιδομάζωμα' και τους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που ήδη ξεχωρίζουν στα τμήματα υποδομής του, ο Ολυμπιακός ευελπιστεί να δημιουργήσει ξανά μια ισχυρή Κ-19 που θα διακριθεί εντός συνόρων αλλά και στο Youth League, με απώτερο σκοπό να προσφέρει στην πρώτη ομάδα παίκτες έτοιμους να σταθούν στο υψηλότερο επίπεδο στο άμεσο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα