Ο Παναθηναϊκός είναι η εξαίρεση στον κανόνα των μπάτζετ

09:24 14/6/2020 - Πηγή: Contra

Υπάρχει σίγουρα μια κουβέντα αέναη που αφορά τον αθλητισμό και τα χρήματα. Μπορούν να φέρουν την επιτυχία; Οι απόψεις διίστανται. Ή καλύτερα διαφέρουν ανάλογα με το αποτέλεσμα. Σε τελική ανάλυση αυτό είναι που καθορίζει και πολλές φορές την αρνητική ή θετική χροιά μιας οποιοσδήποτε αθλητικής κουβέντας. Εν προκειμένω, και αυτής που αφορά το πλαίσιο του μπάτζετ, όπως αυτό προκύπτει μέσα από τα συμβόλαια, τις μεταγραφές ή και τα δύο μαζί.

Επειδή σε αρκετές περιπτώσεις -ας μην κρυβόμαστε- οι ετήσιες απολαβές ενός αθλητή είναι σχετικές, τουλάχιστον με τα ποσά που αναγράφονται επίσημα, είναι

λίγο πιο εύκολο να σταθούμε στο κομμάτι των μεταγραφών. Καθώς το οικονομικό ύψος τους μπορεί πιο εύκολα να διασταυρωθεί, από τη στιγμή που όταν αφορούν ένα πάρε - δώσε με σύλλογο του εξωτερικού η όποια πηγή πληροφόρησης δεν είναι μονόπλευρη.

Και μετά υπάρχει και το αξιόπιστο εργαλείο που λέγεται transfermarkt. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της πλατφόρμας θα καταλήξουμε σε έναν πίνακα που αφορά τα μεταγραφικά έξοδα σε συνάρτηση με τη βαθμολογία, 'μαρτυρώντας' σε ποιον βαθμό το μεταγραφικό μπάτζετ κάθε ομάδας της Super League 1 αποτυπώνεται στην κατάταξη.

Βαθμολογία Ομάδα Ranking εξόδων Έξοδα μεταγραφών Διαφορά 1 ΟΣΦΠ 1 14,51 εκατ. - 2 ΠΑΟΚ 2 8,85 εκατ. - 3 ΑΕΚ 3 2,6 εκατ. - 4 ΠΑΟ 12 - +8 5 Άρης 4 0,8 εκατ. -1 6 ΟΦΗ 5 0,55 εκατ. -1 7 Ατρόμητος 8 - +1 8 ΑΕΛ 9 - +1 9 Αστέρας 7 0,05 εκατ. -2 10 Βόλος 10 - - 11 Λαμία 13 - +2 12 Ξάνθη 11 - -1 13 Παναιτωλικός 6 0,08 εκατ. -7 14 Πανιώνιος 14 - -

Στην ουσία, τα ποσά είναι αντιπροσωπευτικά για τις πρώτες τρεις ομάδες τόσο του πίνακα της βαθμολογίας όσο και του ranking αναφορικά με τα χρήματα που διέθεσαν στο μεταγραφικό παζάρι. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ 'ακολούθησαν' τα χρήματα που ξόδεψαν σε ανάλογη πορεία. Με την διαφορά πως οι Θεσσαλονικείς απειλούνται ευθέως από τους 'κιτρινόμαυρους' στην μάχη της 2ης θέσης. Κάτι που αν καταφέρει η ΑΕΚ, θα το έχει πετύχει με λιγότερο από το 1/3 μεταγραφικό -επαναλαμβάνουμε και όχι συνολικό- μπάτζετ.

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος κατ' αναλογία 'μεταγραφικά έξοδα vs. βαθμολογική θέση' είναι ο Παναθηναϊκός, που με μηδενικό μπάτζετ μεταγραφών βρίσκεται 4ος. Γεγονός που σίγουρα οφείλεται και στην διαχρονική δυναμική του. Ο ΟΦΗ είναι σε σχετική ισορροπία, όπως και ο Άρης με το 4ο μεταγραφικό μπάτζετ και την 5η θέση. Κάπου εδώ να πούμε πως οι 4 ομάδες που διέθεσαν τα περισσότερα χρήματα για την ενίσχυση του ρόστερ είναι και αυτές που συνθέτουν τα ζευγάρια στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Όσον αφορά τις θέσεις που διακυβεύονται από την 7η και κάτω, ο συσχετισμός γίνεται με βάση την παρουσία τους στην κανονική διάρκεια, αφού η αναβολή της αναμέτρησης Ξάνθη - Ατρόμητος μας στερεί την πλήρη εικόνα της 1ης αγωνιστικής στα playouts. Ούτως ή άλλως πάντως, καμία από αυτές τις ομάδες δεν ξόδεψε τόσα χρήματα για να έχει εντελώς δυσανάλογη εικόνα στην βαθμολογία. Για την ακρίβεια, μόνο Αστέρας και Παναιτωλικός αγόρασαν παίκτες δίνοντας 50 και 80 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα... Η Ξάνθη αν δεν είχε την καμπάνα των -12 βαθμών θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα.

Σε πρωταθλήματα πολύ πιο προηγμένα από το ελληνικό, αρκετές φορές η μετάφραση είναι διαφορετική. Στην Super League σπάνια η ομάδα που είναι αδύναμη οικονομικά μπορεί να διεκδικήσει την κορυφή. Ο Ολυμπιακός είδε την επένδυση του να μεταφράζεται στην 1η θέση της βαθμολογίας και στο +17 (ή ακόμη και +10 καθαρά αγωνιστικά αν προτιμάτε), ο ΠΑΟΚ περίμενε με τα χρήματα που ξόδεψε να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός για την κορυφή, η ΑΕΚ βάσει μεταγραφικού μπάτζετ θα πετύχει το μίνιμουμ της 3ης θέσης και διεκδικεί την 2η με σοβαρές πιθανότητες. Για τον Παναθηναϊκό τα είπαμε, Άρης - ΟΦΗ θα είναι στο 5-6. Και οι υπόλοιποι απλά ακολουθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα