Ο ΠΑΟΚ περιμένει τον Άρη κρατώντας το κοντάρι του ακροβάτη

22:01 20/9/2019 - Πηγή: Contra

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Άρη στην Τούμπα για την 4η αγωνιστική της Super League, σε ένα ματς που ηλεκτρίζει την πολή της Θεσσαλονίκης αλλά και που μπορεί να αποδειχθεί ως season defining match για τους στόχους των ομάδων στην φετινή διοργάνωση. Η πίεση είναι σίγουρα μεγαλύτερη στο στρατόπεδο του 'Δικεφάλου', για τρεις βασικούς

λόγους: αγωνίζεται μπροστά στο κοινό του, είναι αυτός που πρέπει να υπερασπιστεί τον τίτλο της περασμένης σεζόν και ψάχνει εναγωνίως ένα 'δυνατό' αποτέλεσμα καθώς μπορεί να έχει 3/3 μέχρι στιγμής αλλά προβληματίζει με τις εμφανίσεις του.

"Ο προηγούμενος προπονητής έκανε πολύ καλή δουλειά. Εγώ τώρα ήρθα και θεωρώ ότι η ομάδα έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Για αυτό βρίσκομαι εδώ πέρα, για να βοηθήσω την ομάδα να βελτιωθεί. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό που κέρδισε η ομάδα, γιατί η νίκη σου δίνει περισσότερο χρόνο να δουλέψεις και να διορθώσουμε τα κομμάτια που δεν είμαστε καλοί", είχε δηλώσει ο Αμπέλ Φερέιρα μετά την χιτσκοκική νίκη στο Περιστέρι, αναγνωρίζοντας πως η ομάδα του έχει προβλήματα που οφείλει να εξαλείψει.

Και απέναντι σε μια ομάδα όιπως ο Άρης, που έρχεται με ψυχολογία από το 4-0 επί του Παναθηναϊκού και διαθέτει την ικανότητα να βάλει δύσκολα στον ΠΑΟΚ στο χορτάρι της Τούμπας, είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε αν και σε ποιο βαθμό μπορεί ο Πορτογάλος τεχνικός να παρουσιάσει μια βελτιωμένη version της ομάδας του σε σχέση με όσα έχει δείξει το πρώτο δίμηνο της σεζόν.

Θυσιάζει μια βάση για να χτίσει μια άλλη

Ο ΠΑΟΚ στήριξε το περσινό του νταμπλ στην αμυντική του λειτουργία. Το δίδυμο Βαρέλα - Κρέσπο λειτούργησε με μεγάλη αξιοπιστία και ο τρόπος που αντιμετώπιζε ανασταλτικά το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ στη μεσσαία του γραμμή, έδινε σταθερότητα και έλεγχο στα μετόπισθεν. Η τακτική επιλογή του Ραζβάν Λουτσέσκου φρόντιζε αρχικά για την εξουδετέρωση των ατού του αντιπάλου και μεσοεπιθετικά στήριζε πολλά στην ατομική ποιότητα των παικτών. Φιλοσοφία που λειτούργησε για τον 'Δικέφαλο' όπως μαρτυρά η κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά και αυτή του Κυπέλλου.

Η αποχώρηση του Ρουμάνου τεχνικού σε συνδυασμό με την άφιξη του Αμπέλ Φερέιρα, μοιραία έφερε αλλαγή όχι μόνο στον πάγκο του 'Δικεφάλου' αλλά και στον τρόπο παιχνιδιού του. Το δείγμα δύο μηνών σε αγωνιστικό επίπεδο είναι αρκετό για να δώσει το απαραίτητο feedback σχετικά με την φιλοσοφία του Πορτογάλου τεχνικού. Το συμπέρασμα από τα πρώτα επτά επίσημα παιχνίδια την τρέχουσα σεζόν είναι πως ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα ακροβατεί ανάμεσα στα 'θέλω' και 'μπορώ'.

Η εικόνα του 'Δικεφάλου' μεταφράζεται με περισσότερη ασφάλεια μέσα και από τα νούμερα της στατιστικής. Ο Αμπέλ Φερέιρα προσπαθεί από τις πρώτες προπονήσεις να εφαρμόσει ένα 4-4-2, δίνοντας στο παιχνίδι της ομάδας του ένα μεγαλύτερο επιθετικό προσανατολισμό σε σχέση με πέρσι, με λιγότερες επαφές της μπάλας και υψηλότερο τέμπο. Πράγματα δύσκολα που απαιτούν χρόνο αλλά και τους ανάλογους ποδοσφαιριστές για τα υπηρετήσουν.

Τόσο στις αναμετρήσεις με τον Άγιαξ, όσο και σε αυτές με την Σλόβαν Μπρατισλάβας, που ολοκληρώθηκαν με ισάριθμους αποκλεισμούς, ο ΠΑΟΚ πλήρωσε αυτή τη μετάβαση από το χθες στο σήμερα. Η επίθεση του λειτούργησε ικανοποιητικά για τα δεδομένα της εποχής, η άμυνα του -συνολικά- όχι.

Το ίδιο ισχύει και για τα τρία πρώτα ματς στην Super League, όπου ο 'Δικέφαλος' έχει μεν το απόλυτο αλλά το πέτυχε με πολύ κόπο και αίμα. Είναι χαρακτηριστικό πως σε 30 παιχνίδια πέρσι δέχθηκε μόλις 14 τέρματα στη διοργάνωση, ενώ φέτος μετράει ήδη 4 γκολ παθητικό σε τρία παιχνίδια.

Μαζί με τους Ολυμπιακό και ΟΦΗ, ο ΠΑΟΚ έχει 7 γκολ ενεργητικό. Χρειάστηκε 34 προσπάθειες για να τα πετύχει (36 Ολυμπιακός και ΟΦΗ), μοιράζοντας 6 ασίστ (πρώτος στη σχετική κατηγορία μαζί με τον ΟΦΗ, 4 έχει ο Ολυμπιακός), ενώ είναι τρίτος στην κατηγορία γκολ/τελικές προσπάθειες με 1/4,9 (1/4,7 έχει ο ΟΦΗ, 1/5,1 ο Ολυμπιακός) και δεύτερος στα γεμίσματα με 23/68 (τέταρτος ο Ολυμπιακός με 21/57, πέμπτος ο ΟΦΗ με 16/39). Στην κατηγορία με τις εύστοχες πάσες, ο ΠΑΟΚ δεν βρίσκεται στην πρώτη 5άδα (Ολυμπιακός 178, Ατρόμητος 159, ΑΕΚ 149, Παναιτωλικός 147, Παναθηναϊκός 147).

Αυτό που φαίνεται στο χορτάρι επιβεβαιώνεται και μέσα από την στατιστική. Ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να παίξει πιο γρήγορα στην επίθεση, με λιγότερες επαφές και συχνές αλλαγές παιχνιδιού, επιχειρώντας να φέρνει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με πέρσι, θέλοντας έτσι να αυξήσει την επιθετική παραγωγή του. Συμπερασματικά το καταφέρνει, πληρώνοντας ωστόσο ένα τίμημα που του δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στην διαχείριση των αγώνων: αφήνει συχνά εκτεθειμένη την άμυνα του.

Στο 4-4-2 οι αποστάσεις μεγαλώνουν, προσφέροντας επιθετικό πεδίο δράσης στον αντίπαλο, κυρίως σε παιχνίδι αντίδρασης. Στοιχείο που έχει εξήγηση και σε επίπεδο προσώπων. Ο θηριώδης Εσίτι είναι απροσπέλαστος σε μικρά διαστήματα, αλλά όταν οι χώροι ανοίγουν αδυνατεί να αμυνθεί αποτελεσματικά ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζει έλλειμμα φυσικής κατάστασης και δυσκολεύεται πολύ σε high tempo παιχνίδι.

Ο Μίσιτς είναι παίκτης που διακρίνεται κυρίως στο παιχνίδι με τη μπάλα και όχι χωρίς αυτή, προσφέρει δημιουργία όχι όμως και επαρκή ανασταλτική ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει για τον Αουγκούστο, ενώ ο Ελ Καντουρί είναι φιλότιμος αλλά και εξαιρετικά επιρρεπής στους μυϊκούς τραυματισμούς που δεν του επιτρέπουν να βρει ρυθμό.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει μπορέσει μέχρι σήμερα να 'δέσει' ένα δίδυμο στον άξονα της μεσαίας γραμμής και σε διάταξη 4-4-2 ο τρόπος που λειτουργούν οι δύο κεντρικοί χαφ είναι κομβικής σημασίας για το σύνολο. Ο προβληματισμός εντείνεται από τη στιγμή που το δίδυμο Βαρέλα - Κρέσπο στην άμυνα δεν πιάνει τα περσινά στάνταρ απόδοσης, ενώ συχνά μένει εκτεθειμένο σε υπεραριθμίες του αντιπάλου εξαιτίας της δυσλειτουργίας που περιγράψαμε στη μεσαία γραμμή.

Θέλοντας να περάσει το δικό του στυλ προσέγγισης των αγώνων, ο Φερέιρα στους πρώτους μήνες του στον πάγκο του ΠΑΟΚ θυσιάζει μια βάση -την αμυντική- για να χτίσει μια άλλη. Το ερώτημα είναι πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να το πετύχει και αν τα αποτελέσματα θα συνεχίσουν να είναι θετικά παρά τα προβλήματα, εξασφαλίζοντας του χρόνο.

Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο Πορτογάλος τεχνικός, "η περσινή ομάδα έγραψε ιστορία, αλλά από την άλλη ξεκινάμε κάτι καινούργιο. Εγώ είμαι εγώ και αυτός είναι ο τρόπος που πιστεύω ότι μπορεί να παίξει η ομάδα. Εγώ βρίσκομαι εδώ για να δώσω αξία στους ποδοσφαιριστές και τον σύλλογο και να δώσω αξία στο θεαματικό ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η νοοτροπία μου".

Στο 35ο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, Κώστας Μπράτσος και Λευτέρης Ελευθερίου σχολιάζουν τους 'αιώνιους' και το Champions League. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την ισοπαλία του Ολυμπιακού με την Τότεναμ και το τι σημαίνει το ντέρμπι για τον Γιώργο Δώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα