Ο Τεντόγλου μπορεί ακόμη να 'πετάει', με μάσκα ή χωρίς

12:44 6/3/2021 - Πηγή: Contra

Σε χαλεπούς -ελέω κορονοϊού- καιρούς, ο Μίλτος Τεντόγλου απέδειξε πως το πείσμα και η επιμονή είναι στοιχεία ικανά να σε διατηρήσουν στην κορυφή. Γιατί αυτή είχε κατακτηθεί προ πολλού. Σε μια εποχή που δεν ευνοεί τον αθλητισμό, ειδικά τα σπορ γύρω από τα οποία δεν στήνεται χορός εκατομμυρίων ευρώ, ο 23χρονος (18/03/1998) άλτης νίκησε πρώτα τον εαυτό του και εξωγενείς παράγοντες, πριν το πράξει απέναντι στους αντιπάλους του στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Πολωνία.

Δεν χρειάστηκε τίποτε περισσότερο παρά την πρώτη του προσπάθεια. Έφτασε τα 8.35

μέτρα και κατέγραψε την κορυφαία επίδοση για φέτος στον κόσμο! Παράλληλα βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης στην διοργάνωση, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Έτσι έγινε back to back πρωταθλητής, επαναλαβάνοντας τον θρίαμβο του 2019. Είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής που το πετυχαίνει και ο μοναδικός που έχει πλέον στη συλλογή του δύο χρυσά μετάλλια από ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Για την Ελλάδα, αυτό ήταν το 34ο στη διοργάνωση. Επτά χρυσά, δεκαπέντε ασημένια και δώδεκα χάλκινα.

Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν έκανε πραγματοποίησε δεύτερη και τρίτη προσπάθεια λόγω ενός προβλήματος στο γόνατο, ενώ το τέταρτο άλμα του ήταν άκυρο. Δεν χρειάστηκε να φτάσει σε πέμπτη προσπάθεια, αφού δεν βρέθηκε κανείς να τον ξεπεράσει... Ο Μόντλερ βρέθηκε στην δεύτερη θέση με άλμα 8.31μ. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Φινλανδός Πιούλι με άλμα στο 8.24 (εθνικό ρεκόρ). Και το πρωί του Σαββάτου, φορώντας τη μάσκα του, ο Τεντόγλου έδωσε το παρών στην απονομή.

Η ενασχόληση του με τον στίβο ξεκίνησε σε ηλικία 15 ετών. Έπειτα από παρότρυνση του πρώτου προπονητή του, Βαγγέλη Παπανίκου, ο οποίος τον είδε σε αγώνες παρκούρ και κατάλαβε ότι διαθέτει μεγάλη αλτικότητα. Μετά τον ανέλαβε ο... μετρ του είδους, Γιώργος Πομάσκι.

Βελτιώνοντας το Πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων και ακολούθως αυτό των Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες το 2015, ο Τεντόγλου έκλεισε μια θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015). Εκεί κατετάγη στην πέμπτη θέση με καλύτερο άλμα στα 7.66μ.

Σε ηλικία 17 ετών, με άλμα στα 7,91 μ. (-0.4) από την τρίτη του προσπάθεια, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων του 2016, στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας.

Το 2017 κατετάγη πρώτος με καλύτερο άλμα στα 8.07μ. στο ευρωπαϊκό πρωταθλημα Κ-20 που διεξήχθη στο Γκροσέτο.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8μ. και 25 εκ. Το μετάλλιο του αυτό αποτελεί το πρώτο χρυσό στο άλμα εις μήκος που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς αγώνες. Ο Τεντόγλου με το μετάλλιο αυτό έγινε ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2019 στη Γλασκώβη κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8μ. και 38 εκ. Ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο έκανε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ23 2019, που εγινε στο Γκέβλε, με άλμα στα 8.32, και πήρε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο.

"Είναι killer, κρύο αίμα. Πολύ καλός αγωνιστής. Εκτελεί με ακρίβεια. Όλοι οι προπονητές θέλουμε τέτοιους αθλητές. Κάνουν εύκολη τη δουλειά μας. Το στρες το είχα εγώ και μού το έδιωξε ο Μίλτος, με το πρώτο άλμα. Λειτούργησε σαν το όργανο ρομποτικής χειρουργικής da Vinci! Ήταν λεπτή χειρουργική αυτό που έκανε. Τα κατάφερε με δύο άλματα. Ένα στον προκριματικό και ένα στον τελικό. Τον τελευταίο μήνα κάναμε πολλές αλλαγές στην προπόνηση, ήταν μειωμένη πριν από τους αγώνες. Και στον τελικό αφήσαμε άλματα. Έχει για χρόνια φλεγμονή στο γόνατο που τον πονάει. Ευχαριστώ πολύ τον πρώτο του προπονητή Βαγγέλη Παπανίκο που τον ανακάλυψε και τον ανέδειξε!" τόνισε καμαρώνοντας ο Πομάσκι στο Sport24.gr και τη συνέντευξη στη συνάδελφο Μαρία Καούκη.

Σε μια περίεργη, ζόρικη εποχή των μετακινήσεων με sms και απαραίτητο συνοδευτικό την μάσκα, ο Μίλτος Τεντόγλου νίκησε τις αντίξοες συνθήκες προετοιμασίας, μαζί και τον τραυματισμό του, κατακτώντας ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο. Αφού εκείνος έδειξε πως μπορεί να 'πετάει' με μάσκα ή χωρίς, το ίδιο μπορούμε κι εμείς περπατώντας μέχρι να ανέβουμε στο βάθρο της κανονικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα