Οι Νοτιοκορεάτες γύρισαν από τον 'πόλεμο' της (βόρειας) Κορέας

17:33 17/10/2019 - Πηγή: Contra

Ο Πόλεμος της Κορέας, μία από τις πλέον αιματηρές εκφάνσεις του Ψυχρού Πολέμου, έληξε θεωρητικώς στις 27 Ιουλίου του 1953, μετά από μια 3ετία εχθροπραξιών. Μαίνεται όμως μέχρι σήμερα, 66 χρόνια αργότερα. Ουδέποτε, άλλωστε, υπογράφηκε Συνθήκη Ειρήνης, αλλά συμφωνήθηκε απλώς μια εκεχειρία που οδήγησε στην παύση του πυρός και στον ορισμό μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης 250 χιλιομέτρων 4 χιλιομέτρων που λειτουργεί ως διχοτομικό σύνορο. Έκτοτε οι σχέσεις των δύο κρατών-λαών δεν αποκαταστάθηκαν, μια και οι -κατά καιρούς- προσπάθειες που φαινομενικά έκλεισαν την απόσταση μεταξύ των

δύο πλευρών, αποτελούσαν ουσιαστικά συνέχεια της ανακωχής - τίποτα περισσότερο.

Αδικαιολόγητα αλλ' αναπόφευκτα ο 'βουβός' ποδοσφαιρικός αγώνας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ασιατική ζώνη που διεξήχθη στην Πιονγκγιάνγκ μετατράπηκε σ' ένα νέο προϊόν αντιπαράθεσης και κατ' επέκταση διπλωματικής εκμετάλλευσης. Η κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν απαγόρευσε οποιαδήποτε δημοσιογραφική κάλυψη του ιστορικού γεγονότος, αποκλείοντας παράλληλα την παρουσία των θεατών στο 'Κιμ Ιλ-Σουνγκ' για λόγους ασφαλείας, τη στιγμή που αναμένονταν τουλάχιστον 40.000. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως "ένας αγώνας επιθέσεων και αντεπιθέσεων έληξε ισόπαλος", δίχως λεπτομέρειες που θα παρείχαν μια πληρέστερη απεικόνιση από ένα 'ξερό' 0-0, το οποίο -κατά τη FIFA- είχε δύο κίτρινες κάρτες.

Ο ίδιος ο Τζιάνι Ινφαντίνο παραξενεύτηκε και απογοητεύτηκε σφόδρα από την απόφαση των γηπεδούχων ν' αποκλείσουν κόσμο και δημοσιογράφους από τον αγώνα, μετατρέποντας μια υποτιθέμενη γιορτή του ποδοσφαίρου σε... κηδεία. Ήταν μια ξεκάθαρη χειραγώγηση του κοινού και της ενημέρωσης. Ο μόνος που έδωσε 'παρανόμως' εικόνες ήταν ο πρέσβης της Σουηδίας.

Αναγκαστικά οι μαρτυρίες των Νοτιοκορεατών, όταν επέστρεψαν στη Σεούλ, ήταν η αποκλειστική διέξοδος στην πληροφορία. "Ήταν σαν πόλεμος αυτός ο αγώνας. Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει κάτι τέτοιο. Οι Βορειοκορεάτες παίκτες φώναζαν, μας κοίταζαν απειλητικά. Θέλαμε να παίξουμε τεχνικά, αλλά αυτοί ήθελαν να παίξουν συναισθηματικά. Όταν τους μιλούσα, δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και παλαίμαχος αμυντικός Τσόι Γιουνγ-ιλ.

Ο Σον Χέουνγκ-μιν, ο αστέρας της Τότεναμ και φυσικά της Νότιας Κορέας, μετέφερε από την πλευρά του ότι "το παιχνίδι ήταν πολύ σκληρό σε βαθμό που νόμιζα ότι θα είναι μεγάλο κατόρθωμα απλώς να επιστρέψουμε σώοι χωρίς να τραυματιστούμε. Οι ποδοσφαιριστές της Βόρειας Κορέας ήταν πολύ ευερέθιστοι και σκληροί. Υπήρχε πολύ βρισίδι εκ μέρους τους".

"Είμαι χαρούμενος που οι ποδοσφαιριστές μου ανταποκρίθηκαν σε μια δύσκολη κατάσταση. Στο ποδόσφαιρο όσο περισσότερος κόσμος υπάρχει τόσο μεγαλύτερη είναι η χαρά. Αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε τέτοιες καταστάσεις. Κάνουμε μόνο το καλύτερο που μπορούμε", επεσήμανε μάλλον διπλωματικά ο Πορτογάλος Πάουλο Μπέντο, νυν εκλέκτορας της Νότιας Κορέας.

Δασκαλεμένοι ή όχι οι Νοτιοκορεάτες, το 'στόρι' του αγώνα θα παραμείνει ένα άλυτο μυστήριο, ένα νέο X-file του παγκόσμιου αθλητισμού. Διότι ακόμη και το DVD που δόθηκε στους φιλοξενούμενους ήταν τόσο χαμηλής ποιότητας που κανένα δίκτυο της Νότιας Κορέας προέβαλε στιγμιότυπα. Άφησαν τη φαντασία τους να πλάσει εικόνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα