Παγκόσμιο, μέρα 9η: Ο Γιόκιτς χάνει την μπάλα πότε-πότε

20:03 8/9/2019 - Πηγή: Contra

Η ένατη ημέρα του Παγκόσμιου Κυπέλλου ανέδειξε τις πρώτες επιτυχημένες ομάδες. Δεν ήταν η Ισπανία που με την άμυνά της αποδιοργάνωσε τους Σέρβους, τους εξανάγκασε να έχουν 16% από το τρίποντο με μόλις 15 ασίστ και τους άφησε κάτω από τους 70 πόντους, τη στιγμή που δεν είχαν σκοράρει ως τώρα λιγότερους από 90! Ούτε, από την άλλη, η συνεπής Αργεντινή του αειθαλούς Σκόλα και του πιο φαντεζί πόιντ γκαρντ στο τουρνουά (λέγε με Καμπάτσο) που έριξε την Πολωνία από το συννεφάκι της με το 91-65. Ήταν, μακράν των άλλων, η Νιγηρία και το Ιράν, που ευνοήθηκαν από το νέο τρόπο χορήγησης των ολυμπιακών εισιτηρίων

και τερματίζοντας ψηλότερα από τις έτερες ομάδες των ηπείρων που εκπροσωπούν (τόσο γεωγραφικά όσο και μπασκετικά) ακολούθησαν την ήδη εξασφαλισμένη Αυστραλία.

Τα φωτογραφικά καρέ απέδωσαν την έκσταση της στιγμής για Αφρικανούς και Ασιάτες, τη χαρά που μια και μόνο νίκη για τις θέσεις 17-32 έχει τη δύναμη να πλημμυρίσει τους παίκτες. Αυτός που ως εδώ δεν μοιάζει να χαίρεται, όσο τουλάχιστον οι άλλοι, το τουρνουά είναι ο Νίκολα Γιόκιτς. Ο Σέρβος σέντερ αποβλήθηκε για δεύτερη φορά. Η συμπλοκή με τον Ιταλό Χάκετ, προ δύο ημερών, και το πρόωρο ντους είχαν προηγηθεί της έντονης διαμαρτυρίας στον διαιτητή του αγώνα με τη 'ρόχα' που τον απέβαλε με δύο τεχνικές ποινές. Ο 'Τζόκερ' στη 12άδα των 'πλάβι', ο ψηλός που σουτάρει και πασάρει με την ευχέρεια περιφερειακού, ο παίκτης που ανεβάζει επίπεδο όλο το υπόλοιπο σύνολο κινούμενος σε τροχιά triple double χωρίς να αγωνίζεται περισσότερα από 20 λεπτά, εκνευρίζεται αβίαστα. Το ασφυκτικό νταμπλ-τιμ στην πλάγια γραμμή από τους Ισπανούς έκρυβε φάουλ, καθώς τού κρατήθηκε ο καρπός. Ο διαιτητής πάντως έδειξε τζάμπολ με τον Γκασόλ και η 'ηφαιστειακή έκρηξη' του Γιόκιτς που ακολούθησε δεν είχε δικαιολογία, ιδίως όσο η Σερβία έχανε και είχε ανάγκη από ηρεμία, καθαρό μυαλό και συγκέντρωση. Μήπως κι ανατρέψει το -12, που έμεινε αναλλοίωτο (81-69), χάρη στη μαεστρία του Ρούμπιο και τους 30 πόντους εκατέρωθεν.

Ο 24χρονος σέντερ έχει την τάση να παραπονιέται στους διαιτητές. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Έντονα, εκτός ορίων πολλές φορές, προκαλώντας τις αποβολές του. Έχει ξανασυμβεί.

Η καυστικότητα των δηλώσεων του Σάσα Τζόρτζεβιτς δόκιμο θα ήταν να προβληματίσει τον Γιόκιτς, του οποίου "η ηλίθια αντίδραση δεν μου άρεσε καθόλου", όπως εξήγησε. "Ναι υπάρχει περίπτωση να χάσουμε ακόμη κι αν αυτός είναι μέσα. Γιατί όχι, αν η άλλη ομάδα είναι καλύτερη. Θα πρέπει όμως να είναι στο παρκέ και να λειτουργεί ως ένας από τους ηγέτες μας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο για κουβέντες, μιλήσαμε ήδη. Τον έχουμε ανάγκη", συμπλήρωσε τσεκουράτα. Θα θέλαμε πολύ να ξέρουμε τι ειπώθηκε στ' αποδυτήρια μετά την ήττα των Σέρβων. Δεν ήταν ένα εύκολο βράδυ, πόσο μάλλον όταν ακολουθεί η Αργεντινή και όχι η Πολωνία.

> Πλασματικά ή όχι, η Ρωσία ήταν η τέταρτη δύναμη της Ευρώπης το 2017. Δύο χρόνια μετά μαζεύει τα κομμάτια έχοντας μείνει εκτός της πρώτης 8άδας στο Παγκόσμιο. Το 69-60 επί της Βενεζουέλας, στο ματς που ο Βοροντσέβιτς είχε 17(πόντους), 9(ριμπάουντ), 5(ασίστ) δεν ενδιάφερε τον Σεργκέι Μπαζάρεβιτς όσο ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων για το προολυμπιακό. Εκεί θα έχει Σβεντ.

> Παρανοϊκή η εξέλιξη του Ιταλία-Πουέρτο Ρίκο, σ' ένα ματς που ο ένας δώριζε στον άλλον τη νίκη. Στο τρίποντο του Νταβίντ Χουέρτας, του παίκτη των μεγάλων σουτ, ένα σουτ που θα έφερνε ενδεχομένως δεύτερη παράταση, η μπάλα κορόιδεψε τους Πορτορικάνους και ο Μπελινέλι με τις βολές ολοκλήρωσε νικηφόρα την πορεία των 'ατζούρι'.

> Μ' άλλες αξιώσεις πήγε η Νιγηρία στην Κίνα, παρόντων των Οκόγιε, Αμίνου, Ντιόγκου, Ούντο και Έρικ. Τουλάχιστον έφυγε με το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως η αφρικανική ομάδα με το καλύτερο πλασάρισμα στη διοργάνωση μετά το 86-73 επί της Κίνας.

> Αφήνοντας πίσω της την Τυνησία στη διαφορά των συνολικών πόντων. Εκείνα τα τρίποντα των Πορτορικάνων, στο τελευταίο ματς της α' φάσης, που έριξαν την παρέα του Μεϊρί στο ταμπλό του 17-32 τορπίλισαν ολοκληρωτικά την προσπάθεια των πρωταθλητών Αφρικής, για το απευθείας ολυμπιακό εισιτήριο. Το 86-84 επί της Αγκόλα δεν αρκούσε για κάτι παραπάνω από το προολυμπιακό.

> Η... εκδίκηση της Αργεντινής άργησε 52 χρόνια. Όσα μεσολάβησαν απ' όταν οι δυο ομάδες συναντήθηκαν ξανά σε Παγκόσμιο και οι Πολωνοί είχαν επιβληθεί 65-58, στη β' φάση. Καλύτερα μάλιστα για το σύνολο του Μάικ Τέιλορ, που αποφεύγει το σταύρωμα με τους Σέρβους.

> Πριν από 5 χρόνια οι Φιλιππίνες ήταν η χαρά του παιχνιδιού. Μετά από 5 χρόνια ήταν η χαρά του αντιπάλου. Μόνο την Αγκόλα ανταγωνίστηκαν, χάνοντας κάθε ματς με 29.4 πόντους διαφορά! Από το Ιράν με 20 (95-75). Ο Αντρέι Μπλάτσε ήταν πλέον 33 και όχι 28, όπως στην Ισπανία.

> Θα ήταν άδικο για τον Γκούνα ΡΑ, τον αμερικανό-κορεάτη Ράτλιφ, να χαθεί ένα παιχνίδι στο οποίο η Κορέα είχε προηγηθεί 66-41 κυνηγώντας την πρώτη νίκη της μετά από 25 χρόνια. Ο θεός του μπάσκετ ήταν με τους Ασιάτες και όχι με τους Ιβοριανούς, οι οποίοι με το σκορ στο 78-71 ξόδεψαν πέντε διαδοχικές προσπάθειες για ν' απειλήσουν περαιτέρω.

Keywords
Τυχαία Θέματα