Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: Το ντέρμπι που κανείς δεν ξέρει τον σκόρερ της Ένωσης

10:48 10/11/2019 - Πηγή: Contra

Τη σεζόν 1992-1993 είχαμε ΝΔ στην εξουσία, η ιδιωτική τηλεόραση ήταν στα πρώτα χρόνια της, η Εθνική Ελλάδας ετοιμαζόταν για μάχη στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994 και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα είχε εξελιχθεί σε μία κόντρα ΑΕΚ και Παναθηναϊκού. Την προηγούμενη σεζόν, η Ένωση του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα, το δεύτερο σε 3 χρόνια και

στην κατάληξη εκείνης της περιόδου, διπλασίασε τις επιτυχίες της. Ο Παναθηναϊκός είχε τον Ίβιτσα Όσιμ στον πάγκο, ο Δημήτρης Σαραβάκος είχε τραυματιστεί σοβαρά, ο κόσμος του 'τριφυλλιού' ήθελε να βλέπει τον Χουάν Χοσέ Μπορέλι βασικό και ο Ολυμπιακός διένυε τον 5ο χρόνο των περίφημων 'πέτρινων' χρόνων.

Σχεδόν 27 χρόνια πίσω, στις 22 Νοεμβρίου του 1992, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ βρίσκονταν αντιμετώποι για τη 10η αγωνιστική της Α' Εθνικής, ακριβώς όπως τώρα. Μόνο που η ειδοποιός διαφορά ήταν η δυναμική των δύο ομάδων, η βαθμολογική διαφορά και οι πρωταθληματικοί στόχοι. Σε σχέση με το παρόν, αυτά τα έχει απωλέσει μέσα στα χρόνια ο Παναθηναϊκός, αλλά σαν σημασία και κρισιμότητα, το τότε με το τώρα έχουν κοινά στοιχεία.

Τότε, η Α' Εθνική (των 34 αγωνιστικών και του νεόφερτου βαθμολογικού συστήματος 3-1-0) ήταν στην αρχή της. Επί της ουσίας, το αποτέλεσμα του ντέρμπι δεν θα έκρινε πολλά. Στην πορεία εκείνης της σεζόν, η ΑΕΚ ανακτά το προβάδισμα έναντι των αντιπάλων, οι 'πράσινοι' μένουν ακόμα και 11 βαθμούς πίσω, αλλά με ένα τρομερό ντεμαράζ και σε συνδυασμό με τις βαθμολογικές απώλειες της Ένωσης, βρέθηκαν την τελευταία αγωνιστική να διεκδικούν τον τίτλο. Είναι η περιβόητη αγωνιστική όπου η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό και ο Παναθηναϊκός παίζει με την Παναχαϊκή: στο τέλος αυτής, η Ένωση επικρατεί 3-1, κατακτά το πρωτάθλημα και η εφημερίδα ΦΩΣ βγαίνει με αυτό το εξώφυλλο:

Για να φτάσουμε σε τούτο το φινάλε, προηγήθηκε μία χρονιά που ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε κανένα από τα 4 ντέρμπι κόντρα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Ισοπαλία και ήττα με τους 'κιτρινόμαυρους', δύο ήττες από τους 'ερυθρόλευκους'. Μοναδική εξαίρεση η νίκη με 1-0 επί του Ολυμπιακού στον τελικό του κυπέλλου, ή αλλιώς στον τελικό των 'κουρεμένων κεφαλιών'. Η βραδιά που ο Νίκος Τσιαντάκης έχασε την πλούσια χαίτη του...

Η αναμέτρηση της 22ας Νοεμβρίου είχε κόσμο και των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ. Αξιοσημείωτο με τα τωρινά δεδομένα, συνηθισμένο για εκείνα τα χρόνια. Ο Παναθηναϊκός προηγείται με τον Κώστα Μαυρίδη ύστερα από λάθος του Αντώνη Μήνου, ο οποίος στο τέλος δήλωνε με περίσσια αυτοκριτική στην κάμερα ότι "τέτοια γκολ δεν πρέπει να τα δέχεται ένας Μηνου". Οι 'πράσινοι' του Όσιμ χάνουν ευκαιρίες, η ΑΕΚ παίρνει τα πάνω της σιγά-σιγά, ενώ ο Γιώργος Δώνης, με το '7' του Σαραβάκου στην πλάτη παρακαλώ, χάνει μεγάλη ευκαιρία λίγο πριν από το φινάλε για να κάνει το 2-0 και να 'κλειδώσει' τη νίκη για τους γηπεδούχους.

Και επειδή η μπάλα είναι "πόρνη", όπως πρώτος είχε πει ο προπονητής του Παναθηναϊκού εκείνη την περίοδο, στο 83ο λεπτό η ΑΕΚ καταφέρνει να ισοφαρίσει με τον Αλέξη Αλεξανδρή. Ή μήπως τον Βασίλη Δημητριάδη; Είναι η πιο περίεργη φάση που έχει γίνει σε ντέρμπι, με τους 'Διόσκουρους' εκείνης της ΑΕΚ να βάζουν τα πόδια τους για το σουτ και την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα. Το γκολ πιστώθηκε στον Αλεξανδρή, οι παίκτες πάντως πανηγύρισαν μαζί με τον Δημητριάδη.

Το τελευταίο σφύριγμα βρίσκει τους 'κιτρινόμαυρους' να πανηγυρίζουν σαν να ήταν 'διπλό' και υπάρχει εξήγηση. Πρώτον, έβαλαν τέλος στο αρνητικό σερί δύο συνεχόμενων σεζόν στο συγκεκριμένο γήπεδο με τον συγκεκριμένο αντίπαλο όπου είχαν απολογισμό δύο ήττες και 0-6 τέρματα και δεύτερον παρέμειναν σε πρωταθληματική τροχιά, μη αφήνοντας έναν εκ των βασικών ανταγωνιστών να πάρει τα πάνω του.

Επί της ουσίας, αυτό το ντέρμπι δεν είναι από εκείνα που λέμε, αξέχαστα. Έχουν υπάρξει καλύτερα, είναι όμως όλη η 'καλτίλα' των 90s μαζεμένη σε αυτό. Μεσημέρι, παίκτες να κάνουν δηλώσεις στις κάμερες με το σφύριγμα της λήξης (πολλές φορές ακόμα και στο ημίχρονο), οπαδοί των δύο ομάδων στις εξέδρες, η ιδιωτική τηλεόραση έχει αρχίσει να 'μπαίνει' δυνατά στην κάλυψη αθλητικών γεγονότων (αξέχαστο το περίφημο 'Λεπτό προς Λεπτό' του Mega), το "σουτάρισα" του Αλεξανδρή, τα ίδια με τώρα ελληνικά του Μπάγεβιτς, το κύρος του Όσιμ, αλλά και ο χαρακτηριστικός διερμηνέας του.

Εκείνο το ισόπαλο ντέρμπι των αποψινών αντιπάλων είναι όλα όσα δεν θα έχει το αποψινό.

Ποιος έχει καλύτερους Έλληνες στο ρόστερ; ΑΕΚ ή Παναθηναϊκός; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

Keywords
Τυχαία Θέματα