Τι αλλάζει η Ευρωλίγκα μετά τον 'ιό 20-0'

16:49 14/10/2020 - Πηγή: Contra

Τα πρώτα 20-0 έπεσαν στην Ευρωλίγκα, αφού η Ζενίτ λόγω κορωνοϊού δεν μπόρεσε να συμπληρώσει οκτάδα και έχασε τα ματς από Μπασκόνια και Βαλένθια, χωρίς αγώνα. Επί του πρακτέου, η Euroleague εφάρμοσε τον κανονισμό τον οποίο αποδέχθηκαν οι ομάδες στο πρωτόκολλο για τον Covid-19, κάτι που αναμένεται να γίνει και με τη Βιλερμπάν (για τους αγώνες της με Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και Ερυθρό Αστέρα). Δεν είναι ακριβώς κεραυνός εν αιθρία, όμως όπως

σας είχαμε προειδοποιήσει από τη Δευτέρα, ο διαβολικός ιός θα ήταν πρωταγωνιστής της πρώτης 'διαβολοβδομάδας' της διοργάνωσης. Στο τέλος της ημέρας συνειδητοποίησαν όλοι πως κάτι έπρεπε να αλλάξει και άμεσα. Και άλλαξε

Ακόμη κι αν ο κανονισμός ήταν γνωστός (και μάλιστα εφαρμόστηκε εν πρώτοις στο Eurocup, σε βάρος της Τσεντεβίτα), η πρώτη εφαρμογή του προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων και διαφωνιών. Προφανώς όταν ρωτάνε τους προπονητές (Γιώργος Μπαρτζώκας, Δημήτρης Ιτούδης) και τους παίκτες (Γιώργος Πρίντεζης) αν είναι σωστό να χάνεται ένας αγώνας στα χαρτιά, η απάντηση δεν μπορεί να είναι διαφορετική από ένα μεγαλοπρεπές "όχι".

Τι έγινε, λοιπόν; Ήταν λάθος αυτό που ενέκριναν οι ομάδες (και οι 18, όχι μόνο οι 11 μέτοχοι) της Euroleague ή έγιναν λάθος υπολογισμοί, αφού ο βασικός προσανατολισμός στις συζητήσεις δεν ήταν ο ίδιος ο κορονοϊός, αλλά οι περιορισμοί που υπήρχαν στα ταξίδια και στις πολιτικές κάθε χώρας ξεχωριστά; Κι ενώ αυτό το πρόβλημα, με τη συνεργασία και των εθνικών κυβερνήσεων, φάνηκε να λύνεται (παράδειγμα η κανονική ροή προς και από το Ισραήλ, για τους αγώνες με την Μακάμπι, σε μια χώρα που βρίσκεται σε λοκ-ντάουν), ο ιός έκανε επέλαση στα ρόστερ 3 ομάδων: Ζενίτ, Χίμκι και Βιλερμπάν.

Η Ζενίτ ήταν πιο ψύχραιμη

Η εφαρμογή του κανονισμού δεν μπορούσε παρά να επιφέρει τα πρώτα δυο 20-0, που θα γίνουν 4, αν συμπεριλάβουμε και τους αγώνες της Βιλερμπάν. Στην Ελλάδα, για γνωστούς λόγους, οι κραυγές ξεπέρασαν ακόμη και τις αντιδράσεις των άμεσα θιγμένων. Η αντίδραση της Ζενίτ ήταν πολύ πιο ψύχραιμη απ' όσους ζητάνε το κεφάλι του Τζόρντι Μπερτομέου επί πίνακι και αν μη τι άλλο διάλυση της Ευρωλίγκας εδώ και τώρα. Οι Ρώσοι αποδέχθηκαν την απόφαση με το λατινικό "σκληρός νόμος, αλλά νόμος".

Από την άλλη, όμως, τα συνεχόμενα 20-0, όπως και να 'χει θέτουν θέμα αξιοπιστίας της διοργάνωση και κυρίως αμφισβητούν τη βασική σκέψη με την οποία αντιμετώπισε τη νέα σεζόν η διοργανώτρια. Βασικός στόχος η ολοκλήρωση, όπως και να 'χει της κανονικής περιόδου, ώστε να πάμε σε πλέι-οφ και Final Four. Από την στιγμή, μάλιστα, που όπως λένε δεν τέθηκε καν το θέμα μείωσης των αγώνων και το σύστημα των 34 αγωνιστικών παρέμεινε αναλλοίωτο, η Ευρωλίγκα ξεκίνησε και βρέθηκε, εν τέλει, μπροστά από ένα φιλοσοφικό ερώτημα. Ναι, να τελειώσει η χρονιά. Αν δεν γίνονται τα μισά από τα προγραμματισμένα παιχνίδια όμως, τι νόημα έχει να διεξαχθεί μια τέτοια regular season; Πόσο εμπορική και ανταγωνιστική μπορεί να αποδειχθεί μια τέτοια χρονιά;

Και γιατί να μην έλεγαν από την αρχή "κόβουμε τους μισούς αγώνες" (ένας γύρος με 17 αγωνιστικές ή δύο όμιλοι των 9 ομάδων, αν και κάτι τέτοιο είναι λίγο δύσκολο λόγω του μονού αριθμού); Γιατί αυτό θα προϋπόθετε αναθεώρηση της τηλεοπτικής συμφωνίας, άρα μειωμένα έσοδα κλπ, κλπ. Σωστά, μόνο που μια κουτσουρεμένη χρονιά με πολλά 20-0, θα οδηγήσει στο ίδιο αδιέξοδο.

Ο δημοσιογράφος της El Mundo Deportivo, Χοσέ Ιγνάθιο Ουγκέτ, έγραψε στο twitter αυτό:

Ότι δηλαδή η Μπαρτσελόνα έχασε από τη Ζενίτ αλλά και τον Νίκολα Μίροτιτς που αγωνίστηκε 36 λεπτά στο συγκεκριμένο ματς και κόλλησε πιθανότατα από κάποιον αντίπαλό του. Αντίθετα, Μπασκόνια και Βαλένθια, χωρίς να παίξουν, νίκησαν 20-0 τη ρωσική ομάδα, χωρίς καν να έρθουν σε επαφή.

Εντάξει... εξυπνάδα είναι, αλλά δείχνει την ανισότητα του κανονισμού. Ο Μάλκομ Ντιλέινι, της Ολίμπια Μιλάνο, χειροκρότησε την απόφαση του BCL για αναβολή των αγώνων λόγω υπερβολικών κρουσμάτων Covid-19 και όχι 20-0. Θυμίζουμε ότι η διοργάνωση της FIBA έχει τροποποιήσει και το format της νέας χρονιάς, με τους αγώνες της να γίνονται ανά δυο εβδομάδες.

Ακολούθησαν και άλλες δηλώσεις από παίκτες όπως ο Μπίλι Μπάρον του Ερυθρού Αστέρα και ο Γιόνας Γερέμπκο της Χόμκι που υπογράμμιζαν ότι χάνεται το νόημα του ανταγωνισμού με ματς να κερδίζονται εκτός γηπέδου.

Τι ισχύει, τι θα γίνει (από εδώ και πέρα)

Σύμφωνα με τον κανονισμό μια ομάδα λόγω Covid-19 χάνει το ματς με 0-20, όταν δεν μπορεί να έχει 8 μπασκετμπολίστες. Κάθε ομάδα της Ευρωλίγκας μπορεί να έχει φέτος μέχρι 20 συμβόλαια παικτών (17 ενεργά) ενώ επιτράπηκε και χρησιμοποίηση παικτών από τα τμήματα υποδομής, ώστε να συμπληρώνουν οι ομάδες τα ρόστερ τους, όταν έχουν πρόβλημα. Ο κανονισμός να χάνει το κλαμπ ένα ματς λόγω πολλών κρουσμάτων έχει αντιγραφεί από την UEFA, η οποία έχει ως όριο τους 13 ποδοσφαιριστές. Μόνο που κάθε ποδοσφαιρική ομάδα έχει 23 παίκτες που κάνουν πιο δύσκολη τη μη διεξαγωγή του αγώνα. Στο μπάσκετ, όπως αποδείχθηκε, είναι πιο εύκολο να αποδεκατίσει ο ιός.

✎ Η λύση ήρθε λίγο πριν ξεκινήσουν οι αγώνες της Τετάρτης. Η διοργάνωση αποφάσισε να κάνει μια ριζική τροποποίηση. Η ανακοίνωσή της χαρακτηριστική: "Με βάση τα νέα δεδομένα και με στόχο να προστατεύσει τους συλλόγους όσο και την αξιοπιστία της διοργάνωσης, η EuroLegue Basketball θα προτείνει την τροποποίηση του άρθρου, που αφορά στις συνέπειες από μία τέτοια κατάσταση για τους αγώνες, που δεν μπόρεσαν να γίνουν εξαιτίας περιορισμών στα ταξίδια από τις τοπικές ή εθνικές αρχές. Ως εκ τούτου, οι ομάδες που δεν ήταν σε θέση να κατεβάσουν οκτάδα επειδή είναι χτυπημένες από τον κορονοϊό, θα δουν τα αντίστοιχα αναβληθέντα παιχνίδια να επαναπρογραμματίζονται σε επόμενη ημερομηνία. Οι υπάρχοντες κανονισμοί (μάξιμουμ τρεις αγώνες μπορούν να επαναπρογραμματιστούν) θα είναι ίδιοι με αυτούς που αφορούν στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Αν εγκριθεί, η τροποποίηση θα ισχύσει για όλους τους αγώνες που δεν είχαν ήδη γίνει λόγω αυτού του πράγματος, και θα δώσει στον CEO της EuroLeague τη δύναμη να τους επαναπρογραμματίσει σε επόμενη ημερομηνία" . Αυτό σημαίνει ότι η Ζενίτ και η Βιλερμπάν δεν θα χάσουν τα ματς με 20-0, αλλά θα δώσουν κάποια στιγμή τους συγκεκριμένους αγώνες. Και ο Παναθηναϊκός θα ταξιδέψει εκ νέου στη Λιόν...

✎ Ο ίδιος ο Μπερτομέου δήλωσε ότι η Ευρωλίγκα είχε προετοιμαστεί και αντιμετώπισε μάλλον επιτυχημένα τους περιορισμούς των ταξιδιών προέκυψε όμως ένας αριθμός κρουσμάτων που υποχρεώνει την αναθεώρηση του σχετικού κανονισμού: "Συνεχίζουμε να είμαστε ευέλικτοι και να βρίσκουμε λύσεις, όπως αποφασίσαμε στην έγκριση του πρωτοκόλλου για τον Covid 19. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η σεζόν 2020-21 θα είναι περίεργη από πολλές απόψεις κάτι που θα πρέπει να αποδεχθούμε..." σχολίασε ο CEO και πρόεδρος της Euroleague.

✎ Με βάση το πρωτόκολλο, πάντως, ένας αγώνας δεν μπορεί να αναβληθεί περισσότερες από 3 φορές. Σημειώστε ότι οι κανονισμοί, όπως έχουν αποφασίσει οι ομάδες, μπορούν να αναθεωρούνται με βάση τις εξελίξεις της πανδημίας και της γενικότερης κατάστασης...

✎ Ένα ζητούμενο, βέβαια, είναι πόσο τηρούνται οι κανόνες σε κάθε χώρα. Οι Ρώσοι, για παράδειγμα, παίζουν με κόσμο (στο 30-40% της χωρητικότητας). Οι παίκτες της Χίμκι, μάλιστα, δεν ταξίδεψαν για αγώνα της Ευρωλίγκας, αλλά μέσα στη Ρωσία για αγώνες της VTB. Με φιλάθλους γίνονται και τα ματς στη Γαλλία.

✎ Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η Ευρωλίγκα ήταν η πρώτη διοργάνωση που ξεκίνησε εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και ουσιαστικά βαδίζει στα τυφλά. Από τα δικά της λάθη και προχειρότητες θα μάθουν οι άλλοι. Φαίνεται, όμως, πως είχε τα αντανακλαστικά να διορθώσει τις ανορθογραφίες της...

Keywords
Τυχαία Θέματα