Το ΝΒΑ εξηγεί γιατί απειλείται η βιωσιμότητα κορυφαίων λιγκών

11:08 13/3/2020 - Πηγή: Contra

Την ημέρα που το ΝΒΑ, δίδαξε όλον τον πλανήτη, πώς συμπεριφέρεται μια επαγγελματική λίγκα που σέβεται τον εαυτό της, το προϊόν και κυρίως τους παίκτες ο Ρούντι Γκομπέρ, ο οποίος έγινε ο patient zero της κορυφαίας 'επιχείρησης' μπάσκετ, δέχθηκε επίθεση λαού για 'απρόσεχτη συμπεριφορά'. Μεταξύ αυτών που αναφέρθηκαν ήταν πως ακουμπούσε συμπαίκτες του και τα πράγματα τους στα αποδυτήρια -με τον Ντόνοβαν Μίτσελ να γίνεται ο δεύτερος NBAer που βρέθηκε θετικός στις εξετάσεις για τον κορονοϊό.

To NBA

'έκλεισε' επ' αόριστον, με την ενημέρωση των οργανισμών να αναφέρει πως για 14 μέρες σίγουρα δεν θα γίνει παιχνίδι (όσες είναι οι μέρες που θα μπουν σε αυτοπεριορισμό τα μέλη των ομάδων που έπαιξαν με τους Τζαζ το τελευταίο δεκαήμερο) και μετά η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί. Οι Αμερικανοί πηγαίνουν με οδηγό την Κίνα, όπου το πρωτάθλημα του CBA διέκοψε τις εργασίες του για 10 εβδομάδες.

Ο Γάλλος απολογήθηκε εγγράφως, μέσω του λογαριασμού του στο Instagram, όπου εξήγησε το προφανές: πως δεν ήξερε ότι είχε προσβληθεί από κορονοϊό. Ευχαρίστησε όσους του ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση, ομολόγησε πως μετά τη διάγνωση αισθάνθηκε φόβο και ντροπή και ζήτησε συγγνώμη 'από τους ανθρώπους, τους οποίους ενδεχομένως έθεσα σε κίνδυνο. Αλλά δεν είχα ιδέα πως είχα μολυνθεί. Ήμουν απρόσεχτος και δεν θα χρησιμοποιήσω δικαιολογίες. Ελπίζω η ιστορία μου να γίνει προειδοποίηση και να κάνει τους πάντες πιο προσεχτικούς'.

Το ΝΒΑ τερμάτισε την προνοητικότητα

Από την Πέμπτη 12/3 το Contra.gr σε ενημέρωσε πως οι παίκτες θα συνεχίσουν να πληρώνονται, όσο καιρό είναι εκτός μετά το lockdown που ανακοινώθηκε, μια ώρα έπειτα από τη διάγνωση του Γκομπέρ. Ο Μπόμπι Μαρκς, του ESPN αποκάλυψε ότι στη σύμβαση που 'χουν υπογράψει το ΝΒΑ με το σύνδεσμο των παικτών (ΝΒΡΑ) υπήρχε και πρόβλεψη για πανδημία, με τη σχετική παράγραφο να δίνει το δικαίωμα στη λίγκα να μην κάνει πληρωμές.

Σύμφωνα με την άρθρο ΧΧΧΙΧ, παράγραφος 5, οι παίκτες χάνουν το 1/92.6 του μισθού τους (έχουν υπολογιστεί τα 82 ματς της regular season, 5.6 των playoffs και 5 ματς προετοιμασίας), για κάθε παιχνίδι που 'χάνεται' ως συνέπεια 'ανωτέρας βίας', όπου περιλαμβάνονται γεγονότα και συνθήκες που κάνουν αδύνατη την τέλεση αγώνων -και την τήρηση των συμφωνηθέντων. Στη λίστα είναι “οι πόλεμοι ή γεγονότα που είναι σαν πόλεμοι (είτε είναι δεδομένα, είτε υπάρχει έντονο ρίσκο, είτε είναι συμβατικά και στα οποία περιλαμβάνονται χημικοί, βιολογικοί πόλεμοι ή πολεμικές παρεμβάσεις), τα σαμποτάζ, η τρομοκρατία, η απειλή σαμποτάζ ή τρομοκρατίας, οι εκρήξεις, οι επιδημίες, οι φυσικές καταστροφές και οι ενέργειες ή/και διαταγές της κυβέρνησης (πολιτικής ή στρατιωτικής) “υπό την προϋπόθεση ότι κανέναν από τα προαναφερθέντα συμβάντα ή συνθήκες είναι εντός του εύλογου ελέγχου του ΝΒΑ ή ομάδας του ΝΒΑ”.

Τα χαμένα ματς θα επηρεάσουν και το σάλαρι καπ, με αυτό του 2020-21 να έχει πέσει ήδη από τα 116 στα 115 εκατομμύρια, ως αποτέλεσμα της εκτιμώμενης απώλειας από τη διατάραξη των σχέσεων με την Κίνα, εξαιτίας ενός tweet. Οι ειδικοί έχουν δώσει ως 'χασούρα' τα 200.000.000 δολάρια.

Πώς βγάζει λεφτά η κορυφαία λίγκα

Ο μέσος όρος της αξίας κάθε οργανισμού του ΝΒΑ είναι 2.000.000.000 δολάρια. Ποσό που ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που υπήρχε το 2016. Το ΝΒΑ, ως λίγκα, 'έβγαλε' πέρυσι 8 δισεκατομμύρια δολάρια και μοίρασε περισσότερα από 110 εκατομμύρια δολάρια, σε κάθε μία από τις ομάδες (από διεθνή media, χορηγίες, άδειες και διεθνή streams). Επειδή η κοινή λογική έχει χαθεί, είναι χρήσιμο να αναφερθεί πως η λίγκα δεν κρατάει τα λεφτά για πάρτη της -μοιράζει τα έσοδα, βάζει πολύ συγκεκριμένων κανονισμών. Δηλαδή, υπάρχει deal 50-50 μεταξύ των ιδιοκτητών και των παικτών.

Πώς φτάνουν όμως, σε αυτούς τους αριθμούς. Στο Νο1 της λίστας είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ακολουθούν τα επίσημα προϊόντα των ομάδων, οι χορηγίες και τα εισιτήρια. Χωρίς παιχνίδια, τα ξεχνάς όλα αυτά. Άντε να μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους (από τα οποία έβγαλε το ΝΒΑ περισσότερα από 1.000.000.000 δολάρια, για πρώτη φορά το 2018), αλλά μέσα στον κακό χαμό, μάλλον ο κόσμος δεν θα 'χει αυτήν την κάψα. Στους χορηγούς έχε υπ' όψιν πως υπολογίζονται αυτοί που δίνουν λεφτά για να 'χουν το καλύτερο promo στα γήπεδα, εν ώρα αγώνων.

✔ Σύμφωνα με εκτιμήσεις του The Athletic κάθε ομάδα 'κερδίζει', κατά μέσο όρο, 1.900.000 δολάρια, σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι -προφανώς παίζει ρόλο η 'αγορά', με το Γκόλντεν Στέιτ να φτάνει στα 3 εκατομμύρια και το Μέμφις στο 1.000.000.

✔ Αν ακυρωθεί το υπόλοιπο της σεζόν η λίγκα θα χάσει περισσότερα από 500.000.000 δολάρια.

✔ Τόσα (500.000.000 δολάρια) είναι η εκτιμώμενη απώλεια και στην περίπτωση που διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών τα ματς που μένουν έως τα playoffs.

✔ Αν δεν γίνουν ματς έως το τέλος του μήνα, η 'χασούρα' θα είναι 275.000.000 δολάρια.

Αν βάλεις κάτω όλους τους αριθμούς και τους συγκρίνεις με ό,τι ισχύει στις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις της Ευρώπης, μετά τη χαοτική διαφορά σε έσοδα, θα διαπιστώσεις πως ο κορονοϊός απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών λιγκών -και δη στο μπάσκετ όπου αυτά που 'βγάζουν' διαφέρουν κατά τρία μηδενικά από τα έσοδα του ποδοσφαίρου. Επιπροσθέτως, ουδεμία άλλη λίγκα έχει προβλέψει το ενδεχόμενο πανδημίας και τη στάση πληρωμών.

Ποια είναι η πραγματικότητα

Οι περισσότεροι εκ των NBAers θα ζήσουν, αν δεν πάρουν τα μισθά τους για το προσεχές διάστημα. Αν δεν ολοκληρωθεί ποτέ η σεζόν, ο ΛεΜπρον Τζέιμς θα χάσει 9.000.000 δολάρια, από τα 134.900.000 δολάρια που είναι να πάρει φέτος από τους Λέικερς (χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα εκατομμύρια από τις επιχειρήσεις που 'χει και τις χορηγίες). Δεν πληρώνονται όμως, όλοι σαν και αυτόν. Επίσης, τα ματς δίνουν δουλειά σε πολύ άλλο κόσμο, με τον Μαρκ Κιούμπαν να γίνεται ο πρώτος που ασχολήθηκε μαζί του. Πριν προχωρήσω να σου πω ότι η τελευταία οδηγία του ΝΒΑ προς τις ομάδες ήταν να κάνουμε εκπαιδευτικά μίτινγκ με τα μέλη τους -για να ξέρουν με τι έχουν έλθει αντιμέτωποι.

Σε συζήτηση που είχε με τους ρεπόρτερ των Μάβερικς, λίγα λεπτά μετά το τελευταίο παιχνίδι, πριν το 'κλείσιμο' εναντίον των Νάγκετς, εξήγησε πως άπαξ και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις, ζήτησε από τους συνεργάτες του να φτιάξουν ένα πλάνο για την οικονομική υποστήριξη των υπαλλήλων στο γήπεδο. “Για όσους δεν θα μπορούν να έρχονται στη δουλειά και οι οποίο πληρώνονται με ωρομίσθιο. Ενδεχομένως να τους ζητήσουμε να προσφέρουν εθελοντική εργασία, αλλά ήδη έχουμε αρχίσει τη διαδικασία δημιουργίας πλάνου. Δεν έχω να σας δώσω ακόμα λεπτομέρειες. Αλλά είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμένα”.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο GM των Ουόριορς, Μπομπ Μάγιερς είχε ξεκαθαρίσει πως όποιος ανησυχεί για τις εξελίξεις, σε επίπεδο παικτών, θα ήταν χρήσιμο να μεταφέρει αυτήν την ανησυχία στους υπαλλήλους που δουλεύουν στα ματς. “Εμείς παίζουμε μπάσκετ. Είναι μια τεράστια επιχείρηση, αλλά είναι απλά μπάσκετ”. Μετά τον Κιούμπαν, ο ιδιοκτήτης των 'Πολεμιστών' Τζο Λέικομπ, ο οποίος έχει πτυχίο από το UCLA στη δημόσια υγεία, με ειδίκευση στην επιδημιολογία εξήγησε πως “το οικονομικό πλήγμα του κορονοϊού στη λίγκα θα είναι τεράστιο. Επί της ουσίας, χάνουμε όλα μας τα έσοδα για το προσεχές διάστημα. Έχουμε έξοδα που δεν θα εξαφανιστούν. Το θέμα είναι να κάνουμε κάτι με τους part-time υπαλλήλους, τα τοπικά εστιατόρια και τους οδηγούς Uber, που ζουν από τα κέρδη τους τις ημέρες που έχουμε αγώνες”.

Επισήμανε την ανάγκη για πιο ακριβή στοιχεία, σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, ώστε να ηρεμήσουν και οι πολίτες αυτού του πλανήτη. “Ο κόσμος δεν ξέρει πόσοι έχουν τον ιό και πόσοι έχουν πεθάνει από αυτόν” ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να κάνουν εξετάσεις περισσότεροι άνθρωποι, κάτι που θα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τη θνησιμότητα “στα επίπεδα που είναι μια συνηθισμένη εποχή ιώσεων”.

Τόνισε ότι ο τρόπος που χειρίστηκε η Κορέα το πρόβλημα (20.000 άνθρωποι εξετάζονται κάθε μέρα, από 96 εργαστήρια που δουλεύουν όλη μέρα) είχε αποτέλεσμα (0.7% το ποσοστό θανάτων -παγκόσμια είναι 3.4%) και μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για τους υπολοίπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα