Ford Puma – στο ίδιο μήκος κύματος
To Puma ήταν διαθέσιμο στην ευρωπαϊκή αγορά, στην οποία άλλωστε απευθυνόταν, με τέσσερις κινητήρες. Στη βάση της γκάμας του είχε τοποθετηθεί ο 1.4 των 90 ίππων (0-100 χλμ. ώρα σε 10,8 δλ, τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα). Ακολουθούσε ο 1.6 λίτρων των 103 ίππων (0-100 χλμ. ώρα σε 10,1 δλ, τελική ταχύτητα 190 χλμ./ώρα). Στην οροφή του μοντέλου βρισκόταν ο 1.7 VCT σε δύο εκδόσεις ισχύος, των 123 ίππων (0-100 χλμ. ώρα σε 9,2 δλ, τελική ταχύτητα 203 χλμ./ώρα) και των 153 ίππων (0-100 χλμ. ώρα σε 7,9 δλ, τελική ταχύτητα 203 χλμ./ώρα). Η συνολική παραγωγή του μοντέλου σε όλη τη διάρκεια της εμπορικής σταδιοδρομίας του αρίθμησε 133.000 μονάδες (μαζί με την έκδοση Racing Puma, που παρουσιάστηκε το 1999 στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, βασισμένο στο Puma ST160 Concept), από τις οποίες οι 53.000 ταξινομήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Το Ford Puma κατασκευάστηκε για να παρέχει ευχαρίστηση στον οδηγό του. Eλαφρά υποστροφικό, γυρνάει λίγο την ουρά του στο άφημα του γκαζιού, ενώ αν χρειαστεί ελέγχεται και πάλι με γκάζι, αφού ο κινητήρας και η κλιμάκωση του κιβωτίου δεν θα προδώσουν τον οδηγό σε καμία περίπτωση. Iδιαίτερα ακριβές είναι το σύστημα διεύθυνσης και πολύ καλός σε αίσθηση και ακρίβεια ο επιλογέας διαθέτοντας μικρές διαδρομές. Tα φρένα μπορεί να υστερούν λίγο σε αίσθηση, αλλά η απόδοσή τους είναι κορυφαία και συγκρίνεται άμεσα με πολύ πιο γρήγορα και ειδικά αυτοκίνητα. Όλα αυτά με τη βοήθεια του ABS, που συνδυάζεται με σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης, το οποίο επενεργεί στους τροχούς, όταν αντιληφθεί σπινάρισμα, μέχρι την ταχύτητα των 50 χλμ./ώρα. Tο σύστημα αυτό επενεργεί διακριτικά και δεν μειώνει την ισχύ του κινητήρα».
Το Puma στους αγώνες
Eξελίσσοντας και τροποποιώντας κατά το δοκούν το Puma, η Ford κατέθεσε μια ρεαλιστική και ιδιαίτερα δυναμική πρόταση στη μορφή μιας αγωνιστικής έκδοσης για τη νέα κατηγορία S1600 και τις ειδικές διαδρομές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Οι τεχνικές λεπτομέρειές της περιλάμβαναν μεταξύ άλλων έναν αλουμινένιο τετρακύλινδρο κινητήρα Zetec SE των 1.6 λίτρων και ισχύ άνω των 200 ίππων στις 9.000 στροφές ανά λεπτό. Στα δικά μας, στην εγχώρια σκηνή του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ο Λάμπρος Αθανασούλας με ένα Ford Puma 1.4 kit car των 150 ίππων και συνοδηγό τον Kώστα Σούκουλη κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας Α/5 το 2003.
Ο τολμών νικά
Aπό το καλοκαίρι του 2002 μέχρι την άνοιξη του 2019, η ονομασία Puma βρισκόταν σε εφεδρεία, ώσπου στην εκδήλωση Go Further στο Amsterdam η Ford να παρουσιάσει μαζί με την τρίτη γενιά Kuga ένα sport compact crossover, επαναφέροντάς την στην επικαιρότητα της Αυτοκίνησης. Για τους πολλούς ήταν μια έκπληξη, όμως η Ford αντιμετωπίζοντας με τόλμη τις προκλήσεις των καιρών λίγους μήνες αργότερα επανέλαβε την ίδια τακτική (αλλαγή χρήσης) σε ένα από τα πιο περιώνυμα μοντέλα της στην Αμερική (η ηλεκτροκίνητη Mustang δεν ήταν ένα δίθυρο sport coupe, όπως θα έπρατταν οι οπαδοί του ορθολογισμού, αλλά ένα SUV με sport χαρακτηριστικά): και στις δύο περιπτώσεις, έχουμε να κάνουμε με καλά υπολογισμένες στρατηγικές κινήσεις, οι οποίες παρεπιπτόνως εξελίσσονται πολύ καλά.
Puma sport crossover
To Puma της νέας εποχής κατασκευάζεται από τη Ford Ρουμανίας στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Kραϊόβα. Από εμπορικής πλευράς ανήκει στην κατηγορία Β (Β-SUV). Βασικός κινητήρας του είναι ο υπερτροφοδούμενος βενζίνης του λίτρου, απόδοσης 125 ίππων (ο οποίος, στις εκδόσεις ST-Line, ανέρχεται στους 155 ίππους). Το μοντέλο συνδυάζεται επίσης και με τον diesel των 1.5 λίτρων, ισχύος 120 ίππων, ενώ πολύ πρόσφατα ήρθε στη χώρα μας και το Puma ST, με τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα των 1.5 λίτρων να αποδίδει 200 ίππους.
«Οδηγώντας το νέο Ford Puma, σημειώνεις αμέσως τη στιβαρότητα του συνόλου και την ποιότητα κύλισης, με την ανάρτηση να δουλεύει πολύ προοδευτικά και το σύστημα διεύθυνσης να είναι στο γνωστό υψηλό επίπεδο της Ford. Γύρισε σελίδα για τα καλά η Ford με το νέο Puma, παρουσιάζοντας ένα μοντέλο ακριβώς πάνω στα θέλω και στα πρέπει της εποχής, το οποίο έχει στη φαρέτρα του και όλα εκείνα τα οδηγικά στοιχεία που μας αρέσουν και για τα οποία διακρίνεται η εταιρεία»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ford Puma - το οδηγούμε στην Ελλάδα
Δοκιμάζουμε το Ford Puma 1.0 Ecoboost 125 PS DCT
Το νέο Ford Puma ST έφτασε στην Ελλάδα
Ford Puma γνωριμία (Ιούλιος 1997)
]]>- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Ποιο αυτοκίνητο αγοράζουν οι Σαουδάραβες;
- Άρχισε η παραγωγή του Volkswagen ID3 στη Δρέσδη
- Toyota: Επέστρεψε στην κορυφή, μετά από 5 χρόνια
- Ξεκίνησε η παραγωγή του ID.3 και στο εργοστάσιο της Δρέσδης
- Νέο ηλεκτρικό επαγγελματικό από την Citroen: e-Berlingo Van
- Ford Puma – στο ίδιο μήκος κύματος
- ΗΠΑ: Οι άνδρες που κατηγορούνται πως βοήθησαν στη διαφυγή του Carlos Ghosn μπορούν να εκδοθούν στην Ιαπωνία
- Seat: Tί κοινό έχουν τα φώτα της με τα αστέρια; (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις 4 Τροχοί
- Τελευταία Νέα 4 Τροχοί
- Ford Puma – στο ίδιο μήκος κύματος
- Jeep Compass 1.3 PHEV 4xe – Mini Cooper SE Countryman ALL4: Με κοινές συνισταμένες
- Νέο Citroen e-Berlingo Van
- Nissan: Online παραγγελία γνήσιων ανταλλακτικών και αξεσουάρ
- Συνέντευξη: “EL Nak Junior”
- Nέο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε έξι περιοχές της Αττικής
- Νέο Peugeot e-Partner
- Νέες ρυθμίσεις για τα ιστορικά οχήματα
- Δίπλωμα οδήγησης - μαθήματα από 17 ετών
- SSC Tuatara: Νέο αλλά επίσημο πλέον ρεκόρ ταχύτητας 455,3 χλμ./ώρα (+video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Ξεκίνησε η παραγωγή του ID.3 και στο εργοστάσιο της Δρέσδης
- Άρχισε η παραγωγή του Volkswagen ID3 στη Δρέσδη
- Ποιο αυτοκίνητο αγοράζουν οι Σαουδάραβες;
- Toyota: Επέστρεψε στην κορυφή, μετά από 5 χρόνια
- Νέες ετικέτες στα ελαστικά από τον Μάιο
- ΗΠΑ: Οι άνδρες που κατηγορούνται πως βοήθησαν στη διαφυγή του Carlos Ghosn μπορούν να εκδοθούν στην Ιαπωνία
- Νέο ηλεκτρικό επαγγελματικό από την Citroen: e-Berlingo Van
- Επετειακές εκδόσεις για τα 80 χρόνια Jeep
- Seat: Tί κοινό έχουν τα φώτα της με τα αστέρια; (video)
- Ευρώπη: Αυτές είναι οι αλλαγές στα ελαστικά