Ace Attorney Investigations Collection | Review

Η μεγάλη στιγμή έφτασε: η στιγμή που ο Miles Edgeworth συστήνεται ξανά στο κοινό της σειράς Ace Attorney, ολοκληρώνοντας το ταξίδι των τίτλων που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στη Δύση. Ποιος, τώρα, είναι ο Miles Edgeworth; Πιθανότατα ο πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας που έχει παρουσιαστεί ποτέ στη σειρά Ace Attorney. Ένας χαρακτήρας που μπορεί να παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως το αντίπαλον δέος του Phoenix Wright,

προσπαθώντας να κάνει δύσκολη τη ζωή του Phoenix στη δικαστική αίθουσα, αλλά κατέληξε να γίνει ένας από τους πιο εικονικούς και αξιαγάπητους χαρακτήρες, μέσω ενός μοναδικού character development που τον απεικόνισε όπως ακριβώς είναι στην πραγματικότητα.

Ο Miles Edgeworth είναι ένας άνθρωπος που ορκίστηκε να κυνηγά την αλήθεια και να προασπίζεται τη δικαιοσύνη που υπηρετεί τόσο πιστά, με έναν τρόπο απαρέγκλιτο, ανεξάρτητα από τη λασπολογία και τις επικρίσεις που δέχτηκε ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων του. Είναι ένας χαρακτήρας που έπαιξε μάλλον διακοσμητικό ρόλο στο Trials and Tribulations, με έναν κάπως πιο κομβικό ρόλο στο Dual Destinies, αλλά η παρουσία του και μόνο ήταν αρκετή για να τον νοσταλγήσει το κοινό της σειράς.

Όλα έχουν, ωστόσο, μια εξήγηση. Όταν ο Edgeworth θεωρήθηκε ότι είχε βάλει τέλος στη ζωή του, εκείνος απλά έκανε ένα διάλειμμα από την καριέρα του, επιστρέφοντας στις βασικές αξίες που χαρακτηρίζουν το επάγγελμά του. Όταν εμφανίστηκε ξαφνικά για να διεκπεραιώσει τη δίκη στην τελευταία υπόθεση του Trials and Tribulations, αντικαθιστώντας τον Phoenix ως δικηγόρο υπεράσπισης, ο Miles Edgeworth βρισκόταν στην Ευρώπη για σημαντικές νομικές υποθέσεις, δικαιολογώντας απόλυτα το status του ως λήπτης του βραβείου των Εισαγγελέων.

Όταν ο Phoenix Wright έχασε την άδεια της δικηγορίας, πέφτοντας θύμα της μηχανορραφίας του Kristoph Gavin, ο Miles Edgeworth συνεργαζόταν στενά με την Interpol για να καταπολεμήσουν ένα κύκλωμα εγκληματιών που δρούσε σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο Miles Edgeworth, όταν βρίσκεται εκτός δικαστικών αιθουσών – και το Ace Attorney Investigations Collection έρχεται να αφηγηθεί μερικές άγνωστες ιστορίες από τη ζωή του.

Μια συλλογή, που απαρτίζεται από δύο παιχνίδια και μερικά ψηφιακά καλούδια στην ενσωματωμένη gallery. Στο σύνολο, δέκα μοναδικά επεισόδια που αφηγούνται ιστορίες με έναν τρόπο διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει για τα δεδομένα της σειράς. Ας πιάσουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το πρώτο παιχνίδι στη συλλογή αυτή είναι το Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth, που κυκλοφόρησε το 2009 για το Nintendo DS ως ένα spin-off της κύριας σειράς.

Η ιστορία του τοποθετείται μεταξύ των γεγονότων του τρίτου παιχνιδιού, Trials and Tribulations, και του τέταρτου, Apollo Justice: Ace Attorney. Για να το απολαύσει κανείς στο έπακρο, θα χρειαστεί να έχει μια καλή γνώση, τουλάχιστον, των γεγονότων της πρώτης τριλογίας, καθώς χαρακτήρες από τα παιχνίδια παρελαύνουν συνεχώς, ενώ μια σωρεία από easter eggs μπορούν να γίνουν αντιληπτά μόνο από όσους γνωρίζουν καλά την ιστορία.

Μιλήσαμε, ωστόσο, για μια αφήγηση διαφορετική απ’ όσα έχουμε γνωρίσει. Ενώ οι περιπέτειες του Phoenix λαμβάνουν χώρα κυρίως στο δικαστήριο, με την έρευνα των σκηνών του εγκλήματος να λειτουργεί ως το σημείο εξεύρεσης αποδεικτικών στοιχείων, ο Edgeworth φαίνεται να προτιμά να λύνει τα μυστήρια επιτόπου, ερευνώντας σκηνές εγκλήματος και ανακρίνοντας υπόπτους, μέχρι να καταλάβει ακριβώς ποιος διέπραξε το έγκλημα, πότε το διέπραξε και γιατί.

Φυσικά, για τους λάτρεις της σειράς, τα πράγματα δεν διαφοροποιούνται δραματικά από άποψη gameplay. Ακόμα και αν η δράση δεν μας μεταφέρει σε μια δικαστική αίθουσα (…σχεδόν), ο Edgeworth έχει τη δυνατότητα να κάνει ακριβώς ό,τι θα έκανε ο Phoenix στη δικαστική αίθουσα. Μπορεί να ερευνεί, να διασταυρώνει μαρτυρίες και αποδεικτικά στοιχεία, να ακούει καταθέσεις, να παρουσιάζει αποδείξεις για να αποκαλύψει τις αντιφάσεις των μαρτύρων και να… ενίσταται με τον γνώριμο τρόπο της σειράς, μέσα από διαλόγους και ατάκες που είναι το λιγότερο απολαυστικοί και φωνάζουν από μακριά το ταλέντο γραφής της ομάδας που επιμελείται τα παιχνίδια.

Σε αυτά θα προσθέσουμε και το καστ των ποικιλόμορφων χαρακτήρων, με τις αντιδράσεις και τις εμμονές τους, ακόμα και με τα μοναδικά ονόματά τους που αποτελούν προϊόντα έξυπνων λογοπαίγνιων. Αρκεί να δει κανείς το όνομα του θύματος της τέταρτης υπόθεσης, ή εκείνο της πρώτης, για να καταλάβει κανείς τι εννοούμε με αυτό.

Η μόνη διαφορά του Ace Attorney Investigations με τα βασικά Ace Attorney παιχνίδια έγκειται αποκλειστικά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η έρευνα. Η point-and-click διαδικασία των κεντρικών Ace Attorney παιχνιδιών, με προοπτική πρώτου προσώπου, αντικαθίσταται εδώ από προοπτική τρίτου προσώπου, με την παρουσίαση του overworld και των χαρακτήρων που κινούνται στο χώρο ως chibi μοντέλα, δίνοντας μια αίσθηση αληθοφάνειας και μιας πιο δυναμικής παρέμβασης στο χώρο από πλευράς χαρακτήρων.

Και καθώς συγκρίνουμε τα χαμηλής ανάλυσης μοντέλα χαρακτήρων της έκδοσης του DS με τα πιο καθαρά και σύγχρονα μοντέλα, αυτή η πιο αληθοφανής προοπτική ελέγχου και προβολής είναι ακόμα περισσότερο ενδιαφέρουσα και από τις καλύτερες επιλογές που έκανε η ομάδα ανάπτυξης της συγκεκριμένης συλλογής. Φυσικά, δεν νοείται παιχνίδι της σειράς Ace Attorney χωρίς τα δικά του gimmicks, ακόμα και αν αυτό το παιχνίδι είναι ένα spinoff. Κάνοντας χρήση του Little Thief, μιας μοναδικής εφεύρεσης που γίνεται διαθέσιμη από το τρίτο επεισόδιο και έπειτα, ο Edgeworth μπορεί να αναπαράγει και να εξετάζει σκηνές εγκλήματος εκ των υστέρων.

Ο μηχανισμός Deduce του επιτρέπει να εντοπίσει αντιφάσεις στις εκάστοτε σκηνές όπου και ο μηχανισμός ενεργοποιείται στη σκηνή, κάνοντας χρήση των αποδεικτικών στοιχείων που έχει συγκεντρώσει, ενώ το Logic του δίνει τη δυνατότητα να συνδέσει δύο γεγονότα της υπόθεσης, που προκύπτουν μέσα από τις προσωπικές του παρατηρήσεις και ερμηνείες, για να φτάσει σε ένα νέο συμπέρασμα, που θα τον οδηγήσει ακόμα πιο κοντά στην αλήθεια.

Ο μηχανισμός της λογικής (Logic) είναι εξαιρετικός και απόλυτα ταιριαστός με την ιδιοσυγκρασία του Miles Edgeworth, αν και ομολογουμένως ο Little Thief είναι από τις πιο μοναδικές προσθήκες της σειράς, που κάνει την έρευνα της σκηνής του εγκλήματος ακόμα πιο συναρπαστική και ενδιαφέρουσα. Οφείλουμε να διαπιστώσουμε, πάντως, πως το Investigations δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει σε σχέση με τους υπόλοιπους τίτλους της σειράς Ace Attorney. Δεν τίθεται θέμα gameplay gimmicks και λοιπών καινοτομιών, ή θέμα αδιάφορων χαρακτήρων και γραφής.

Αν το θέσουμε σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, τόσο από πλευράς ιστορίας (Trials and Tribulations), όσο και από πλευράς παλαιότητας (Apollo Justice), οι gameplay διαφοροποιήσεις καταφέρνουν να μεταμορφώσουν την εμπειρία μας και τη συνολική μας προσέγγιση στο παιχνίδι. Το πρόβλημα που διαπιστώσαμε μετά λύπης μας για ακόμα μια φορά αφορά στη συνολική πλοκή, με μια αφήγηση που κινείται ανεξέλεγκτα μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, μέχρι φυσικά να φτάσουμε στο τελευταίο επεισόδιο, όπου και όλα ξαφνικά βγάζουν νόημα.

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες υποφέρουν από το γνωστό πρόβλημα της σειράς, όπου πρέπει να εξεταστούν όλα τα στοιχεία που προκύπτουν και να επαναληφθούν ορισμένα τμήματα της ανάκρισης ορισμένων χαρακτήρων, ούτως ώστε να φτάσουμε στο σημείο που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε παρακάτω. Συγκριτικά με τις μεγάλες και περίπλοκες υποθέσεις του Trials and Tribulations, το Ace Attorney: Investigations είναι ένα μάλλον θετικό παιχνίδι από αφηγηματικής άποψης, που όμως θα μπορούσε να έχει καλύτερη ροή και περισσότερο βάθος – με εξαίρεση, πάντοτε, το φινάλε.

Αναφερθήκαμε στα παραπάνω ζητήματα έχοντας ασχοληθεί με το παιχνίδι την εποχή που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και έχοντας παίξει μαζί του αρκετά πρόσφατα, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε την προσπέλαση της συλλογής πιο γρήγορα. Αν και ορισμένα σημεία του localization έχουν αλλάξει και αν ορισμένα γραμματικά και συντακτικά λάθη έχουν διορθωθεί, τα βασικά προβλήματα παραμένουν γνώριμα.

Ευτυχώς, όμως, μας αποζημίωσε η ενασχόλησή μας με το στοιχείο της συλλογής που είχε και το πραγματικό ενδιαφέρον για εμάς. Αναφερόμαστε στο Ace Attorney Investigations 2: Prosecutor’s Gambit, έναν τίτλο που περιμέναμε με ανυπομονησία για πάνω από μια δεκαετία, και που μετά χαράς και απόλυτης ικανοποίησης ανακαλύψαμε ότι συνεχίζει την παράδοση του Investigations βελτιώνοντας σχεδόν κάθε πτυχή του αρχικού τίτλου.

Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε να κάνουμε με μια πλοκή που είναι αρκετά πιο σύνθετη από τον πρώτο τίτλο της σειράς και πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Ο Edgeworth είναι λιγότερο μονοδιάστατος από πριν και έχει μερικές φανταστικές στιγμές character development, καθώς καλείται να επανεξετάσει τα πιστεύω του και να αχοληθεί με το κομμάτι της νομικής που ο ίδιος ονειρευόταν ως παιδί και με το οποίο ασχολήθηκε ο ίδιος ο πατέρας του.

Το παιχνίδι εισάγει επίσης αρκετούς νέους χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων της Verity Gavèlle, ενός χαρακτήρα που απεχθάνεται τους εισαγγελείς κα θα επιχειρήσει να εκτροχιάσει τον Miles, τον αφελή προστατευόμενό της, Eustace Winner, και τον Eddie Fender, που είναι μακράν ο αγαπημένος μας από τους νέους χαρακτήρες, πιθανόν λόγω της εξέλιξής του από έναν αδιάφορο, σε έναν πλούσιο και βαθύ χαρακτήρα που πραγματικά αγαπήσαμε.

Οφείλουμε, επίσης, να αναφέρουμε πως το Ace Attorney Investigations 2 είναι γεμάτο απο χαρακτήρες που επαναλαμβάνονται μέσα στα επεισόδια, αλλά που καταφέρνουν να προσφέρουν κάτι νέο, αρκετές αναδρομές στο παρελθόν (απολαύσαμε το κομμάτι που μας επέτρεψε να αναλάβουμε το ρόλο του Gregory Edgeworth) και αναφορές σε πολλές υποθέσεις με τριψήφιους κωδικούς, που στιγμάτισαν το παρελθόν του Miles Edgeworth (υπόθεση DL-6) και έρχονται να στοιχειοθετήσουν το μέλλον του.

Το μοναδικό μελανό σημείο είναι η νέα ικανότητα του Edgeworth, το Mind Chess, που στοχεύει στο να εξολοθρεύσει τη λογική του αντιπάλου και να αποκαλύψει την κρυμμένη αλήθεια. Είναι ένας μηχανισμός με λογική παρόμοια με εκείνη του Magatama του Phoenix, αλλά αντί για τα Psyche-Locks, έχουμε να κάνουμε με πιόνια σκακιού που πρέπει να… εκραγούν και να εξολοθρεύσουν τα πιόνια του αντιπάλου, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Αν και το παιχνίδι προσπαθεί να το παρουσιάσει και να το εισάγει φυσικά και με απλό τρόπο, εν τέλει πρόκειται για έναν δύστροπο μηχανισμό, καθώς αναγκάζει τον παίκτη να συμμετάσχει σε μια συνομιλία που πρέπει να ολοκληρωθεί τέλεια, αλλιώς τον αναγκάζει να ξεκινήσει την λογική αναμέτρηση από την αρχή. Υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που η χρήση του δίνει νόημα στην αφήγηση, αλλά εν τέλει πρόκειται για έναν μηχανισμό με κακή σύλληψη και ακόμα χειρότερη προσέγγιση, κάτι που μάλλον αντιλήφθηκαν μεταγενέστερα οι υπεύθυνοι ανάπτυξης και δεν επανέλαβαν στα επόμενα παιχνίδια της σειράς.

Και με αυτή τη συλλογή, η Capcom ολοκληρώνει επιτέλους την αποστολή που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, κάνοντας διαθέσιμους όλους τους τίτλους της σειράς Ace Attorney σε πλατφόρμες πέραν της Nintendo. Για εμάς, το Ace Attorney Investigations Collection ήταν μια ευκαιρία να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν της σειράς, αλλά και να απολαύσουμε αυτήν την αδικημένη περιπέτεια του Miles Edgeworth που δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε στην εποχή της.

Πρόκειται σαφώς για δύο παιχνίδια με τα καλά και τα άσχημά τους. Στο τέλος της ημέρας, όμως, πρόκειται για δύο παιχνίδια που αφορούν όλους όσους ασχολήθηκαν με όλα τα παιχνίδια της σειράς και μπορούν να εκτιμήσουν το χιούμορ και το βάθος των ιστοριών και των χαρακτήρων. Κυρίως, όμως, να επιβεβαιώσουν μέσα τους το λόγο για τον οποίο ο Miles Edgeworth είναι ένας από τους πιο αγαπημένους και αξιομνημόνευτους χαρακτήρες – και, γιατί όχι, το λόγο για τον οποίο θα θέλαμε να δούμε ένα ακόμα παιχνίδι της σειράς Ace Attorney Investigations.

Σε έναν κόσμο, άλλωστε, που πριν μερικά χρόνια το δεύτερο παιχνίδι της σειράς είχε αποκλειστεί από τη Δύση λόγω «χαμηλής αποδοχής» και κόστους localization, όλα είναι πιθανά…

Η Ace Attorney Investigations Collection κυκλοφορεί από τις 6/9/24 για PS5, PS4, PC, Switch, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το Switch, με review code που λάβαμε από τη CD Media.

The post Ace Attorney Investigations Collection | Review first appeared on GameOver.

The post Ace Attorney Investigations Collection | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα