EA Sports FC25 | Review

Πέρσι, την ίδια περίπου χρονική περίοδο στα πλαίσια της κυκλοφορίας του FC 24, ο γράφων είχε αναφέρει στο αντίστοιχο review του τίτλου, πως μετά το rebranding και την αλλαγή ονόματος της σειράς, η ΕΑ θα έπρεπε να προχωρήσει σταδιακά σε ριζικές αλλαγές, βελτιώσεις και νέες προσθήκες στη σειρά FC, μετά από αρκετό καιρό στασιμότητας για τους τίτλους της.

Φέτος λοιπόν, το FC 25 έρχεται με αρκετές Quality of Life βελτιώσεις, φρεσκάρισμα στους τομείς της τακτικής και των ρολών των παικτών, προσθήκη νέων animations και cut

scenes, ένα νέο mode (Rush) που αντικαθιστά το -αποτυχημένο- Volta (το οποίο υπάρχει ακόμα, ωστόσο, περιορίζει την εμφάνισή του μόνο σαν επιλογή στο Kick-Off ως 3v3 mode) και κάπου εκεί θα μπορούσε να σταματήσει κανείς με τις καινοτομίες που φέρνει η νέα προσθήκη στη ποδοσφαιρική σειρά της EA.

Δυστυχώς οι αλλαγές και προσθήκες στο παιχνίδι δεν ήρθαν με την πυκνότητα, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα που θα θέλαμε. Η σειρά των άλλοτε FIFA – πλέον FC – ασφυκτιά εδώ και καιρό και έχει επιτακτική ανάγκη για φρεσκάρισμα και ουσιαστικές αλλαγές με νέες ιδέες και όχι απλά QoL προσθήκες και αλλαγές χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο. Αλλαγές οι οποίες, για να μην παρεξηγηθούμε, είναι ευπρόσδεκτες, αν και δυστυχώς δεν αρκούν, μιας και κάνουν το νέο κεφάλαιο της σειράς να μοιάζει σε αυτό που μεγάλη μερίδα των φίλων του παιχνιδιού και της κοινότητας το κατηγορούν, δηλαδή ως μια απλή αναβάθμιση της προηγούμενης έκδοσης της εκάστοτε χρονιάς.

Το Rush Mode είναι μία από τις πιο σημαντικές προσθήκες στο φετινό παιχνίδι, παρουσιάζοντας έναν πιο γρήγορο και ανταγωνιστικό τρόπο αγώνα. Πρόκειται για ένα 5v5, το οποίο σε αντίθεση με το παραδοσιακό ποδόσφαιρο, επικεντρώνεται σε έναν πιο σύντομο και εκρηκτικό τρόπο παιχνιδιού.

Η σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα modes, είναι η χρήση της «μπλε κάρτας», η οποία λειτουργεί παρόμοια με την κλασική κίτρινη ή κόκκινη κάρτα, αλλά με πιο προσωρινή τιμωρία. Το νέο mode, αν και περιορισμένο σε συγκεκριμένα modes (Kick Off, Ultimate Team, Clubs και τουρνουά στο Career), προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία από το κλασικό gameplay.

Τη φετινή χρονιά, η ομάδα ανάπτυξης του τίτλου εισήγαγε το FC IQ, μια λειτουργία την οποία η EA αρχίζει να ενσωματώνει σταδιακά και σε άλλους αθλητικούς τίτλους. Οι παίκτες έχουν πλέον τη δυνατότητα πριν από τους αγώνες να δημιουργούν τακτικές ή να επεξεργάζονται την τρέχουσα τακτική που έχει η κάθε ομάδα. Αυτό επιτρέπει την εκμετάλλευση των μεμονωμένων ρόλων των παικτών. Η προσθήκη αυτή φαίνεται να είναι χρήσιμη στο κομμάτι του Career όσο και στο Ultimate Team, δίνοντας στον κάθε παίκτη, ανάλογα με τον ρόλο και τη θέση στην οποία βρίσκεται, κάποια επιπρόσθετα μπόνους στην απόδοσή του.

Στο παιχνίδι υπάρχουν πλέον 31 ρόλοι παικτών, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν σε 50 σταδιακά μέσα στη σεζόν. Ορισμένοι παίκτες παίρνουν μπόνους “role plus” όταν στην τακτική τους δίνονται συγκεκριμένοι ρόλοι. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν πλέον τα work rate των παικτών, τα οποία καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από την εξοικείωση των παικτών με τους ρόλους. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΑ στοχεύει να επιτρέπει τη δημιουργία πιο ασύμμετρων σχηματισμών και πειραματισμούς στην τακτική.

Ο βασικός πυλώνας του Manager Career mode (το οποίο φέτος εντάσσει και τα γυναικεία πρωταθλήματα) παραμένει ανέγγιχτος, με το FC 25 να φέρνει μερικές ενδιαφέρουσες αλλαγές που αναβαθμίζουν τη συνολική εμπειρία. Στο Mode ξεχωρίζουμε την αναβάθμιση του συστήματος των ακαδημιών και του scouting. Πλέον, δεν είναι δυνατή η άμεση εκτίμηση της αξίας ενός νεαρού παίκτη με την πρώτη «ματιά», πράγμα που προσθέτει βάθος στη στρατηγική του scouting. Το νέο αυτό σύστημα αναγκάζει τους παίκτες να είναι πιο προσεκτικοί και υπομονετικοί, καθώς δεν μπορούν να βασίζονται πλέον μόνο σε αρχικές αναφορές.

Το Player Career, από την άλλη, δε φέρνει πολλές νέες δυνατότητες πέρα από την προσθήκη του να παίξει κανείς ως ένας από τους ποδοσφαιρικούς θρύλους που υπάρχουν. Παίκτες όπως ο David Beckham και ο Thierry Henry, ο Ronaldo, ο Zidane κ.α. προστίθενται στη λίστα των επιλογών, δίνοντας μία νέα -αν και όχι αρκετή- διάσταση στο mode. Δεν είναι μυστικό ότι το Ultimate Team παραμένει το δημοφιλέστερο mode της σειράς και το κομμάτι στο οποίο βασίζεται περισσότερο τόσο η ανάπτυξη του κάθε παιχνιδιού όσο και τα κέρδη της ΕΑ μέσω των microtransactions – και φυσικά το FC 25 δεν αποτελεί εξαίρεση.

Με την εισαγωγή νέων δυνατοτήτων, όπως η σύνδεση των προπονητών με τις τακτικές, προστίθεται μια νέα διάσταση στον τρόπο που διαχειρίζεσαι την ομάδα σου. Η προσαρμοστικότητα και ο στρατηγικός σχεδιασμός παίζουν πλέον πιο σημαντικό ρόλο, κάτι που ικανοποιεί τους λάτρεις των τακτικών.

Φέτος, αποχαιρετούμε τα συμβόλαια σε παίκτες και προπονητές, κάτι το οποίο ζητούσε καιρό η κοινότητα. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα – για πρώτη φορά – της διατήρησης των διπλών -duplicate- καρτών παικτών για τη χρήση τους σε κάποιο SBC, καθώς και η επιστροφή των υποβιβασμών στις κατηγορίες του Rivals.
Παρά την εισαγωγή του Rush Mode και τις μικρές προσαρμογές στις τακτικές, το Ultimate Team δεν παρουσιάζει μεγάλες καινοτομίες στη δομή του. Παραμένει μια αξιόπιστη εμπειρία για όσους το απολαμβάνουν, με τις προσθήκες να στοχεύουν περισσότερο στη βελτίωσή του.

Προχωρώντας στον βασικό πυρήνα του παιχνιδιού, το gameplay, το FC 25 παραμένει πιστό στη φιλοσοφία της σειράς, εστιάζοντας σε μικρές βελτιώσεις και αλλαγές που ενισχύουν την εμπειρία του παίκτη. Οι παίκτες κινούνται πιο ομαλά και οι νέες κινήσεις προσθέτουν ένα επίπεδο ρεαλισμού που έλειπε από προηγούμενες εκδόσεις. Η ανανέωση των animations κάνει το παιχνίδι πιο ζωντανό και αληθοφανές, ειδικά στις πιο έντονες στιγμές του αγώνα.

Η εισαγωγή νέων τακτικών επιλογών επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία στον τρόπο που επιλέγει κανείς να αγωνιστεί. Από την τοποθέτηση των παικτών μέχρι τις προσαρμογές στην άμυνα, η ευελιξία στον τρόπο που διαμορφώνει κανείς την ομάδα του είναι πιο εμφανής. Η νέα αυτή εστίαση στις τακτικές, αν και προς το παρόν στη παρούσα έκδοση περιορισμένη, προσθέτει αξία στο συνολικό παιχνίδι και ίσως δείχνει τον δρόμο για σημαντικές αλλαγές στη σειρά.

Η ΑΙ του τίτλου δέχτηκε μια σημαντική ανανέωση φέτος. Οι κινήσεις (skill moves) και οι ντρίπλες που μπορούν να γίνουν με τη μπάλα θα χρειαστούν κάποιον εύλογο χρόνο μάθησης, καθώς, ναι μεν μεταφέρονται -σχεδόν- αυτούσιες από τον τρόπο που γίνονται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο έρχονται με μερικές θετικές αναβαθμίσεις και νέες προσθήκες. Υπάρχει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη συμπεριφορά της μπάλας σε όλους τους τομείς, τόσο στην ταχύτητα κίνησης ενός παίκτη με τη μπάλα, όσο και στην ταχύτητα και τον τρόπο κύλισης της μπάλας όταν δεν βρίσκεται σε κατοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό gameplay και η moment to moment κίνηση έχουν χαμηλώσει ταχύτητα και ρυθμούς. Οι αγώνες δεν είναι τόσο ανοιχτοί και με την ίδια ταχύτητα όσο στο παρελθόν, κάτι που τείνουμε να θεωρούμε θετικό και πιο ταιριαστό με το ύφος του τίτλου. Οι παίκτες έχουν μεγαλύτερο βάρος κατά τη μετάβαση και είναι πιο εύκολο να μαρκαριστούν. Ταυτόχρονα, η ομάδα ανάπτυξης βελτίωσε το κομμάτι της μεταβίβασης της μπάλας– με τους παίκτες πλέον να μη μπορούν να βρίσκουν συμπαίκτες με μη ρεαλιστικές πάσες 180 μοιρών όπως στο παρελθόν.

Με την ΑΙ να είναι πλέον πιο επιθετική στην άμυνα, τώρα θα αντιδράσει και θα κόψει τους παίκτες που τείνουν να ξεφεύγουν. Εδώ είναι που η στρατηγική μπαίνει πραγματικά στο παιχνίδι, καθώς η σωστή τοποθέτηση της πάσας και η μετακίνηση της μπάλας σε θέση για γκολ είναι πολύ πιο σημαντική.

Ωστόσο, για ακόμα μια χρόνια, όλες οι τακτικές και η ποδοσφαιρική λογική που χτίζει το παιχνίδι στα offline modes του, πάει ως συνήθως περίπατο στο κομμάτι του Ultimate Team, όπου με την εμφάνιση των διαφόρων αναβαθμισμένων καρτών των παικτών και τις (σχεδόν) εβδομαδιαίες αλλαγές του gameplay μέσω των updates του τίτλου, ο ρυθμός τείνει να γίνεται ολοένα και πιο γρήγορος και η τακτική της ομάδας και οι επιλογές των ρολών των παικτών τις περισσότερες φόρες χάνουν τη σημασία τους.

Μια ενδιαφέρουσα προσθήκη επίσης είναι και η δυνατότητα για επαγγελματικών φάουλ, τα οποία βέβαια οδηγούν σε κίτρινη κάρτα. Για να κάνετε ένα επαγγελματικό φάουλ, μπορείτε να πατήστε R1+X ή RB+A (ανάλογα το χειριστήριο) και ο παίκτης που βρίσκεται πιο κοντά στον αντίπαλο με τη μπάλα θα τον ρίξει κάτω, οδηγώντας τον διαιτητή να διακόψει το παιχνίδι.

Συνεχίζοντας με τις προσθήκες, η ομάδα ανάπτυξης πρόσθεσε τη φετινή χρονιά και ένα νέο photo mode, το οποίο επιτρέπει να απαθανατίσετε εντυπωσιακές στιγμές από τους αγώνες, προσθέτοντας διάφορα φίλτρα και εφέ. Μια ακόμη QoL βελτίωση κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι πως πλέον δίνονται περισσότερες προτάσεις για αλλαγές και δεν περιορίζονται σε μόνο μια. Παρά τις αρκετές βελτιώσεις ωστόσο, το μενού του τίτλου φέρει την ίδια διάταξη και δομή με πέρσι, συνεχίζοντας να είναι δύσχρηστο, σε κάποιες περιπτώσεις αργό και με αρκετό lag.

Ο τίτλος φέτος έρχεται με δύο επιλογές γραφικών στο μενού με μια επιλογή να ευνοεί την ποιότητα -Enhanced Visuals με ray tracing και 4K- και τη δεύτερη να ευνοεί την ανάλυση -Resolution Mode με native 4K. Στο κομμάτι των γραφικών έχει γίνει μια προσπάθεια βελτίωσης των πρόσωπων των παικτών που δεν έχουν σκαναριστεί, χρησιμοποιώντας μια νέα ΑΙ τεχνολογία της ΕΑ (EA Sport Cranium technology), με το αποτέλεσμα συνήθως να είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Οι φωτισμοί φαίνονται πιο βελτιωμένοι και οι καιρικές συνθήκες έχουν μεταφερθεί πιο ρεαλιστικά, ωστόσο το σύνολο του οπτικού τομέα, φαίνεται στάσιμο και ίδιο με την περσινή χρόνια. Σε σημεία, τα γραφικά – τόσο εντός και έκτος γηπέδου και κυρίως στις κερκίδες αλλά και στα κοντινά παικτών – ενίοτε έχουν άρωμα προηγούμενης γενιάς.

Ο σχολιασμός στα περισσότερα modes εξακολουθεί να ταιριάζει με την ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα και να δίνει έναν εξτρά τόνο ρεαλισμού. Το Rush mode έχει τον δικό του σχολιαστή για να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια εναλλακτική ατμόσφαιρα, αλλά είναι εξαιρετικά επαναλαμβανόμενος και ο τρόπος την αναμετάδοσης γίνεται σύντομα κουραστικός. Και φέτος συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορετικές παρουσιάσεις για τα αδειοδοτημένα πρωταθλήματα, με την προσθήκη νέων cut scenes στο Career mode να είναι μια ωραία πινελιά.
Κλείνοντας, στο κομμάτι της μουσικής επένδυσης, το soundtrack είναι για ακόμη μια φορά γεμάτο επιλογές -από γνωστά και όχι μονό τραγούδια και δημιουργούς- και παραμένει ταιριαστό με τον τίτλο.

Εντέλει, το EA SPORTS FC 25 δεν φέρνει καμία ριζική επανάσταση – αν και προσφέρει αρκετές μικρές διαφοροποιήσεις που ενισχύουν την εμπειρία του. Το Rush Mode προσθέτει έναν νέο τρόπο παιχνιδιού, ο οποίος ελπίζουμε να εμπλουτιστεί και να μη παροπλιστεί γρήγορα, όπως γίνεται συνήθως ανά τα χρόνια με την προσθήκη νέων modes στους τίτλους της ΕΑ. Το FC IQ και το ανανεωμένο κομμάτι των τακτικών και των ρόλων των παικτών κάνουν ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, οι βελτιώσεις, οι αλλαγές και οι προσθήκες στο Manager Career και το Ultimate Team προσφέρουν ένα έξτρα βάθος και μια νέα, επιπρόσθετη -και αναγκαία- πινελιά ρεαλισμού, με το παιχνίδι να καταφέρνει να προσφέρει ανανεωμένο περιεχόμενο που κρατά τους πιστούς παίκτες. Ωστόσο, όλο το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει μια επανάληψη μιας παράστασης που, λίγο πολύ, έχουμε ξαναδεί, με την ΕΑ να συνεχίζει να επενδύει στην απλή βελτίωση και όχι σε μια ουσιαστική και εκ βαθέων ανανέωση του τίτλου.

Με μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ ανανέωσης και σταθερότητας, το FC 25 συνεχίζει την παράδοση των ποδοσφαιρικών παιχνιδιών της EA, που εδώ και χρόνια μοιάζουν κυρίως με ετήσιες αναβαθμίσεις και όχι ριζικά νέα παιχνίδια, παραμένοντας (χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο για άλλη μια χρόνια) στη κορυφή των προτιμήσεων του κοινού, χωρίς όμως φρεσκάδα και χωρίς να εντυπωσιάζει με καινοτομίες.

Το EA Sports FC25 κυκλοφορεί από τις 27/9/24 για PS5, PS4, PC, Switch, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5, με review code που λάβαμε από τη Bandai Namco Entertainment Greece.

The post EA Sports FC25 | Review first appeared on GameOver.

The post EA Sports FC25 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
sports, sports, david beckham, xbox one, life, cut, rush, νέα, fifa, μπλε, kick, ultimate, team, player, david, beckham, henry, ronaldo, zidane, sbc, γκολ, offline, εμφάνιση, photo, lag, ray, sport, ps4, switch, xbox, series, namco, gameover, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αξια, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, βημα, παιχνιδια, ρυθμος, τραγουδια, ps4, ronaldo, rush, sbc, sport, ultimate, zidane, αγωνες, αμυνα, απλα, αρωμα, ατμοσφαιρα, βρισκεται, γκολ, γινει, γινεται, γινονται, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, δομη, εφε, ευκολο, υπαρχει, εκμεταλλευση, εκρηκτικο, εκτιμηση, ελευθερια, ενιοτε, εμφάνιση, εξοικειωση, επρεπε, ερχεται, ερχονται, εστιαση, τεχνολογια, ιδεες, ιδια, ιδιο, υφος, θετικο, ισορροπια, εκδοσεις, κεφαλαιο, κινηση, λειτουργια, μυστικο, μπορειτε, ομαδα, φιλτρα, ουσιαστικο, πασας, ποδοσφαιρο, ποιοτητα, ρολοι, ρολο, σεζον, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, τιμωρια, τιτλος, φαουλ, φαινονται, φυσικα, φορα, beckham, cut, david beckham, david, photo, fifa, gameover, henry, switch, kick, κομματι, lag, life, μια φορα, μοιαζει, namco, offline, παιχνιδι, player, ray, series, team
Τυχαία Θέματα