EA Sports WRC | Review

Έπειτα από πολλά χρόνια αναμονής, οι λάτρεις του WRC φαίνεται πως δικαιώθηκαν. Επιτέλους ένας τίτλος βασισμένος στον συγκεκριμένο θεσμό αποκτά ψηφιακή μορφή από τα μαγικά χέρια της Codemasters. Την εταιρία που κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα επάνω της το μακρινό 1998 με το Colin McRae Rally

και έκτοτε να έχει διαγράψει μία λαμπρή πορεία. Το πρόσφατο παρελθόν ίσως και να μην την κολακεύει, αλλά ευτυχώς το DiRT Rally 2.0 έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και κατάφερε να κλείσει τα στόματα σχεδόν όλων των επικριτών της.

Έχοντας πλέον σαν σύμμαχο την EA Sports, που κρατάει σφικτά τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης του θεσμού -όπως ακριβώς πράττει και με την F1- θα περίμενε ο καθένας η σειρά να απογειωθεί. Πραγματικά, η Kylotonn μέχρι σήμερα έκανε φιλότιμες προσπάθειες και οι προτάσεις της ήταν πάρα πολύ δυνατές, με το WRC Generations να αποτελεί δίχως καμία δόση υπερβολής την καλύτερη στιγμή τόσο του συγκεκριμένου developer όσο και της κατηγορίας γενικότερα.

Ωστόσο, πάντα κάτι έδειχνε να λείπει, ένα μαγικό άγγιγμα που θα έπαιρνε ένα κατά τα άλλα ολοκληρωμένο σύνολο και θα το απογείωνε. Δυστυχώς, όμως, οι απαιτήσεις αλλά και οι προσδοκίες των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε καμία περίπτωση δεν θα καλυφθούν, τουλάχιστον για την ώρα, γιατί όπως θα δούμε και παρακάτω, κάτι πήγε στραβά.

Δεν τίθεται θέμα για το αν το WRC είναι καλό. Σαφέστατα και είναι. Αυτό όμως πλέον δεν είναι αρκετό από μία ομάδα σαν της Codemasters που το νέο της δημιούργημα πραγματικά αδυνατεί να φτάσει το DiRT Rally 2.0. Κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει από το μυαλό πως ο τίτλος κυκλοφόρησε νωρίτερα από όσο έπρεπε, με 2 ή 3 μήνες ακόμα στο στάδιο του development να φαντάζουν σαν το ιδανικό χρονικό διάστημα. Απλά ας σκεφτεί ο καθένας το πότε προβλήθηκε το πρώτο trailer και σε πόσο χρονικό διάστημα κυκλοφόρησε ο εν λόγω τίτλος. Αν μιλούσαμε για κάποια άλλη ομάδα ανάπτυξης, ίσως και να μην ήμασταν τόσο αυστηροί. Όμως όταν πρόκειται για τη συγκεκριμένη, τα πράγματα αρχίζουν και σοβαρεύουν.

Το WRC δεν κρύβει το γεγονός πως έχει μία ολόκληρη EA Sports στο πλευρό του και έτσι τα πάντα ακολουθούν την γενικότερη φιλοσοφία της εταιρίας. Το κεντρικό menu επιλογών διακρίνεται για τον μοντέρνο σχεδιασμό του, όπου από την αρχή σε βάζει στο κλίμα των αγώνων με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την αντίστοιχη τηλεοπτική παραγωγή και σαφέστατα -πάντα κατά την προσωπική μας γνώμη- πιο κοντά στην κουλτούρα των νέων παικτών αλλά και της εποχής γενικότερα.

Με μία πρώτη ματιά δεν φαίνεται να λείπει τίποτα και το μόνο βέβαιο είναι πως οι αριθμοί προκαλούν ίλλιγγο. Ατελείωτα χιλιόμετρα διαδρομών και περισσότερα από 70 οχήματα συνθέτουν ένα σύνολο που δεν φαίνεται να του λείπει κάτι, οπότε με σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες βρεθήκαμε στην γραμμή εκκίνησης, απλά και μόνο για να πάρουμε μία πρώτη ιδέα.

Και εδώ ήρθε και το πρώτο δυνατό χαστούκι. Η Codemasters αποφάσισε να αφήσει την δική της Ego Engine που αισίως είχε φτάσει στην version 4.0 και να μεταπηδήσει στην Unreal Engine. Εδώ δυστυχώς ήρθαν τα πάνω κάτω γιατί ναι μεν η ολοκαίνουργια μηχανή γραφικών αφήνει τις καλύτερες υποσχέσεις για το μέλλον, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι τι γίνεται με το παρόν. Και η εικόνα για έναν τίτλο Rally είναι αποκαρδιωτική.

Με το WRC να κυκλοφορεί αποκλειστικά και μόνο σε κονσόλες νέας γενιάς και PC, θα περίμενε κανείς να δει κάτι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Δεν θα γίνουμε άδικοι ισοπεδώνοντας τα πάντα, αλλά τα αμέτρητα frame drops και το εντονότατο tearing, είναι χαρακτηριστικά που βάζουν φρένο όταν πρόκειται για ένα racing game. Πραγματικά υπήρχαν στιγμές που ο τίτλος ήταν unplayable και μάλιστα σε βαθμό που να αναρωτιόμαστε αν συμβαίνει κάτι με την κονσόλα μας. Και μακάρι να συνέβαινε αυτό.

Η δοκιμή του WRC ξεκίνησε περίπου μία εβδομάδα πριν και η κριτική θα ήταν εντονότερη αν δεν ερχόταν το πραγματικά αναγκαίο πρώτο update, που πλέον αναγάγει τον τίτλο στην version 1.3. Η εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά μεν, αλλά κάποια προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται. Τουλάχιστον τώρα μπορεί ο καθένας να δει μία πιο σωστή εκδοχή των όσων οραματίστηκε η Codemasters, γιατί πέρα από το περιτύλιγμα, υπάρχει ουσία κρυμμένη κάτω από τις λάσπες, το χιόνι και το χώμα.

Καταρχάς το μοντέλο οδήγησης είναι ονειρικό και με τη συνοδεία μία τιμονιέρας η εμπειρία είναι μαγευτική. Τα οχήματα πατούν αρκετά ρεαλιστικά στο οδόστρωμα, άσχετα αν τα περισσότερα δείχνουν να έχουν την ίδια συμπεριφορά, ανεξαρτήτως κυβισμού, κλάσης ή ακόμα και χρονολογίας. Η αίσθηση της οδήγησης είναι μοναδική, ενώ και το feedback που φτάνει στα χέρια του παίκτη είναι ακριβέστατο και σπανίως εκτός τόπου και χρόνου. Οι μεταβολές στην πρόσφυση έχουν αποδοθεί αρκετά σωστά και γενικότερα ο τίτλος φέρει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά για τα οποία η Codemasters έχει γίνει γνωστή.

Για ακόμα μία φορά το DualSense δείχνει τις ανεπτυγμένες λειτουργίες του, αντιδρώντας άμεσα και ακριβέστατα όπου πρέπει, ενώ και η επαναφορά του τιμονιού γίνεται σχεδόν ακαριαία. Αναμενόμενα, η έννοια του simulation δείχνει να χάνει έδαφος από την αντίστοιχη της απολαυστικής οδήγησης με στόχο τη διασκέδαση και αυτή είναι μία επιλογή που, κρίνοντας από το σύνολο του WRC, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.

Πέρα από την ποικιλία των οχημάτων, ο τίτλος διαπρέπει και σε επίπεδο διαδρομών, όπου -ακολουθώντας τη λογική του WRC Generations- διακρίνονται και για την ποικιλία αλλά και για την έκτασή τους. Η μεγαλύτερη που βρεθήκαμε άγγιξε τα 30 λεπτά από την αρχή μέχρι το τέλος και πραγματικά είναι μία εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Εδώ η μηχανή γραφικών δείχνει τα δόντια της, παρουσιάζοντας έντονη εναλλαγή στα περιβάλλοντα καθώς και πολλά αντικείμενα επί της οθόνης και παρόλο που το interaction είναι απίστευτα περιορισμένο, η συνολική εικόνα είναι αρκετά πειστική. Την παράσταση κλέβουν τα οπτικά εφέ και κυρίως αυτά του ήλιου, μιας και τα υπόλοιπα που επηρεάζουν το αυτοκίνητο, όπως για παράδειγμα η λάσπη ή το νερό, είναι οριακά αποδεκτά.

Και μιας και έγινε κουβέντα για την οπτική απόδοση του τίτλου, δυστυχώς η εικόνα δεν είναι και τόσο σύγχρονη. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, πάρθηκε η απόφαση ο τίτλος να σχεδιαστεί επάνω σε μία νέα βάση, κάτι που στην παρούσα χρονική στιγμή δείχνει να είναι εντελώς λάθος. Το WRC δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σταθεί δίπλα στο DiRT Rally 2.0, ειδικά στον τομέα απεικόνισης των οχημάτων ή ακόμα και στο πώς αυτά παραμορφώνονται. Οι παραχωρήσεις που έχουν γίνει είναι αρκετές και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται αυτή η άρνηση, αυτό το γύρισμα της πλάτης στην προηγούμενη γενιά hardware.

Αλλά και πάλι ο τεχνικός τομέας σίγουρα θα διορθωθεί. Οι γνώσεις και το μεράκι υπάρχουν και αυτό φαίνεται και από τον συγκλονιστικό ήχο. Ο τρόπος που οι κινητήρες ανεβάζουν στροφές, το σκάσιμο του turbo, ακόμα και η “μίζερη” χροιά των υβριδικών συνόλων δεν έχουν προηγούμενο. Ο συνοδηγός σχεδόν πάντα θα ακολουθεί τη δράση με ακαριαίες αντιδράσεις ενώ και οι συγκρούσεις, παρόλο που δεν έχουν αποδοθεί σωστά, τουλάχιστον ακούγονται πολύ ρεαλιστικά.

Το πλούσιο περιεχόμενο τελικά δεν είναι και τόσο πλούσιο, γιατί σε επίπεδο επιλογών αγώνα η εικόνα είναι οριακά αποδεκτή. Έχοντας ασχοληθεί κάποιος με το career mode των WRC Generations ή του F1 23, το αντίστοιχο του WRC είναι απλά “ΟΚ”. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτά που συναντούσε κανείς σε racing τίτλους πριν μία από μια πενταετία.

Πραγματικά η τρέχουσα εικόνα είναι εξοργιστική για έναν τίτλο αυτού του βεληνεκούς, αν και ευτυχώς το multiplayer σώζει κάπως την κατάσταση αφενός με τη σταθερότητα, αφετέρου με την ποικιλία από modes που διαθέτει. Οι πρώτες ημέρες φαίνεται να κινούν αρκετά ομαλά και παρόλο που το cross-play δεν είναι ακόμα διαθέσιμο -τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν το παρόν κείμενο- τα αμέτρητα lobbies είναι βέβαιο πως έχουν μία θέση για τον καθένα.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως το κείμενο είναι αρκετά αιχμηρό ή ακόμα και με μία δόση αρνητισμού. Πριν καταλήξει όμως κάποιος σε αυτό το συμπέρασμα, θα πρέπει να σκεφθεί πως οι ίδιες οι εταιρίες είναι αυτές που δημιουργούν υψηλές προσδοκίες.

Κακά τα ψέματα, το WRC δεν είναι από τις δυνατές κυκλοφορίες της Codemasters. Υπάρχουν στιγμές που η οδήγηση στο όριο με τη συνοδεία του κορυφαίου μοντέλου χειρισμού είναι μαγευτικές, αλλά δεν φτάνουν. Γιατί είναι απλά στιγμές και όχι ένα ολοκληρωμένο σύνολο. Μία ολοκληρωμένη εμπειρία. Δεν πρόκειται κανείς να μας βγάλει από το μυαλό πως το WRC κυκλοφόρησε βιαστικά, με ανεπαρκές development και όχι το ιδανικό play testing.

Το αν έχει μερίδιο ευθύνης η EA είναι κάτι που επαφίεται στην κρίση του καθένα, αλλά και πάλι αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν πρέπει να απασχολεί τους παίκτες. Το πλέον ξεκάθαρο συμπέρασμα που προκύπτει, είναι πως το WRC είναι ένα υβρίδιο, μία βάση επάνω στην οποία θα κινηθεί μελλοντικά η σειρά, όπου χωρίς βιασύνες θα εξελιχθεί, κατανοώντας παράλληλα και τις απαιτήσεις της νέας μηχανής γραφικών.

Με την παρούσα εικόνα, ο τίτλος έχει τις καλές στιγμές του, απλά αυτές από μόνες τους δεν δείχνουν να είναι ικανές να κρατήσουν του παίκτες κοντά του για πολλές ώρες.

To EA Sports WRC κυκλοφορεί από τις 3/11/23 για PS5, PC και Xbox Series. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5, με review code που λάβαμε από τη Bandai Namco Entertainment Greece.

The post EA Sports WRC | Review first appeared on GameOver.

The post EA Sports WRC | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα