Football Manager 2023 Console Edition | Review

«Η ποιότητα χωρίς αποτελέσματα δεν έχει καμία ουσία. Τα αποτελέσματα χωρίς ποιότητα είναι βαρετά». Μισό και πλέον αιώνα μετά τη περίφημη ρήση του Johan Cruyff και τριάντα χρόνια αφού πρωτοκυκλοφόρησε το πρώτο κεφάλαιο της σειράς Championship Manager, το διακύβευμα κάθε ποδοσφαιρικού αγώνα, όσο και να έχει εξελιχθεί, διαφοροποιηθεί ή αλλάξει το άθλημα, παραμένει το ίδιο: η νίκη, όχι μόνο ως τελικό αποτέλεσμα, αλλά η νίκη κυρίως με στυλ.

Τη φετινή χρονιά εκτός από το εδώ και δεκαετίες ετήσιο ραντεβού με τους απανταχού φίλους της

σειράς του Football Manager για την έκδοση PC, έχουμε και την κυκλοφορία μιας έκδοσης ειδικά για τις κονσόλες. Μιας έκδοσης που πέρσι έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά στις κονσόλες τις Microsoft και που φέτος, εκτός από τα Xbox One και Xbox Series X|S, κυκλοφορεί (αν και με καθυστέρηση) για πρώτη φορά και στο PS5. Μια έκδοση, η οποία όπως γίνεται ξεκάθαρο και από τη διαφοροποίηση στον τίτλο της, είναι η μεταφορά του δημοφιλούς παιχνιδιού στις κονσόλες. Με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, τόσο από πλευράς περιεχομένου, δυνατοτήτων, επιλογών, αλλά και πιστότητας στη main (PC) έκδοση του τίτλου, όσο και από πλευράς χειρισμού – λόγω της απουσίας του γνωστού χειρισμού με το ποντίκι– αλλά και της απόδοσης της μηχανής των αγώνων.

Στο Football Manager 2023 Console Edition μάς δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ διαφόρων modes: της κλασικής καριέρας, όπου μπορούμε να διαλέξουμε ποια ομάδα θέλουμε να ελέγχουμε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία πρωταθλημάτων και κατηγοριών (μπορούμε να έχουμε μέχρι δέκα ενεργά πρωταθλήματα), το mode των προκλήσεων (challenges), όπου καλούμαστε να δοκιμαστούμε σε μια σειρά από προκαθορισμένες προκλήσεις.

Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα για διαδικτυακό παιχνίδι, είτε και πάλι με κάποια καριέρα, είτε με κάποιο fantasy draft, όπου μπορούμε να χτίσουμε την ομάδα που θέλουμε και να αναμετρηθούμε με φίλους, είτε μέσω του versus (1 vs 1) όπου μπορούμε να πάρουμε κάποια ομάδα που έχουμε από save μας και να τη θέσουμε αντιμέτωπη με την αντίστοιχη ομάδα κάποιου άλλου χρήστη, δοκιμάζοντας έτσι τις δυνατότητες που έχουμε δημιουργήσει.

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κανείς στη αρχική επαφή του με τον τίτλο, είναι ότι το Football Manager 2023 Console Edition έχει αλλάξει ορισμένες πτυχές του UI του, για να προσπαθήσει να ικανοποιήσει αλλά και να εξυπηρετήσει καλύτερα το κοινό των κονσολών. Το κύριο μενού είναι πιο εύκολο στην πλοήγηση, το μενού στατιστικών στοιχείων στη μέση του αγώνα είναι πιο καθαρό και καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στην οθόνη, ενώ υπάρχει ακόμη και ένα νέο “Radial Menu”, που βοηθάει να διαχειρίζεστε πιο αποτελεσματικά τις τακτικές και τις συνθέσεις σας.

Το UI βοηθάει με το τυπικό σχήμα ελέγχου, ωστόσο δε μπορεί επ’ ουδενί να αντικαταστήσει την ευκολία και την αμεσότητα του χειρισμού με το ποντίκι. Ευτυχώς, μετά από τον αναγκαίο χρόνο που χρειάζεται για να συνηθίσουμε τον χειρισμό με το controller και να εξοικειωθούμε με τις προσφερόμενες λειτουργίες, η έλλειψη του ποντικιού δεν είναι τόσο εμφανής όσο θα περίμενε κανείς. Οι απαραίτητοι συνδυασμοί μαθαίνονται σχετικά σύντομα και η πλοήγηση και εναλλαγή μεταξύ των διαφόρων μενού, μόλις το συνηθίσουμε, γίνεται πιο εύκολη και πιο γρήγορη.

Όσον αφορά τις λειτουργίες και τις δυνατότητες που οι περισσότεροι έχουν γνωρίσει στις προηγούμενες εκδόσεις του παιχνιδιού για υπολογιστές, αυτές έχουν μεταφερθεί στη πλειονότητα τους –σχεδόν- αυτούσιες, αν και συνήθως πιο απλουστευμένες από την αντίστοιχη έκδοση του PC. Αρκετές λειτουργίες που εμβάθυναν στον έλεγχο και τη λειτουργία της ομάδας απουσιάζουν, ωστόσο οι πιο βασικές και πιο σημαντικές, όπως αυτές της ομιλίας πριν και μετά τον αγώνα, οι συνεντεύξεις, οι αλλαγές τακτικών, η εύρεση, αγορά και πώληση παικτών κ.λπ. κάνουν την εμφάνισή τους.

Η γνωστή, εκτενής βάση δεδομένων (διοργανώσεις, πρωταθλήματα, ομάδες και παίκτες) του τίτλου μεταφέρεται αυτούσια σε αυτήν την έκδοση, και με αρκετές διοργανώσεις, πρωταθλήματα και ομάδες να είναι πλήρως αδειοδοτημένες, περιλαμβάνοντας αυθεντικά ονόματα, φωτογραφίες παικτών, σήματα και φανέλες. Την εμφάνισή του κάνει και το νέο Dynamic Manager Timeline, που «παρακολουθεί» οπτικά όλα τα επιτεύγματα του εκάστοτε προπονητή, το οποίο είναι μια πραγματικά ωραία προσθήκη.

Επιπλέον, υπάρχει και η προσθήκη του πολυδιαφημισμένου -από πλευράς Sports Interactive- νέου χαρακτηριστικού, αυτού της ενσωμάτωσης του branding των UEFA Champions League και Europa League στο Football Manager 2023 Console Edition, το οποίο επεκτείνεται ακόμη και στην εμφάνιση των αυθεντικών σημάτων της διοργάνωσης αλλά και στο να ακούμε τον –εμβληματικό- ύμνο του Champions League όταν γίνεται η κλήρωση και κατά τη διάρκεια της έναρξης του αγώνα. Κάτι το οποίο σίγουρα προσθέτει μια ακόμα νότα ρεαλισμού στο ήδη υπάρχον πακέτο.

Η μηχανή αγώνων είναι λίγο πολύ αυτό που γνωρίζει κάποιος από μια ίσως προηγούμενη εμπειρία που θα είχε σε κάποια από τις τελευταίες εκδόσεις του τίτλου για υπολογιστές, με κάποιες –ανεπαίσθητες- διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Όταν τα πράγματα στην ομάδα σας λειτουργούν σωστά, θα παρατηρήσετε όλα τα ωραία animations, τις εκπληκτικές αποκρούσεις και τις όμορφες εναλλαγές του ρυθμού του παιχνιδιού και της ανάπτυξης της ομάδας σας.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα παρατηρήσετε ότι οι παίκτες σας κάνουν λανθασμένες μεταβιβάσεις και δυσκολεύονται στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Σίγουρα κάποιες πτυχές του πώς λειτουργεί η μηχανή των αγώνων του τίτλου δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, αλλά η μηχανή της SI συνεχίζει να λειτουργεί τις περισσότερες φορές αρκετά ρεαλιστικά και να εκτελεί στην οθόνη ότι τακτικά έχει σχεδιαστεί εκ των προτέρων.

Φτάνοντας στο προφανές και μάλλον κύριο ερώτημα που υπάρχει στο μυαλό όλων όσων ενδιαφέρονται να αφιερώσουν χρόνο στην έκδοση του Football Manager 2023 για τις κονσόλες, καλό θα ήταν η προσέγγιση αυτή να γίνει ως μια «ελαφρώς» εναλλακτική λύση. Την ίδια στιγμή που υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο πακέτο που προσφέρει η συγκεκριμένη έκδοση για τις κονσόλες, το Football Manager 2023 Console Edition εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετικά εθιστική εμπειρία, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους δεν διαθέτουν έναν υπολογιστή να έρθουν σε επαφή μαζί του.

Ναι μεν η έκδοση που ετοίμασε η Sports Interactive είναι αρκετά καλή, πλήρης, γρήγορη, με την ίδια –σχεδόν- μηχανή γραφικών, την ίδια κορυφαία και εκτενή βάση δεδομένων, ομάδων, παικτών, διοργανώσεων και στατιστικών, καταφέρνοντας να μεταφέρει σχεδόν αυτούσια την -εδώ και χρόνια- άκρως πετυχημένη εμπειρία του FM από τον υπολογιστή στις κονσόλες, ωστόσο την ίδια στιγμή αναγκάζεται να αφαιρεί μερικά πράγματα στην πορεία αυτή, όπως το βάθος των επιλογών, την ευκολία του χειρισμού με το ποντίκι κ.α.

Kαι αν προσθέσουμε στην εξίσωση την έλλειψη –μέχρι τώρα- της δυνατότητας για προσθήκη επιπλέον φωτογραφιών παικτών, σημάτων κ.λπ, που προσθέτουν ένα έξτρα επίπεδο ρεαλισμού στην εμπειρία του τίτλου, τότε ίσως αυτό να αποτρέψει μερικούς από την ενασχόλησή τους με τη συγκεκριμένη έκδοση.

Παρόλα αυτά, η Sports Interactive δείχνει πως με το Football Manager 2023 Console Edition οδεύει με σταθερά και σίγουρα βήματα στην 1:1 μεταφορά του αδιαμφισβήτητα κορυφαίου managerial Sim από τους υπολογιστές στις κονσόλες, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους έχουν μια κονσόλα να «ζήσουν» σχεδόν αυτούσια την εμπειρία (κάνοντας τις απαραίτητες παραχωρήσεις) της προπονητικής καθοδήγησης μιας ομάδας και του απώτερου στόχου της: της νίκης και της καθοδήγησης της ομάδας στη κορυφή. Αν δε μπορείς να κερδίσεις, βεβαιώσου ότι δεν θα χάσεις.

To Football Manager 2023 Console Edition κυκλοφορεί για το PS5 από την 1η Φεβρουαρίου 2023. To review μας βασίστηκε σε review code που λάβαμε από τη Zegetron.

The post Football Manager 2023 Console Edition | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα