God Eater 3

Στασιμότητα.

Η ανακοίνωση και κυκλοφορία του God Eater 3 ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Αυτό προκύπτει λογικά, αφού οι επανακυκλοφορίες των God Eater 1 και 2 βοήθησαν στην ανανέωση του ενδιαφέροντος για την Anime-Shonen “κυνηγητική” σειρά. Ωστόσο, ο κύριος προβληματισμός που προκύπτει από την κυκλοφορία του καινούργιου τίτλου της σειράς, είναι: "Τι πραγματικά έχει να προσφέρει το God

Eater 3;".

Αυτός ο προβληματισμός προκύπτει από το πιο πρόσφατο παιχνίδι του franchise, το God Eater 2, το οποίο απλά βάδισε στα σίγουρα και δεν ανανέωσε ιδιαίτερα τη συνταγή της σειράς. Από την άλλη πλευρά, τα πράγματα δεν είναι εντελώς δυσοίωνα για το God Eater 3, αφού η βασική ομάδα της Shift είναι αυτή που ανέλαβε την ανάπτυξη του Anime "Souls-like" παιχνιδιού Code Vein. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραδοθεί η ανάπτυξη του God Eater 3 στην ταλαντούχα ομάδα της Marvelous First Studio, η οποία έχει παραδώσει αρκετά καλά αποτελέσματα στο gameplay τμήμα των Senra Kagura, Fate Extella, Soul Sacrifice και άλλων τίτλων. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί την ελπίδα ότι θα βιώσουμε μια καινούργια εμπειρία, παρά ένα ξαναζεσταμένο φαγητό.

Για να μη μακρηγορούμε, θα αφήσουμε τον τίτλο να μιλήσει από μόνος του. Η ιστορία του God Eater 3 ακολουθεί τα χαρακτηριστικά, anime-Shonen στοιχεία που έχουμε βιώσει στη σειρά. Συγκεκριμένα, το σενάριο μάς τοποθετεί σε ένα δυστοπικό μέλλον, στο οποίο τμήματα στάχτης (ash particles) καταστρέφουν τον κόσμο. Αυτά τα particles προκύπτουν από ένα καινούργιο είδος τεράτων/ Aragami. Οπότε, η ανθρωπότητα δημιούργησε σε πρώτη φάση τα ports, που επί της ουσίας είναι βάσεις στα έγκατα της γης, με στόχο να επιβιώσουν από την τοξική ατμόσφαιρα της επιφάνειας. Παράλληλα, μέσω πειραμάτων, δημιούργησαν μια νέα γενιά God Eaters, οι οποίοι είναι ανθεκτικοί στη δηλητηριώδη στάχτη, ώστε να αντιμετωπίσουν τα Aragami.

Βέβαια, όπως συμβαίνει στα anime σενάρια, τα πειράματα- καινούργιοι God Eaters δεν τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής αντιμετώπισης από την ανθρωπότητα. Οπότε, στο God Eater 3 οι νέοι God Eaters βρίσκουν τους εαυτούς σε ένα κελί, στο οποίο βγαίνουν μόνο για αποστολές. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να ειπωθεί πως σε αυτού του είδους τα παιχνίδια το σενάριο υπάρχει απλά και μόνο για να δώσει ένα λόγο, μια δικαιολογία, για τις μάχες που διεξάγονται. Έτσι, λοιπόν, η περίπτωση του God Eater 3 δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού η ροή του σεναρίου είναι προβλέψιμη και οι χαρακτήρες δεν παρουσιάζουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για Anime ιστορία, που σημαίνει πως δεν απουσιάζουν και οι όμορφες waifus, οι οποίες θα παρέχουν το γνώριμο fan service, παρόλο που βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο αφιλόξενο περιβάλλον.

Για αυτό εξάλλου προαναφέραμε πως η ουσία σε αυτούς τους τίτλους δεν είναι η ιστορία, αλλά η φύση του gameplay, η οποία βασίζεται στη δομή της σειράς Monster Hunter, που -πολύ απλά- είναι: hunt, loot, craft και επανάληψη της διαδικασίας. Μόλις λοιπόν παρακολουθήσουμε τα παραπάνω γεγονότα και αφού δημιουργήσουμε τον δικό μας avatar, βρισκόμαστε στο hub, το οποίο μας επιτρέπει την πρόσβαση σε διάφορες αποστολές. Από αυτό το σημείο δεν απουσιάζουν και οι χαρακτήρες της ιστορίας, όπως και τα διάφορα καταστήματα, από τα οποία μπορούμε να αγοράσουμε προμήθειες. Τις αποστολές μπορούμε είτε να τις ολοκληρώσουμε σε offline mode, είτε σε online mode με παρέα. Στο offline mode -ή single player mode- τις θέσεις των υπολοίπων μελών της ομάδας καλύπτουν χαρακτήρες από την ιστορία, ώστε να σχηματιστεί η γνώριμη τετραμελής squad.

Όσοι επιστρέφετε στη σειρά God Eater μέσω του τρίτου τίτλου, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι ότι δεν άλλαξαν και πάρα πολλά από τα προηγούμενα επεισόδια. Δηλαδή, οι χάρτες είναι γραμμικής δομής, αποδίδοντας τη γνώριμη, μικρή κλίμακα που γνωρίσαμε στα προηγούμενα παιχνίδια. Αυτό σημαίνει πως υφίσταται χρήση πολλών ίδιων assets, όπως τέρατα αλλά και τοποθεσίες από προηγούμενους τίτλους. Επιπροσθέτως, το οπτικό τμήμα δεν έχει αλλάξει, αφού το God Eater 3 -από οπτικής άποψης- θυμίζει παιχνίδι προηγούμενης γενιάς, αποτέλεσμα δυσνόητο, αφού δεν αναπτύχθηκε με στόχο τις φορητές κονσόλες. Ωστόσο, λόγω του φτωχού αυτού οπτικού αποτελέσματος, το frame rate διατηρεί υψηλά επίπεδά, βοηθώντας έτσι στη ροή των μαχών. Το μόνο που άλλαξε θετικά στο τεχνικό κομμάτι είναι το ανανεωμένο OST, το οποίο συνοδεύει τα γεγονότα του τίτλου με ευχάριστες μελωδίες.

Από την άλλη πλευρά, το σύστημα μάχης συνεχίζει να προσφέρει το γρήγορο και ευχάριστο gameplay που έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε από το στούντιο της Marvelous. Συγκεκριμένα, μπορούμε να εξοπλίσουμε το χαρακτήρα/ avatar μας με ξίφη, δρεπάνια και -για πρώτη φόρα στη σειρά- dual wielding όπλα. Δεν απουσιάζει και ο οπλισμός μεγάλου εύρους, όπως καραμπίνες, πολυβόλα και διάφορα άλλα. Η κάθε κίνηση με τα όπλα μεγάλου εύρους κοστίζει τις αντίστοιχες σφαίρες ενώ οι κοντινές επιθέσεις, με τα κανονικά όπλα, κοστίζει πόντους από τη μπάρα αντοχής.

Με λίγα λόγια, ο πυρήνας της μάχης -όπως ήταν αναμενόμενο- δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή. Κατά τη διάρκεια της αποστολής και της περιπλάνησής μας στο χάρτη θα συναντήσουμε τις γνώριμες εχθρικές μονάδες, τις οποίες πρέπει να προσεγγίσουμε ώστε να χτυπήσουμε και να σπάσουμε/κόψουμε διάφορα τμήματα τους (όπως ουρές, κέρατα και διάφορα άλλα σημεία), με στόχο να τις αποδυναμώσουμε αλλά και να αποκτήσουμε διάφορα υλικά για τη δημιουργία καλύτερου εξοπλισμού.

Ωστόσο, υπάρχουν και καινούργια χαρακτηριστικά στο τμήμα της μάχης, με ένα από αυτά να είναι το Burst Art, το οποίο θυμίζει αναβάθμιση του Blood Art από το God Eater 2. Το Burst Art ενεργοποιείται όταν επιλέγουμε να κάνουμε την κίνηση devour, η οποία προσφέρει ενίσχυση στα στατιστικά επίθεσης και άμυνας, ενώ αν τη χρησιμοποιήσουμε όταν έχει "πέσει" το τέρας, αποτελεί τον τρόπο συλλογής των υλικών. Μια ακόμη καινούργια δυνατότητα, είναι το Engage, το οποίο ενεργοποιείται όταν βρισκόμαστε κοντά σε μια φιλική μονάδα, και μας επιτρέπει να μοιραστούμε με τα μέλη της ομάδας τα ενισχυμένα στατιστικά μας. Από εκεί και πέρα, τα βασικότερα χαρακτηριστικά στη μάχη του God Eater 3 είναι βελτιώσεις που εφαρμόστηκαν αρχικά στο God Eater 2.

Οι αποστολές χωρίζονται σε κατατάξεις, και με αντίστοιχο τρόπο παρέχονται και τα σχέδια για την κατασκευή των οπλών (blueprints). Δηλαδή, αν βρισκόμαστε στην 4η κατάταξη, το παιχνίδι μάς παρέχει πρόσβαση στα σχέδια 4ης κατάταξης όπλου, όπου μας προβάλλονται τα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή τους. Αυτή η υλοποίηση κατασκευής οπλισμού είναι μια καλή σκέψη, διότι βοηθά στο να διατηρηθούν οι ισορροπίες στη μάχη και να μην έχουμε το απόλυτο πλεονέκτημα με την κατασκευή ενός καλύτερου όπλου από την κατάταξη στην οποία βρισκόμαστε.

Όμως, δυστυχώς, τελικά το God Eater 3 δεν διατηρεί την παραπάνω ισορροπία, διότι από τη φύση του είναι αρκετά εύκολο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν έχουμε στην κατοχή μας τον εξοπλισμό της αντίστοιχης κατάταξης, η μάχη απλώς θα διαρκέσει λίγα λεπτά παραπάνω. Η ευκολία του παιχνιδιού προκύπτει από την ίδια τη μάχη, η οποία παρέχει τις επιλογές που προαναφέραμε, αλλά και από τη φιλική A.I. η οποία κινείται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, οπότε η ομάδα στο single player τμήμα του παιχνιδιού δύσκολα διατρέχει κίνδυνο.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά της μάχης ισχύουν και στο online τμήμα, το οποίο, όμως, είναι ένα παιχνίδι με τα νεύρα του παίκτη. Ο λόγος είναι πως πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή μέχρι να βρούμε (Matchmaking) άλλους παίκτες και να συνδεθούμε με αυτούς. Είναι βέβαιο ότι το God Eater 3 βελτιώνεται δραματικά στο multiplayer τμήμα, αλλά ταυτόχρονα αυτό το κάνει και πολύ πιο εύκολο, αφού έχουμε περισσότερες και καλύτερες επιλογές με τους avatars του κάθε παίκτη.

Στο Online τμήμα υπάρχουν και τα Assault Missions, τα οποία αποτελούν μια διαφορετική πρόκληση που συνοδεύεται από ένα δυνατό Ash Aragami αλλά και από ένα χρονικό όριο. Στις συγκεκριμένες αποστολές συμμετέχουν μέχρι οκτώ άτομα, αλλά αν δεν συμπληρωθεί η οκτάδα, τις κενές θέσεις τις αναλαμβάνει η φιλική Α.I. Με την εμφάνισή τους οι συγκεκριμένες αποστολές προσπαθούν να “φρεσκάρουν” το παιχνίδι σε κάποιο βαθμό, ωστόσο, είναι πολύ λίγες στον αριθμό (μόλις έξι), με αποτέλεσμα η τελική εικόνα να μην αλλάζει ιδιαίτερα.

Ολοκληρώνοντας, εκτιμούμε ότι το God Eater 3 σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους της σειράς, αφού ο πυρήνας του έχει αλλάξει ελάχιστα, προσφέροντας έτσι το γνωστό gameplay που χαρακτηρίζει το franchise της Bandai-Namco. Από την άλλη πλευρά, όμως, όσοι περίμεναν μια σημαντική ανανέωση, ενδεχομένως να απογοητευτούν από τη στασιμότητα και τη σχεδιαστική ατολμία που συνοδεύει το πόνημα της Marvelous.

Το review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4.

pcps4 Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα