Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Trilogy

Naruto... on the go.

Για όσους ακολουθούν πιστά τα ιαπωνικά manga, και κυρίως τα δημοφιλή manga που αναπόφευκτα οδηγούνται σε σειριοποίηση ως anime, δεν μπορούν να μην γνωρίζουν το όνομα Naruto Uzumaki. Ο Naruto, πνευματικό παιδί του δημιουργού manga Masashi Kishimoto, είναι ένας υπερδραστήριος έφηβος ninja, ο οποίος αποτελεί τη ζωντανή φυλακή ενός θρυλικού πλάσματος

και που φιλοδοξεί να γίνει Hokage, ο αρχηγός του χωριού του, του Hidden Leaf (Konoha) και να κερδίσει την αναγνώριση μεταξύ των φίλων του. Ο Naruto και οι περιπέτειές του έχουν δώσει ζωή σε διάφορες σειρές, με τη δημοφιλέστερη (και μακροβιότερη) αυτών να αποτελεί η σειρά Naruto Shippuden ή δεύτερο μέρος της ιστορίας του Naruto.

Είναι η σειρά που έκανε τον Naruto γνωστό σε πολύ κόσμο, και είναι και η σειρά που «έπεισε» την Bandai Namco να τη μεταφέρει, σχεδόν αυτούσια, στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Τα Naruto: Ultimate Ninja Storm, Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2 και Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 Full Burst, που αναπτύχθηκαν για τις κονσόλες της προηγούμενης γενιάς, αποτελούν στο σύνολό τους μια εξαιρετική μεταφορά της ιστορίας του Naruto, όπως εκείνη αναγράφεται στις σελίδες του manga αλλά και στα επεισόδια της σειράς anime (εξαιρουμένων των filler episodes φυσικά). Και με τη συλλογή Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm να καταφτάνει και στο Switch, έχοντας ήδη κυκλοφορήσει στις κονσόλες νέας γενιάς και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δίνεται η ευκαιρία στους οπαδούς της σειράς να απολαύσουν τις περιπέτειες του Naruto όπου και αν βρίσκονται.

Ως ελαφρώς βελτιωμένη κυκλοφορία παλαιότερων παιχνιδιών, δεν θα ασχοληθούμε με εκτενέστατη ανάλυση και των τριών τίτλων που προσφέρει το πακέτο. Άλλωστε, όλοι όσοι γνωρίζουν τη σειρά Naruto θα ξέρουν πολύ καλά τι ακριβώς να περιμένουν. Τα τρία παιχνίδια αφηγούνται τη ζωή του Naruto και των φίλων του από την αρχή σχεδόν του πρώτου μέρους της manga σειράς μέχρι και τα γεγονότα του Τέταρτου Πολέμου των Ninja. Και τα τρία παιχνίδια χωρίζονται σε δύο σημεία: την εξερεύνηση ενός overworld χάρτη και τις τρισδιάστατες μάχες.

Οι παίκτες θα περιπλανηθούν σε χάρτες που βασίζονται σε περιοχές όπως το χωριό Hidden Leaf ή το χωριό Hidden Sand (Sunagakure), αναλαμβάνοντας αποστολές, οι οποίες θα τους ανταμείψουν με χρήματα ή αντικείμενα, τα οποία και θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν κινήσεις και υπερδυνάμεις για τους χαρακτήρες, τους οποίους και θα ρίξουν αργότερα στη μάχη. Οι αποστολές μπορεί να περιλαμβάνουν αναμετρήσεις μεταξύ των διαθέσιμων χαρακτήρων, mini-games που απαιτούν μια συγκεκριμένη βαθμολογία για να ολοκληρωθούν και μάχες με γιγαντιαία bosses, όλα προερχόμενα από τις τοποθεσίες και το lore της σειράς.

Το έτερο σκέλος των παιχνιδιών αφορά στον τομέα της μάχης. Πρόκειται για ένα σύστημα που θυμίζει αρκετά εκείνο των Marvel VS. Capcom, και άλλων παρόμοιων τίτλων, όπου ο παίκτης επιλέγει το βασικό του πολεμιστή και δύο χαρακτήρες support. Το μεγαλύτερο μέρος της μάχης διεξάγεται με τους παίκτες να αποκτούν τον έλεγχο του βασικού τους χαρακτήρα, εκτελώντας τους χειρισμούς βασικής επίθεσης αλλά και combos πατώντας τα κατάλληλα κουμπιά, ενώ παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους support χαρακτήρες για να εξαπολύσουν προδιαγεγραμμένες επιθέσεις στους αντιπάλους. Καθώς προχωράμε από το ένα παιχνίδι στο άλλο παρατηρούμε την προσθήκη νέων χαρακτήρων, τεχνικών αλλά και gameplay modes, τα οποία μας βοηθούν να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στην ιστορία της σειράς Naruto.

Τα διάφορα multiplayer modes μάς επιτρέπουν να παίξουμε εναντίον παικτών τόσο διαδικτυακά όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, το multiplayer κομμάτι δεν είναι εντελώς απροβλημάτιστο. Συναντήσαμε πολλές φορές lagging στην αναμέτρησή μας με παίκτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το τοπικό multiplayer φυσικά δεν αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα. Ωστόσο, λόγω της φύσης του χειρισμού, δεν μπορούμε να παίξουμε εναντίον άλλου παίκτη κάνοντας χρήση των δύο Joy-cons της κονσόλας. Κάθε παίκτης πρέπει να έχει τη δική του μέθοδο χειρισμού, είτε πρόκειται για το Joy-con χειριστήριο είτε για το χειριστήριο Pro. Ωστόσο, το παρήγορο είναι πως ο χειρισμός λειτουργεί απροβλημάτιστα σε κάθε παιχνίδι, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να απολαύσουμε στο έπακρο τον κόσμο και τις περιπέτειες του Naruto. Περιπέτειες, οι οποίες θα διαρκέσουν αρκετά.

Αν υπολογίσουμε ότι το κάθε παιχνίδι μπορεί άνετα να διαρκέσει 10 με 15 ώρες, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε το χρόνο ξεκλειδώματος όλων των collectibles και του κρυμμένου περιεχομένου, τότε ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του πολλές ώρες διασκέδασης, μάχης και εξερεύνησης και βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να γίνει ένας σωστός Hokage. Και εδώ ακριβώς έγκειται η μεγάλη δύναμη του παιχνιδιού. Έχοντας και τα τρία παιχνίδια μαζί σε ένα πακέτο, ο παίκτης μπορεί πολύ πιο εύκολα να βιώσει και να εκτιμήσει την εξέλιξη που έχει γνωρίσει το έπος του Naruto με τα χρόνια. Αν και οι μηχανισμοί του πρώτου παιχνιδιού είναι σαφέστατα λιγότερο εντυπωσιακοί σε σχέση με το πιο πρόσφατο, ο παίκτης θα μπορεί να έχει την αίσθηση πως βιώνει μια σταθερά εξελισσόμενη εμπειρία.

Η περιπλάνηση στα τρισδιάστατα περιβάλλοντα των overworld χαρτών γίνεται απολύτως ελεύθερα, ενώ ο χειρισμός μάχης γνωρίζει με τη σειρά του μια εξέλιξη, η οποία όμως δεν θα δυσκολέψει εξαιρετικά τον παίκτη. Και μέσω της ενασχόλησής του ο παίκτης θα βιώσει τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του Naruto. Άλλωστε, και τα τρία παιχνίδια έρχονται συνοδευόμενα από τα DLC πακέτα που κυκλοφόρησαν γι’ αυτά και παρουσιάζουν αναλυτικά την εξέλιξη των γεγονότων. Γεγονότα τα οποία, δυστυχώς, είναι μισοτελειωμένα. Τι σημαίνει αυτό; Απλούστατα, την ευθύνη γι’ αυτό έχει η ίδια η Bandai Namco, η οποία δεν συμπεριέλαβε το τελευταίο μέρος της σειράς – το Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 και το πακέτο επέκτασης του παιχνιδιού, Road to Boruto.

Ο λόγος για τον οποίο το πακέτο αυτό δεν συμπεριελήφθη στην αρχική συλλογή πραγματικά μας διαφεύγει, καθώς το τελευταίο παιχνίδι ολοκληρώνει την ιστορία του Τέταρτου Πολέμου των Ninja και μας δίνει μια πρόγευση από τη νέα γενιά Naruto. Από τη στιγμή, δε, που η κυκλοφορία της τριλογίας στην Ευρώπη γίνεται μόνο ψηφιακά, μέσω του Nintendo eshop, η απουσία του τέταρτου παιχνιδιού αποτελεί μια αδικαιολόγητη παράλειψη που ενδεχομένως να εκνευρίσει πολλούς οπαδούς της σειράς. Ο οπτικοακουστικός τομέας της τριλογίας κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σύμφωνα με την εκδότρια εταιρεία, το πακέτο παιχνιδιών τρέχει με ανάλυση 540p όταν παίζουμε φορητά ή σε λειτουργία ταμπλέτας, ενώ η ανάλυση αγγίζει τα 900p όταν η κονσόλα βρίσκεται σε docked mode.

Ωστόσο, τα νούμερα αυτά δεν πρέπει να είναι αποθαρρυντικά. Σε γενικά πλαίσια, η απεικόνιση των παιχνιδιών είναι από τα δυνατά σημεία του πακέτου. Τα cell shaded γραφικά παραπέμπουν άμεσα στο anime ύφος της σειράς, ενώ τα χρώματα και τα πρόσθετα light effects δίνουν πόντους στην συνολική εμπειρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριλογία περιλαμβάνει τις οπτικές βελτιώσεις της remastered κυκλοφορίας στις κονσόλες νέας γενιάς και όχι τον αυθεντικό οπτικό τομέα των αρχικών παιχνιδιών. Αν και τα περιβάλλοντα των παιχνιδιών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν βρίθουν λεπτομερειών, εν τούτοις το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικό.

Όσο όμως προχωρούμε από το ένα παιχνίδι στο άλλο, παρατηρούμε ότι η κονσόλα αρχίζει να «αγκομαχά», με αποτέλεσμα το τελευταίο παιχνίδι της τριλογίας να είναι προτιμότερο να παίζεται όταν το Switch είναι συνδεδεμένο στην τηλεόραση, καθώς σε ορισμένα σημεία παρατηρείται πτώση του ρυθμού ανανέωσης. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εμπόδιο στο να απολαύσει κάποιος το παιχνίδι, αλλά πιθανότατα αυτός να είναι και ο λόγος που το τέταρτο παιχνίδι της σειράς δεν κατάφερε να βρει το δρόμο του στη νέα κονσόλα της Nintendo. Όσον αφορά στον ηχητικό τομέα, η μουσική θυμίζει αρκετά τις μελωδίες από τη σειρά anime, χωρίς όμως να «δανείζεται» κάποια από αυτές.

Ωστόσο, το soundtrack ταιριάζει απόλυτα με τις διάφορες σκηνές και τα περιβάλλοντα, «ταξιδεύοντας» νοερά τον παίκτη στον κόσμο των shinobi, με μερικές από αυτές να προκαλούν εντύπωση και να καταφέρνουν να παραμένουν στην μνήμη μας. Τέλος, τα παιχνίδια περιλαμβάνουν τόσο τις αγγλικές όσο και τις αυθεντικές ιαπωνικές φωνές της anime σειράς, κάτι που σίγουρα θα εκτιμήσουν και θα απολαύσουν οι απανταχού οπαδοί της σειράς Naruto. Καταληκτικά, η τριλογία Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm είναι μια καλή πρόταση παλιών τίτλων, αν και τεχνικά βελτιωμένων, η οποία σαφέστατα στοχεύει στους οπαδούς της manganime σειράς που δεν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν στο παρελθόν κάποιον από αυτούς τους τίτλους (ή και όλους), ενώ παράλληλα θα πυροδοτήσει το ενδιαφέρον εκείνων που θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση στα παιχνίδια Naruto ανά πάσα στιγμή, χάρη στη φορητότητα του Nintendo Switch.

Με δεκάδες ώρες καθαρού gameplay, είναι σίγουρο πως η τριλογία θα ικανοποιήσει τόσο τους παλιούς παίκτες, όσο και εκείνους που θα τολμήσουν να ασχοληθούν με κάποιο από τα παιχνίδια χωρίς να έχουν ιδιαίτερη επαφή με τη σειρά Naruto και το lore της. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, εκτός από την προσθήκη του επιπρόσθετου περιεχομένου, δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό σε σχέση με την αντίστοιχη κυκλοφορία για τις κονσόλες νέας γενιάς, ενώ η παράλειψη του τελευταίου παιχνιδιού εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι» στο σύνολο της κυκλοφορίας αυτής.

Παράλληλα, η απουσία φυσικής διάθεσης του παιχνιδιού μπορεί να αποθαρρύνει μια μερίδα παικτών, καθώς η τριλογία μπορεί να καταλάβει σημαντικό μέρος της διαθέσιμης μνήμης της κονσόλας, αν και δίνεται η δυνατότητα αγοράς μεμονωμένων τίτλων από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Nintendo. Οι παίκτες που έχουν ασχοληθεί εκτενέστατα στο παρελθόν με τους τίτλους της τριλογίας και δεν πείθονται από την portability δυνατότητας μπορούν να την προσπεράσουν. Οι υπόλοιποι, ας αρχίσουν να ακονίζουν τις ικανότητές τους στην προσπάθειά τους να γίνουν αρχηγοί ninja…

Το review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το Switch.

pcps4xbox oneswitch
Keywords
Τυχαία Θέματα