The 25th Ward: The Silver Case

Μια αστυνομική νουβέλα με την υπογραφή του Suda.

Όσοι παρακολουθούν την ιαπωνική gaming βιομηχανία (και όχι μόνο), σίγουρα θα έχουν ασχοληθεί με τίτλους του Guichi Suda ή, αλλιώς, "Suda 51". Οι τίτλοι του συγκεκριμένου δημιουργού -και κατ' επέκταση ιδρυτή της Grasshopper Manufacture-, έχουν αφήσει τη δική τους σφραγίδα στη gaming βιομηχανία. Τίτλοι όπως οι Killer7, No more Heroes και άλλοι προέβαλαν την ιδιαιτερότητα του Ιάπωνα δημιουργού, του οποίου η δουλειά αποτυπώνεται μέσα από τις θεματικές ενότητες εγκλημάτων που χρησιμοποιεί

στα παιχνίδια του, ενώ παράλληλα ένα ακόμη ενδιαφέρον του είναι η μίξη ενός σκοτεινού θέματος με κάποια κωμική κατάσταση (βλέπε την πρόσφατη περίπτωση του Let it Die).

Ταξιδεύοντας, λοιπόν, στο μακρινό 1999, ο Suda51 είχε αποδώσει κάτι το όποιο ταυτιζόταν με τις παραπάνω προτιμήσεις του. Ο λόγος για το Silver Case, το οποίο, εκτός του ότι ήταν ο πρώτος τίτλος από το στούντιό του, αποτελούσε και ένα project εντελώς διαφορετικό από αυτά που έχουμε γνωρίσει στις πρόσφατες δουλείες του. Εκεί, λοιπόν, είχαμε την παρουσίαση μιας αστυνομικής νουβέλας, η οποία απέδιδε μυστήριο, σεναριακές ανατροπές και ίντριγκα, που όσο εξελισσόταν, αποτύπωνε όλο και περισσότερο τα γνώριμα χαρακτηριστικά του δημιουργού της. Τώρα, το εν λόγω project επανέρχεται στο προσκήνιο ως επανακυκλοφορία, ώστε να γνωρίσει το κοινό τις αρχικές δουλειές του Suda.

Εμείς, όπως ίσως αντιλαμβάνεστε, δεν καλούμαστε να αξιολογήσουμε το αρχικό εγχείρημα του στούντιο. Αντ' αυτού προσπαθούμε να αξιολογήσουμε το sequel, το οποίο αρχικά κυκλοφόρησε το 2005 -μόνο σε mobile συσκευές- στην Ιαπωνία. Και εφόσον οι δημιουργοί επανακυκλοφόρησαν τον πρώτο τίτλο, λογικό είναι να κυκλοφορήσει και το sequel στις πλατφόρμες νέας γενιάς. Πριν ξεκινήσουμε να αναπτύσσουμε την εμπειρία που αποκομίσαμε από το The 25th Ward, καλό είναι να ειπωθεί πως, επειδή μιλάμε για νουβέλα με χαρακτηριστικά gameplay αλληλεπίδρασης (adventure στοιχεία), σημαντικό τμήμα είναι το σενάριο και οι χαρακτήρες. Οπότε, θα καταβάλουμε προσπάθεια να μην αποκαλύψουμε κάποια σημαντικά γεγονότα από το παιχνίδι.

Η ιστορία του The 25th Ward διεξάγεται πέντε χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού και μας βρίσκει να ερευνούμε το φόνο μιας γυναίκας στην "25η πτέρυγα", η οποία είναι μια νέα περιοχή που δημιουργήθηκε στο Kanto της Ιαπωνίας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική έκδοση του παιχνιδιού είχε κυκλοφορήσει σε μορφή επεισοδίων, πράγμα που σημαίνει πως στον συγκεκριμένο τίτλο έχουμε να κάνουμε με πολλές, διαφορετικές οπτικές γωνίες παλιών και νέων χαρακτήρων. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως όποιος δεν έχει ασχοληθεί με τον αρχικό τίτλο, γρήγορα θα χάσει το ενδιαφέρον του εφόσον στο The 25th Ward γίνονται πάρα πολλές αναφορές σε γεγονότα του προηγούμενου παιχνιδιού.

Το σενάριο του 25th Ward παρουσιάζει ενδιαφέρον αφού διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του προκάτοχου του (μυστήριο, ανατροπές, ίντριγκα, καλογραμμένους χαρακτήρες κ.λπ.), ωστόσο η αδυναμία του οφείλεται στην επεισοδιακή φύση του, η οποία κοστίζει στην αφήγηση. Δηλαδή, το ότι έχουμε διαφορετικές οπτικές γωνίες, σημαίνει πως για να αποκτήσουμε ξεκάθαρη εικόνα του τι συμβαίνει στην υπόθεση -και, κατ' επέκταση, στην εξέλιξη των γεγονότων- πρέπει να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα μέσα από μια πάρα πολύ αργή ροή. Αυτή η ροή δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο λόγω της επεισοδιακής μορφής που κυκλοφόρησε αρχικά το παιχνίδι, αλλά και από το gameplay που είχε στην αρχική του μορφή.

Όσοι είχαν δοκιμάσει την επανακυκλοφορία του πρώτου παιχνιδιού, θα είχαν διαπιστώσει πως το μενού μπορεί να ήταν και εκεί λίγο πολύπλοκο για τα σύγχρονα δεδομένα, αλλά τουλάχιστον ήταν λειτουργικό, αφού είχαμε μια συνεχή κίνηση στο χώρο που ερευνούσαμε, και συνεχείς διάλογους που δεν διέκοπταν τη ροή της συζήτησης μεταξύ των χαρακτήρων. Στην περίπτωση του 25th έχουν γίνει βήματα πίσω σε αυτό το τμήμα. Συγκεκριμένα, για να κινηθούμε στο χώρο επιλέγουμε την εντολή move, η οποία μάς μετακινεί βήμα-βήμα. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε τον πλήρη, ελεύθερο και γρήγορο έλεγχο που είχαμε στο παρελθόν. Παρόλα αυτά, το μεγάλο πρόβλημα του gameplay παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης στο διάλογο.

Εκεί, όταν συνομιλήσουμε με ένα χαρακτήρα, ο διάλογος που πραγματοποιούμε δεν μας προσφέρει όλα τα στοιχεία (για να διεξαχθεί ολόκληρη η συζήτηση) ώστε να συνεχίσουμε την πρόοδό μας. Αντιθέτως, πρέπει να διαλέγουμε συνεχώς την επιλογή συζήτησης (talk), ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος. Να τονίσουμε εδώ ότι δεν πρέπει να υπάρξει σύγχυση με την περίπτωση των Ace Attorney, όπου εκεί έπρεπε να συλλέξουμε στοιχεία και μετά να τα παρουσιάσουμε μέσω της συνομιλίας, ώστε να σημειώσουμε την πρόοδο μας. Οπότε, ως έχει εφαρμοστεί, αυτός ο μηχανισμός του gameplay στο The 25th Ward κουράζει εύκολα, εφόσον μέσα σε τόσο όγκο διάλογου, έχουμε συνεχώς διακοπή και επανεκκίνηση της συζήτησης.

Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιπες λειτουργίες του gameplay, που αποδίδουν το adventure τμήμα του gameplay, είναι ικανοποιητικές. Συγκεκριμένα, μπορούμε να δούμε ένα αντικείμενο μέσω της επιλογής look, δίνεται η δυνατότητα να δώσουμε/ παρουσιάσουμε ένα αντικείμενο κάπου, και υπάρχει και επίλυση διαφόρων γρίφων. Από εκεί και πέρα, τα θετικα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού είναι -για ακόμη μια φορά- η ιδιαίτερη παρουσίαση, η οποία πραγματοποιείται μέσω του γνώριμου "Film Window" που είδαμε για πρώτη φορά στο πρώτο παιχνίδι. Μέσω αυτού του εικαστικού προβάλλεται ένα παράθυρο μεσαίου μεγέθους στην οθόνη μας, όπου παρουσιάζονται οι εξελίξεις, ενώ στην γενικότερ,η όμορφη παρουσίαση οι ασπρόμαυρες (αλλά και έγχρωμες, όπου υπάρχουν) εικόνες των χαρακτήρων, με το γνώριμο, αστυνομικό/ noir art direction αποδίδουν πολύ ωραία το ύφος που θέλει να περάσει ο δημιουργός.

Παράλληλα, το τμήμα της μουσικής και η αφήγηση, η οποία πραγματοποιείται με τον γνώριμο ήχο της γραφομηχανής όταν μιλάει κάποιος χαρακτήρας, συμβάλουν ακόμα περισσότερο στη δημιουργία του ύφους που υιοθετεί και χαρακτηρίζει τον Suda51. Όσον αφορά στο τμήμα της γραφής, καλό είναι να σημειωθεί πως λόγω της επεισοδιακής μορφής το κάθε επεισόδιο επιμελήθηκε διαφορετικός συγγραφέας, γεγονός, ωστόσο, που δεν επηρέασε το σύνολο της ποιότητας του τίτλου. Εν τέλει, το 25th Ward, αν και παρουσιάζει μια αργή ροή στην εξέλιξη των γεγονότων, μπορεί να αποτελέσει μια "τίμια" επιλογή για όσους αναζητούν μια νουβέλα μυστήριου με adventure στοιχεία (και ειδικότερα ενός καλού, ιαπωνικού visual novel), χωρίς βέβαια να ξεχνάμε την απαραίτητη προϋπόθεση, που είναι η ολοκλήρωση του πρώτου παιχνιδιού.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4
Keywords
Τυχαία Θέματα