Tom Clancy's Ghost Recon: Breakpoint

Jack of all trades, master of none.

Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι το να φτιάξεις ένα sequel για έναν τίτλο όπως το Ghost Recon: Wildlands είναι κάτι το σχετικά απλό. Σαν developer, τα μόνα που έχεις να κάνεις είναι να ακούσεις το feedback της εξαιρετικής κοινότητας που δημιουργήθηκε γύρω από τον προηγούμενο τίτλο, να βελτιώσεις το gameplay, να διορθώσεις τα κακώς κείμενα και να παραδώσεις με αυτόν τον τρόπο μια εμπειρία

ανώτερη. Η Ubisoft όμως, δημιουργώντας το Breakpoint, αποφάσισε να ακολουθήσει ένα περίεργο μονοπάτι, με βελτιώσεις σε κάποιους τομείς, αλλά αδιάφορες προσθήκες και άστοχες επιλογές σε άλλους, που δεν ταιριάζουν απόλυτα στην φιλοσοφία του Ghost Recon.

Η ιστορία του τίτλου διαδραματίζεται το 2023 στην Auroa, ένα νησί στον Νότιο Ειρηνικό, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Jace Skell και το οποίο χρησιμοποιεί ως βάση για έρευνα και δοκιμές νέων τεχνολογιών. Η εταιρεία του, η Skell Technology, ασχολείται κυρίως με την παραγωγή drones για εμπορικές εφαρμογές, αλλά και με την ανάπτυξη τεχνολογίας για τον αμερικάνικο στρατό. Όταν χάνεται η επαφή με το νησί και βυθίζεται για άγνωστο λόγο το φορτηγό πλοίο USS Seay στα χωρικά του ύδατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν να ερευνήσουν την κατάσταση και στέλνουν μια διμοιρία από Ghosts στην Auroa για να ανακαλύψουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Τα ελικόπτερα όμως που μεταφέρουν τους operatives, καταρρίπτονται από drones κατά την προσέγγιση τους στο νησί, με τον Nomad, τον πρωταγωνιστή του Wildlands, να καταφέρνει να επιβιώσει από την επίθεση που δέχτηκαν. Αφού ανακτά τις αισθήσεις του και ενώ ψάχνει για επιζήσαντες, ανακαλύπτει ότι όλη η περιοχή έχει καταληφθεί από τους Wolves, επικεφαλής των οποίων είναι ένα πρώην Ghost, ο Cole D. Walker, και έτσι αρχίζει να ξεδιπλώνει το κουβάρι των γεγονότων που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση.

Ο ηθοποιός John Bernthal, γνωστός από τις συμμετοχές του σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές όπως τα The Walking Dead και The Punisher, παίζει τον ρόλο του κεντρικού ανταγωνιστή Cole D. Walker.

Το σενάριο σαν setting έχει ενδιαφέρον αφού πραγματεύεται σύγχρονα ζητήματα, όπως η τεχνολογία και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικό σκοπό από αυτόν που αναπτύχθηκε, ενώ είναι ένα σκαλί πιο πάνω συγκριτικά με το Wildlands. Σαν γραφή δεν προσδίδει κάτι το καινούργιο στο είδος, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και αρνητικό. Ο ηθοποιός John Bernthal, γνωστός από τις συμμετοχές του σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές όπως τα The Walking Dead και The Punisher, παίζει τον ρόλο του κεντρικού ανταγωνιστή Cole D. Walker. Η ερμηνεία του αποτελεί και το highlight του Breakpoint, αφού o Bernthal ταιριάζει γάντι στον χαρακτήρα που υποδύεται και ξεχωρίζει αμέσως συγκριτικά με το υπόλοιπο cast που θα το χαρακτηρίζαμε απλά αδιάφορο.

Στο gameplay του τίτλου έχουν γίνει αρκετές προσθήκες και αλλαγές συγκριτικά με το Wildlands. Ο Nomad έχει αποκτήσει καινούργιες δυνατότητες οι οποίες μας διευκολύνουν στην αποστολή μας. Μπορούμε πλέον, όταν είμαστε prone, να καμουφλαριζόμαστε χρησιμοποιώντας στοιχεία του εδάφους, όπως λάσπη ή χιόνι, ώστε να κρυβόμαστε από εχθρούς, drones και ελικόπτερα που κάνουν περιπολία ή όταν ψάχνουν να μας βρουν ενώ έχουν μπει σε alert status. Αφού κατατροπώσουμε έναν εχθρικό στρατιώτη, μπορούμε να τον κουβαλήσουμε σε μέρος που δεν θα φαίνεται, για να αποφύγουμε τον εντοπισμό του πτώματός του. Η κατάβαση από λόφους και βουνά έχει βελτιωθεί συγκριτικά με το Wildlands, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί εντελώς όλα τα προβλήματα. Στη διάθεσή μας έχουμε επίσης και ένα breaching kit, που επιτρέπει να κόψουμε τα συρματοπλέγματα και να εισχωρούμε σε στρατόπεδα και εχθρικές περιοχές, χωρίς να αναγκαζόμαστε να κάνουμε κύκλο για να μπούμε υποχρεωτικά από μια συγκεκριμένη πλευρά.

Άλλες δύο προσθήκες στον τίτλο αποτελούν το crafting και ο survival μηχανισμός τραυματισμού και κούρασης. Μαζεύοντας φυτά, που βρίσκουμε με ευκολία και συλλέγουμε αυτόματα καθώς κινούμαστε στο νησί, καθώς και ανταλλακτικά από drones που καταστρέφουμε, μπορούμε να κατασκευάσουμε εκρηκτικά, αντικείμενα, drones, rations και health syringes. Ο Nomad πλέον όταν πληγώνεται σοβαρά πρέπει να βρει cover για να καλύψει τις πληγές του, ενώ όταν τρέχει ή κρατάει την ανάσα του για να σταθεροποιήσει το όπλο του, μειώνεται η αντοχή του. Βέβαια και οι δύο μηχανισμοί έχουν εφαρμοστεί με επιφανειακό και απλοποιημένο τρόπο, σε σημείο που μπορούμε να μην δώσουμε καν σημασία στο crafting, αφού υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσουμε όλα τα αντικείμενα και με Skell Credits, το βασικό νόμισμα που βρίσκουμε ενώ παίζουμε.

Στο Breakpoint έχουμε επίσης πρόσβαση σε μια κεντρική περιοχή - hub που ονομάζεται Erewhon, καθώς και στα bivouac. Στο Erewhon συναντούμε τους Homesteaders, τα άτομα που ζούσαν στην Auroa πριν έρθει ο Skell, αναλαμβάνουμε κεντρικές και άλλες αποστολές, ξεκουραζόμαστε και έχουμε πρόσβαση και σε ένα μαγαζί για αγορές με Skell Credits. Τα bivouac πρόκειται για μέρη διάσπαρτα στην Auroa, στα οποία, αφού τα ανακαλύψουμε, μπορούμε να κάνουμε fast travel, να κατασκηνώνουμε και να προετοιμαζόμαστε πριν από τη συνέχεια της αποστολής μας. Στήνοντας εκεί τη σκηνή μας, έχουμε πρόσβαση σε φαγητό, που μας δίνει κάποια προσωρινά boosts ανάλογα με το τι επιλέγουμε, μπορούμε να αλλάξουμε τα class presets του χαρακτήρα μας, να αγοράσουμε από το shop ό,τι μας χρειάζεται, να επιλέξουμε ένα όχημα από το garage ώστε να το χρησιμοποιήσουμε, και τέλος υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε crafting αντικειμένων.

Η ιστορία του τίτλου διαδραματίζεται το 2023 στην Auroa, ένα νησί στον Νότιο Ειρηνικό, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Jace Skell.

Αλλαγή έγινε και στον τρόπο που εκτελείται το sync shot. Όταν παίζουμε solo δεν έχουμε πλέον το squad που υπήρχε στο Wildlands, οπότε τον ρόλο τους αναλαμβάνει ένα drone. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε μέσω του sync shot να μαρκάρουμε και να εξολοθρεύουμε ταυτόχρονα μέχρι 4 εχθρούς, νούμερο που ανεβαίνει στους 16 αν παίζουμε 4 player co-op. Με την συγκριμένη τροποποίηση οι δημιουργοί ουσιαστικά εξάλειψαν τα προβλήματα που υπήρχαν λόγω της προβληματικής AI των squad mates από τον προηγούμενο τίτλο, αλλά και τα τραγελαφικά φαινόμενα που παρατηρούσαμε όταν πετύχαιναν τους αντιπάλους με αδύνατες βολές. Η Ubisoft δήλωσε ότι μελλοντικά θα προστεθούν AI squad mates και στο Breakpoint για όσους προτιμούν να έχουν τη αίσθηση στο solo mode ότι παίζουν ως ομάδα.

Ως Nomad έχουμε πρόσβαση σε τέσσερις διαφορετικές κλάσεις, Assault, Field Medic, Panther, Sharpshooter, και σε ένα κεντρικό skill tree το οποίο είναι το ίδιο ανεξάρτητα από την κλάση που θα επιλέξουμε. Η κάθε μία έχει ένα αποκλειστικό αντικείμενο και δίνει πρόσβαση σε μια μοναδική ικανότητα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις συμπλοκές με τον εχθρό, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να ανεβάσουμε το rank τους εκτελώντας διάφορα προαπαιτούμενα tasks. Ανεξάρτητα από τα ranks των classes, o Nomad ανεβαίνει και levels αποκτώντας XP από τις αποστολές που εκτελεί και από όποια άλλη πράξη πραγματοποιεί στον κόσμο της Auroa. Με κάθε level που κερδίζουμε, αποκτούμε κι ένα skill point, με το οποίο ξεκλειδώνουμε perks, passive abilities και upgrades στο κεντρικό skill tree. Skill points μπορούμε επίσης να βρούμε και στον κόσμο μέσα σε boxes, επεκτείνοντας και με αυτόν τον τρόπο τις ικανότητές μας.

Τέλος, έχει προστεθεί ένα καινούργιο loot σύστημα που εκπροσωπείται μέσω του Gear Score, το οποίο δείχνει με ένα νούμερο το συνολικό επίπεδο του εξοπλισμού που έχουμε επάνω μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ τα όπλα και ο ρουχισμός έχουν αποκτήσει επίπεδο σπανιότητας που προσδιορίζεται με διαφορετικό χρώμα. Επειδή το σύστημα μάς αναγκάζει να αλλάζουμε ρούχα για να αυξήσουμε το Gear Score, υπάρχει η επιλογή να «κλειδώσουμε» την εμφάνιση. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κρατήσουμε το look που θέλουμε για τον Nomad, επιλέγοντας τα skins που προτιμάμε, διατηρώντας παράλληλα τα στατιστικά από τα καινούργια ρούχα.

Όσον αφορά στον οπλισμό, σαν αίσθηση υπάρχει μια σχετική διαφορά από όπλο σε όπλο, μπορούμε να καταλάβουμε μια αλλαγή στο kickback και στο handling, ενώ μέσω του Gunsmith μάς δίνεται η δυνατότητα να τα παραμετροποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό και να τα αναβαθμίσουμε έως τρία επίπεδα, ανεξάρτητα από την σπανιότητα τους, χρησιμοποιώντας parts που βρίσκουμε διαλύοντας άλλα όπλα. Οι αποστολές που καλούμαστε να εκτελέσουμε ως Nomad στην Auroa έχουν τα κλασικά objectives του είδους, kill, escort, protect or destroy target. Ευτυχώς αυτή τη φορά οι αποστολές συνοδείας είναι σωστά δομημένες και δεν συναντούμε τα προβλήματα ολοκλήρωσης που είχαν οι αντίστοιχες του Wildlands.

Το store του Breakpoint διαθέτει σχεδόν τα πάντα, όπλα, attachments, ρουχισμό, οχήματα και time savers όπως crafting materials.

Ο τίτλος περιλαμβάνει 28 Μain, 30 Auroa και 12 Faction missions. Οι Auroa αποστολές αποτελούν ουσιαστικά τις side missions του παιχνιδιού, ενώ οι Faction missions έχουν ξεχωριστό reward progression, εναλλάσσονται και είναι μέρος του πρώτου live επεισοδίου που τρέχει αυτή την περίοδο και λήγει τον Ιανουάριο του 2020. Μελλοντικά θα προστεθούν και Raids, με το πρώτο να απαιτεί για την πρόσβαση του ελάχιστο Gear Score 150, αλλά δεν έχει ξεκλειδώσει ακόμα την ώρα που γράφουμε το παρόν κείμενο. Η επανάληψη σαν στήσιμο και εκτέλεση, καθώς και το υψηλό νούμερο των αποστολών κρύβει το ενδεχόμενο κόπωσης, όμως από την άλλη το γεγονός ότι υπάρχει αρκετό content που μπορούμε να παίξουμε σε βάθος χρόνου, είτε solo είτε με παρέα co-op, θα λέγαμε ότι είναι θετικό. Η διάρκεια του τίτλου είναι μεγάλη και το δικό μας playthrough έχει φτάσει ήδη τις 38 ώρες τελειώνοντας όλες τις κεντρικές αποστολές, ενώ έχουμε ακόμα να εκπληρώσουμε αρκετές από τις Auroa και Faction missions.

Όλες αυτές οι αλλαγές και οι προσθήκες μπορεί να φαίνονται καλές στα χαρτιά, στην πράξη όμως προκύπτουν κάποια θέματα. Καταρχάς, το γεγονός ότι στο κεντρικό hub βλέπεις και άλλους παίκτες, προσωπικά μάς δημιουργεί immersion break, αφού με βάση την εισαγωγή της κεντρική ιστορίας, υποτίθεται ότι ο μόνος operator που δεν τραυματίστηκε και είναι μάχιμος είμαστε εμείς. Η προσθήκη του δεν είναι απαραίτητα αρνητική, όμως σίγουρα θα ξενίσει αρκετούς αφού δεν ταιριάζει απόλυτα στην φιλοσοφία του Ghost Recon. Βέβαια, η ύπαρξη του συγκεκριμένου hub είναι αναγκαστική, αφού πλέον στον τίτλο θα υπάρχουν και Raids όπως προαναφέραμε.

Για τον ίδιο λόγο, από ό,τι φαίνεται, προστέθηκε και το Gear Score, η εφαρμογή όμως του οποίου δεν συμβαδίζει με το core gameplay. Ναι μεν οι εχθροί που αντιμετωπίζουμε έχουν levels, όμως, όπως γινόταν και στο Wildlands, όλοι μπορούν να πέσουν με ένα headshot ανεξάρτητα από το δικό τους ή δικό μας level και Gear Score, με εξαίρεση τα drones. Οπότε, στην ουσία, η Ubisoft πρόσθεσε έναν καθαρά looter shooter μηχανισμό, ο οποίος δεν έχει κανένα νόημα πρακτικά, αφού το Gear Score καταλήγει στο τέλος να αφορά στο πόσα χτυπήματα μπορούμε να δεχτούμε, που και αυτά με τη σειρά τους δεν είναι πολλά. Η λογική προτάσσει ότι το σύστημα αυτό θα παίζει ρόλο στα Raids και θα δούμε αν αυτό ισχύει ή όχι μόλις γίνουν διαθέσιμα στο κοινό.

Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη το ότι βρίσκουμε ξανά και ξανά τα ίδια όπλα με διαφορετική σπανιότητα, γεγονός που δεν ταιριάζει καθόλου στο concept του authentic tactical shooter που προωθεί η Ubisoft για τον τίτλο, όλο αυτό το κυνήγι για καλύτερο loot που προστέθηκε στο Breakpoint γίνεται προβληματικό και λόγω των μενού. Το UI δεν είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, το ίδιο ίσχυε και με το Wildlands έως έναν βαθμό, και λόγω του ότι συνέχεια αποκτούμε καινούργιο gear, μπαινοβγαίνουμε όλη την ώρα στα μενού για να κάνουμε το απαιτούμενο management. Επίσης, σημαντική έλλειψη αποτελεί η μη ύπαρξη της επιλογής για ομαδικό dismantle εξοπλισμού που δεν χρειαζόμαστε, και αναγκαζόμαστε να σπάμε ένα-ένα όπλα και ρούχα χάνοντας χρόνο.

Μπορούμε πλέον, όταν είμαστε prone, να καμουφλαριζόμαστε χρησιμοποιώντας στοιχεία του εδάφους, όπως λάσπη ή χιόνι.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, για κάποιο άγνωστο λόγο οι developers αποφάσισαν ότι σε κάποιες αποστολές αν βρίσκουμε ένα σχετικό στοιχείο, πρέπει με το ζόρι να μπούμε στο μενού, να ψάξουμε τον φάκελο της αποστολής, να τον ανοίξουμε και να το δούμε για να μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε τα objectives. Όπως καταλαβαίνετε με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο χάνουμε και άλλο χρόνο, αλλά βγαίνουμε και από τη ροή της αποστολής. Όσον αφορά στον τομέα των γραφικών το τελικό αποτέλεσμα αφήνει θετική εντύπωση σαν γενικότερο σύνολο. Στο PS4 Pro που δοκιμάσαμε τον τίτλο υπάρχουν οι επιλογές για Graphic Fidelity και Resolution, με ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους θα λέγαμε, με εξαίρεση την ανάλυση, ενώ δεν συναντήσαμε ιδιαίτερα frame rate drops.

Ο Νomad, όταν τραυματίζεται και κλείνουμε τις πληγές του, έχει επάνω του επιδέσμους με αίμα να τρέχει, όταν χρησιμοποιούμε το camo σύστημα βλέπουμε να είναι γεμάτος, για παράδειγμα, με λάσπη, τα όπλα είναι αρκετά λεπτομερή και έχουν προστεθεί και εντυπωσιακά CQC finisher animations. Από την άλλη, θεωρούμε ότι η κάμερα είναι αρκετά κοντά, αφού ο Nomad καταλαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο της οθόνης μας. Βέβαια αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που κάποιους μπορεί να μην τους ενοχλήσει και που λύνεται εύκολα μελλοντικά με την προσθήκη ενός FOV slider σε κάποιο update. Ο κόσμος που έχουν φτιάξει οι developers περιέχει τα πάντα από βουνά, λίμνες, βάλτους, φουτουριστικά κτίσματα, στρατιωτικές βάσεις, απλά χωριά και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστείτε, ενώ τα καιρικά φαινόμενα, ο φωτισμός, οι σκιές και η εναλλαγή της ώρας είναι εντυπωσιακά απεικονισμένα.

Επίσης η Auroa είναι μεγάλη σε έκταση και γεμάτη με εικονίδια στον χάρτη διατηρώντας την παράδοση της Ubisoft. Η παρουσίαση γενικά θα λέγαμε ότι είναι σχετικά βελτιωμένη συγκριτικά με το Wildlands, αλλά τα bugs είναι αρκετά και παρατηρούμε πολλά pop ins, ειδικά στα cutscenes. Δεν είναι λίγες οι φορές που παρακολουθήσαμε μια cutscene και οι σκιές δημιουργούσαν artifacts ή εμφανίζονταν σταδιακά μετά από λίγο. Επίσης, στο μικρό transition movie που χρησιμοποιείται όταν στήνουμε τη σκηνή μας στο bivouac, το chest armor που φοράμε αλλάζει αρκετά συχνά skin χωρίς προφανή λόγο. Μέχρι και στο photo mode συναντήσαμε θέμα, αφού όταν το χρησιμοποιούσαμε υπήρχαν περιπτώσεις που το frame rate έπεφτε κατακόρυφα.

Τα προβλήματα με την physics engine παραμένουν και στο Breakpoint, αφού μπορούμε να πλησιάσουμε ένα αντικείμενο βαρύ και αυτό να εκσφενδονιστεί μακριά, ενώ δεν λείπουν και φαινόμενα όπου ένα όχημα που οδηγούμε σκαρφαλώνει με τις μπροστά ρόδες τον κορμό ενός δέντρου αντί να πάθει ζημιά από την επαφή. Μιας και αναφερθήκαμε στην κάλυψη, το cover system έχει και αυτό θέμα, δεν λειτουργεί πάντα σωστά, ενώ δεν υπάρχει η επιλογή για manual αλλαγή τις πλευράς σκόπυεσης δεξιά ή αριστερά, προκαλώντας δυσφορία σε αρκετές περιπτώσεις που βρεθήκαμε εν μέσω συμπλοκής με τον εχθρό.

Η παρουσίαση γενικά θα λέγαμε ότι είναι σχετικά βελτιωμένη συγκριτικά με το Wildlands, αλλά τα bugs είναι αρκετά και παρατηρούμε πολλά pop ins, ειδικά στα cutscenes.

Τα bugs όμως δεν σταματάνε εδώ, αφού την ίδια και χειρότερη κατάσταση παρατηρήσαμε και στον ήχο. Καταρχήν η παραγωγή του είναι χειρότερη συγκριτικά με τον προκάτοχο του, γεγονός άκρως απογοητευτικό αν αναλογιστούμε ότι το Wildlands στον συγκεκριμένο τομέα κινούταν σε μέτρια επίπεδα. Τα όπλα ακούγονται χειρότερα, ενώ χαρακτηριστική είναι η έλλειψη της κατεύθυνσης από την οποία έρχεται ο εχθρός σε εσωτερικούς χώρους. Η παραγωγή είναι τόσο κακή που όταν κάποιος αντίπαλος βρίσκεται στο ισόγειο και εμείς στον πρώτο, ακούμε πατημασιές σαν να είναι στον ίδιο όροφο και κοντά μας, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο τον προσδιορισμό της θέσης του μέσω της ακοής. Η μουσική σαν soundtrack κινείται σε αδιάφορα επίπεδα, ενώ στα cutscenes οι διάλογοι κόβονται συχνά πυκνά, οπότε προτείνουμε να ενεργοποιήσετε τους υπότιτλους για δική σας διευκόλυνση.

Η Α.Ι. των αντιπάλων έχει ελάχιστες βελτιώσεις και όχι σε απίστευτο βαθμό, ενώ συναντούμε ακόμα και ασυνέπεια στη συμπεριφορά τους όπως και στον προηγούμενο τίτλο. Ιπτάμενα μέσα όπως τα ελικόπτερα έχουν την τάση να μας εντοπίζουν ακόμα και όταν είμαστε κάτω από πυκνά δέντρα, με αποτέλεσμα να πρέπει να χρησιμοποιούμε όλη την ώρα τον καινούργιο μηχανισμό με το prone camo. Τα bosses δεν έχουν κάποιον ιδιαίτερο σχεδιασμό ή δυσκολία, συνεχίζοντας την παράδοση του Wildlands, ενώ μόνο τα drones θέλουν μια σχετική προσοχή στην αντιμετώπισή τους. Κλείνοντας την ανάλυση του τεχνικού τομέα του τίτλου, να προσθέσουμε ότι η Ubisoft επέλεξε ώστε το Breakpoint να είναι always online, ακόμα και όταν παίζουμε solo, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση που οι servers έχουν κάποιο πρόβλημα ή βρίσκονται υπό συντήρηση.

Το PvP κομμάτι του Breakpoint ονομάζεται Ghost War και αποτελείται προς το παρόν από δύο 4v4 modes, το Elimination και το Sabotage. Η τακτική παίζει ρόλο, αφού μπορούμε να χάσουμε με ελάχιστα χτυπήματα ή με headshot, και απαιτείται προσοχή στις κινήσεις που κάνουμε στα πεδία της μάχης τα οποία είναι έξι συνολικά. Το αρνητικό του PvP είναι τα μεγάλα χρονικά loading, ακόμα κι ανάμεσα σε rounds, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα ενασχόλησης με το συγκεκριμένο mode, αφού δεν ενδείκνυται για γρήγορα sessions. Το level progression, Gear Score και όλος ο εξοπλισμός είναι κοινός και στο PvE και στο PvP οπότε δεν χρειάζεται κάποιο ξεχωριστό level up.

Αφού λοιπόν αναλύσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά του τίτλου, ήρθε η ώρα να δούμε και τα microtransactions που περιέχει και που μας άφησαν στο σύνολό τους αρνητική εντύπωση. Το store του Breakpoint διαθέτει σχεδόν τα πάντα, όπλα, attachments, ρουχισμό, οχήματα και time savers όπως crafting materials. Επειδή είχαμε πρόσβαση στην early access περίοδο, παρατηρήσαμε ότι υπήρχε και η επιλογή να αγοράσεις skill points καθιστώντας ουσιαστικά τον τίτλο pay to win. Η δυνατότητα αυτή αφαιρέθηκε μέσα σε μία μέρα ύστερα από την αντίδραση της κοινότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να προστεθεί ξανά μελλοντικά. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πόσα και ποια αντικείμενα είναι αποκλειστικά στο store λόγω του όγκου των αντικειμένων, αλλά και λόγω του Faction progression συστήματος που προαναφέραμε και που μας δίνει battle rewards όσο ασχολούμαστε με τις συγκεκριμένες αποστολές σε βάθος χρόνου.

Η αίσθηση που αποκομίσαμε καθ’ όλη την διάρκεια της ενασχόλησης μας με το Breakpoint είναι ότι το αρχικό όραμα μάλλον απευθυνόταν σε ένα πιο hardcore κοινό, καθώς δεν έχει κανένα νόημα η ένταξη survival μηχανισμών στο gameplay με τόσο απλή μορφή μόνο και μόνο για να υπάρχουν. Κατά την άποψη του γράφοντος, το γεγονός πως οι δημιουργοί δεν κινήθηκαν προς αυτή την πιο hardcore κατεύθυνση είναι κρίμα, αφού εκτιμούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο. Η υλοποίηση που πήραμε τελικά στα χέρια μας είναι απλοποιημένη και απευθύνεται σε πιο casual κοινό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσοι ασχολήθηκαν με το Wildlands δεν θα ευχαριστηθούν και αυτόν τον τίτλο, αν και είναι πιθανόν να τους ξενίσουν αρκετά πράγματα.

Εν κατακλείδι, το Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint, παρά τα μειονεκτήματά του, και παρόλο που δεν έχει μια συγκεκριμένη και ξεκάθαρη ταυτότητα λόγω των επιλογών που έγιναν, παραμένει μία ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους θέλουν να παίξουν ένα open-world single player & co-op shooter, και είναι σε θέση να παραβλέψουν τα αρκετά προβλήματά του.

To review για το Ghost Recon: Breakpoint βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4.

pcps4xbox one
Keywords
ghost, ghost, the walking dead, το νησι, walking dead, jack, master, sequel, ubisoft, εταιρεία, uss, ghosts, john, σημαίνει, status, survival, health, hub, travel, class, shop, sync, player, tree, gear, εμφάνιση, skins, target, store, time, live, tactical, ps4, pro, fidelity, frame, update, βασεις, pop, movie, armor, skin, photo, engine, system, manual, συγκεκριμένο, online, pvp, access, pay, win, single, στρατος, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ξανα, χιονι, the walking dead, walking dead, ηθοποιος, θεμα, μουσικη, νησι, ρουχα, ταινιες, φυτα, ωρα, ghosts, ps4, pvp, time, ubisoft, αρθρο, αιμα, απιστευτο, απλα, βουνα, βρισκεται, φαγητο, γεγονος, γινει, γινεται, δεντρα, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, εγινε, ευκολα, υπαρχει, εκρηκτικα, ελλειψη, εμφάνιση, εξι, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, εφαρμογες, εχθρος, εχθροι, τεχνολογια, ζημια, ιδια, ιδιο, ειδος, ηνωμενες πολιτειες, υπηρχαν, ισχυει, θετικο, ηχο, κειμενο, κυνηγι, λογο, μακρια, μικρο, μορφη, μονα, νοημα, ομαδα, παντα, οραμα, ουσιαστικα, ουσια, οχηματα, οχημα, παρουσιαση, πεδια, πλοιο, ροη, προβληματα, ροδες, ρολο, σειρες, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντηρηση, σειρα, ταυτοτητα, ταση, τρια, τιτλος, υλοποιηση, ισογειο, φαινονται, φορα, χειροτερα, χρονικα, χρωμα, ωρες, access, αδυνατες, αγνωστο, αγορες, ανηκει, armor, health, manual, sequel, class, εφαρμογη, εξοπλισμος, engine, photo, fidelity, frame, gear, john, hub, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, shop, κειμενα, κομματι, μπροστα, master, travel, pay, player, πληγες, pop, movie, pro, σημαίνει, σκηνη, skins, skin, single, system, status, survival, sync, tactical, target, online, tree, update, θεματα, uss, win, world, χερια, store
Τυχαία Θέματα