Two Point Hospital

Doctor, who?

Τα simulation-management παιχνίδια είναι μία αρκετά “περίεργη” κατηγορία, η οποία αν και δεν έχει πάρα πολλούς φίλους σε σχέση π.χ. με τα RPG, τα shooters ή τα ποδοσφαιράκια, έχει διατηρήσει ένα πιστό κοινό μέσα στα χρόνια, ένα κοινό που μπορεί να ξοδέψει εκατοντάδες ώρες σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Σαν ιδέα το να διευθύνεις μία ομάδα, μία πόλη ή ένα νοσοκομείο, όπως στην περίπτωσή μας, ακούγεται ενδιαφέρον, όμως μετά από λίγες ώρες στο εκάστοτε παιχνίδι, όταν τα πράγματα ζορίσουν και χρειαστεί να γίνει ο παίκτης οκταπύρηνος για

να μπορέσει να συνεχίσει, τότε είναι το σημείο που κάποια θα κάνουν απεγκατάσταση, ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκουν το πώς θα περάσουν νεράκι οι επόμενες έξι ώρες.

Το Two Point Hospital καταφέρνει να λύσει το πρόβλημα όσων “πελαγώνουν”, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού όλες οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του ξετυλίγονται πολύ ομαλά, μέσα από την μετάβαση από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Έτσι, στην αρχή ο παίκτης έχει να ανησυχεί για πολύ λίγα πράγματα, όμως αργότερα, αφού προοδεύσει και φτάσει στο πέμπτο ή έκτο νοσοκομείο, οι ευθύνες του θα είναι αρκετά περισσότερες, όμως θα έχουν παρουσιαστεί με έναν οργανικό τρόπο, ώστε να μην φαντάζουν εντελώς ξένες. Το παραπάνω, αν και θετικό για τους μη τακτικούς παίκτες τίτλων της κατηγορίας, ίσως ξενίσει κάποιους που θα ήθελαν περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες εξαρχής, κάτι που συνδέεται άμεσα και με το γενικά χαμηλό επίπεδο δυσκολίας του τίτλου.

Ας δούμε όμως πώς είναι μία μέρα σε ένα νοσοκομείο του Two Point Hospital. Ο παίκτης καλείται να δημιουργήσει ή να διαχειριστεί ένα νοσοκομείο, στο οποίο συνεχώς έρχονται νέοι ασθενείς. Οι αρμοδιότητες μας είναι η εξάπλωση του νοσοκομείου με νέα δωμάτια, η διαχείριση των οικονομικών του, ακόμη και ο καθορισμός των τιμών στους αυτόματους πωλητές, η πρόσληψη, η εκπαίδευση και η διατήρηση της ευχαρίστησης του προσωπικού και, τέλος, η περίθαλψη των ασθενών. Η περιπέτεια ενός ασθενή στο νοσοκομείο έχει πολλά στάδια, από τη διάγνωση που γίνεται στα γραφεία των γιατρών μέχρι και την επίσκεψη στο φαρμακείο ή σε κάποιο εξειδικευμένο δωμάτιο αντιμετώπισης της ασθένειας, μέχρι και τη διαμονή στο νοσοκομείο αν τα πράγματα είναι δύσκολα για την υγεία του ασθενούς.

Ενίοτε ο ασθενής ενδέχεται να μας αφήσει για άλλους τόπους και τότε θα πρέπει οι επιστάτες μας να είναι έτοιμοι να ρουφήξουν το φάντασμα του, πριν αυτό τρομάξει τους υπόλοιπους, με ένα απλό ηλεκτρικό σκουπάκι.Σκηνικά σαν το παραπάνω είναι πάρα πολύ συχνά στον κόσμο της Two Point Country, αφού το παιχνίδι έχει επιλέξει τη χιουμοριστική προσέγγιση στο θέμα της υγείας. Έτσι, αντί για πραγματικές αρρώστιες και ιούς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους light-headed ασθενείς, που όπως θα καταλάβατε έχουν μία λάμπα αντί για κεφάλι ή τους 8-bitten, οι οποίοι έχουν 8bit textures αντί για κανονικά μοντέλα, κάτι που για να αντιμετωπιστεί αρκεί μία επίσκεψη στο Resolution Lab.

Τα παραπάνω είναι μόνο δύο από τα πολλά παραδείγματα τρελών ασθενειών που θα συναντήσει κανείς, όμως το χιούμορ του τίτλου δεν περιορίζεται εδώ. Ακόμη και στη διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού, κάθε υποψήφιος θα έχει τις δικές του ιδιοτροπίες, όπως εκείνος ο γιατρός που δεν του άρεσαν τα ζυγά νούμερα ή ο άλλος που πετούσε κάτω σκουπίδια. Παράλληλα, καθόλη τη διάρκεια του τίτλου, ο DJ του ραδιοφωνικού σταθμού που παίζει στο background, θα ρίχνει τα δικά του puns, τα οποία μας έκαναν να χαμογελάμε ακόμη και τη δεύτερη φορά που τα ακούσαμε.

Το χιούμορ του τίτλου δένει άψογα τόσο με τον πολύ προσεγμένο τεχνικό του τομέα, όσο και με την Wallace and Gromit αισθητική του. Τα πάντα μέσα στο παιχνίδι έχουν αυτήν τη βρετανική cartoony αισθητική, ενώ όλοι οι χαρακτήρες μοιάζουν σαν να είναι φτιαγμένοι προσεκτικά με πλαστελίνη. Τα animations των χαρακτήρων είναι απίστευτα, από τον τρόπο που αυτοί θεραπεύονται και συζητούν με τους γιατρούς, μέχρι το πώς αλληλεπιδρούν με αντικείμενα που εμείς έχουμε τοποθετήσει στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, τα μενού και το user interface, δύο πάρα πολύ σημαντικά τμήματα ενός τίτλου αυτού του είδους, είναι άριστα σχεδιασμένα, απόλυτα χρηστικά, χωρίς άχρηστες και ανούσιες πληροφορίες. Γενικότερα θα λέγαμε πως η Two Point, στην πρώτη της κυκλοφορία, κατάφερε να φτάσει σε ένα πολύ υψηλό τεχνικό επίπεδο, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τίτλους πιο έμπειρων studio.

Δυστυχώς από το παιχνίδι δεν απουσιάζουν και τα προβλήματα, αφού οι πιο έμπειροι παίκτες -μετά από λίγες ώρες- θα καταλάβουν τις αδυναμίες στο στήσιμο του τίτλου. Τα περισσότερα επίπεδα, από τα 15 συνολικά, ολοκληρώνονται πολύ εύκολα με ένα αστέρι, το οποίο είναι απαραίτητο για να προχωρήσουμε στο επόμενο, ενώ ακόμη και η βαθμολόγηση του νοσοκομείου μας με 3 αστέρια δεν θα ιδρώσει τους μυημένους. Ευχάριστη έκπληξη αποτελούν κάποια πιο ευφάνταστα levels, όπως αυτό με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όπου ο παίκτης έχει να κάνει με ανειδίκευτους γιατρούς και την εκπαίδευσή τους, όμως στα περισσότερα η ροή των ενεργειών του χρήστη για να ανεβάσει επίπεδο το νοσοκομείο είναι αρκετά μεθοδική και μπορεί σύντομα να καταλήξει ρουτίνα.

Επίσης, το Two Point Hospital υποφέρει από ένα γενικότερο πρόβλημα των τίτλων αυτής της κατηγορίας, το υψηλό waiting time. Πιο συγκεκριμένα, αρκετές φορές ενώ είχαμε ολοκληρώσει τις ενέργειες που απαιτούνταν, απλά περιμέναμε να κυλήσει ο χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί το εκάστοτε challenge. Το παραπάνω ίσως περιοριζόταν αν η επιλογή για speed up του χρόνου είχε περισσότερα στάδια, ωστόσο πρόκειται για ένα πρόβλημα που όπως αναφέραμε ταλαιπωρεί πάρα πολλούς τίτλους της κατηγορίας. Για ακόμη μία φορά, όπως στα περισσότερα management παιχνίδια, έτσι και εδώ, η λογική και η τάση για ρεαλισμό του νοσοκομείου μας, μπορεί εύκολα να πάει περίπατο όταν κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς. Για παράδειγμα, με πολύ μικρό κόστος, μπορούμε να ανεβάσουμε το επίπεδο του νοσοκομείου, βάζοντας αφίσες την μία δίπλα στην άλλη ή πάρα πολλά φυτά, σε κάθε δωμάτιο, σε κάθε διάδρομο.

Φυσικά τα παραπάνω, όπως και η χλιαρή δυσκολία του τίτλου, θα απασχολήσουν μόνο όσους περίμεναν μία hardcore management εμπειρία, την οποία όμως το Two Point Hospital ποτέ δεν υποσχέθηκε. Η Two Point κατάφερε μέσω της πρώτης της κυκλοφορίας να παραδώσει έναν πάρα πολύ καλό τίτλο, ιδανικό τόσο για τους φίλους του είδους, όσο και για τους πιο περιστασιακούς, λόγω της προσβασιμότητάς του. Παράλληλα, το παιχνίδι δεν κρύβει τις ρίζες και την πηγή έμπνευσής του, αφού αρκετά μέλη της ομάδας είχαν εργαστεί στο παρελθόν επάνω στο Theme Hospital της Bullfrog, όμως αυτό δεν σημαίνει πως το Two Point Hospital είναι ένα απλό remake. Είναι ένα φρέσκο και πολύ προσεγμένο παιχνίδι, φτιαγμένο από άτομα που έχουν μεράκι και αγαπούν τη δουλειά τους, κάτι που φαίνεται σε όλα τα σημεία του τίτλου.

pc
Keywords
Τυχαία Θέματα