Under Night In-Birth Exe: Late[st]

Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.

Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως "ιαπωνικοί" μήνες, εφόσον μας έφεραν αρκετές και σημαντικές κυκλοφορίες από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Μέσα σε αυτές τις προτάσεις και στα είδη έχουμε και fighting

τίτλους διαφορετικής δομής, οι οποίοι με τη σειρά τους έρχονται για να καλύψουν ξεχωριστά γούστα του κοινού. Και από όλες αυτές τις κυκλοφορίες δεν απουσιάζουν οι "niche" προτάσεις, όπως αυτή του Under Night In-Birth EXe: Late[st] που εξετάζουμε στο παρόν κείμενο. Ο λόγος που το UNIEL χαρακτηρίζεται ως μια niche κυκλοφορία προκύπτει από το διαφορετικό ύφος και την ιδιαίτερη προσέγγιση που έχει στο genre σε σχέση με άλλους ιαπωνικούς, fighting τίτλους.

Και αυτό διότι, αν και στο τμήμα του fighting εμπνέεται από τους τίτλους του δημοφιλούς στούντιο Arc System Works, το UNIEL υιοθετεί αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το τμήμα της αφήγησης της ιστορίας γίνεται μέσω μιας νουβέλας, η οποία αποδίδει τους χαρακτήρες και το σενάριο του τίτλου. Συγκεκριμένα, η ιστορία λαμβάνει χώρα στη σύγχρονη Ιαπωνία και ακολουθεί τα βήματα ενός μαθητή λυκείου με το όνομα Hyde, ο οποίος εμπλέκεται σε διάφορα αφύσικα γεγονότα. Μέσα από αυτά τα γεγονότα αποκτά δυνάμεις ώστε να μπορεί να αντισταθεί και να εμπλακεί στις μάχες του τίτλου, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργήσει ως το κίνητρό του για να ανακαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτά τα γεγονότα.

Περιληπτικά, έχουμε να κάνουμε με μια κλισέ ιστορία, στην οποία ο κεντρικός ήρωας βρίσκεται σε πρόβλημα, μέχρι τη στιγμή που αποκτά δυνάμεις. Μετέπειτα, λόγω της φύσης του, προσπαθεί να αντιμετωπίσει και να βρει τον υπεύθυνο για αυτές τις απειλές, ενώ βεβαία σε αυτό το ταξίδι, συναντά και διάφορους συντρόφους. Το μοναδικό πρόβλημα του τίτλου δεν είναι μόνο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σενάριο που έχουμε δει ξανά στο παρελθόν, αλλά η προβληματική ροή της νουβέλας του. Δηλαδή, αν και η αφήγηση της νουβέλας ξεκινά από τον πρόλογο, η ροή διακόπτεται και η νουβέλα μάς παραπέμπει σε ένα πιο απομακρυσμένο τμήμα/ κεφάλαιό της, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μπερδεύει τον αναγνώστη μιας και γίνονται αναφορές σε χαρακτήρες ή γεγονότα που δεν έχουμε δει ή διαβάσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο αναγνώστης να χάσει το ενδιαφέρον του γρήγορα και, κατ' επέκταση, να μπει σε μια διαδικασία γρήγορου διαβάσματος (skip mode), ούτως ώστε να ξεκλειδωθούν με τη σειρά τα κεφάλαια και να μπορέσει να διαβάσει τη νουβέλα με κανονική ροή. Το τμήμα του σεναρίου δεν είναι και το δυνατότερο χαρακτηριστικό του τίτλου, εξάλλου και οι ίδιοι οι δημιουργοί του δεν το έχουν τοποθετήσει ως ένα προαπαιτούμενο/ κύριο story mode. Αντ' αυτού, είναι μια από τις επιλογές του παιχνιδιού, με την ονομασία "Chronicle mode", στην οποία ο παίκτης διαβάζει τη νουβέλα ώστε να μάθει το σενάριο, χωρίς να συμμετέχει σε μάχες.

Ως ένα γρήγορο "story mode" λειτουργεί η παραδοσιακή επιλογή του Arcade mode, μέσω του οποίου αποτυπώνεται η περίληψη του ιστορικού του κάθε χαρακτήρα και ταυτόχρονα συμμετέχουμε σε δέκα μαχες, ώστε να δούμε τον επίλογό τους. Αφήνοντας στην άκρη το αδύναμο τμήμα του σεναρίου, περνάμε στο σημαντικότερο κομμάτι του τίτλου, το οποίο είναι το σύστημα μάχης. Αυτό περιγράφεται ως "2D anime fighting" και χαρακτηρίζεται από αρκετά γρήγορες κινήσεις και ρυθμό. Δηλαδή, έχουμε την επιλογή να τρέξουμε προς τον αντίπαλο ή να τον αποφύγουμε γρήγορα, αναλόγως την περίσταση.

Το κάθε πλήκτρο συνδέεται με μια διαφορετικού είδους επίθεση (ελαφριά, κανονική και βάρια), η οποία ταυτίζεται με τη ζημιά που πραγματοποιούμε στον αντίπαλο. Επίσης (αν και είναι αυτονόητο) υπάρχει ο συνδυασμός αυτών των κινήσεων, ώστε να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο combo, το οποίο με τη σειρά του θα επιφέρει μεγαλύτερη ζημιά. Εκτός αυτού, δεν απουσιάζουν και οι διάφορες μπάρες ενέργειας (EXS και GRD), οι οποίες γεμίζουν ανάλογα με τη ζημιά που προκαλούμε ή τη ζημιά την οποία δεχόμαστε. Αυτές οι μπάρες, αφού γεμίσουν, μας επιτρέπουν να εκτελέσουμε χαρακτηριστικές επιθέσεις και να αυξήσουμε την επιθετική μας δύναμη.

Η καμπύλη εκμάθησης όλων αυτών των κινήσεων είναι κάτι που πραγματοποιείται με ομαλή ροή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, στοιχείο που έχει ως αποτέλεσμα να μην αδικείται ο παίκτης, ενώ βέβαια υπάρχουν και οι επιλογές δυσκολίας για την αυξομείωση της πρόκλησης. Συμπερασματικά, το σύστημα μάχης αποδίδεται όμορφα, εφόσον το art direction, το animation, οι χρωματισμοί, τα sprites και το OST δουλεύουν υπέρ του τίτλου και επιτυγχάνεται έτσι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, το οποίο ακολουθεί τα υψηλά πρότυπα που έχει θέσει μέσα στα χρόνια η Arc System Works στα παιχνίδια της και δύσκολα δεν θα ικανοποιήσει τους φίλους της. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετές επιλογές που επεκτείνουν την ενασχόληση και την εκμάθηση των όσων έχει να προσφέρει το παιχνίδι της Arc System Works.

Συγκεκριμένα, έχουμε διάφορες προκλήσεις, όπως τα Score και Time Attack modes, στα οποία πρέπει να επιτύχουμε ένα σκορ και νίκες σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, υπάρχει η επιλογή του Survival, όπου εκεί καλούμαστε να επιβιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα από διαδοχικές μάχες. Επιπροσθέτως, διατίθενται αρκετές επιλογές εκπαίδευσης, όπως οι Training, Tutorial και Mission, οι οποίες μας διδάσκουν το ρεπερτόριο κινήσεων του κάθε χαρακτήρα. Στη συνέχεια περνάμε σε πιο σημαντικές προσθήκες, αυτές των τα Versus και Network. Το Versus είναι το γνώριμο, κλασικό, offline PvP τμήμα, όπου δύο παίκτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα από τους 20 χαρακτήρες του τίτλου και να έρθουν αντιμέτωποι.

Στο διαδικτυακό κομμάτι συμμετέχουμε σε μάχες με παίκτες από όλο τον κόσμο, με τις χαρακτηριστικές επιλογές των απλών αγώνων και αυτών της κατάταξης. Στο συγκεκριμένο τμήμα πρέπει να πούμε πως δεν συναντήσαμε τεχνικά προβλήματα κατά τη στιγμή της διεξαγωγής της μάχης. Ωστόσο, λόγω της niche φύσης του τίτλου (όπως είναι φυσικό), αλλά και του γεγονότος πως το παιχνίδι δεν είχε κυκλοφορήσει επισήμως κατά τη δοκιμή που κάναμε για το review, διαπιστώσαμε χρονοβόρο matchmaking στο online τμήμα, το οποίο ενδεχομένως να αποθαρρύνει ένα τμήμα του κοινού που θα θέλει να ασχοληθεί μόνο με το συγκεκριμένο τμήμα του τίτλου.

Εν κατακλείδι, το Under Night In-Birth EXe: Late[st] αποτελεί μια αρκετά καλή επιλογή για όσους αναζητούν ένα 2D "anime" fighting παιχνίδι, αφού προσφέρει πολύ περιεχόμενο και ένα εξαιρετικό, με καλή καμπύλη εκμάθησης και λειτουργικό σύστημα μάχης, πιστό στην ποιότητα που χαρακτηρίζει τη δουλειά της Arc System Works.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

ps3ps4ps vita
Keywords
Τυχαία Θέματα