Until Dawn (2024) | Review

Το Until Dawn, που αρχικά κυκλοφόρησε για το PlayStation 4 το 2015, και τότε το είχαμε χαρακτηρίσει ως “sleeper hit”, παραμένει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες τρόμου που έχουν δημιουργηθεί για τις κονσόλες. Παρόλο που αυτή η έκδοση δεν έχει αναβαθμιστεί ειδικά για το PS5, η αναπαραγωγή του στη νέα κονσόλα – μέσω της συμβατότητας του συστήματος με παιχνίδια του PS4,

και λόγω του “ξεκλειδωμένου” frame rate που διαθέτει – απεικονίζεται εξαιρετικά και συνεχίζει να προσφέρει αυτήν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αυτούσια σχεδόν δέκα χρόνια μετά. Και κάπου εδώ έρχεται το remake της Ballistic Moon, ένα remake που μας έκανε πραγματικά να αναρωτηθούμε για την ανάγκη της ύπαρξής του. Αλλά πριν φτάσουμε εκεί, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή.

Το Until Dawn είναι ένα interactive drama survival horror game που αναπτύχθηκε από τη Supermassive Games. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα οκτώ νεαρών φίλων που συναντιούνται σε ένα απομακρυσμένο ορεινό καταφύγιο, μόνο για να βρεθούν παγιδευμένοι σε μια σειρά φρικιαστικών γεγονότων. Η πλοκή είναι γεμάτη ανατροπές, εμπνευσμένη από τις κλασικές ταινίες τρόμου, αλλά με μια φρέσκια και διαδραστική προσέγγιση.

Ο πυρήνας του παιχνιδιού είναι το σύστημα “Butterfly Effect”, το οποίο επιτρέπει στους παίκτες να επηρεάζουν την εξέλιξη της ιστορίας μέσω των επιλογών τους. Κάθε απόφαση, από τις πιο ασήμαντες έως τις πιο κρίσιμες, μπορεί να αλλάξει δραματικά τη μοίρα των χαρακτήρων. Η ένταση που δημιουργείται από τη γνώση ότι μια απλή επιλογή μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο ενός χαρακτήρα είναι αυτή που κάνει τα παιχνίδια αυτά (και όλα όσα δημιούργησε η Supermassive – στη μετέπειτα πορεία της – για τη σειρά The Dark Pictures Anthology) να έχουν πολύ ενδιαφέρον.

Η ιστορία του Until Dawn ξεχωρίζει για τη δυνατότητα επιλογών και την προσαρμοστικότητα της πλοκής. Αντλεί έμπνευση από διάφορα υποείδη τρόμου, προσφέροντας ένα πολυεπίπεδο αφήγημα. Οι χαρακτήρες, αν και κάποιες φορές κλισέ, είναι αρκετά καλογραμμένοι ώστε να δημιουργούν συναισθηματική σύνδεση με τον παίκτη. Οι ηθοποιοί αποδίδονται ρεαλιστικά, με τα πρόσωπα και τις εκφράσεις τους να είναι αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας motion capture. Η σκοτεινή, ατμοσφαιρική απεικόνιση του ορεινού καταφυγίου προσφέρει μια μοναδική αίσθηση απομόνωσης και φόβου, καθιστώντας το ιδανικό περιβάλλον για ένα παιχνίδι τρόμου.

Ενώ το remake του 2024 φέρνει μια οπτικά εντυπωσιακή αναβάθμιση, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Η μετάβαση στην Unreal Engine 5 “φρέσκαρε” πολύ το Until Dawn. Τα περιβάλλοντα, τα μοντέλα των χαρακτήρων και ο φωτισμός παρουσιάζουν τώρα λεπτομέρειες που κόβουν την ανάσα, αναβαθμίζοντας σημαντικά το στοιχειωμένο ορεινό σκηνικό. Χαρακτηριστικά όπως οι δυναμικές σκιές, οι ρεαλιστικές κινήσεις των προσώπων (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το φαινόμενο “Uncunny Valley” απουσιάζει…) και οι περίπλοκες περιβαλλοντικές υφές συμβάλλουν σημαντικά στην εν λόγω αναβάθμιση.

Οι παίκτες θα παρατηρήσουν ανεπαίσθητες πινελιές όπως οι εκφράσεις των προσώπων που αντιδρούν ανάλογα με τα συμφραζόμενα στις τρομακτικές καταστάσεις και ο λεπτομερής φωτισμός που ενισχύει την απόκοσμη ατμόσφαιρα. Ωστόσο, έχοντας ταυτόχρονα το remake και την αρχική έκδοση στην κονσόλα μας, και μεταβαίνοντας από τη μια έκδοση στην άλλη, στα ίδια σημεία, πραγματικά απορήσαμε για τον λόγο ύπαρξης αυτού του remake. Ναι, οι διαφορές είναι αρκετές και εμφανείς, αλλά αρκούν;

Μια σημαντική αλλαγή είναι η μετατόπιση από τις σταθερές γωνίες κάμερας σε μια προοπτική τρίτου προσώπου, σχεδόν πάνω από τον ώμο. Ενώ αυτό εκσυγχρονίζει το gameplay και βελτιώνει τον έλεγχο του παίκτη, έχουμε την αίσθηση ότι αφαιρεί από την αίσθηση κλειστοφοβικής έντασης του πρωτότυπου.

Εκτός αυτού, το πρώτο διάστημα της πορείας του στην αγορά, το παιχνίδι υπέφερε από σωρεία τεχνικών θεμάτων, και απουσία επιλογής 60fps, κάτι που ευτυχώς διορθώθηκε πρόσφατα. Θα προσθέσουμε εδώ ότι το κατά πόσο “κατώτερο” οπτικά είναι το αρχικό παιχνίδι είναι ένα θέμα καθαρά υποκειμενικό, αφού δεν αποκλείουμε ότι σε μερίδα του κοινού θα αρέσει περισσότερο η πιο “videogame” παλέτα χρωμάτων και το μοντέλο φωτισμού του πρωτότυπου.

Το gameplay παραμένει σε μεγάλο βαθμό πιστό στην αρχική φόρμουλα. Οι παίκτες κάνουν επιλογές που επηρεάζουν την πορεία της ιστορίας και την επιβίωση των χαρακτήρων. Ωστόσο, οι νέες προσθήκες, όπως ένας πρόλογος που επικεντρώνεται σε συλλεκτικά αντικείμενα, και εκτεταμένες σκηνές μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, προσθέτουν μικρό βάθος χωρίς να αλλάζουν ριζικά τη βασική εμπειρία. Το σύστημα QTE (Quick Time Events) παίζει σημαντικό ρόλο και απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά, ενώ η δυνατότητα επανάληψης ενθαρρύνει τους παίκτες να πειραματιστούν με στόχο τα διαφορετικά αποτελέσματα.

Ο ηχητικός σχεδιασμός στο remake ενισχύει την ανατριχιαστική ατμόσφαιρα. Η Ballistic Moon έχει βελτιώσει τους ήχους περιβάλλοντος, δημιουργώντας μια πιο ανατριχιαστική ηχητική εμπειρία. Για τις φωνές και τις ερμηνείες των ηθοποιών δεν έχουμε να πούμε κάτι. Παραμένουν στο υψηλό επίπεδο του αρχικού τίτλου με το δεδομένο ότι έχουν περαστεί αυτούσια.

Το Until Dawn του 2024 υπερέχει στον οπτικό τομέα, αλλά δυσκολεύεται να δικαιολογήσει τον εαυτό του ως πλήρες remake. Ενώ τα βελτιωμένα γραφικά, οι αναβαθμίσεις στον ήχο και οι εκσυγχρονισμένες γωνίες της κάμερας δίνουν νέα πνοή στην εμπειρία, το βασικό gameplay και η ιστορία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτα.

Για τους νεοεισερχόμενους, αυτή η έκδοση (την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, οπότε και έχουν εφαρμοστεί πολλά και σημαντικά διορθωτικά patches, φέρνοντας το παιχνίδι σε καλή κατάσταση) είναι ο ιδανικός τρόπος για να βιώσουν την εμπειρία που είναι σε θέση να προσφέρει. Όσοι, όμως, έχουν ήδη στην κατοχή τους το πρωτότυπο και το έχουν ολοκληρώσει αρκετές φορές θα δυσκολευτούν να δικαιολογήσουν την αγορά αυτού του remake.

Το Until Dawn κυκλοφορεί από τις 4/10/24 για PS5 και PC. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5, με review code που λάβαμε από το PlayStation Greece.

The post Until Dawn (2024) | Review first appeared on GameOver.

The post Until Dawn (2024) | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα