EA Sports UFC

Η next-gen MMA εμπειρία.

Τα Mixed Martial Arts είναι από τα πιο άγρια αθλήματα στον κόσμο και τον τελευταίο καιρό έχουν αποκτήσει ακόμα περισσότερους οπαδούς στην χώρα μας. Πρόκειται για μάχη μεταξύ δύο αντιπάλων όπου απαιτείται συνδυασμός τεχνικών από διάφορες πολεμικές τέχνες. Ένα video game τέτοιου είδους όπως καταλαβαίνετε απαιτεί τεράστια προσοχή και προγραμματιστές γνώστες του αντικειμένου για να δημιουργηθεί ένα αξιοσέβαστο αποτέλεσμα.



Το UFC Undisputed 3 ήταν το τελευταίο παιχνίδι της ομώνυμης σειράς, το οποίο και είδαμε από την THQ και την Yuke’s πριν από δύο χρόνια. Με αφορμή την πτώχευση της THQ, η Electronic Arts αγόρασε το franchise για λογαριασμό της EA Sports κι έτσι το νέο UFC αναπτύχθηκε από την εταιρεία ανάπτυξης EA Canada, η οποία σημειωτέον είναι υπεύθυνη και για την σειρά FIFA. Το παράδοξο είναι ότι δυστυχώς παρότι το UFC δεν απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό των gamers αλλά σε ένα συγκεκριμένο target group, η απόφαση της EA να το κυκλοφορήσει μόνο σε PS4 και Xbox One, περιορίζει ακόμη περισσότερο το αγοραστικό κοινό, την στιγμή που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έστω δύο ports για τις previous-gen κονσόλες.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως η EA παλαιότερα είχε αντιπαρατεθεί με το UFC και τον πρόεδρό του, Dana White, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη κόντρα ανάμεσά τους. Ο λόγος είναι ότι η Electronic Arts είχε σχεδιάσει το EA Sports MMA που θεωρούταν άμεσος αντίπαλος των UFC games. Απ’ τη στιγμή που όμως αποκτήθηκε το πολυπόθητο brand και επίσημα, καθώς και ύστερα από αρκετές αλλαγές που έγιναν όσον αφορά στις εταιρίες, EA και UFC έφτιαξαν τις σχέσεις τους και αποφάσισαν να μας παρουσιάσουν φέτος ένα video game που αξίζει να παίξετε.

Καλώς ήρθες μαχητή
Η αρχική παρουσίαση θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν πραγματικό μέλος του UFC. Στην αρχή θα λάβετε το κατάλληλο training για να μπορέσετε να εγκλιματιστείτε ακόμα και αν είναι η πρώτη φορά που παίζετε κάποιο MMA game. Μετά από μια σειρά tutorials που περιλαμβάνει από απλά λακτίσματα, προπόνηση με σάκους, μέχρι clinches και submission moves, θα έρθει η ώρα για τον πρώτο σας αγώνα. Κατά την διάρκεια της ένταξής σας στο UFC θα περάσετε μια σειρά από δοκιμασίες, ανάμεσα στις οποίες θα δείτε cutscenes από αγώνες αλλά και πραγματικούς παλαιστές όπως η Ronda Roussey ή ο Dana White (διευθυντής) να σας μιλούν για να σας εμψυχώσουν.

Create a Fighter
To UFC σας δίνει την δυνατότητα να παίξετε το campaign διαλέγοντας αν θα φτιάξετε δικό σας μαχητή ή αν θα παίξετε με κάποιον από το ρόστερ. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να κάνετε κάτι δικό σας θα περάσετε αρκετή ώρα να τον δημιουργείτε. Και λέμε «τον» διότι δεν επιτρέπεται να φτιάξετε γυναικείο χαρακτήρα. Μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκαμε ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μόνο αντρικούς παλαιστές παρόλο που το UFC έχει ήδη μέσα γυναίκες.

Μέσα στο Create a Fighter θα έχετε πολλές επιλογές για να φτιάξετε τον ιδανικό μαχητή σας ακριβώς έτσι όπως τον σκέφτεστε. Αν βαριέστε, μποτείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε διάφορα presets που είναι ήδη έτοιμα. Σε περίπτωση που έχετε έμπνευση όμως, θα σας δοθεί η δυνατότητα να ελέγξετε το πρόσωπο, το δέρμα, το χρώμα του μαλλιού και των ματιών όπως επίσης και τον σωματότυπο του αθλητή σας. Μόλις αποφασίσετε ότι είστε έτοιμοι, για να ολοκληρώσετε τον χαρακτήρα σας θα πρέπει να καθορίσετε τα δυνατά του στοιχεία τα οποία θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα παίζει. Η δυνατότητα αυτή δίνεται μέσα από την τοποθέτηση πόντων σε διάφορες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με την φυσική κατάσταση, την ικανότητα στα απλά χτυπήματα, τα grapples και άλλα.

Ready to Fight
Όπως σε κάθε fighting game, έτσι και σε αυτό υπάρχει το training room για να εξασκήσετε τα skills σας. Εκεί μέσα δοκιμάζετε απέναντι σε κάποιον που υποτίθεται είναι ο βοηθός σας όσες κινήσεις θέλετε από οποιαδήποτε κατηγορία. Μόλις νιώσετε πιο ασφαλής για τις γνώσεις σας μπορείτε να μπείτε στο ρίνγκ να παίξετε έναν φιλικό. Μιλάμε για την επιλογή “Play” με την οποία μπορείτε να παίξετε αγώνα με φίλους ή με την CPU.

Η A.I του παιχνιδιού κινείται σε μέτρια επίπεδα. Αν παίζετε στο Hard τότε χρειάζεστε καλούς συνδυασμούς χτυπημάτων και σωστές λαβές. Οτιδήποτε πιο κάτω σε επίπεδο δυσκολίας, καταντάει τόσο εύκολο όσο το να κλέβετε ένα μωρό κι αυτό διότι η engine έχει μηχανισμούς, όπως η συνεχόμενη κλωτσιά στα πλευρά, στους οποίους απλά δεν αμύνεται. Γενικά στα Hard και Hardest levels οι αγώνες κρατάνε πολλή ώρα, οπότε εκεί και μόνο δεν ισχύει δηλαδή ο κανόνας του λεπτού όπως στα περισσότερα Fighting. Οι τακτικές του αντιπάλου ποικίλουν κι από εκεί που νομίζατε ότι “τον είχατε” ξαφνικά θα βρεθείτε να προσπαθείτε να σπάσετε το submission του.

Όσον αφορά στο σύστημα μάχης, έχετε άφθονες επιλογές για επίθεση και άμυνα. Τα χτυπήματα κατευθύνονται προς πρόσωπο, ώμους, πλευρά ή πόδια και γενικά τα σημεία ποικίλουν, ενώ η σωστή άμυνα και τα counter hits είναι ένα σημαντικό κλειδί για την σωστή τακτική σας. Το αποτέλεσμα είναι ότι για να μπορέσετε να παλέψετε σωστά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε όχι απλώς τα τέσσερα face buttons αλλά και τα shoulder και trigger buttons.

Την ώρα μιας submission move, θα χρειαστείτε επίσης σωστό συνδυασμό πατήματος κουμπιών ώστε να εγκλωβίσετε ή αντίστροφα να κάνετε counter τις κινήσεις του αντιπάλου σας και να ξεφύγετε από την λαβή. To πρόβλημα είναι ότι η στιγμή μιας submission move ενδέχεται οι δύο αθλητές να βρεθούν στο ρινγκ για πολύ ώρα. Απ’ τη μία ο ένας θα προσπαθεί να επιτεθεί κι απ’ την άλλη ο άλλος να αποκρούσει τα χτυπήματα, κι αν δεν τα καταφέρει σύντομα τότε η όλη διαδικασία καταντάει κουραστική φτάνοντας μέχρι και το ένα λεπτό. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τους υψηλούς χρόνους loading αντιλαμβάνεστε ότι το UFC θα τεστάρει την υπομονή σας στα όρια.

Career Mode
Ήρθε η ώρα του αγώνα και το κυνήγι της δόξας. Τώρα βρίσκεστε απέναντι σε έναν μεγάλο στόχο που ονομάζεται πρωταθλητής του UFC. Σιγά σιγά θα κάνετε το πρώτο σας βήμα στην μαχητική σας σταδιοδρομία παίζοντας με τον μαχητή που θέλετε. Για αρχή ξεκινάτε με τους αγώνες οι οποίοι θα σας βάλουν μέσα στο UFC κα ιστη συνέχεια αφού πιάσετε την θέση θα αγωνίζεστε για την νίκη.

Πριν και μετά από κάθε αγώνα, μπορείτε να δείτε ακριβώς πόσο damage κάνατε, τις κρίσιμες φάσεις του αγώνα και ποιος από τους δύο σας είχε πιο πετυχημένα χτυπήματα. Όλα αυτά τα στατιστικά βρίσκονται εκεί για να βελτιωθείτε μαθαίνοντας από τα λάθη. Επίσης πριν και μετά τον αγώνα εμφανίζεται μια οθόνη στην οποία μιλάει κάποιος από τους γνωστούς παλαιστές του UFC για να σας εμψυχώσει, να σας προειδοποιήσει και να σας συγχαρεί.

Character Development
Στο UFC οι μαχητές βελτιώνονται συνεχώς, έτσι γίνεται και στο game. Μετά από κάθε αγώνα, αποκτάτε πόντους εμπειρίας με τους οποίους μπορείτε να αναβαθμίσετε τα attributes του χαρακτήρα σας. Τα attributes όλα φτάνουν μέχρι το 100 και από όλα τυα΄προκύπτει η τελική βαθμολογία σας. Ο στόχος είναι να φτάσετε στο maximum όλα τα stats σας για να έχετε έναν πιο γρήγορο και δυνατό παλαιστή που αντέχει στα χτυπήματα.

Πέρα από τα attributes θα μπορέσετε να ξοδέψετε τους πόντους για να αγοράσετε νέες κινήσεις. Μόλις ξεκλειδώσετε κάποια νέα επίθεση, την βάζετε στην θέση της προηγούμενης και την χρησιμοποιείτε πλέον μόνιμα. Σίγουρα πρόκειται για κάτι που κάνει την διαφορά και είναι σημείο κλειδί στην νίκη αφού αργότερα όσο δυσκολεύουν οι αντίπαλοι, θα αρχίσετε να νιώθετε πιο αδύναμοι και η νίκη δεν θα φαντάζει τόσο πιθανή.

Ενώ προετοιμάζεστε για τον αγώνα, πετάγεται ο Dana White να σας πει καλή επιτυχία, καθόλου άσχημα!

Beat the world
Πέραν του Career mode, το UFC σας δίνει μια σειρά από Challenges να αντιμετωπίσετε. Τα Challenges αυτά θα σας αφήσουν οριακά αδιάφορους, καθώς δεν έχουν το στυλ έτοιμων αγώνων τους οποίους θα πρέπει να “γυρίσετε”, αλλά σας βάζουν απλώς να εκτελέσετε λαβές ή χτυπήματα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κοινώς, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο tutorial.

Το Online mode επεκτείνει αρκετά τον χρόνο ζωής του παιχνιδιού, ανάλογα από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς. Μπορείτε να παίξετε με άλλους παίκτες ανά τον κόσμο και να κερδίσετε μια θέση στα ranks. Ευτυχώς το σύστημα σας κατηγοριοποιεί ανάλογα με το skill σας, κάτι που είναι άκρως βοηθητικό μιας και δεν θα πετύχετε ποτέ σε αντίπαλο πιο έμπειρο όσον αφορά το match history.

To online έχει κατηγορίες με ζώνες. Ξεκινάτε με την άσπρη και ανεβαίνετε σιγά σιγά μέχρι να πάρετε την μαύρη. Σε κάθε αγώνα παίρνετε από 4 πόντους και συνήθως απαιτούνται παραπάνω από 12 πόντοι για να μπείτε σε promotion matches που θα κρίνουν αν θα ανεβείτε ή όχι παραπάνω. Η λογική και το user interface θυμίζουν κάπως το Seasons του FIFA, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι δυσάρεστο. Τα αρχικά επίπεδα είναι εύκολα αφού εμείς φτάσαμε άνετα στην μπλε ζώνη μέσα σε λίγη ώρα. Ένα παραπάνω θετικό είναι η δυνατότητα να διαλέξετε την κατηγορία βάρους στην οποία θα αγωνιστείτε. Μπορείτε να παίξετε μόνο με γυναίκες, μόνο με παλαιστές μεσαίου βάρους ή να αγωνιστείτε στην κατηγορία βαρέων βαρών. Η επιλογή αυτή είναι σημαντική αφού κάθε κατηγορία έχει δικούς της παλαιστές με αρνητικά και θετικά τα οποία παίζουν αρκετά σημαντικό ρόλο στη ροή του αγώνα.

Θα ιδρώσετε και μόνο που θα τους δείτε
Ένας από τους κύριους λόγους που καθιστούν το νέο UFC το καλύτερο next-gen MMA game είναι τα γραφικά του. Ο σχεδιασμός των παλαιστών είναι απίστευτος αφού τα 3D models τους μοιάζουν πολύ με τα πραγματικά. Οι κινήσεις των σωμάτων είναι σαν αληθινές και το impact των χτυπημάτων θα σας κάνει να νομίζετε ότι βλέπετε αγώνα ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό οφείλεται στην χρήση της Ignite engine η οποία χρησιμοποιήθηκε στο next-gen FIFA 14 και τώρα περνάει και στο UFC.

Το μόνο δυσάρεστο είναι ότι τα animations δείχνουν κοινά για όλους τους αθλητές, ειδικά στα submissions, ενώ θα μπορούσαν να διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο που κινείται ο καθένας. Δεν υπάρχει δηλαδή η αίσθηση της διαφορετικότητας στις κινήσεις, παρά μόνο στην εμφάνιση. Ένα ακόμη σημείο που ίσως χρειάζεται βελτίωση είναι οι εκφράσεις στο πρόσωπο των παλαιστών. Το δε lipsync (όπως για παράδειγμα του διαιτητή) μοιάζει ολίγον ατιμέλητο. Το αίμα πάντως ρέει άφθονο στα χτυπήματα, ενώ το εκάστοτε σώμα δείχνει να καταβάλλεται από κόπωση και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να αμυνθεί όταν έχει δεχθεί πολλά χτυπήματα. Θα πρέπει δηλαδή να μείνει για κάποια δευτερόλεπτα σε ασφαλές σημείο.

Όσο για την ατμόσφαιρα που δημιουργείται τόσο όταν παλεύετε, όσο και όταν βρίσκεστε στο μενού έχουμε να πούμε τα καλύτερα. Στο μενού παίζει μουσική από γνωστά συγκροτήματα όπως για παράδειγμα οι Trivium. Η λίστα ειναι μεγάλη και μπορείτε να διαλέξετε τα κομμάτια που θα ακούτε. Όταν βρίσκεστε μέσα στο ρίνγκ, ακούγεται το κοινό και τα χτυπήματα που εκτελείτε εσείς ή ο αντίπαλος. Δυστυχώς οι σχολιαστές μιλάνε μόνο στα replays και όχι όλη την ώρα όπως γίνεται σε άλλα games που βασίζονται σε live shows, όπως το WWE.

Worth a fight
Είναι αλήθεια ότι οι δύο νέες κονσόλες των Sony και Microsoft δεν σας δίνουν πολλές επιλογές στην κατηγορία των Fighting. Αν είστε κάτοχος της κονσόλας και fan του είδους θα σας προτείναμε το νέο UFC για πολλούς λόγους. Ο πρώτος από αυτούς είναι ότι θα περάσετε 2-3 ώρες παίζοντας το campaign και μόλις το τερματίσετε έρχεται το online κομμάτι το οποίο θα σας προκαλέσει να κερδίσετε και εκεί. Ένας άλλος λόγος είναι η πραγματική next gen εμπειρία η οποία φαίνεται μέσα από τα απίστευτα γραφικά και τα animations. Το UFC έχει μικρά ελαττώματα αλλά αν τα παραβλέψουμε μπορούμε να πούμε ότι θα το αγαπήσουν τόσο οι hardcore fans του αθλήματος, όσο και οι πρωτάρηδες.

Θετικά:
- Γραφικά υψηλού επιπέδου
- Εμψυχωτικά βίντεο από πραγματικούς μαχητές του UFC
- Δυνατό soundtrack

Αρνητικά:
- Οι λαβές καταντούν κουραστικές
- Τα modes στο σύνολό τους δεν έχουν το απαιτούμενο βάθος
- Έλλειψη διαρκούς σχολιασμού στον αγώνα
- Ανυπόφορο loading
- Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε γυναικείο μαχητή

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.5

Το καλύτερο Fighting game που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις next-gen κονσόλες.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
sports, ufc, ufc, sports, ufc undisputed 3, xbox one, mma, video, game, undisputed, thq, πτώχευση, electronic, franchise, εταιρεία, canada, fifa, συγκεκριμένο, target, group, ps4, xbox, white, games, fighter, fight, fighting, room, cpu, engine, ώμους, counter, face, νέα, world, στυλ, online, history, user, σημαίνει, μπλε, models, impact, οφείλεται, εμφάνιση, live, wwe, sony, microsoft, fan, κινηση στους δρομους, σκοπια, Καλή Χρονιά, ufc undisputed 3, δυνατα, πτώχευση, βιντεο, βημα, ηχος, κοντρα, μουσικη, μωρο, φυσικη, ωρα, cpu, face, games, game, microsoft, mma, ps4, sony, αγωνες, αιμα, αξιζει, αμυνα, απιστευτα, απλα, ατμοσφαιρα, αφορμη, βαθμολογια, γινεται, δερμα, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δοθει, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εκφρασεις, ελλειψη, εμπνευση, εμφάνιση, επιτυχια, ερχεται, εταιρεία, ζωης, ζωνη, ζωνες, ηρθες, υπομονη, ισχυει, θετικο, κυνηγι, κοπωση, λαθη, μπλε, μπορειτε, νικη, οθονη, ορια, οφείλεται, παρουσιαση, ροη, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σωμα, στυλ, φορα, χρωμα, ωρες, group, white, canada, counter, wwe, engine, fan, fifa, fighter, fighting, franchise, γνωσεις, history, χωρα, ιδανικο, impact, user, κλωτσια, κομματι, μεινει, models, μοιαζει, room, παιχνιδι, ποδια, σημαίνει, σωστο, target, thq, online, θανου, θετικα, undisputed, βοηθος, ώμους, electronic
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld