X-Surface: Η ψεύτικη είδηση που έκανε το γύρο του Internet!

Πως ένας blogger κατάφερε να κοροϊδέψει τα μεγάλα gaming/tech sites για μια υποτιθέμενη φορητή κονσόλα της Microsoft!

Πριν από λίγες ημέρες ίσως κάποιοι από εσάς διαβάσατε μια είδηση σχετικά με το "X-Surface της Microsoft" σε διάφορα gaming και tech μέσα διεθνούς φήμης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα Yahoo, CNet και Gizmodo. Κρατηθείτε λοιπόν, καθώς αυτή η "είδηση

που βασίστηκε σε φήμες" είναι κατασκεύασμα ενός χρήστη!

Ο ανώνυμος χρήστης (κατά πάσα πιθανότητα αμερικανός με βάση κάποια λεγόμενά του) φροντίσει να "κρυφτεί" καλά στην ανωνυμία του για την συγκεκριμένη φάρσα. Τι έκανε λοιπόν; Πολύ απλά δημιούργησε στο μυαλό του μια εικονική κονσόλα της Microsoft, το X-Surface, έστησε μια καλογραμμένη ιστορία φημών και την έστειλε σε όλα τα μεγάλα μέσα. Μόλις χθες ανακοίνωσε στο blog Χ-surface.tumblr.com ότι η είδηση είναι μούφα! Σκοπός του ήταν φυσικά να αποδείξει ότι δεν θα πρέπει να πιστεύουμε καμία φήμη, καθώς οποιοσδήποτε τυχαίος μπορεί να κατασκευάσει μια ιστορία να την στείλει σε μεγάλα media ισχυριζόμενος ότι δουλεύει σε οποιαδήποτε εκ των Microsoft, Sony, Nintendo ή Valve και οι αφελείς δημοσιογράφοι να πιστέψουν το παραμύθι του.

Η είδηση-μούφα
Το email, που στάλθηκε την Τρίτη 22/1 από ένα gmail account του επίδοξου φαρσέρ, ανέφερε ότι ο ίδιος δούλευε (και καλά) για την Microsoft κι ότι γνώριζε πληροφορίες για μια φορητή κονσόλα που είναι σε ανάπτυξη με την ονομασία X-Surface. Το κείμενο που απέστειλε στα μεγάλα μέσα μέσω email, περιείχε αρχικά πολλές ήδη υπάρχουσες φήμες. Όπως για παράδειγμα ότι το νέο Xbox θα ονομάζεται απλά "Xbox". Συν τις άλλοις, ο τύπος στο email του ανέφερε ότι η Microsoft (υποτίθεται ότι) θα χρησιμοποιήσει το "X" για αρκετές μελλοντικές ονομασίες! Μία εξ αυτών θα είναι το X-Surface.

Η φήμη όμως "μαγειρεύτηκε" ακόμη περισσότερο με τις τεχνικές προδιαγραφές του υποτιθέμενου "X-Surface". Υποτίθεται λοιπόν ότι αυτή η εικονική κονσόλα θα έχει για λειτουργικό σύστημα μια ειδική έκδοση των Windows 7 (όχι Windows 8 ή RT) και θα τρέχει games, βίντεο και μουσική, όπως άλλωστε τα PSP/PS Vita της Sony. Όσο για τις τεχνικές προδιαγραφές του, ο blogger "δεν τις γνωρίζει γιατί η ομάδα του δούλεψε με τη συσκευή για τρεις εβδομάδες και εργάζεται κυρίως πάνω στη συμβατότητά της με το Smartglass και το Wi-Fi Direct"! Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή! Είπε όμως πως "άκουσε φήμες ότι το X-Surface θα έχει 2.4Ghz wireless πρωτόκολο (χρησιμοποιείται στο Xbox 360) άρα και συμβατότητα με το ήδη υπάρχον hardware της κονσόλας της Microsoft."

Το τελειωτικό χτύπημά του ήταν ότι "Ο επεξεργαστής και το τσιπάκι γραφικών είναι επιμέλεια της AMD. Ο επεξεργαστής θα είναι οκταπύρηνος στα 1.9Ghz και η GPU στα 800Mhz αντίστοιχα". Το X-Surface θα είναι επίσης συμβατό με το Xbox Store για την αγορά νέων games και applications. O blogger ολοκληρώνει το "μαγείρεμά του" λέγοντάς ότι θα υποστηρίζονται βιντεοκλήσεις και δυνατότητα capture screenshot και share φωτογραφιών σε social networks όπως Facebook και SkyDrive.

Η αναδημοσίευση-μούφα
Τα ποντίκια πιάστηκαν στη φάκα λοιπόν και μέσα σε λίγη ώρα, χωρίς καν να ελέγξουν αν επρόκειτο για έγκυρη πηγή και για συγκεκριμένο άτομο με ονοματεπώνυμο, αναδημοσίευσαν την είδηση μέσα σε λίγες ώρες!

Αναλυτικά τα sites που έπεσαν στην παγίδα:
- Pocket-Lint.com (μέσα σε μόλις μία ώρα)
- CNET
- Gizmodo
- Venturebeat
- Tech Digest
- VG247
- NowGamer
- Yahoo
και άλλα πολλά καθότι τα συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται ευρέως ως πηγές ειδήσεων από εκατοντάδες μέσα παγκοσμίως!

Ο έξυπνος φαρσέρ καταλήγει στο ότι "αυτό δεν μπορεί να αποκαλείται δημοσιογραφία" καθότι "δημοσιογράφος είναι μόνο όποιος ψάχνει σε βάθος μια είδηση, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή οι περισσότεροι αντιγράφουν ειδήσεις χωρίς να επιβεβαιώνουν την πηγή". Φυσικά ο λόγος που γίνεται αυτό είναι επειδή "όλοι θέλουν να βγάλουν την είδηση πρώτοι και να πάρουν clicks και likes"!

Τελικώς, η άποψη του συγκεκριμένου ατόμου είναι ότι "Δεν θα πρέπει να πιστεύουμε τίποτα αν δεν ακούσουμε την ίδια την Microsoft ή την Sony να ανακοινώνουν κάτι"! Μετά την ψεύτικη διάδοση της είδησης, ο Rob Crossley, βοηθός αρχισυντάκτη του CVG, έστειλε ένα αρκετά εξοργιστικό email στον τύπο, αποκαλόντας τον έναν "18χρονο χωρίς δουλειά". Μάλλον απ' ότι φαίνεται ο Crossley θα εξοργίστηκε σε μεγάλο βαθμό, όπως και όλοι οι συνάδελφοί του που "τσίμπησαν" το παραμύθι.

Παρεμπιπτόντως στο GameWorld η συγκεκριμένη είδηση δεν δημοσιεύτηκε. Παράλληλα, θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι οι μέχρι τώρα τεχνικές προδιαγραφές των νέων Xbox και PlayStation 4 βασίζονται μόνο σε φήμες, κάτι που το αναφέραμε από την πρώτη στιγμή στο άρθρο μας.

Ποιος ξέρει πόσοι τύποι ακόμα σαν τον..."X-Surface" σπέρνουν ψευδείς ειδήσεις, έτσι για χόμπι. Και μετά από αρκετό καιρό...ούτε καν τις θυμόμαστε!

Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα